Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Νίκος Γιαννακόπουλος

Εγγλέζικο-Bolognese: Μουρμούρα, ο κύριος στόχος

28 Μαΐου, 2021

Εγγλέζικο-Bolognese: Μουρμούρα, ο κύριος στόχος

Η µουρµούρα αποτελεί το πολυπόθητο θήραµα για πολλούς λάτρεις της εγγλέζικης τεχνικής. Η σύλληψή της όµως απαιτεί συγκεκριµένες ενέργειες, και χαρακτηρίζεται από ορισµένες λεπτοµέρειες που κάνουν την διαφορά.

Σκοπός αυτού του άρθρου, είναι να παρουσιάσουµε µια αρµατωσιά µε την οποία θα µπορέσουµε να πιάσουµε µουρµούρες. Όπως γνωρίζουµε, η µουρµούρα κινείται και τρέφεται πάνω στο βυθό, κυρίως στον αµµώδη, οπότε και εµείς θα την αναζητήσουµε εκεί. Μια συνηθισµένη βυθοµέτρηση, γίνεται µε τέτοιο τρόπο ώστε το δόλωµά µας να βρίσκεται 2-3 δάχτυλα πάνω από το βυθό ή ακόµη και να ακουµπάει ελάχιστα σε αυτόν. Στη δικιά µας περίπτωση όµως, θα δούµε µια αρµατωσιά και µια βυθοµέτρηση η οποία θα επιτρέπει στο παράµαλλό µας – και κατά συνέπεια στο δόλωµά µας – να σέρνεται κατάβυθα. Αυτό λοιπόν που επί της ουσίας προσπαθούµε να κάνουµε, είναι να αφήσουµε το δόλωµά µας στο βυθό. Περνώντας κάποια µουρµούρα από εκεί, να το καταπιεί ανυποψίαστη.

Αρµατωσιά και βυθοµέτρηση
Η αρµατωσιά µας θα είναι στηµένη πάνω σε µάνα 0,16 fluorocarbon, χρησιµοποιώντας ένα παράµαλλο 0,14 επίσης fluorocarbon. Το μήκος της να είναι περίπου ένα µέτρο με ένα αγκίστρι No 14-16. Θα πρέπει να είναι δοκιµασµένο και αρκετά δυνατό ώστε να αντέξει στην πίεση που θα του ασκήσει µια µεγάλη µουρµούρα. Στη συγκεκριµένη περίπτωση δε χρειάζεται να πέσουµε πάρα πολύ σε διάµετρο παράµαλλου. Αυτό γιατί το παράµαλλό µας θα ακουµπά ολόκληρο στο βυθό, κάτι το οποίο το καθιστά ακόµη πιο δυσδιάκριτο στα ψάρια.

Ακόµα, ο φελλός που θα χρησιµοποιήσουµε θα είναι stick, το πολύ 1-1,5 γραµµάρια. Χρειαζόµαστε ένα φελλό σχετικά ευαίσθητο, για να µειώσουµε την αντίσταση στο ψάρι όταν πάει να γευτεί το δόλωµά µας. Στη βυθοµέτρηση τώρα, θα συναντήσουµε τη σηµαντικότερη διαφοροποίηση από ένα συνηθισµένο ψάρεµά µας µε τεχνική match. Εδώ λοιπόν δε θα βυθοµετρήσουµε αφού ενώσουµε το παράµαλλο µας µε τη µάνα. Θα προσαρµόσουµε το βυθοµετρητή µας στη θηλιά σύνδεσης µε το παράµαλλο (εικόνα 1). Από εκεί και πέρα, η βυθοµέτρηση γίνεται µε τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως συνήθως. Αυτή η βυθοµέτρηση µας δίνει τη δυνατότητα να ακουµπά ολόκληρο το παράµαλλο µας στο βυθό και το δόλωµά µας να κινείται µε φυσικό τρόπο µε τη βοήθεια των ρευµάτων. Αυτό είναι και το µυστικό της επιτυχίας µας.

