Ανακοινώνεται Παγκύπριο Πρωτάθλημα αλιείας από ακτή με καλάμι και μηχανισμό με τρεις αγώνες τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2016. Οι τέσσερις νικητές του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος θα αποτελέσουν την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΥ που θα εκπροσωπήσει την χώρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αλιείας από ακτή στην Ιρλανδία στις 12 Νοεμβρίου 2016.
Το 1ο Παγκύπριο Πρωτάθλημα αλιείας από ακτή θα γίνει σε τρεις αγώνες ως εξής:
1ος Αγώνας την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016
2ος Αγώνας την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016
3ος Αγώνας την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016
Οι αγώνες θα είναι τετράωροι και θα ξεκινούν στις 9.00 το βράδυ μέχρι της 1.00 μετά τα μεσάνυχτα.
Οι αγώνες θα γίνουν με τους νέους κανονισμούς του σωματείου μας που είδη έχουν ανακοινωθεί. Σε όσους δηλώσουν συμμετοχή θα δοθούν και γραπτώς. Οι βραβεύσεις των νικητών των τριών αγώνων και των νικητών του Πρωταθλήματος θα γίνουν στις 8 Ιουλίου μετά το τέλος του 3ου αγώνα.
ΨΑΡΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΓΩΝΩΝ
ΑΛΙΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΗ ΜΕ ΚΑΛΑΜΙ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ (ΑΝΔΡΩΝ & ΓΥΝΑΙΚΩΝ)
O παρών Κανονισμός ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους αγώνες Αλιείας από την ακτή, στη θάλασσα, με καλάμι και μηχανισμό, που διοργανώνονται από το Σωματείο
Ψαροκαταστάσεις Κύπρου για την αγωνιστική περίοδο Απρίλιο 2016 και εφεξής.
Όπου αναφέρεται η λέξη «αθλητής» νοείται και η λέξη «αθλήτρια»
Αγώνες που διοργανώνει το Σωματείο Ψαροκαταστάσεις Κύπρου είναι οι κάτωθι :
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
1.- Ο Εσωτερικός αγώνας μπορεί να είναι και προκριματικός.
2.- Ο Εσωτερικός Αγώνας διοργανώνεται από το Σωματείο με την σύμφωνη γνώμη του Τμήματος Αλιείας Κύπρου.
ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
3.- Είναι ο αγώνας που διοργανώνει το σωματείο Ψαροκαταστάσεις Κύπρου και λαμβάνουν μέρος συμμετέχοντες διαγωνιζόμενοι, από τουλάχιστον δύο (2) Συλλόγους/Ομάδες ή/και OPEN .
4.- Ο Διασυλλογικός αγώνας μπορεί να είναι και προκριματικός.
5.- Ο Διασυλλογικός αγώνας μπορεί να είναι και διεθνής.
6.- Στους Διασυλλογικούς αγώνες ο αριθμός των Συλλόγων/Ομάδων και των αθλητών που θα συμμετάσχουν είναι στην εκλεκτική δυνατότητα του διοργανωτή και αναλόγως της υποδομής του και καθορίζεται στην αντίστοιχη Προκήρυξη του αγώνα.
7.- Ο Διασυλλογικός αγώνας διοργανώνεται από το Σωματείο , με την σύμφωνη γνώμη του Τμήματος Αλιείας Κύπρου.
ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
8.- Είναι κάθε αγώνας που διοργανώνεται για την ανάπτυξη και διάδοση της αγωνιστικής αλιείας και κυρίως για την προστασία της θαλάσσια πανίδας και χλωρίδας.
ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
9.- Είναι η κορυφαία διοργάνωση του Σωματείου Ψαροκαταστάσεις Κύπρου και διεξάγεται μία φορά σε κάθε ημερολογιακό έτος.
10.- Το Παγκύπριο Πρωτάθλημα διεξάγεται αν είναι δυνατόν σε όλες τις παράλιες Πόλης της Κύπρου.
11.- Οι αγώνες του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος είναι ισοδύναμοι μεταξύ τους και διεξάγονται μέσα από τις αντίστοιχες αγωνιστικές ημέρες όπως καθορίζονται στην Προσάρτηση Αρ. 1 που είναι αναπόσπαστο μέρος του παρόντος Κανονισμού.
12.- Στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Αλιείας από την ακτή, στη θάλασσα, με καλάμι και μηχανισμό, συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες (άνδρες και γυναίκες) οι οποίοι ανήκουν σε εγκεκριμένους αθλητικούς σύλλογους οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΚΟΑ ή/και δικαιούνται συμμετοχής και απλοί ψαράδες σαν OPEN xωρίς δικαίωμα συμμετοχής στην ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ.
13.- Ο συμμετέχοντες αθλητές στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα πρέπει να διαθέτουν Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας, θεωρημένο σύμφωνα με τα οριζόμενα.
14.- Η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής των αγώνων του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος καθορίζεται από το Σωματείο Ψαροκαταστάσεις Κύπρου λαμβάνοντας υπόψη το αγωνιστικό πρόγραμμα της FIPSm, ώστε να μην υπάρχουν αντίστοιχες διοργανώσεις διεθνών αγώνων.
15.- Το Παγκύπριο Πρωτάθλημα πρέπει υποχρεωτικά να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον δέκα πέντε (15) ημέρες προς της τελικής προθεσμίας υποβολής της δήλωσης συμμετοχής στο κατ’ έτος Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
16.- Η αγωνιστική περίοδος αρχίζει την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος εκάστου έτους.
17.- Το Παγκύπριο Πρωτάθλημα έχει ατομική ή και ομαδική κατάταξη.
18.- Οι αγώνες του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος διοργανώνονται με την σύμφωνη γνώμη του Τμήματος Αλιείας Κύπρου.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΓΩΝΑ
19.- Το Σωματείο μεριμνά για την έκδοση άδειας τέλεσης αγώνα, η οποία πρέπει να εκδοθεί τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες προ της ημερομηνίας τέλεσης του.
20.- Το Σωματείο συμπληρώνει και αποστέλνει σε όλους τους Συλλόγους/Ομάδες , την αντίστοιχη Προκήρυξη Αγώνα.
21.- Το Σωματείο αποστέλνει σε όλους τους Συλλόγους/Ομάδες τον παρόντα Κανονισμό και τις Προσαρτήσεις του.
22.- Το Σωματείο αποστέλνει σε όλους τους Συλλόγους/Ομάδες , την προς συμπλήρωση δήλωση συμμετοχής αθλητών.
23.- Το Σωματείο αποστέλνει σε όλους τους Συλλόγους/Ομάδες το πεδίο του αγώνα, όπως θα έχει καθοριστεί σε συμφωνία με την Επιτροπή Αγώνων και την έγκριση του Δ.Σ. Σωματείου Ψαροκαταστάσεις Κύπρου.
24.- Η αποστολή όλων των παραπάνω πρέπει να γίνει απαραιτήτως τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες, προ της ημερομηνίας διεξαγωγής του αγώνα και αναλόγως των προθεσμιών που ορίζονται στην Προκήρυξη Αγώνα.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2016
25.- Οι σύλλογοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στους αγώνες του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος, πρέπει απαρέτητα να είναι εγκεκριμένοι αθλητικοί συλλόγοι και εγκεγραμμένοι στα μητρώα του ΚΟΑ , υποχρεούνται να πληρώσουν ετήσια συνδρομή στο Σωματείο Ψαροκαταστάσεις Κύπρου η οποία καθορίζεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία FIBSm.
26.- Να αποστείλουν τη δήλωση συμμετοχής αθλητών, στο Σωματείο Ψαροκαταστάσεις Κύπρου, μέσα στην προκαθορισμένη ημερομηνία.
