Jigging: Φαγκριά σε βάθος 180+ µέτρα
Όσο και αν φαίνεται περίεργο και δύσκολο το jigging στα βαθιά (πάνω από 180-200 µέτρα) δεν είναι ακατόρθωτο. Το έχουµε επιχειρήσει µε µεγάλη επιτυχία ιδιαίτερα τους ανοιξιάτικους µήνες, απλά θέλει τον κατάλληλο εξοπλισµό.
Το πιο δύσκολο είναι να εντοπίσεις τα ψάρια και να καταφέρεις να ρίξεις τον πλάνο αρκετά κοντά τους µε τους κατάλληλους χειρισµούς στην βάρκα και παράλληλα να υπολογίσεις και τα ρέµατα που επικρατούν εκείνη την στιγµή. Αρκετές φορές, αν είµαστε 2 στην βάρκα, ο ένας jiggαρει και ο άλλος χειρίζεται την βάρκα και προσπαθεί να έχει τον πλάνο κάθετα κάτω από αυτήν. Τα ψάρια σε αυτά τα βάθη είναι πιο απονήρευτα και τσιµπούν πιο εύκολα αρκεί να τα βρούµε. Οι πλάνοι που χρησιµοποιούµε είναι από 250 γραµµάρια έως 400 γραµµάρια και πρέπει τα καλάµια να τους υποστηρίζουν. Τα χρώµατα των πλάνων κατά την γνώµη µου φωσφορούχα (κίτρινα ή κόκκινα). ∆εν χρειάζεται σε αυτά τα βάθη να κάνουµε γρήγορο jigging. Τα χτυπήµατα του καλαµιού πιο αργά και µε σταµατήµατα ανά 4-5 µέτρα. Ανεβάζουµε τον πλάνο έως 30 µέτρα από τον βυθό και ξανά κάτω επαναλαµβάνοντας. ∆οκιµάστε το και µεγάλα φαγκριά και τσαούσια θα καρφωθούν στα αγκίστρια σας µε την αδρεναλίνη να κτυπάει κόκκινο φέρνοντας ένα ψάρι από τα 200+ µέτρα. Καλή επιτυχία!
Τα φαγκριά στο fishfinder
Το βάθος 48 µέτρα περίπου, o πυθµένας λασπώδης µε µικρά κοράλλια! Οι στόχοι που διακρίνονται µε έντονο πράσινο χρωµατισµό είναι µεγάλα φαγκριά από 8 -12 κιλά περίπου που φλερτάρουν µε το ψαρευτικό εργαλείο όπου στην συγκεκριµένη περίπτωση είναι πλάνος µε την τεχνική του jigging! ∆εξιά στο A-scope διακρίνεται πεντακάθαρα από πάνω ο πλάνος και από κάτω το θήραµα που κάνει την επίθεση! Αξιοσηµείωτο είναι ότι τα ψάρια ανεβαίνουν µέχρι το ψυχρό ρεύµα που επικρατεί στα 31 µέτρα και ξανακατεβαίνουν µιας και τα συγκεκριµένα ψάρια φηµίζονται για τις σταθερές θερµοκρασίες που προτιµούν και αυτός είναι ένας από τους λόγους που κατά κόρον τα συναντάµε σε πιο βαθειά νερά! ∆ηµήτρης Σπύρου