Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Χρήστος Καλαϊτζής - Εν Πλω Καλαϊτζή, το Casting και η Aθλητική Aλιεία στην Ελλάδα

8 Αυγούστου, 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Χρήστος Καλαϊτζής - Εν Πλω Καλαϊτζή, το Casting και η Aθλητική Aλιεία στην Ελλάδα

Ο Χρήστος Καλαιτζής, ιδιοκτήτης της εταιρίας «Εν Πλω Καλαϊτζή», είναι γνωστός σε όλους µας για τις γνώσεις του στο ψάρεµα, τον αλιευτικό εξοπλισµό και τα ζωντανά δολώµατα, ενώ οι ψαρευτικές συναντήσεις που διοργανώνει κάθε χρόνο στη Βόρεια Ελλάδα, έχουν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους τους συµµετέχοντες. Μια κουβέντα µαζί του, έστω και σύντοµη, έχει πολλές πληροφορίες να µας δώσει.

– Χρήστο, ξέρουµε ότι ασχολείσαι µε σχεδόν όλα τα είδη ψαρέµατος, τόσο από ακτή όσο και από το σκάφος, ενώ οι γνώσεις σου πάνω στον εξοπλισµό είναι σηµαντικές. Πολλοί σε θεωρούν τον πλέον ειδικό στο casting και στο surf casting. Θα θέλαµε να µας πεις τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένα καλάµι για να θεωρείται κατάλληλο για τις τεχνικές αυτές;

Το κατάλληλο καλάµι κατά τη γνώµη µου, έχει να κάνει µε τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε ψάρεµα και στα ψάρια τα οποία συνήθως περιµένουµε να έχει η περιοχή. Θα προτιµούσα ένα σκληρό καλάµι αν ψαρεύω µε 6 µποφόρ, και ένα αρκετά µαλακό αν γυρεύω µουρµούρες και η µεγαλύτερη που υπάρχει περίπτωση να κάτσει να είναι το πολύ 1+ κιλό. Επίσης, µεγάλη σηµασία έχουν και οι πετονιές και τα παράµαλλα που χρησιµοποιώ, αφού αν τυχόν δουλεύω µε ψιλά παράµαλλα, θα χρειαστώ ένα αρκετά µαλακό καλάµι που να αποσβένει και να απορροφά τα κεφάλια του ψαριού, χωρίς να ζορίζεται πολύ η πετονιά.

– Με τι µηχανισµούς πρέπει να συνδυάσουµε τα καλάµια αυτά;

enplo_10Ένα χαρακτηριστικό για τα µηχανάκια, είναι το βάρος τους, το οποίο πρέπει να ταιριάζει και στην ουσία να ισορροπεί µε το καλάµι. Αν έχω ένα αρκετό βαρύ µηχανάκι, θα προτιµήσω ένα  καλάµι 4,50 µέτρων, ενώ ένα ελαφρύ µηχανισµό θα τον ταιριάξω συνήθως µε ένα καλάµι 4,2 m. Ένα άλλο χαρακτηριστικό, είναι η σχέση περιστροφής  του µηχανισµού. Έτσι, πχ. για ψάρεµα µουρµούρας θα προτιµούσα ένα ελαφρύ και γρήγορο µηχανάκι, αφού δε µε ενδιαφέρει τόσο η δύναµη, όσο το πόσο γρήγορο είναι, µιας και θα χρειαστεί να ρίξω και να µαζέψω αρκετές φορές σε ένα ψάρεµα. Μία σχέση λοιπόν γύρω στα 5-5.2 ή το πολύ 5,5:1 είναι απολύτως ικανοποιητική και καλύπτει τις ανάγκες του συγκεκριµένου ψαρέµατος, ενώ αν ψαρεύω σε ένα µέρος που συνήθως κάνει τσιπούρες, λαβράκια, συναγρίδες, θα προτιµούσα ένα µηχανάκι µε σχέση 4- 4.5:1, οπότε να συµπεριφέρεται καλύτερα όταν τα ψάρια είναι µεγάλα. Για να το κάνουµε πιο κατανοητό, είναι σαν τις σχέσεις των ταχυτήτων στο αυτοκίνητο, δε µπορείς να τρέξεις γρήγορα µε τρίτη, όπως επίσης δε µπορείς να ξεκινήσεις µε τετάρτη. Ένα µηχανάκι ψαρέµατος που είναι γρήγορο, δε µπορεί να είναι και τόσο δυνατό.

– Όλοι ξέρουµε ότι πέρα από τον αλιευτικό εξοπλισµό, έχεις και µια µεγάλη οµάδα που ασχολείται µε τη συλλογή δολώµατος. Θα θέλαµε να µας πεις πόσο σηµαντικό θεωρείται το δόλωµα για την επιτυχία του ψαρέµατος και τι πρέπει να πράττει ο ψαράς όταν είναι να επιλέξει δόλωµα.

Το σηµαντικό για την επιλογή δολωµάτων είναι τα ψάρια που απευθυνόµαστε, καθώς και η εποχή, αφού τα ψάρια κάποιες φορές θα προτιµήσουν περισσότερο αίµα, ενώ κάποιες άλλες εποχές, όπως πχ. το χειµώνα, θα προτιµήσουν πιο παχυντικά δολώµατα (ψαροδόλια, µάνες, καλαµάρια και σουπιές).