27.- Οι σύλλογοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στους αγώνες του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος 2016 πρέπει απαραιτήτως να συμπληρώνουν όλα τα αιτούμενα στοιχεία και κυρίως, να αναγράφουν :
α.- Το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό Μητρώου των αθλητών από το Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας
β.- Το δελτίο συμμετοχής πρέπει απαραιτήτως να είναι υπογεγραμμένο από τον νόμιμο εκπρόσωπο του συλλόγου και να φέρει την σφραγίδα του συλλόγου.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΑΓΩΝΑ
28.- Οι Ομάδες του Σωματείου Ψαροκαταστάσεις Κύπρου που επιθυμούν να συμμετάσχουν στους αγώνες του Σωματείου πρέπει απαραιτήτως να συμπληρώνουν όλα τα αιτούμενα στοιχεία και κυρίως, να αναγράφουν :
α.- Το ονοματεπώνυμο τον αριθμό τηλεφώνου και Επαρχία διαμονής του αθλητή
β.- Το δελτίο συμμετοχής πρέπει απαραιτήτως να είναι υπογεγραμμένο από τον αρχηγό της Ομάδας.
29.- Οι OPEN συμμετέχοντες πρέπει πρέπει απαραιτήτως να συμπληρώνουν όλα τα αιτούμενα στοιχεία και κυρίως, να αναγράφουν :
α.- Το ονοματεπώνυμο , αριθμό τηλεφώνου και Επαρχία διαμονής τους.
30.- Κάθε Σύλλογος/ Ομάδα μπορεί να συμμετέχει στους αγώνες του Σωματείου με ελάχιστο αριθμό αθλητών τους έξη (6) και μέγιστο αριθμό το οκτώ (8).
31.- Κάθε Σύλλογος/ Ομάδα που θα συμμετέχει με τουλάχιστον έξη (6) αθλητές θα λαμβάνει θέση και στην ομαδική κατάταξη.
32.- Κάθε Σύλλογος/Ομάδα υποχρεωτικά πρέπει να δηλώνει έναν αρχηγό ο οποίος μπορεί να είναι και αγωνιζόμενος αθλητής.
33.- Κάθε Σύλλογος/Ομάδα μπορεί να δηλώνει ως Αρχηγό και εκτός από τους αγωνιζόμενους αθλητές ο οποίος όμως πρέπει να είναι παρών σε όλη την διάρκεια του αγώνα.
34.- Αν την αρμοδιότητα του αρχηγού ασκεί συμμετέχων αθλητής υπερισχύει η αρμοδιότητα του αθλητή και δεν δικαιούται να εγκαταλείψει τη θέση του.
35.- Ο αρχηγός της ομάδας είναι ο μόνος αρμόδιος για τυχόν υποβολή ενστάσεων προ του αγώνα, κατά την διάρκεια του, ή μετά την λήξη του
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
36.- Την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα διασφαλίζει τριμελής Επιτροπή Αγώνα με επί κεφαλής τον
Επόπτη και δύο (2) μέλη τα οποία ορίζει το Σωματείο Ψαροκαταστάσεις Κύπρου.
37.- Όλα τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα αλλά και ο Επόπτης πρέπει απαραιτήτως να γνωρίζουν τον παρόντα Κανονισμό και τις Προκηρύξεις των αγώνων σε όλα τα άρθρα τους.
38.- Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα κρίνουν και αποφασίζουν για όλα όσα αφορούν τον αγώνα κατά πλειοψηφία και ισότιμα.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΓΩΝΑ – ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
39.-Όλοι οι αγώνες του Σωματείου διεξάγονται είτε ημέρα είτε νύχτα.
40.- Η διάρκεια του αγώνα ορίζεται από στις τέσσερις (4) μέχρι και τις επτά (7) ώρες (αναλόγως της προκύρηξης του κάθε αγώνα ξεχωριστά), και ο κάθε αθλητής θα έχει στη διάθεσή του τουλάχιστον μια (1) ώρα πριν την έναρξη του αγώνα για να προετοιμαστεί.
41.- Για να είναι έγκυρος ο αγώνας πρέπει να έχει συμπληρωθεί τουλάχιστον το ήμισυ των ωρών που καθορίζονται από την Προκήρηξη κάθε αγώνα ξεχωριστά
42.- Πριν την έναρξη του αγώνα αλλά και κατά την διάρκεια του θα πραγματοποιείται έλεγχος του αλιευτικού εξοπλισμού, του δολώματος και πιθανόν και σωματικός . Τον έλεγχο μπορούν να πραγματοποιήσουν οι κριτές, ή/και ο Επόπτης του αγώνα
43.- Κατά την διάρκεια του αγώνα κάθε αθλητής χρησιμοποιεί ένα καλάμι ή και δύο (αναλόγως της προκύρηξης του κάθε αγώνα ξεχωριστά), με μηχανισμό που φέρει αρματωσιά με ανώτερο αριθμό αγκιστριών τα τρία (3).
44.- Το ελάχιστο μήκος του καλαμιού ορίζεται στα 3,5 μέτρα και το μέγιστο μήκος στα 5 μέτρα.
45.- Το καλάμι πρέπει να έχει τουλάχιστον τρεις οδηγούς (δαχτυλίδια) στον κορμό του και ένα στην κορυφή του.
46.-Το καλάμι και ο μηχανισμός που χρησιμοποιούν οι αθλητές είναι της ελεύθερης επιλογής τους και ουδείς μπορεί να επιβάλλει το αντίθετο ούτε και κάτι τέτοιο να προβλεφθεί σε σύμβαση χορηγίας χωρίς την σύμφωνη γνώμη του αθλητή.
47.- Για τη σύλληψη και έξοδο του ψαριού από το νερό και την ρίψη δεν επιτρέπεται καμιά άλλη ενεργειακή πηγή εκτός της μυϊκής δύναμης του αθλητή και της ελαστικότητας του καλαμιού.
48.- Η κύρια πετονιά αλλά και το παράμαλλο πρέπει να είναι από υλικό μονοϊνικό ή πολυϊνικό.
49.- Η επιλογή του υλικού της πετονιάς είναι της ελεύθερης επιλογής του αθλητή.
50.- Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση σύρματος/μετάλλου για την κύρια πετονιά και το παράμαλλο.
51.- Μόνο μονά αγκίστρια οποιουδήποτε τύπου επιτρέπονται.
52.- Απαγορεύονται οι σαλαγκιές.
53.- Το ελάχιστο μέγεθος των αγκιστριών που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας αθλητής πρέπει να έχει απόσταση από την ακίδα έως τον κορμό 5 χιλιοστά και η μέτρηση γίνεται με τον ειδικό κύλινδρο σύμφωνα με τον Κανονισμό και την πιστοποίηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας FIPSm.
54.- Αθλητής που θα χρησιμοποιήσει αγκίστρια εκτός Κανονισμού αποβάλλεται από τον αγώνα.
55.- Οι αρματωσιές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον αγώνα πρέπει να έχουν έως τρία μονά αγκίστρια.
56.- Απαγορεύονται η συρόμενες αρματωσιές
57.- Τα εφεδρικά καλάμια απαγορεύεται να φέρουν αρματωσιά και η μύτη του εφεδρικού καλαμιού απαγορεύεται να είναι στραμμένη προς τη θάλασσα. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των εφεδρικών καλαμιών με μηχανισμό που μπορεί να έχει ανοιχτά ο αθλητής.
58.- Απαγορεύεται στους αθλητές να έχουν εντός της θάλασσας ταυτόχρονα περισσότερα από ένα ή δύο καλάμια (αναλόγως της προκύρηξης του κάθε αγώνα ξεχωριστά)
59.-Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των αρματωσιών που μπορούν να έχουν οι αθλητές δολωμένες και έτοιμες προς χρήση, σε καμία περίπτωση όμως αυτές δεν μπορούν να είναι προσαρτημένες στα εφεδρικά τους καλάμια.