Τόπος και µαλάγρωµα
Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποδώσει το ψάρεµά µας όπως επιθυµούµε, είναι η εξεύρεση του κατάλληλου τόπου και ένα σωστό µαλάγρωµα. Έτσι, αναζητούµε έναν τόπο ως επί το πλείστον αµµώδη, που γνωρίζουµε ότι κατά καιρούς κρατάει µουρµούρες. Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουµε στο µαλάγρωµα. Θα χρησιµοποιήσουµε λοιπόν µια µαλάγρα µε βάση το τυρί και γαρίδα, κατασκευάζοντάς την µε τέτοιο τρόπο ώστε να έχει διαλυθεί τελείως φτάνοντας στο βυθό, χωρίς να µένουν κοµµάτια από αυτήν στον πυθµένα.

Μια τέτοια περίπτωση θα µπορούσε να καταστρέψει το ψάρεµά µας. Αν τα ψάρια βρίσκουν ολόκληρα κοµµάτια µαλάγρας υπάρχει πιθανότητα να χορτάσουν µε αυτή και να µην δίνουν ιδιαίτερη σηµασία στο δόλωµά µας. Πριν ρίξουµε τη µαλάγρα µας στη θάλασσα, θα προσθέσουµε και 2-3 χούφτες µπικατίνι, το οποίο θα αποτελέσει και το κύριο δόλωµά µας. Τέλος, είναι απαραίτητες και µερικές ρίψεις προνυµφών σε συγκεκριµένα σηµεία, χρησιµοποιώντας τη σφεντόνα µας. Έτσι, ο βυθός θα έχει αρκετά σκουλήκια στο σηµείο που θα πέσει η αρµατωσιά µας, και ανάµεσά τους θα υπάρχει και το δόλωµά µας, το οποίο θα µοιάζει µε µέρος της ελεύθερης τροφής. Μετά από ένα τέτοιο µαλάγρωµα, είναι πολύ φυσικό οι µουρµούρες να µην πονηρευτούν και να φάνε µε όρεξη, χωρίς να καταλάβουν την παγίδα.

Κάρφωµα ή όχι;
Όπως αναφέραµε, το δόλωµά µας θα βρίσκεται στο βυθό. Καθώς τα ψάρια θα βόσκουν στην άµµο θα το καταπιούν χωρίς να προλάβουν να το καταλάβουν. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο δεν απαιτείται ιδιαίτερο κάρφωµα από εµάς. Θα δούµε το φελλό µας να εξαφανίζεται απότοµα από τα µάτια µας και στις περισσότερες περιπτώσεις το ψάρι θα έχει ήδη καταπιεί το αγκίστρι µας. Έτσι λοιπόν, αρκεί να πραγµατοποιήσουµε ένα ανεπαίσθητο κάρφωµα, σιγουρεύοντας το ψάρι και ξεκινώντας τη µάχη µαζί του.

Ιδιαίτερα σηµαντικό είναι να έχουµε σωστά προρυθµισµένα τα φρένα στο µηχανισµό µας. Δεν πρέπει να έχουν µεγάλη αντίσταση αρχικά. Μετά µπορούµε να τα προσαρµόσουµε κατά τη διάρκεια του παλέµατος του ψαριού, ανάλογα µε την περίσταση. Ο συγκεκριµένος τρόπος σύλληψης της µουρµούρας θεωρείται αρκετά αποτελεσµατικός και διασκεδαστικός. Τα ψάρια παίρνουν αρκετά φρένα από το µηχανισµό µας, χωρίς να προλάβουµε καν να πιάσουµε το καλάµι στα χέρια µας. Καλές ψαρευτικές εξορµήσεις!

Tags
Ψάρεμα από ακτή Μουρμούρα Εγγλέζικο Ψάρεμα μουρμούρας Bolognese
Comodo SSL