Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Μανώλης Δαμιανάκης

Inchiku: Αρµατώνοντας τον πλάνο

14 Οκτωβρίου, 2020

Inchiku: Αρµατώνοντας τον πλάνο

Πολλές φορές θα χρειαστεί να αλλάξουµε τις αρµατωσιές στους πλάνους του inchiku (ιντσίκου). Ανεξάρτητα αν το κάνουµε λόγω φθοράς, ή για να ενισχύσουµε την αρµατωσιά που φοράει από τον κατασκευαστή, θα πρέπει να γνωρίζουµε πώς να το φτιάξουµε και να έχουµε πάντα στον εξοπλισµό µας όλα τα απαραίτητα παρελκόµενα.

Φυσικά, το καλύτερο είναι να έχουµε στο ψάρεµα τα χταποδάκια έτοιµα, µε δεµένα τα αγκίστρια. Kαι µε µία µικρή κίνηση να µπορούµε να τα περάσουµε στον πλάνο. Για να αρµατώσουµε ένα inchiku, θα χρειαστεί να προµηθευτούµε αγκίστρια του jigging (σε µεγέθη από 2/0 ως 4/0, ανάλογα σε τι ψάρια απευθυνόµαστε), χάντρες, έναν κλειστό κρίκο, ψιλά συρµατάκια και ένα κοµµάτι σχοινάκι dacron (ντάκρον) 30 εκατοστών. Γενικά, στο jigging συνηθίζεται να χρησιµοποιούµε άλλα νήµατα για το δέσιµο των αγκιστριών (assist hooks), πιο δυνατά και εξειδικευµένα από το ντάκρον. Όµως, στην συγκεκριµένη τεχνική προτιµώ να έχω πιο µαλακό νήµα. Ώστε να µην εµποδίζει το σιλικονούχο χταποδάκι να παίζει στο νερό ελεύθερα.

Έτσι, τα dyneema, τα spectra και όποια άλλα νήµατα κατασκευάζονται για αντίστοιχη χρήση, έχουν καλύτερη αντοχή στα δόντια των ψαριών αλλά και στα µπλεξίµατα στο βυθό. Οπότε µπορούν να χρησιµοποιηθούν στο inchiku. Η επιλογή µας όµως είναι το µαλακότερο από όλα, δηλαδή το dacron. Για τον ίδιο λόγο προτιµούµε ελαφριά και γερά αγκίστρια του jigging. Ικανά να αντέξουν σε ένα γερό ψάρι, χωρίς να κρέµονται από το παραπάνω βάρος. Οι περισσότερες εταιρίες δε χρησιµοποιούν ενισχυµένα αγκίστρια, γιατί αν τυχόν µπλέξουν στο βυθό υπάρχει µεγάλη πιθανότητα να γλιτώσουµε τον πλάνο. Τι θα γίνει όµως όταν βρεθούµε αντιµέτωποι µε ένα φαγκρί ή ένα µαχητικό µαγιάτικο;

Βήµα 1
Αρχικά θα πρέπει να δέσουµε τα αγκίστρια στο νήµα µας και για αυτό θα σας δείξουµε ένα γρήγορο και αξιόπιστο τρόπο. Κρατάµε µια µικρή θηλιά στο αγκίστρι, την καλύπτουµε µε το άλλο µας χέρι για να τυλίξουµε την κοντή άκρη τρεις φορές προς τα πάνω, και περνάµε την άκρη στη θηλιά. Σφίγγουµε τραβώντας τις δύο άκρες, και κατόπιν το αγκίστρι για να «στρώσει» η θέση του. Κόβουµε και καίµε το νήµα που περισσεύει από τον κορµό του αγκιστριού. Το ίδιο κάνουµε και στην άλλη πλευρά. Μετρώντας 20 cm από το τέλος του πρώτου αγκιστριού για να πετύχουµε το επιθυµητό µήκος.

Βήµα 2
Με τη βοήθεια ενός ψιλού σύρµατος περνάµε το διπλό νήµα στη χάντρα για το χταποδάκι. Με αυτό το συρµατάκι δένουµε το νήµα και τη χάντρα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Για να την ασφαλίσουµε όταν περαστεί το χταποδάκι. Το ψιλό σύρµα είναι πολύ χρήσιµο εργαλείο, και µπορούµε να το προµηθευτούµε από οποιοδήποτε κατάστηµα ηλεκτρολογικού εξοπλισµού. Όταν σφίξουµε το σύρµα, θα πρέπει να προσέξουµε ώστε τα αγκίστρια να µην έχουν το ίδιο ύψος, αλλά το ένα να εξέχει. Ο λόγος που βάζουµε σύρµα και όχι κόµπο για να σταθεροποιήσουµε τη χάντρα, είναι η δυνατότητα ρύθµισης του ύψους του αγκιστριού και η «διόρθωση» του χταποδιού µετά την τοποθέτηση.

Βήµα 3
Πάλι µε τη βοήθεια ενός ψιλού σύρµατος, θα περάσουµε το σιλικονούχο χταποδάκι και την εξωτερική χάντρα στο νήµα. Σηµαντικό είναι το κάτω αγκίστρι να «κάθεται» στην άκρη του χταποδιού, ενώ το πάνω πιο ψηλά, περίπου στην µέση του. Το χταποδάκι µας έχει ολοκληρωθεί και είναι έτοιµο για τη χρήση. Μπορούµε να φτιάξουµε αρκετά έτοιµα assist hooks και να τα έχουµε περασµένα στο σιλικονούχο χταπόδι και την εξωτερική του χάντρα (ολοκληρωµένα δηλαδή). Ώστε να είναι πανέτοιµα για τοποθέτηση στον πλάνο µας σε κάθε περίπτωση.

Βήµα 4
Περνάµε το νήµα στον πλάνο από την πλευρά του αυλακιού και βάζουµε τον κλειστό κρίκο στην άλλη µεριά του. Το inchiku µας είναι έτοιµο! Θα πρέπει η εξωτερική χάντρα του assist hook να ακουµπά στην άκρη του πλάνου, µέσα στο αυλάκι. Και όχι να κρέµεται πίσω από αυτόν, ώστε να πλέει καλύτερα δίνοντας κίνηση.

Tags
Inchiku Ψάρεμα από Σκάφος Τεχνική Inchiku Αρμάτωμα Πλάνου
Comodo SSL