60.- Η αλιεία πραγματοποιείται έχοντας στην αρματωσιά το κατάλληλο μολύβι που θα τη συγκρατεί στον βυθό (πάτο) της θάλασσας.
61.- Απαγορεύεται η χρήση φελλού.
62.- Δεν υπάρχει περιορισμός στο είδος και την μορφή των βαριδιών που θα χρησιμοποιηθούν και απαγορεύονται μόνο τα βαρίδια μαλαγρωτές
63.- Ελάχιστο επιτρεπόμενο βάρος μολυβιού ορίζονται τα 50 γραμμάρια.
64.- Επιτρέπονται όλα τα νούμερα πετονιάς (για μάννα και παράμαλλα) και όλα τα είδη αγκιστριών σύμφωνα με τα οριζόμενα στον παρόντα Κανονισμό.
65.- Δεν υπάρχει περιορισμός στο μήκος του παράμαλλου.
66.- Επιτρέπεται στα παράμαλλα η χρησιμοποίηση προσελκυστικών υλικών όπως π.χ. αστραφτερά κουταλάκια αστραφτερές πούλιες, έγχρωμες επιπλέουσες ή μη χάντρες (το μέγιστο μέγεθος της χάντρας είναι έως 15mm), έγχρωμα φτερά, φωσφορίζοντα υλικά, κ.λ.π.
67.- Σε κάθε αρματωσιά επιτρέπονται μέχρι τρεις (3) επιπλέουσες χάντρες περασμένες υποχρεωτικά στα παράμαλλα. Ολα τα προσελκυστικά που αναφέρονται στο άρθρο 72 απαγορεύονται να είναι τοποθετημένα πάνω στο αγκίστρι.
68.- Τα αγκίστρια σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δολώνονται με φυσικά δολώματα από τον ίδιο τον αθλητή.
69.- Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση τεχνητών δολωμάτων.
70.- Πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας ως προς την αντοχή της πετονιάς σε σχέση με τα χρησιμοποιούμενα βαρίδια και τις τεχνικές ρίψης.
71.- Αθλητές που αποδεδειγμένα δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας μηδενίζονται και κατά συνέπεια αποβάλλονται από τον αγώνα.
72.- Οι σχετικοί κανόνες ασφαλείας αναλύονται στην συγκέντρωση αθλητών.
73.- Ουδείς αθλητής μπορεί να επικαλεστεί άγνοια των κανόνων ασφαλείας.
74.- Οι κριτές και τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, είναι μόνοι αρμόδιοι να επιβλέπουν την πιστή τήρηση των κανόνων ασφαλείας.
75.- Η ρίψη της αρματωσιάς στη θάλασσα γίνεται μόνο με τη βοήθεια του καλαμιού και τη μυϊκή δύναμη του αθλητή και πάντα μέσα στα νοητά σύνορα της ψαρεύτρας που του αναλογεί.
76.-Απαγορεύεται οι αθλητές να παρενοχλούν με οποιοδήποτε τρόπο τους διπλανούς τους συναθλητές.
77.- Αν η παρενόχληση συμβεί αποδεδειγμένα περισσότερες από δύο φορές ο αθλητής μηδενίζεται και κατά συνέπεια αποβάλλεται από τον αγώνα.
78.- Μετά την ρίψη της αρματωσιάς το καλάμι τοποθετείται υποχρεωτικά σε ειδική βάση στήριξης.
79.- Απαγορεύεται ο αθλητής να κρατάει το καλάμι στα χέρια του κατά τη διάρκεια του αγώνα.
80.- Επιτρέπεται να το κρατήσει όταν αποφασίσει να τραβήξει την αρματωσιά του έξω είτε για να αλλάξει τα δολώματα είτε γιατί έχει πιαστεί κάποιο ψάρι.
81.- Απαγορεύεται οι αθλητές που θα ρίξουν το καλάμι τους στο νερό να μαζεύουν (σέρνουν) την πετονιά στο μηχανισμό τους, παρά μόνο για να την τεντώσουν.
82.- Απαγορεύεται στους αθλητές το «κάρφωμα» του αλιεύματος.
83.-Το δόλωμα είναι μόνο φυσικό.
84.- Τα είδη των δολωμάτων και η ποσότητα τους για κάθε αγώνα καθορίζονται στην Προκήρυξη αγώνα και απόφαση της επιτροπής αγώνων του Σωματείου Ψαροκαταστάσεις Κύπρου.
85.- Απαγορεύεται η κατοχή και χρησιμοποίηση άλλου δολώματος από τον αθλητή ή των ιδίων αλλά σε διαφορετική ποσότητα εφ’ όσον αυτή είναι καθορισμένη. Η παράβαση του κανόνα αυτού οδηγεί στην ΑΜΕΣΗ αποβολή του αθλητή.
86.- Η χρήση ενισχυτικών υλικών έντονης οσμής απαγορεύεται. Η Επιτροπή Αγώνα έχει το δικαίωμα να πάρει, δείγματα των δολωμάτων από οποιονδήποτε αθλητή, αντικαθιστώντας τα με άλλα, οποιαδήποτε στιγμή του αγώνα προς έλεγχο. Η απόδειξη τυχόν χρησιμοποίησης υλικών έντονης οσμής χρειάζεται ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής αγώνα.
87.- Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση μαλάγρας, προ ή κατά την διάρκεια του αγώνα. Η παράβαση του κανόνα αυτού οδηγεί στον αποκλεισμό του αθλητή
88.- Η βάση στήριξης των καλαμιών πρέπει να τοποθετείται στη στεγνή ακτή τουλάχιστον τρία (3) μέτρα από την Θάλασσα και να είναι στημένη σύμφωνα με τον παρόντα Κανονισμό. Η βάση στήριξης μπορεί να είναι χαμηλωμένη μόνο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
89.- Το μάζεμα της πετονιάς είτε υπάρχει ψάρι είτε όχι, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τον αθλητή.
90.- Απαγορεύεται να μπει ο αθλητής στο νερό είτε για την πραγματοποίηση της βολής είτε για το μάζεμα του ψαριού.
91.- Η βολή επιτρέπεται από όλα τα μέρη (μπροστά ή πίσω, αριστερά ή δεξιά) του τμήματος της ακτής που αναλογεί στον αθλητή.
92.- Η βολή επιτρέπεται μόνο όταν ο χώρος μπροστά από τον αθλητή είναι ελεύθερος.
93.- Απαγορεύεται ΑΥΣΤΗΡΑ στους αθλητές να βρίσκονται στο χώρο συναθλητή τους κατά την διάρκεια του αγώνα.
94.- Τα δολώματα πρέπει να ριχθούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο τμήμα της θάλασσας που βρίσκεται μπροστά από την περιοχή που αναλογεί σε κάθε αθλητή.
95.- Βολές που παρενοχλούν τους υπόλοιπους αθλητές απαγορεύονται και η τήρηση του παρόντος άρθρου επαφίεται στο «ευ αγωνίζεσθε» και στην αθλητική συνείδηση κάθε αθλητή.
96.- Οι βολές με την τεχνική Pendulum απαγορεύονται..
97.- Σε ακραίες καιρικές συνθήκες επιβάλλεται να χρησιμοποιούνται βαριά μολύβια ή μολύβια με άγκιστρα (άγκυρες) για να μην ξεσέρνει η πετονιά των αθλητών, η οποία μπορεί να παρενοχλήσει κάποιο συναθλητή τους.
98.- Επιτρέπεται η χρησιμοποίηση απόχης η οποία γίνεται προσωπικά από τον αθλητή και μόνο για να βγάλει από το νερό το αγκιστρωμένο ψάρι.
99.- Απαγορεύεται αυστηρά η χρησιμοποίηση γάντζου από τον αθλητή για να βγάλει από το νερό το αγκιστρωμένο ψάρι.
