Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Αλέξανδρος Αργουδέλης

Συμβουλές & επισημάνσεις για ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

30 Απριλίου, 2018

Συμβουλές & επισημάνσεις για ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

Ζούμε στον 21o αιώνα, εποχή που το υποβρύχιο κυνήγι βρίσκεται στην άνθιση του, εποχή του carbon, του ξύλινου όπλου, των μεγάλων επιδόσεων στην ελεύθερη κατάδυση.

Γνώσεις τις οποίες στο πρόσφατο παρελθόν δεν τις έβρισκες σαν  «μασημένη τροφή», αλλά τις ανακάλυπτες με τις ώρες βυθού που «έγραφες». Αυτό όμως δε φτάνει, γιατί θα πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε και τον παράγοντα «ασφάλεια», μιας και στη θάλασσα δεν επιτρέπονται λάθη.

Μην το ξεχνάτε ποτέ, να το έχετε σαν αρχή πριν από κάθε σας εξόρμηση.

ΨΑΡΟΤΟΥΦΕΚΑ
•Πόσες φορές έχουμε τραυματίσει τα χέρια μας, επειδή την ώρα που οπλίζαμε μας έσπασε η καμπάνα. Και πώς να μη σπάσει, αφού ποτέ δεν την ελέγξαμε και ποτέ δε μπήκαμε στον κόπο να ξεπλύνουμε με γλυκό νερό αυτήν και τα όπλα μας μετά από κάθε εξόρμηση.
•Δεν παρατάμε τα όπλα μας πάνω στην άμμο ή σε ψιλό χαλίκι, γιατί μπορεί να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην κασέτα τους ή/και σε άλλα σημεία, ιδίως εάν αυτό είναι αεροβόλο.
•Πολλοί ψαροκυνηγοί τα βάζουν με την τύχη τους για τα συνεχόμενα ξεψαρίσματα ψαριών. Εντάξει συμφωνώ πως κάποια μεμονωμένα ξεψαρίσματα είναι μέσα στο παιχνίδι, αλλά άμα είναι συνεχόμενα τι φταίει; Γι’ αυτό το λόγο θα τροχίσουμε ή θα γυαλίσουμε τη μύτη της βέργας πάντα πριν από την εξόρμηση, και όχι όποτε το θυμηθούμε.
•Βάζοντας την ασφάλεια στο όπλο μας και εφόσον είναι οπλισμένο, κανείς δε σας εγγυάται ότι δε θα ελευθερώσει τη βέργα. Πώς λοιπόν κάποιοι από εσάς, όταν συνομιλείτε με το ζευγάρι σας ή θέλοντας να τον αποθανατίσετε με την κάμερα, στρέφετε το ψαροτούφεκο οπλισμένο -άθελα σας φαντάζομαι- επάνω του; Καθίστε να σκεφτείτε τι είναι αυτό που συγκρατεί τη σκανδάλη για να μην πατηθεί και ελευθερώσει τη βέργα. Τότε θα είσαστε περισσότερο προσεκτικοί. Μην ξεχνάτε, η θάλασσα με τον καιρό τα διαβρώνει όλα!

ΘΗΡΑΜΑΤΑ
Εδώ αγγίζουμε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, αλλά αξίζει πιστεύω να αναφερθούμε σε αυτό.

•Μην αφαιρείτε από έναν τόπο τα μικρά θηράματα, με το σκεπτικό και την λογική ότι αν δεν το κάνετε εσείς θα το κάνει κάποιος άλλος. Στην Ελλάδα δυστυχώς φταίει πάντα ο άλλος και ποτέ εμείς.
•Αποφεύγετε να χτυπάτε ψάρια που δε μπορείτε να πάρετε. Πριν κάνετε βολή σε ένα ψάρι στην τρύπα, σκεφτείτε αν μπορείτε και πως θα το ξεβραχώσετε. Είναι κρίμα να το αφήσετε να αργοπεθαίνει στο θαλάμι του, με μία ή περισσότερες βέργες καρφωμένες επάνω του. Αφήστε το στην ησυχία του, ίσως την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε το ίδιο κομμάτι να μπορέσετε να το πάρετε.
•Μην αφαιρείτε τους σαλούβαρδους (σαραβάδες) από ένα κομμάτι ή μια πλάκα. Να θυμάστε πως όπου υπάρχουν αυτά τα ψάρια, γύρω τους μαζεύονται κι άλλα είδη.

