Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Καλογερόπουλος

Αρμάτωμα στο slow pitch jigging

10 Αυγούστου, 2020

Αρμάτωμα στο slow pitch jigging

Οι σωστές κινήσεις, είναι αυτές που θα κάνουν το ψάρι να χτυπήσει στον πλάνο µας, και το σωστό αρµάτωµα είναι αυτό που θα το πιάσει. Βέβαια κάποιες φορές θα βοηθήσει και η φάση της προσπάθειας προσέλκυσης του ψαριού και θα το εξηγήσουµε παρακάτω.

Η βασική διάταξη
Στο slow pitch jigging, η λογική στο αρµάτωµά µας αλλάζει σε σχέση µε το κλασσικό vertical jigging. Αυτό έχει να κάνει σε γενικές γραµµές µε το ότι θέλουµε ο πλάνος µας να κινείται όσο πιο ελεύθερα µπορεί.

Νήµα
Αρχίζοντας από το νήµα, ξεχνάµε ότι ξέραµε για χοντρά νήµατα (πάνω από 0,33 mm). Χρησιµοποιούµε το πολύ PE2, δηλαδή 0,23mm, το οποίο έχει πολύ µικρότερη αντίσταση στο νερό. Έτσι µας δίνεται η δυνατότητα να µπορούµε να κατέβουµε µε το πλάνο µας βαθύτερα, επηρεαζόµενοι πολύ λιγότερο από θαλάσσια ρεύµατα.

Παράµαλλο
Το παράµαλλό µας µε µήκος 2-3 µέτρα, κατεβαίνει και αυτό σε διατοµή, θεωρώντας ως µέγιστο το 0,52mm. Εννοείται από καλής ποιότητας fluorocarbon. Γιατί επιµένουµε fluorocarbon θα το αναφέρω ξανά, αν και έχει απαντηθεί αρκετές φορές. Οι fluorocarbon πετονιές έχουν πολύ µεγαλύτερη αντοχή σε τριψίµατα και µικρότερη ελαστικότητα, σε σχέση µε το απλό nylon.

Σύνδεση παραµάλλου.

Σύνδεση νήµα – παράµαλλο
Η σύνδεση νήµατος µε παράµαλλο γίνεται µε ένα καλό κόµπο όπως είναι ο FG. Εδώ θέλει προσοχή στην εκτέλεση του κόµπου, γιατί τις περισσότερες φορές είναι το αδύναµο σηµείο της αρµατωσιάς µας. Ο κόµπος PR είναι ακόµα καλύτερος, αλλά και πιο δύσκολος να πραγµατοποιηθεί. Στο τελείωµα του παράµαλλού µας δένουµε ένα κλειστό κρίκο, και µετά συνδέουµε µε ένα ανοιχτό κρίκο το πλάνο µας και τα επάνω αγκίστρια.

Αγκίστρια
Τα αγκίστρια στο slow pitch jigging είναι αρκετά διαφορετικά από τοvertical, µε τις διαφορές να εστιάζονται στα εξής σηµεία: Έχουµε διπλά-αντικριστά, αντί για µονά Πολύ ελαφρά αγκίστρια, αντί για βαριά και µεγάλα.Αρµατώνουµε πάνω κάτω, αντί για µόνο επάνω. Οι διαφοροποιήσεις οφείλονται κυρίως στο ότι στο slow o πλάνος µας δουλεύει πολύ κατά την πτώση αλλά και την οριζόντια αιώρηση, οπότε πολλά χτυπήµατα θα τα δεχτούµε σε αυτές τις φάσεις, όπου η πετονιά µας είναι χαλαρή. Έτσι θέλουµε από τα αγκίστριά µας να είναι σε τέτοια θέση και µε τέτοιο στήσιµο, ώστε πρακτικά να καρφώνουν από µόνα τους το ψάρι.

Τα πάνω κάτω αγκίστρια θα καρφώσουν το ψάρι, είτε χτυπήσει στο πάνω, είτε στο κάτω µέρος του πλάνου, και τα αντικριστά είναι σε θέση να καρφώσουν πολύ ευκολότερα από οποιαδήποτε άλλη διάταξη. Τα πολύ ελαφρά αγκίστρια έχουν µικρή αδράνεια, ακολουθούν τις κινήσεις του πλάνου µας γρηγορότερα και επιπλέον επηρεάζουν όσο το δυνατόν λιγότερο την ελεύθερη πλεύση του. Το νήµα που χρησιµοποιούµε για την κατασκευή των assist για slow pitch είναι fluorocore, δηλαδή έχει στο εσωτερικό του fluorocarbon, ώστε να είναι πιο άκαµπτο από απλό νήµα assist και να µπορεί να δώσει αυτό το ιδιαίτερο στήσιµο στα αγκίστρια.

Σωστά αρµατωµένος πλάνος.

∆ιαφοροποίηση
Μέχρι εδώ αναφέραµε τα κλασσικά αρµατώµατα. Αλλά κάποιος θα µπορούσε προσπαθώντας να εξελίξει την τεχνική του, να δοκιµάσει παραλλαγές οι οποίες έχουν σκοπό την καλύτερη οπτική προσέλκυση των ψαριών. Ή ακόµα και τη µικρή διαφοροποίηση της κίνησης του ίδιου πλάνου. Απλά αλλάζοντας τον τρόπο που έχουµε αρµατώσει τα αγκίστριά µας.

Κάποιοι τρόποι για να γίνει κάτι τέτοιο είναι:
• Η αυξοµείωση του µήκους του assist στο κάτω µέρος του πλάνου µας.
• Η αφαίρεση των κάτω αγκιστριών.
• Η προσθήκη διάφορων µικρών σιλικονών στα assist, είτε πάνω, είτε κάτω.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω πως η τεχνική του slow µε έχει κερδίσει τον τελευταίο χρόνο. Αποτελεί τον πιο συνήθη τρόπο ψαρέµατός µου. Εύχοµαι αυτές οι παρουσιάσεις που κάναµε, να αποτελέσουν για πολλούς από εσάς ένα οδηγό για να µπορέσετε να ασχοληθείτε µε αυτό το ενδιαφέρον ψάρεµα.

Tags
Ψάρεμα από Σκάφος Slow Pitch Jigging Αρμάτωμα στο Slow Pitch Jigging
Comodo SSL