100.- Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται ο αθλητής να ζητήσει τη βοήθεια του κριτή του για να βγάλει από το νερό το αγκιστρωμένο ψάρι.
101.- Ο εξοπλισμός του κάθε αθλητή πρέπει να περιλαμβάνει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ κατάλληλο εξάρτημα για το μέτρημα των αλιευμάτων (χάρακα), την απαγκίστρωση (απαγκιστρωτή) καθώς και έναν ευμεγέθη κουβά για την ασφαλή διατήρηση ζώντων των ψαριών μέχρι την μέτρησή τους από τον κριτή και έως την ασφαλή απελευθέρωση τους. Αθλητές που δεν θα φέρουν τον υποχρεωτικό εξοπλισμο δεν θα συμμετέχουν στον αγώνα.
ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ – ΑΣΦΑΛΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ
102.- Όλοι οι αγώνες που διοργανώνει το Σωματείο Ψαροκαταστάσεις Κύπρου (εσωτερικός, διασυλλογικός, αγώνες Παγκυπρίου Πρωταθλήματος, ειδικός αγώνας) έχουν ως στόχο την ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ.
103.- Μετρήσιμα είναι ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ με μήκος από 12 εκ. και πάνω. Αλιεύματα ακριβώς 12 εκ. δεν προσμετρώνται. Αλιεύματα με μήκος 12,1 εκ. προσμετρώνται και κάθε μήκος με χιλ. αναγράφεται σε ακέραιο αύξοντα αριθμό (π.χ. 12,1 αναγράφεται 13 κ.ο.κ.) Εξυπακούεται ότι τα αλιεύματα με μήκος 11,9 εκ δεν προσμετρώνται.
104.- Η διαδικασία καταμέτρησης και απελευθέρωσης των αλιευμάτων γίνεται ως εξής:
α) Κάθε αθλητής που θα συλλάβει αλίευμα μικρότερο από 12,1 εκ. το απελευθερώνει ΑΜΕΣΑ αφού το έχει καταμετρήσει με τον χάρακα του.
β) Κάθε αθλητής που θα συλλάβει αλίευμα μεγέθους από 12,1 εκ. και πάνω, αφού πρώτα φωνάξει «ΨΑΡΙ» το τοποθετεί προσεκτικά μέσα σε ανοιχτό ευμεγέθη κουβά, τον οποίο θα έχει τοποθετήσει κοντά στην θάλασσα, γεμάτο θαλασσινό νερό, το οποίο πρέπει να ανανεώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να έχει κατά το δυνατόν την θερμοκρασία της θάλασσας. Αθλητής που δεν φωνάζει την σύλληψη ψαριού τότε το ψάρι δεν θα μετρήσει.
γ) Στη συνέχεια ο αθλητής περιμένει τους κριτές του για να κάνουν την καταμέτρηση και καταγραφή του αλιεύματος.
δ) Οι κριτές καταμετρούν το αλίευμα ως προς το μήκος του και το καταγράφουν στο ειδικό έντυπο και στη συνέχεια το απελευθερώνουν .
ε) Η διαδικασία καταμέτρησης γίνεται γρήγορα και πιάνοντας το αλίευμα με βρεγμένο πετσετάκι ή αφού πρώτα οι κριτές έχει βρέξει τα χέρια τους με το θαλασσινό νερό. Απαγορεύεται στους κριτές ή/και στον αθλητή να ακουμπήσουν το αλίευμα, αν δεν υπάρχει βρεγμένο πετσετάκι ή αν πρώτα δεν έχουν βρέξει τα χέρια τους, προς αποφυγή εγκαυμάτων και κακοποίησης του αλιεύματος.
ζ) Ο αθλητής αμέσως μετά την καταμέτρηση και καταγραφή υπογράφει υποχρεωτικά το σχετικό έντυπο.
η) Στο τέλος, του αγώνα ο αθλητής υπογράφει τελικά το ειδικό έντυπο, αποδεχόμενος πλήρως την καταμέτρηση. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να υποβάλλει ένσταση μέσω του αρχηγού του η οποία και εκδικάζεται αμέσως.
θ) Απαγορεύεται οι αθλητές να μην παρουσιάζουν τα αλιεύματα τους στους κριτές.
105.- Η παραπάνω διαδικασία καταμέτρησης, καταγραφής και απελευθέρωσης των αλιευμάτων είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ και αθλητής που δεν θα την ακολουθήσει αποβάλλεται από τον αγώνα.
106.- Αν το αλίευμα είναι νεκρό τότε γίνετε έλεγχος από τους κριτές κατα πόσο έχει αλιευτή στον αγώνα. Σε όλα τα νεκρά ψάρια που επιστρέφονται στην θάλασσα γίνετε αποκοπεί της ουράς.
107.- Αν ένα αλίευμα έχει στο στόμα του ή στο σώμα του διάφορα αγκίστρια από τον ίδιο αθλητή το ψάρι μετράει στην βαθμολογία.
108.- Αλιεύματα που είναι αγκιστρωμένα μόνο από το σώμα τους και όχι από το στόμα μετράνε στην βαθμολογία.
109.- Εάν ένα αλίευμα αγκιστρωθεί από το στόμα από έναν αθλητή και στην συνέχεια το ίδιο ψάρι αγκιστρωθεί από την αρματωσιά ενός άλλου αθλητή, τότε το ψάρι μετράει στην βαθμολογία του αθλητή που το έχει αγκιστρώσει από το στόμα. Αν ένα αλίευμα είναι αγκιστρωμένο από το στόμα και από τους δύο αθλητές δεν καταμετράται σε κανέναν και απελευθερώνεται άμεσα στο φυσικό του περιβάλλον.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
110.- Κάθε ένα μετρήσιμο αλίευμα λαμβάνει 10 βαθμούς.
111.- Κάθε εκατοστό μετρήσιμου αλιεύματος λαμβάνει 1 βαθμό. Ειδικά για τα αλιεύματα :
μουγγρί, χέλι, σαλάχι, λούτσο, ζαργάνα, σμέρνα, κάθε εκατοστό λαμβάνει ½ βαθμό.
112.- Το άθροισμα των παραπάνω (α+β) αποτελεί την βαθμολογία του αθλητή.
Παράδειγμα
Αθλητής Α
α) Έχει αλιεύσει 12 αλιεύματα Χ 10 βαθμούς έκαστο = 120 βαθμοί
β) Τα 12 αλιεύματα έχουν ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΜΗΚΟΣ 182 εκατοστά = 182 βαθμοί
Το άθροισμα α) + β) είναι 120 + 182 = 302 βαθμοί
Δεν καταμετρώνται τα μαλάκια και οι κάβουρες , τα οποία απελευθερώνονται ΑΜΕΣΑ στο φυσικό τους περιβάλλον. Αθλητής που δεν θα προβεί στην άμεση απελευθέρωση τους ακυρώνεται από τον αγώνα.
ΓΕΝΙΚΑ
113.- Αθλητές που αποσύρουν τον αλιευτικό τους εξοπλισμό και σταματούν το ψάρεμα πριν το τέλος του αγώνα χωρίς να ενημερώσουν τον κριτή και εφ’ όσον δεν συντρέχει σοβαρός λόγος ακυρώνονται και κατά συνέπεια τα αλιεύματα που έχουν, μέχρι την στιγμή που σταμάτησαν, δεν γίνονται δεκτά για την τελική καταμέτρηση προς έκδοση των αποτελεσμάτων.
114.- Επιτρέπεται να απομακρυνθεί ο αθλητής από την ψαρεύτρα του για μικρό χρονικό διάστημα, αφού πάρει την άδεια του κριτή του. Κατά την επιστροφή του στην ψαρεύτρα θα υποστεί ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σχετικό σωματικό έλεγχο από μέλος τη Επιτροπή αγώνα.