ΣΗΜΑΔΟΥΡΑ
•Σίγουρα δε χρησιμεύει μονάχα για να δηλώσουμε στα διερχόμενα σκάφη την παρουσία μας!
•Καλό θα ήταν να κουβαλάμε εκτός από ένα μπουκάλι με νερό -που θα μας χρειαστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του ψαρέματος-, ένα δεύτερο όπλο και ένα ξεβραχωτή, δεμένα στη σημαδούρα μας. Όσον αφορά στον τελευταίο, εγώ προσωπικά τον θεωρώ κάτι παραπάνω από χρήσιμο. Να ξέρετε πως όταν αφήνετε μια βέργα «σφηνωμένη» μέσα σε ένα θαλάμι, τρύπα, ή πλάκα, δεν ξανάπαει ψάρι εκεί, αλλά ακόμα και αν ξαναπάει, θα αργήσει τόσο, όσο χρειάζεται η βέργα να γίνει ένα με το περιβάλλον (και δυστυχώς απ’ όσο γνωρίζω η Αττική είναι διάσπαρτη και γεμάτη από αυτές). Μπορεί ακόμα να μας χρησιμεύσει και σα λαβή για ξεβράχωμα κάποιου ψαριού. Επίσης καλό θα ήταν να εφοδιάσουμε τη σημαδούρα μας και με μια σφυρίχτρα θαλάσσης.
•Δε θα μπορούσα να ξεχάσω το μπαλονάκι ξεβραχώματος, απαραίτητο σε κάθε εξόρμησή μας. Μου είναι δύσκολο να μετρήσω πόσες φορές κρίθηκε αναγκαίο να ασκηθεί πίεση σε κάποιο ψάρι, βοηθώντας με στο ξεβράχωμά του. Σκεφτείτε από τι ταλαιπωρία και κινδύνους μας γλιτώνει!
•Μην προκαλείτε την τύχη σας με το να καταδύεστε έχοντας δεμένη τη σημαδούρα στη ζώνης σας ή σε κάποιο άλλο σημείο του σώματός σας. Υπάρχει κίνδυνος να μπλέξει το σχοινί οπουδήποτε στο βυθό. Γι’ αυτό το λόγο δένουμε στην άκρη του σχοινιού της σημαδούρας ένα μολύβι, που θα μας βοηθήσει να βυθίσουμε το σχοινί λίγο πριν τη βουτιά, χωρίς να φοβόμαστε ότι θα παρασυρθεί η σημαδούρα.

ΨΑΡΕΜΑ
Εδώ θα μπορούσα να γράφω ώρες ολόκληρες, αλλά θα επικεντρωθώ σε δύο τρία πραγματάκια που έχω παρατηρήσει.

