Spinning: Μέγεθος και χρωματισμός τεχνητού
Η επιλογή του τεχνητού είναι ο µεγάλος βραχνάς του σπιναδόρου. Το µέγεθος και ο χρωµατισµός του θα καθορίσουν σε µεγάλο βαθµό το αποτέλεσµα της εξόρµησης.
Καιρικές συνθήκες, τόπος, εποχή και ώρα, είναι συνήθως οι παράγοντες που θα µας οδηγήσουν στη σωστή κατεύθυνση και επιλογή. Η ποικιλία των τεχνητών στην κασετίνα µας, η δοκιµή και ο πειραµατισµός, θα µας εξασφαλίσουν την επιτυχία.
Όλοι οι ψαράδες, όμως, δεν συμμερίζονται τη διαθεσιµότητα πληθώρας τεχνητών και τους πειραµατισµούς. Κάποιοι θέλουν να εξορµούν µε ελάχιστα τεχνητά. Θα προσπαθήσουµε να τους καθοδηγήσουµε σχετικά µε τα κατάλληλα µεγέθη και τους χρωµατισµούς ανάλογα την εποχή. Η εποχή αφενός παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή τεχνητών, αφετέρου οι διαφορές μεταξύ των εποχών είναι μεγάλες.
Τέλος άνοιξης τα περισσότερα είδη ψαριών που αναζητούµε είναι αυγωµένα. Δύσκολα θα αποφασίσουν να κυνηγήσουν και να αρπάξουν το δόλωµά µας, όσο δελεαστικό και αν είναι αυτό. Το ξηµέρωµα και το σούρουπο όμως τα πράγµατα αλλάζουν λίγο. Τις υπόλοιπες ώρες της µέρας ή της νύχτας το σκηνικό παραµένει αµετάβλητο. Θα πρέπει πρώτα να αφήσουν το αυγό και κατόπιν τα ψάρια θα επανέλθουν στον κανονικό τους ρυθµό.
Catch & release
Τώρα θα µου πείτε, είναι σωστό να αναζητούµε τα ψάρια την εποχή που είναι αυγωµένα; Η απάντηση δεν είναι µονολεκτική και αποτελεί από µόνη της µεγάλο θέµα για συζήτηση. Ας µην ξεχνάµε το catch & release. Μας επιτρέπει να αναζητούµε τα ψάρια και να απολαµβάνουµε τη µάχη µαζί τους. Όσα δεν πληρούν τις προδιαγραφές µεγέθους-ηλικίας, τα απελευθερώνουµε στο φυσικό τους περιβάλλον. Η εμπειρία της μάχης όσων επιστρέφουν στο νερό αποτυπώνετε στο DNA τους. Αυτό τα κάνει πιο επιφυλακτικά στη συνέχεια να κυνηγήσουν τα δολώµατά µας. Δηµιουργούµε έτσι πιο δύσκολους και αξιόµαχους αντιπάλους.
Επανερχόµενοι τώρα στο θέµα του τεχνητού, θα πρέπει να σκεφτούµε τη συµπεριφορά των ψαριών την περίοδο της ωοτοκίας. Τι κάνουν τώρα; Προσπαθούν να αποµακρύνουν τον κάθε παρείσακτο εισβολέα που θα επιχειρήσει να µπει στο πεδίο τους. Αν αυτό το συνειδητοποιήσουµε κι εµείς και µπούµε λίγο στον τρόπο «σκέψης» των ψαριών, τότε έχουµε βρει και την απάντηση στην επιλογή τεχνητού.
Συμπεριφορά ψαριών
Ποια είναι αυτή; Όσο γίνεται µεγαλύτερο και µε εντονότερα χρώµατα τεχνητό. Το µεγάλο τεχνητό µε τον έντονο χρωµατισµό, µοιάζει στα ψάρια της περιοχής ως ο εισβολέας που έρχεται να διαταράξει την ηρεµία τους και αυτό τα ωθεί σε επιθέσεις προκειµένου να το διώξουν. Το αποτέλεσµα είναι να έχουµε επιπόλαια πιασίµατα, αλλά και πολλά ξεψαρίσµατα, αν δεν προσέξουµε στο µάζεµα του µηχανισµού και δεν δουλέψουµε προσεκτικά το καλάµι µας. Εννοείται πως η απόχη βρίσκεται πάντα δίπλα µας για να σιγουρέψουµε το ψάρι.
Αµέσως µετά την εναπόθεση των αυγών, η συµπεριφορά των ψαριών αλλάζει. Εκεί που ήταν αργοκίνητα και νωχελικά, γίνονται γρήγορα, επιθετικά και πεινασµένα. Προσπαθούν να φάνε ότι βρουν στο «διάβα» τους και για αυτό προτιµούν την εύκολη λεία, δηλαδή τα µικρόψαρα. Αυτήν την περίοδο τα µικρά τεχνητά, σε φυσικούς χρωµατισµούς όπως της σαρδέλας, του γαύρου και της αθερίνας, θα κάνουν τη διαφορά.
TIP: Όταν τα ψάρια είναι αυγωµένα, επιχειρούµε να τα προσελκύσουµε µε µεγάλα τεχνητά και µε έντονα χρώµατα, και αµέσως µόλις αφήσουν τα αυγά τους, τα ψάχνουµε µε µικρά τεχνητά σε φυσικούς χρωµατισµούς.