115.- Με τη λήξη του αγώνα, οι αθλητές πρέπει να βγάλουν αμέσως την πετονιά τους από την θάλασσα και να περιμένουν στην περιοχή τους έως ότου ο κριτής ελέγξει το αποτέλεσμα της τελευταίας σύλληψης αλιεύματος.
116.- Όλα τα αλιεύματα καταγράφονται από τον κριτή σε ειδικό έντυπο το οποίο και υπογράφει τελικά ο αθλητής αποδεχόμενος την καταμέτρηση σύμφωνα με τα αναφερόμενα σε παραπάνω σχετικό άρθρο.
117.- Μετά την λήξη του αγώνα το ειδικό έντυπο υπογράφεται και από τον κριτή και παραδίδεται στο μέλος της Επιτροπής αγώνα . Στην συνέχεια όλα τα έντυπα καταγραφής των αλιευμάτων παραδίδονται στον Επόπτη ο οποίος είναι ο μοναδικός υπεύθυνος να εκδώσει τα τελικά αποτελέσματα.
118.- Με την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων από τον Επόπτη και προ της τελικής ανακοίνωσης τους, οι αρχηγοί των ομάδων έχουν δικαίωμα να τα ελέγξουν μέσα σε χρονικό διάστημα ½ ώρας. Μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος ουδεμία ένσταση μπορεί να γίνει δεκτή όσον αφορά την έκδοση των αποτελεσμάτων.
ΤΟΜΕΙΣ – ΘΕΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ 2016
119.- Στους αγώνες του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος η τράπεζα του αγώνα χωρίζεται σε τομείς και ο αριθμός τους καθορίζεται αναλόγως των συμμετεχόντων αθλητών.
Ειδικά στον πρώτο αγώνα του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Πρωταθλήματος οι τομείς θα είναι τεσσερης (4) αν συμμετέχουν έως 40 αθλητές και στην συνέχεια θα αυξάνονται με την σύμφωνη γνώμη του Σωματείου και πρόταση της επιτροπής αγώνων. Από τον δεύτερο αγώνα του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος ο αριθμός των τομέων καθορίζεται από τον υποχρεωτικό αριθμό αθλητών που πρέπει να έχει κάθε τομέας .
Ο υποχρεωτικός αριθμός των αθλητών κάθε τομέα καθορίζεται πάντα στον πρώτο αγώνα και ο αριθμός αυτός ισχύει μέχρι το τέλος του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος.
120.-Στους αγώνες του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος όλοι οι τομείς έχουν τον ίδιο αριθμό αθλητών. Αν οι συμμετοχές δεν συμπληρώνουν τον υποχρεωτικό αριθμό αθλητών τότε δημιουργείται ένας τεχνητός τομέας και μέσα σε αυτόν τοποθετούνται οι αθλητές που περισσεύουν.
Ο τεχνητός τομέας τοποθετείται πάντα στο τέλος του τελευταίου κανονικού τομέα.
Οι αθλητές του τεχνητού τομέα σχηματίζουν μαζί με τους αθλητές του τελευταίου τομέα τον υποχρεωτικό αριθμό των αθλητών που πρέπει να έχει ο κάθε τομέας. Για τον ίδιο λόγο τεχνητός τομέας μπορεί να δημιουργηθεί και στον πρώτο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ώστε κάθε τομέας να έχει τον ίδιο αριθμό αθλητών.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Στον αγώνα συμμετέχουν 53 αθλητές και δημιουργούνται τρείς τομείς με 17 αθλητές ο κάθε τομέας ,ενώ οι δύο αθλητές που περισσεύουν μπαίνουν στον τεχνητό τομέα.
Α ΤΟΜΕΑΣ 17 αθλητές ,θέσεις 1 έως 17
Β ΤΟΜΕΑΣ 17 αθλητές, θέσεις 18 έως 34
Γ ΤΟΜΕΑΣ 17 αθλητές, θέσεις 35 έως 51
ΤΕΧΝ ΤΟΜΕΑΣ 2 αθλητές, θέσεις 52 έως 53 (σύγκριση με 37 έως 51)
Ο αθλητής κάθε τομέα παίρνει θέση από ένα(1) μέχρι δέκα επτά (17)
Οι αθλητές του τεχνητού τομέα με τους αριθμούς 52 και 53 σχηματίζουν έναν κανονικό τομέα παίρνοντας τους διπλανούς τους αθλητές από τον Γ τομέα με αριθμούς 37 έως και 51 ώστε όλοι μαζί να σχηματίσουν τον αριθμό δέκα επτά (17) που πρέπει υποχρεωτικά να έχει ο κάθε τομέας. Η θέση που θα καταλάβουν οι δύο αθλητές μαζί με τους υπόλοιπους δέκαπέντε(15) θα τους δώσει τον βαθμό ποινής ενώ για τους δέκαπέντε(15) αθλητές του Γ τομέα η θέση ποινής τους θα καθοριστεί από τον δικό τους τομέα.
121.-Οι θέσεις των αθλητών στην τράπεζα του αγώνα και στους τομείς που έχουν καθοριστεί πραγματοποιείται με κλήρωση η οποία διενεργείται κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των αθλητών πριν από την έναρξη του αγώνα, ως εξής :
α) Οι Τομείς θα είναι τέσσερις. Αναλόγως των συμμετοχών καθορίζεται ο αριθμός των θέσεων κάθε Τομέα. Πρώτα γίνεται η κλήρωση για τον τομέα και μετά της θέσης στον τομέα.
Δηλαδή όλοι οι αθλητές παίρνουν κλήρο πρώτα για τον τομέα και μετά για την θέση στον τομέα που κληρώθηκαν. Αν οι τομής ειναι τέσσερης και οι συμμετοχές 40 , τότε οι θέσεις κάθε τομέα καθορίζονται ως εξής :
Α Τομέας Θέσεις 1 έως 10 , Β Τομέας θέσεις 11 έως 20 , Γ Τομέας θέσεις 21 εως 30 , Δ Τομέας θέσεις 31 εως 40.
Β) Οι αθλητές U16 ετών οι οποίοι συνοδεύονται από τον πατέρα / κηδεμόνα τους, κληρώνονται σε διπλανή ψαρεύτρα . Δηλαδή αν κληρωθεί ο πατέρας / κηδεμόνας στον Α τομέα και στην θέση 1 τότε ο U16 αυτόματα μπαίνει στην επόμενη θέση, 2 και η θέση 2 ακυρώνεται από την κληρωτίδα του Τομέα Α. Μόνον αν κληρωθεί ο πατέρας / κηδεμόνας στην τελευταία θέση , ο U16 μπαίνει στην προηγούμενη ψαρεύτρα και πάλι αυτή ακυρώνεται από την κληρωτίδα του τομέα Α.
ΤΟΜΕΙΣ – ΘΕΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ
122.- Σε όλους τους αγώνες του Σωματείου η τράπεζα του αγώνα χωρίζεται σε τομείς και ο αριθμός τους καθορίζεται αναλόγως των συμμετεχόντων αθλητών.
120.- Σε όλους τους αγώνες του Σωματείου όλοι οι τομείς έχουν τον ίδιο αριθμό θέσεων
121.- Οι δύο (ή οι περισσότεροι) τομείς είναι ο ένας δίπλα στον άλλο και δεν θα υπάρχει μεταξύ τους κενός χώρος.
122.- Η αρίθμηση των θέσεων γίνεται κατ’ αύξοντα αριθμό και η σήμανση των Τομέων γίνεται στην πρώτη θέση κάθε Τομέα.
123.- Το πλάτος του χώρου αλίευσης (ψαρεύτρας) που αντιστοιχεί σε κάθε αθλητή πρέπει να είναι έως δέκα πέντε (15) μέτρα και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από δέκα (10) μέτρα.