•Να ξέρετε ότι από την πολυθρόνα του σπιτιού μας, την καφετέρια ή την οθόνη του υπολογιστή ψάρια δεν βγαίνουν. Για να βγάλεις ψάρια πρέπει να τα κυνηγήσεις όσο το δυνατόν περισσότερες φορές μπορείς, με απλά λόγια «να βρεθείς στη θάλασσα». Ακούω πολλούς να λένε χίλιες δυο δικαιολογίες, προσπαθώντας να πείσουν πρώτα τους εαυτούς τους και μετά τους άλλους για την αποχή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εξορμήσεις των περισσότερων κατά τους μήνες Δεκέμβριο-Ιανουάριο-Φεβρουάριο, μέχρι ακόμα και τα μέσα Μαρτίου, πέραν λίγων εξαιρέσεων. Μιλάμε για αποχή σε ένα ποσοστό 70-80 %, οι οποίοι μόλις καλοκαιρέψει, βγαίνουν σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή. Μην περιμένετε λοιπόν την καλοσύνη για να βρεθείτε στη θάλασσα, Σκεφτείτε πόσοι εκτός από σας περιμένουν το ίδιο πράγμα!
•Μην τα βάζετε με την τύχη σας αν δεν έχετε καλή απόδοση σε ένα ψάρεμα. Βάλτε τα καλύτερα με τον εαυτό σας που δεν τήρησε κάποιους κανόνες διατροφής, αν όχι τις προηγούμενες μέρες, τουλάχιστον την προηγούμενη. Δε λέω καλή η πίτσα, οι μπύρες ή το κοκορέτσι, αλλά όχι την προηγούμενη της βουτιάς.
•Κράτησα για το τέλος μια φράση που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σλόγκαν, ειδικά στο χώρο των νέων ψαροκυνηγών. «Πόσα μέτρα βουτάς;» είναι το σήμα κατατεθέν του καινούριου, που πιστεύει ότι μόνο βουτώντας βαθιά βγάζει κανείς ψάρια. Για να πω όμως ολόκληρη την αλήθεια, υπάρχουν και κάποιοι πιο έμπειροι που έχουν ασπαστεί αυτή την ιδέα… Εγώ θα σας πω ότι ψάρια έχει παντού, ακόμα και στην Αττική, σε όλα τα βάθη, απλά ρηχότερα είναι λιγότερα και δυσκολότερο να συλληφθούν απ’ ότι σε μεγαλύτερα βάθη. Μην πιέζετε τον εαυτό σας να πάει βαθύτερα γιατί είδατε ένα καλό ψάρι. Τηρήστε τους κανόνες ασφαλείας και αποφύγετε το μοναχικό ψάρεμα.  Κανένα θήραμα δεν αξίζει όσο η ζωή μας. Οποιαδήποτε στιγμή νιώσετε αδιαθεσία διακόψτε αμέσως το ψάρεμά σας. Αυτό δείχνει ωριμότητα.
•Μην παίρνετε αποσυμφορητικά πριν ή κατά τη διάρκεια της βουτιάς, γιατί εκθέτετε τον εαυτό σας σε μεγάλο κίνδυνο. Μασήστε καμιά τσίχλα, κάντε πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή φυσιομέρ, ιδίως το χειμώνα και την άνοιξη. Μόλις σηκωθείτε το πρωί, στύψτε και πιείτε καμιά πορτοκαλαδίτσα πλούσια σε βιταμίνη C πριν φύγετε για τη δουλειά σας, μάθετε τον οργανισμό σας να πίνει άφθονα υγρά, και δεν εννοώ καφέδες. «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», έλεγαν οι παλιοί και κάτι παραπάνω ήξεραν.
•Είναι πολύ πιθανό, τα περισσότερα από τα παραπάνω να έχουν ξαναειπωθεί κατά το παρελθόν σε παρέες, στέκια ψαροκυνηγών, ακόμη και στον ειδικό τύπο ή σε διαδικτυακούς τόπους, και ίσως να μην έπρεπε να γράφονται ξανά και ξανά.

Αλλά όσο θα υπάρχουν νέοι στον χώρο που αγνοούν κάποια πράγματα, και μερικοί πιο παλιοί που ναι μεν «ξέρουν», αλλά δεν τηρούν, εμείς θα είμαστε υποχρεωμένοι να τα γράφουμε όλα αυτά, και να προσθέτουμε κάθε φορά και κάτι ακόμα.

Καλές και ασφαλείς βουτιές και καλές επιστροφές σε όλους! 

Tags
Ψαροτούφεκο
Comodo SSL