Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Καλογερόπουλος

Slow jigging: Assist Hook, κατασκευή και λεπτομέρειες

21 Οκτωβρίου, 2018

Slow jigging: Assist Hook, κατασκευή και λεπτομέρειες

Επειδή το σωστό αρµάτωµα του πλάνου µας είναι αυτό που πολλές φορές θα καταφέρει να µας δώσει το «καλό» ψάρι, ο ψαράς που ασχολείται µε το slow προσπαθεί να µελετήσει και την παραµικρή λεπτοµέρεια. Ώστε να αποφύγει πιθανό λάθος, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχίας. Σε αυτό το άρθρο θα δούµε κάποιες λεπτοµέρειες που έχουν να κάνουν µε την κατασκευή του assist hook.

Αγκίστρια: Τα αγκίστρια µας είναι ελαφριά, µε µεγάλη αντοχή σε σχέση µε το βάρος τους. Η ακίδα τους συνήθως κοιτάζει την παλέτα ή τον κρίκο τους. Τα µεγέθη κυµαίνονται από 1/0-4/0, ανάλογα µε τους πλάνους αλλά και τα ψάρια που αναζητούµε.

Κορδόνι: Το κορδόνι µας είναι αντοχής 100-220 λιµπρών. Επιλέγουµε αν είναι δυνατόν, να είναι fluorocord, δηλαδή να έχει στο εσωτερικό του πετονιά fluorocarbon, για να του δηµιουργεί µια ακαµψία. Αν το µήκος του παράµαλλού µας είναι 3 εκατοστά, θα χρειαστούµε για το αρµάτωµα ένα κοµµάτι κορδονιού γύρω στα 15 εκατοστά.

Νήµα: Το νήµα για το δέσιµο του fluorocord µε το αγκίστρι µας, θα είναι απαραίτητα Spectra ή Dyneema κατηγορίας 20-30 lb.

Κρίκοι: Οι κρίκοι που θα χρησιµοποιήσουµε µπορεί να είναι σχετικά µικροί σε διάµετρο, όµως πρέπει να διαθέτουν µεγάλη αντοχή.

Bobine knotter: Αν και η χρήση του στην κατασκευή του assist είναι προαιρετική. Αν διαθέτουµε ένα τέτοιο εξάρτηµα για τη σύνδεση νήµατος-πετονιάς, καλό είναι να το χρησιµοποιήσουµε κι εδώ.

Κατασκευή Assist Hook
1. Σε ένα κοµµάτι κορδονιού γύρω στα 15 εκατοστά, δένουµε µε έναν απλό κόµπο δύο αγκίστρια, έτσι ώστε να κοιτάνε αντικριστά. Αφήνουµε στην άκρη ένα µικρό περίσσευµα, το οποίο στη συνέχεια θα καλυφθεί από νήµα.

2. Κατόπιν, µε νήµα Spectra  ή Dyneema αντοχής 20-30 lb. από αυτό που χρησιµοποιούµε στους µηχανισµούς µας, θα καλύψουµε τον κόµπο, το περίσσευµά του, και το κάτω τµήµα του στελέχους των αγκιστριών. Αυτό µπορεί να γίνει εύκολα µε τη βοήθεια του bobine knotter. Προσέχουµε οι βόλτες να είναι στη σειρά και κάνουµε 2, 3 ή και περισσότερες στρώσεις. Μπορούµε αν θέλουµε µετά την πρώτη στρώση να βάλουµε κόλλα στιγµής, το ίδιο και στην επόµενη, και στο τέλος κάνουµε δύο τσακιστές. Άλλος τρόπος για το τελείωµα και την ασφάλιση του δεσίµατος, είναι να περάσουµε το νήµα κάτω από τις τελευταίες σπείρες του, όπως κάνουµε και όταν δένουµε τα δακτυλίδια των καλαµιών µας. Μόλις δέσουµε το πρώτο µας αγκίστρι και το τυλίξουµε µε το νήµα, παρατηρούµε αν το δεύτερο βρίσκεται στη σωστή, αντικριστή θέση.

Αν δεν είναι, το στρίβουµε λίγο και στη συνέχεια το τυλίγουµε µε το νήµα. Αφού τυλίξουµε και τα δύο αγκίστρια µε το νήµα, περνάµε τον κρίκο µας στη µέση του κορδονιού. Για να µην µετακινηθεί ο κρίκος, πρέπει να τυλίξουµε ένα µικρό τµήµα του µε νήµα κοντά του. Το χρώµα του νήµατος στο assist, είναι κάτι που το επιλέγουµε µόνοι µας. Συνήθως αυτό είναι κόκκινο, πράσινο ή γαλάζιο.

3. Το assist συνδέεται στον πλάνο µας µε τη βοήθεια ενός ανοικτού κρίκου σύνδεσης.

4. Εδώ βλέπουµε δύο διαφορετικούς πλάνους, µε assist διαφορετικού χρωµατισµού. Μάλιστα το δεύτερο assist, το δεξί, έχει κατασκευαστεί µε διαφορετικό τρόπο.

5. Εδώ δεν υπάρχει ο αρχικός κόµπος του κορδονιού, αλλά το νήµα έχει τυλιχτεί πρώτα στο ελεύθερο κορδόνι.

6. Στη συνέχεια έχει γίνει ένας κόµπος (τσακιστή) στο κορδόνι, και το νήµα έχει τυλιχτεί ξανά, ώστε να καλύψει το κορδόνι και τµήµα του αγκιστριού.

7. Μια λεπτοµέρεια που αξίζει να αναφέρουµε εδώ, είναι ότι αρχικά τοποθετούµε το κορδόνι στην εξωτερική πλευρά του αγκιστριού, και στη συνέχεια κάνοντας τον κόµπο, φροντίζουµε το κορδόνι να βγαίνει στο εσωτερικό του αγκιστριού, όπως βλέπετε και στη φωτογραφία.

8. Αν θέλουµε, µπορούµε να τοποθετήσουµε ένα σιλικονούχο χταποδάκι στο αγκίστρι, στο κάτω µέρος του πλάνου µας. Πολλά θηράµατα έλκονται ιδιαίτερα από αυτό.

Tags
Assist Hook Κατασκευή Assist Hook Slow Jigging Ψάρεμα από Σκάφος
Comodo SSL