124.- Το μήκος του χώρου αλίευσης (από την θάλασσα και προς τα πίσω) πρέπει να είναι το λιγότερο οκτώ (8) μέτρα και να είναι απαλλαγμένο από εμπόδια.
125.- Η σήμανση των ψαρευτρών γίνεται με ενδεικτική ταινία η οποία δημιουργεί ένα τετράγωνο κλειστό από όλες τις πλευρές του. Οι ψαρεύτρες είναι αριθμημένες και σε κάθε ψαρεύτρα αντιστοιχεί ο αριθμός που βρίσκεται τοποθετημένος στο αριστερό της μέρος.
ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
126.- Η σύγκριση των τελικών βαθμών όλων των αθλητών του ιδίου Τομέα δίνει την κατάταξη των αθλητών σε κάθε Τομέα.
127.- Νικητής του Τομέα είναι ο αθλητής με το μεγαλύτερο σύνολο βαθμών.
128.- Η τελική ατομική κατάταξη των αθλητών γίνεται βάσει της κατάταξης του κάθε τομέα.
129.- Αφού υπολογιστεί η σειρά κατάταξης σε κάθε τομέα συγκρίνονται οι πρώτοι του κάθε τομέα μεταξύ τους για την κατάληψη των πρώτων θέσεων της γενικής κατάταξης, οι δεύτεροι του κάθε τομέα για την κατάληψη των επόμενων θέσεων κ.ο.κ.
Π.χ. Αν οι τομείς είναι τρείς (3) τότε οι τρείς (3) πρώτοι αθλητές κάθε τομέα αφού συγκριθεί η βαθμολογία τους θα καταλάβουν τις θέσεις 1-3 με βαθμό ποινής το ένα (1) και για τους τρείς αθλητές, δεύτεροι του κάθε τομέα τις θέσεις 4-6 με βαθμούς ποινής το δύο (2), οι τρίτοι του κάθε τομέα τις θέσεις 7-9 με βαθμούς ποινής το τρία κ.ο.κ. Αν οι τομείς είναι πέντε (5) τότε οι πρώτοι αθλητές κάθε τομέα καταλαμβάνουν τις θέσεις 1 έως 5 κ.ο.κ.
130.- Πρώτος νικητής για την ατομική κατάταξη, είναι ο αθλητής που θα καταλάβει την υψηλότερη θέση στον πίνακα κατάταξης βάση του μικρότερου βαθμού ποινής που έχει συγκεντρώσει. Στις περιπτώσεις που περισσότεροι από ένας αθλητές έχουν τον ίδιο βαθμό ποινής τότε προηγείται ο αθλητής με τους περισσότερους βαθμούς αλιευμάτων.
ΟΜΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
131.- Την ομαδική κατάταξη Συλλόγων/Ομάδων σε κάθε αγώνα δίνουν οι καλύτεροι δύο αθλητές κάθε Συλλόγου/Ομάδας στην τελική κατάταξη των αθλητών στον κάθε αγώνα βάση του άρθρου 129 .
ΙΣΟΒΑΘΜΙΕΣ
132.- Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ των αθλητών στην ατομική κατάταξη η καλύτερη θέση στον πίνακα κατάταξης που αντιστοιχεί στη νικήτρια θέση δίνεται στον αθλητή με τους περισσότερους βαθμούς αλιευμάτων.
133.- Στην συνέχεια αν ακόμα υπάρχει ισοβαθμία η καλύτερη θέση δίνεται στον αθλητή που αλίευσε το μεγαλύτερο ψάρι σε μήκος (ισχύει η βαθμολογία ως προς τα είδη των αλιευμάτων που λαμβάνουν
134.- Αν και μετά από αυτά εξακολουθεί να υπάρχει ισοβαθμία τότε η καλύτερη θέση δίνεται στον αθλητή που αλίευσε τα λιγότερα ψάρια άρα τα μεγαλύτερα.
135.- Τα ίδια ως άνω, σε περιπτώσεις ισοβαθμιών, ισχύουν και για την ομαδική κατάταξη
136.- Στους αθλητές που δεν έχουν πιάσει κανένα ψάρι ο βαθμός ποινής του τομέα τους δίνεται, ως εξής:
1.- Προσθέτουμε μεταξύ τους όλες τις υπόλοιπες θέσεις στον τομέα μετά και τον τελευταίο αθλητή που έχει πιάσει ψάρια.
2.-Δηλαδή προσθέτουμε μεταξύ τους όλες τις θέσεις στον τομέα που αντιστοιχούν στους αθλητές χωρίς ψάρια.
3.- Το άθροισμα αυτό διαιρείται με τον αριθμό των αθλητών χωρίς κανένα ψάρι.
4.- Το νούμερο που προκύπτει δίνει την θέση όλων αυτών των αθλητών στον τομέα τους.
Παράδειγμα
Στον Α τομέα συμμετέχουν 7 αθλητές
Έχουν καταλάβει σειρά κατάταξης οι πέντε(5) αθλητές (θέσεις 1η έως και 5η) και οι υπόλοιποι δύο (2) αθλητές δεν έχουν κανένα ψάρι.
Προσθέτουμε όλες τις υπόλοιπες μετά την 5η θέσεις δηλαδή την 6η και την 7η,
6+7 = 13
Διαιρούμε το άθροισμα 13 δια του αριθμού των αθλητών που δεν έχουν αλιεύσει κανένα ψάρι,
13:2 = 6,5
Όλοι οι αθλητές που δεν έχουν αλιεύσει κανένα ψάρι καταλαμβάνουν βαθμό ποινής 6,5.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ – ΛΟΓΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ
137.- Απαγορεύεται στους αθλητές η αλίευση στο πεδίο του αγώνα ένα 12ωρο προ της έναρξης του Αγώνα.
138.- Η τήρηση του παρόντος Κανονισμού στο σύνολο των άρθρων του, είναι υποχρεωτική για όλους τους αθλητές.
139.- Η μη τήρηση του παρόντος Κανονισμού κατά άρθρο ή/και στο σύνολο τους, επιφέρει την ακύρωση του αθλητή για την ατομική κατάταξη.
140.- Επίσης ακύρωση του αθλητή επιφέρουν:
1.- Η κάθε είδους μη κόσμια συμπεριφορά, αντίθετη με το πνεύμα του ευ αγωνίζεσθε, με λόγο ή έργο
2.- Η χρήση απαγορευμένων ουσιών ή αλκοόλ κατά την διάρκεια του αγώνα.
3.- Η ρύπανση της θάλασσας με κάθε είδους απορρίμματα (κυρίως πλαστικά) καθώς και η ρύπανση της παραλίας με πλαστικά, χαρτιά, αποτσίγαρα, κ.λ.π.
4.- Η μη τήρηση των όρων της Προκήρυξης του αγώνα στο σύνολο τους.
141.- Όλα όσα αφορούν το Παγκύπριο Πρωτάθλημα 2016 περιγράφονται στην Προσάρτηση Αρ. 1, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παρόντος Κανονισμού.
142.- Όλα όσα αφορούν την συγκρότηση της Εθνικής Ομάδας Κύπρου 2016 περιγράφονται στην Προσάρτηση Αρ. 2, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παρόντος Κανονισμού.
143.- Ο παρών Κανονισμός είναι εναρμονισμένος με τον αντίστοιχο Κανονισμό της FIPSm
144.- Για τυχόν ασάφειες του παρόντος Κανονισμού μόνο αρμόδιο είναι το Σωματείο Ψαροκαταστάσεις Κύπρου το οποία κατά την διάρκεια του αγώνα εκπροσωπεί αυθεντικά μόνο ο Επόπτης που έχει οριστεί από το Σωματείο και ο οποίος αποφασίζει σχετικά χωρίς να χρειάζεται την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Αγώνα.