– Ποια κατά τη γνώµη σου είναι τα καλύτερα δολώµατα για τις τεχνικές του casting και του surf casting;

Για µένα το καλύτερο είναι η ποικιλία, και µάλλον τα ψάρια έχουν πάρει τις ελληνικές συνήθειες (γέλια)!. Είναι πολλές οι φορές που ξεκινήσαµε να ψαρεύουµε µε ένα δόλωµα και στη συνέχεια χρειάστηκε να αλλάξουµε δόλωµα. Ένα άλλο σηµαντικό στο casting, είναι ότι και τα µεγάλα δολώµατα µας κόβουν αρκετά µέτρα στη ρίψη, οπότε όταν έχουµε σκοπό να φύγουµε πιο µακριά, χρησιµοποιούµε συνήθως σκουλήκια.

– Υπάρχει κάποιο «µυστικό» δόλωµα που θεωρείται «σφάχτης» και πιθανόν να µην το έχουµε εκτιµήσει;

Το σηµαντικότερο για να θεωρήσουµε ένα δόλωµα «σφάχτη», είναι η φρεσκάδα του που κάνει και τη διαφορά. Ένα δόλωµα αρκετά ταλαιπωρηµένο, δεν έχει την ίδια αποτελεσµατικότητα µε ένα ολόφρεσκο και πολύ «ντούρο». Ένα άλλο πολύ σηµαντικό για τα δολώµατα, είναι το είδος των δολωµάτων που κάνει ο τόπος. Σε ένα µέρος που έχει ας πούµε σωλήνες, οι οποίοι παρεπιπτόντως είναι παρεξηγηµένο δόλωµα, τα ψάρια θα φάνε µε όρεξη και σιγουριά, µιας και τους αναγνωρίζουν σα φυσική τροφή και ίσως µάλιστα είναι και ο λόγος που πέρασαν από την περιοχή.

enplo_06

– Χρήστο σε έχουµε δει να συµµετάσχεις σε αγώνες ψαρέµατος και ιδιαίτερα στο casting, ενώ η εταιρεία σου είναι χορηγός σε αγώνες. Ποια η γνώµη σου για τους αγώνες και την αθλητική αλιεία γενικότερα;

Η γνώµη µου για τους αγώνες είναι ότι υπάρχει µια σύγχυση, αφού όλοι νοµίζουν ότι µπορούν να ψαρέψουν σε ένα τέτοιο επίπεδο. Θα σου δώσω ένα παράδειγµα, για να το κατανοήσουµε καλύτερα. Όλοι νοµίζουν ότι είναι καλοί οδηγοί, αλλά όταν µιλάµε για αγώνες, το επίπεδο είναι διαφορετικό (στους αγώνες µπορεί να χρειαστεί να ψαρέψεις µε 23 µάνα και 14 παράµαλλο) και σίγουρα η λεπτοµέρεια κάνει τη διαφορά. Στη δική µου περίπτωση, στους προκριµατικούς αγώνες για την εθνική οµάδα, ο πρώτος µε τον τρίτο είχαµε µόνο 90 γραµµάρια διαφορά!

enplo_05Ο λόγος που ασχολούµαι µε τους αγώνες, είναι ότι λείπουν από την Ελλάδα και το θεωρώ απαράδεκτο να µην έχουµε ένα καταξιωµένο παράγοντα που να ασχολείται µε αυτό. Αν και τα τελευταία χρόνια γίνονται πολύ σηµαντικά βήµατα, κάποιοι άνθρωποι θα πρέπει να βγουν µπροστά και να πάρουν κι άλλες πρωτοβουλίες. Ποιοι είναι αυτοί; Μα φυσικά τα άτοµα που έχουν πάει ήδη σε αγώνες στο εξωτερικό και έχουν µια εµπειρία. Νοµίζω ότι αρκετές εταιρείες θα ενδιαφέρονταν να είναι χορηγοί σε έναν αναγνωρισµένο αγώνα µε καταξιωµένους ψαράδες, οπότε και εµείς να απευθυνόµαστε σε ψαράδες που γνωρίζουν πραγµατικά το άθληµα και να µας βοηθούν στη επιλογή προϊόντων, και όχι σε ψαράδες «φωτοµοντέλα» (γέλια)!

enplo_02enplo_03

Τέλος, να µην ξεχνάµε τις ψαρευτικές συναντήσεις που οργανώνουµε κάθε χρόνο, οι οποίες έχουν µια διαφορετική µορφή από τους αγώνες, αφού µαζευόµαστε σα µια µεγάλη παρέα ψαράδων και ψαρεύουµε όλοι µαζί, µε τους ίδιους κανόνες. Βασικός σκοπός µας φυσικά είναι να περάσουµε ωραία, να γνωριστούµε καλύτερα µεταξύ µας, να ανταλλάξουµε απόψεις και εµπειρίες, και να διασκεδάσουµε.

Tags
Εν Πλω Καλαϊτζή Χρήστος Καλαϊτζής - Εν Πλω Καλαϊτζή Συνέντευξη Casting
Comodo SSL