145.- Ο παρών Κανονισμός αποτελείται από εκατόν σαράντα πέντε (145) άρθρα και δύο (2) αναπόσπαστες Προσαρτήσεις, άπαντα έχουν εγκριθεί στο σύνολο τους, από το Δ.Σ. του Σωματείου Ψαροκαταστάσεις Κύπρου , ισχύει δε από 1 Μαίου 2016 και εφεξής.
ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΑΡ. 1 ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ
ΑΛΙΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΗ ΜΕ ΚΑΛΑΜΙ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΕΤΟΣ 2016
ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΗ ΜΕ ΚΑΛΑΜΙ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ (ΑΝΔΡΩΝ & ΓΥΝΑΙΚΩΝ ) – ΕΤΟΣ 2016
Όπου υπάρχει η λέξη «αθλητής νοείται και η λέξη αθλήτρια
1.- Το Παγκύπριο Πρωτάθλημα του έτους 2016 θα διεξαχθεί μέσα από τρεις (3) συνολικά αγώνες.
2.- Κάθε αγώνας έχει διάρκεια τεσσάρων (4) ωρών έκαστος.
3.- Οι αγωνιστικές ημέρες καθορίστηκαν από την Επιτροπή Αγώνων του Σωματείου Ψαροκαταστάσεις Κύπρου ως εξής :
1η αγωνιστική
Παρασκευή 3 Ιουνίου ώρα 21.00- 1.00
2η αγωνιστική
Παρασκευή 10 Ιουνίου ώρα 21.00- 1.00
3η αγωνιστική (Εθνικός Τελικός)
Παρασκευή 8 Ιουλίου ώρα 21.00- 1.00
4.- Οι δηλώσεις συμμετοχών στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα πρέπει να γίνουν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 13 Μαίου 2016.
5.- Όλοι οι αθλητές που θα δηλωθούν να συμμετάσχουν , θα λαμβάνουν σε κάθε αγώνα ατομική κατάταξη, ακόμα και αν είναι απόντες και σε αυτή την περίπτωση θα λαμβάνουν κατάταξη σαν να μην είχαν αλιεύσει κανένα ψάρι με επί πλέον ποινή απουσίας + μία θέση.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Αθλητής που συμμετείχε στον αγώνα και δεν αλίευσε κανένα ψάρι λαμβάνει την θέση 5 του τομέα του.
Αθλητής που δεν συμμετείχε στον αγώνα λαμβάνει την θέση 5 + 1 (ποινή απουσίας) = 6
6.- Όλοι οι αθλητές που θα δηλώσουν συμμετοχή είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το αντίτιμο συμμετοχής το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 1η Ιουνίου και αυτή αφορά όλους τους αγώνες του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Αλιείας από την ακτή με καλάμι και μηχανισμό έτους 2016, το δε αντίτιμο συμμετοχής ορίζεται στα 40 ευρώ για ενα έκαστο αθλητή.
7.- Όλοι οι αθλητές που θα δηλώσουν συμμετοχή στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα πρέπει απαραίτητα να έχουν δελτίο Αθλητικής Ιδιότητος.
8.- Όλοι οι αγώνες θα γίνουν με τομής και ίσον αριθμό αθλητών στο κάθε Τομέα.
9.- ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ – ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
α) Όλοι οι αθλητές που θα συμμετάσχουν στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα, θα λαμβάνουν ατομική κατάταξη τομέα σε κάθε μία αγωνιστική ημέρα που θα είναι και ο βαθμός ποινής τους.
Η θέση που καταλαμβάνει κάθε αθλητής στον τομέα του είναι και ο βαθμός ποινής του
β) Το άθροισμα των δύο (2) λιγότερων βαθμών ποινής των αθλητών στους δύο (2) από τους τρεις (3) αγώνες του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος θα αποτελεί και την συνολική ατομική βαθμολογία ενός εκάστου.
γ) Οι αθλητές έχουν το δικαίωμα να μην υπολογίζουν τον χειρότερο βαθμό ποινής τους σε έναν οποιοδήποτε αγώνα του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος. Θα αθροίζονται οι λιγότεροι βαθμοί ποινής από τους δύο (2) καλύτερους αγώνες του κάθε αθλητή .
δ) Ο αθλητής που θα έχει το μικρότερο ανωτέρω άθροισμα βαθμών ποινής , θα είναι ο
Πρωταθλητής Κύπρου.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Αθλητής Α έχει λάβει κατάταξη ως εξής :
1η αγωνιστική – θέση 2
2η αγωνιστική – θέση 4
3η αγωνιστική – θέση 5 (η χειρότερη θέση και δεν υπολογίζεται)
Αθροίζονται οι βαθμοί : 2+4 = 6
Αν το άθροισμα 6 είναι το μικρότερο, μεταξύ όλων των άλλων αθλητών, τότε ο αθλητής Α είναι ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ .
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ
10.- Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ των αθλητών στην ατομική κατάταξη η καλύτερη θέση στον πίνακα κατάταξης που αντιστοιχεί στη νικήτρια θέση δίνεται στον αθλητή με τους περισσότερους βαθμούς αλιευμάτων.
11.- Στην συνέχεια αν ακόμα υπάρχει ισοβαθμία η καλύτερη θέση δίνεται στον αθλητή που αλίευσε το μεγαλύτερο ψάρι σε μήκος (ισχύει η βαθμολογία ως προς τα είδη των αλιευμάτων που λαμβάνουν)
12.- Αν και μετά από αυτά εξακολουθεί να υπάρχει ισοβαθμία τότε η καλύτερη θέση δίνεται στον αθλητή που αλίευσε τα λιγότερα ψάρια άρα τα μεγαλύτερα.
13.- ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Σε κάθε μία αγωνιστική ημέρα θα ανακοινώνονται οι αθλητές που θα καταλαμβάνουν τις θέσεις 1η έως και 3η θέση όπως επίσης ο αθλητής με το μεγαλύτερο ψάρι
Την τελευταία αγωνιστική θα βραβευτούν με κύπελλα και μετάλλια οι νικητές και των τριών αγώνων . Επίσης για την συνολική ατομική κατάταξη του Πρωταθλήματος ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ καθώς και οι αθλητές που θα καταλάβουν τις θέσεις 2η έως και 6η Τέλος θα δοθούν αναμνηστικά για τους αθλητές που θα στελεχώσουν την Εθνική Ομάδα.
14.- Επιτρέπεται η συμμετοχή νέων κάτω των 18 ετών (U18) που θα λαμβάνουν ατομική κατάταξη , δεν μπορούν όμως να στελεχώσουν την Εθνική Ομάδα ανδρών
σύμφωνα με τον Κανονισμο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας FIPSm. Μόνο εφ’ ‘οσον υπάρξει ικανός αριθμός νέων U21 και για την συγκρότηση τυχόν Εθνικής Ομάδας νέων U21, τότε οι βαθμολογίες τους θα είναι ξεχωριστές.
15.- Ομοίως δίδεται η δυνατότητα συμμετοχής ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΥ σε άτομα που δεν είναι ενταγμένοι στο Μητρώο αθλητών του Σωματείου Ψαροκαταστάσεις Κύπρου για μία και μόνο αγωνιστική περίοδο και εφ’ όσον φέρουν βεβαίωση ιατρού περί της δυνατότητας συμμετοχής τους.
16.- Για τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο ως άνω άρθρο 15 , δεν προβλέπονται βραβεύσεις ανά αγώνα ούτε και ειδική κατάταξη, παρά μόνο η απονομή αναμνηστικών μεταλλίων κατά την τελευταία αγωνιστική.
17.- Συμμετέχοντες σύμφωνα με το ως άνω άρθρο 16 και εφ’ όσον κατά την διάρκεια του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος τυχόν ενταχθούν στο Σωματείο Ψαροκαταστάσεις Κύπρου, συνεχίζουν έως το τέλος του Πρωταθλήματος να αγωνίζονται εκτός συναγωνισμού και σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνουν ατομική ή/και ομαδική κατάταξη ούτε και στελεχώνουν, κατά συνέπεια, την Εθνική Ομάδα.
18.- Όλες οι επί μέρους λεπτομέρειες διεξαγωγής των αγώνων καθορίζονται στις αντίστοιχες Προκηρύξεις των επί μέρους αγωνιστικών ημερών, (π.χ. ακριβή πεδία αγώνων, παροχές του διοργανωτή, δόλωμα, κλπ)
19.- Τα Δελτία Αθλητικής Ιδιότητας των αθλητών θα παραδίδονται στον Επόπτη του αγώνα, ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΗΜΕΡΑ και μόνο τότε θα επιτρέπεται η συμμετοχή. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα επιτρέπεται η συμμετοχή και ο αθλητής θα λαμβάνει κατάταξη ως σαν να μην ήταν παρών στον αγώνα σύμφωνα με το άρθρο 6 της παρούσας Προσάρτησης.
20.- ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΝ Όλοι οι αθλητές που θα συμμετάσχουν στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα αλιείας από την ακτή με καλάμι και μηχανισμό , είναι υπόχρεοι να τηρούν αυστηρά την τήρηση των κανονισμών και προκυρήξεων των αγώνων .
21.- Η παρούσα Προσάρτηση είναι αναπόσπαστο μέρος του Κανονισμού Αλιείας από την ακτή με καλάμι και μηχανισμό (ανδρών & γυναικών) όπως ισχύει από το έτος 2016, ισχύει για την αγωνιστική περίοδο του έτους 2016 και έχει εγκριθεί στο σύνολο των άρθρων της από το Δ.Σ. του Σωματείου Ψαροκαταστάεις Κύπρου.
Για το Δ.Σ. Ψαροκαταστάσεων Κύπρου
ΨΑΡΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΑΡ. 2
ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΛΙΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΗ ΜΕ ΚΑΛΑΜΙ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΕΤΟΣ 2016
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ – ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Όπου αναγράφεται η λέξη «αθλητής» νοείται και η λέξη «αθλήτρια»
1.- Με την ολοκλήρωση του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος του έτους 2016, συγκροτείται η Εθνική Ομάδα Κύπρου που την στελεχώνουν οι αθλητές που κατέλαβαν στην συνολική ατομική κατάταξη του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος τις θέσεις 1η έως και 6η .
2.- Από την στιγμή της στελέχωσης της Εθνικής Ομάδας οι έξι (6) αθλητές ανήκουν στην δικαιοδοσία του Σωματείου Ψαροκαταστάσεις Κύπρου
3.- Οι αθλητές που κατέλαβαν τις θέσεις 1 έως και 4 αποτελούν την Εθνική Ομάδα, και οι αθλητές που κατέλαβαν την 5η και 6η θέση είναι οι αναπληρωματικοί. Επίσης αναπληρωματικοί αθλητές είναι και όσοι κατέλαβαν τις θέσεις 7η και 8η ιδίως για την περίπτωση αδυναμίας συμμετοχής τυχόν αθλητή/τών που κατέλαβαν τις θέσεις 1η έως 6η
4.- Η Εθνική Ομάδα του έτους 2016 θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του έτους 2016 σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Σωματείου Ψαροκαταστάσεις Κύπρου. Το αντίτιμο συμμετοχής ενός εκάστου μέλους της Εθνικής Αποστολής ανέρχεται στο ποσό των 675 ευρώ ή πλησίον το οποίο κατατίθεται στην διοργανώτρια Ομοσπονδία που θέτει και την αντίστοιχη προθεσμία καταβολής του. Επί πλέον κάθε συμμετέχων επιβαρύνεται προσωπικά με τα έξοδα μετάβασης/μετακίνησης, έξοδα ένδυσης καθώς και κάθε άλλο έξοδο που ήθελε προκύψει.
5.- Και οι τέσσερις (4) αθλητές είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν εγγράφως προς το Δ.Σ του Σωματείου Ψαροκαταστάσεις Κύπρου την δυνατότητα τους για συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, εντός τριάντα (30) ημερών από την ημέρα ολοκλήρωσης του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος.
6.- Αθλητής που τυχόν δεν δηλώσει εγγράφως την δυνατότητα συμμετοχής του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εντός της καθορισμένης προθεσμίας, θεωρείται ότι δεν επιθυμεί την συμμετοχή του.
7.- Όλοι οι αθλητές που θα δηλώσουν την δυνατότητα συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν το αντίτιμο συμμετοχής τους μέσα στην προθεσμία που θα ορίσει η διοργανώτρια Ομοσπονδία.
8.- Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του έτους 2016 που θα γίνει στην Ιρλανδία 12 με 19 Νοεμβρίου 2016 η τελική επιλογή των αθλητών , θα γίνει από το Δ.Σ. του Σωματείου Ψαροκαταστάσεις Κύπρου εφόσον ληφθεί υπόψην η ατομική κατάταξη του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος και οι δηλώσεις δυνατότητας συμμετοχής που αναφέρονται στο αρθρο 5.
9.- Τυχόν χρηματικές χορηγίες συμφωνούνται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από το Σωματείο Ψαροκαταστάσεις Κύπρου, προς ενίσχυση των μελών της Εθνικής Αποστολής.
10.- Εξυπακούεται ότι όλες οι χορηγίες αναλώσιμων ειδών (ρουχισμός, πετονιές κ.λ.π.)
ανήκουν στους αθλητές.
11.- Κάθε τυχόν χρηματική χορηγία προς την Εθνική Ομάδα, μοιράζεται ΑΥΤΟΥΣΙΑ και εξίσου σε όλα τα μέλη της Εθνικής Αποστολής.
12.- Όλα τα μέλη της Εθνικής Ομάδας είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν πιστά την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων του Σωματείου Ψαροκαταστάσεις Κύπρου με τους χορηγούς.
13.- Η συμμετοχή των μελών της Εθνικής Ομάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι ισότιμη.
14.- Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν λειτουργεί ως πάσης φύσεως κριτήριο η θέση που κατέλαβαν οι αθλητές στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα (αρχηγός, σημαιοφόρος κ.λ.π.)
15.- Η Εθνική Ομάδα οφείλει να λειτουργεί ως ομάδα.
16.- Ο Αρχηγός της Εθνικής Αποστολής ορίζεται από το Δ.Σ. του Σωματείου Ψαροκαταστάσεις Κύπρου
17.- Τα μέλη της Εθνικής Ομάδας οφείλουν να υπακούουν στις αποφάσεις του Αρχηγού της Αποστολής
18.- Ο Αρχηγός της Εθνικής Αποστολής οφείλει να εκτελεί τις οδηγίες του Σωματείου Ψαροκαταστάσεις Κύπρου, για τις οποίες ενημερώνει με προσωπική του ευθύνη όλα τα μέλη της Εθνικής Αποστολής.
19.- Ο σημαιοφόρος της Κυπριακής αποστολής ορίζεται από το Σωματείο Ψαροκαταστάσεις Κύπρου και μπορεί να είναι διαφορετικός στην τελετή έναρξης και στην τελετή λήξης.
20.- ΟΛΟΙ οι αθλητές της Εθνικής Ομάδας έχουν ΜΟΝΑΔΙΚΟ τους μέλημα την καλύτερη αγωνιστική προετοιμασία τους και σε καμία περίπτωση δεν δύνανται να λειτουργήσουν διοικητικά ή αποφασιστικά.
21.- Η παρούσα Προσάρτηση είναι αναπόσπαστο μέρος του Κανονισμού Αλιείας από την ακτή έτους 2016 και έχει ισχύ για τα έτη 2016/2017, έχει δε εγκριθεί από το Δ.Σ. του Σωματείου Ψαροκαταστάσεις Κύπρου στο σύνολο των άρθρων της.