Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Νίκος Μπεκιάρης

Totos Sensei: Προσεγγίζοντας το Slow Pitch Jigging

17 Δεκεμβρίου, 2020

Totos Sensei: Προσεγγίζοντας το Slow Pitch Jigging

Ο Norihiro Sato είναι αυτός που εξέλιξε την τεχνική του jigging. Χάρη σ’ αυτόν φτάσαµε στο σηµερινό Slow Pitch Jigging. Αλλά ο Totos Sensei είναι ο άνθρωπος που εξήγησε το SPJ στο διαδίκτυο µε σχεδόν κάθε λεπτοµέρεια. Τo όνομα του είναι Toru Ogasawara.

Αποσαφήνισε κάθε πτυχή της τεχνικής την οποία αγάπησαν χιλιάδες ψαράδες, σε κάθε θάλασσα, σε όλον τον κόσµο. Χάρη σ΄ αυτόν µάθαµε, ρωτήσαµε και µας λύθηκαν απορίες. Κουβεντιάσαµε για την τεχνική µε ψαράδες από άλλα µέρη του κόσµου. Μιλώντας τέλεια την αγγλική γλώσσα, ο Totos Sensei µας µετάδωσε κάθε πληροφορία από τη µακρινή Ιαπωνία. Μας παραχώρησε µία προσωπική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης!

Ψαράς του Σαββατοκύριακού! Έτσι αυτοχαρακτηρίζεται ο Totos Sensei, δημιουργός της επιτυχημένης ιστοσελίδας Japanese Angler’s Secrets

Γειά σου Totos! Θα ήθελα να µας πεις λίγα λόγια για σένα και τη σχέση σου µε τη θάλασσα.

Είµαι ερασιτέχνης ψαράς. Έκανα µια ιστοσελίδα και ξεκίνησα να γράφω για την τεχνική του SPJ. Ηθελα να µοιραστώ αυτό που αγαπάω µε τον υπόλοιπο κόσµο.

∆εν εργάζοµαι σε εταιρεία ειδών αλιείας, ούτε χορηγούµαι από κάποια από αυτές. Θέλω να είµαι ουδέτερος και ανεξάρτητος. Για µένα το ψάρεµα είναι ένας τρόπος διασκέδασης, δεν χρειάζεται να πιέζοµαι από κάποιο χορηγό ή να διαφηµίζω κάτι. Η σελίδα µου είναι το Japanese Angler’s Secrets.

∆ιαβάζω σε τοπικές και ξένες ιστοσελίδες ότι στην Ιαπωνία το SPJ δουλεύει τόσο καλά γιατί έχετε βυθούς πλούσιους σε ψάρια. Επίσης ότι τα ψάρια δεν είναι τόσο πονηρεµένα σε αυτή τη µέθοδο ψαρέµατος. Είναι αλήθεια;

Αντιθέτως, στις ιαπωνικές θάλασσες υπάρχει µεγάλος ανταγωνισµός στο ψαρευτικό πεδίο. Οι ωκεανοί ήταν πλούσιοι σε ζωή εκατοντάδες χρόνια πριν. Υπάρχει υπεραλίευση µε µοντέρνους τρόπους ψαρέµατος και η πραγµατικότητα είναι ότι η Ιαπωνία είναι η µεγαλύτερη αγορά ψαριών στον κόσµο. Έχουµε µειώσει τη ζωή στη θάλασσα σε µεγάλο βαθµό, και τα ψάρια πιέζονται συνεχώς από µοντέρνους και εξελιγµένους τρόπους υπεραλίευσης.

∆εν έχω ψαρέψει πολύ σε ξένες θάλασσες. Αλλά δεν πιστεύω ότι το SPJ δουλεύει στην Ιαπωνία επειδή ο ωκεανός είναι πλούσιος σε ψάρια. Το SPJ είναι η πιο αποδοτική ψαρευτική µέθοδος αυτήν τη στιγµή.

Με ένα 7kg Amberjack, αριστερά

Στα µέσα του 1990, όταν ξεκινήσαµε το jigging, ψαρεύαµε µέχρι τα 60 µέτρα. Ικανοποιητικό βάθος γι’ αυτήν την τεχνική. Το jigging ήταν κουραστικό. Δουλεύαµε µε spinning µηχανισµούς και καλάµια µε υψηλή διάµετρο πετονιάς. Μετά ήρθε το νήµα, οπότε αρχίσαµε να κάνουµε jigging πιο βαθιά. Και πάλι το jigging ήταν κουραστικό και γινόταν µε spinning εργαλεία.

Οι καπετάνιοι στις ιαπωνικές βάρκες ψαρέµατος άρχισαν να κοντρολάρουν τις βάρκες µε ηλεκτρικές ή πλωτές άγκυρες και τρόπους τιµόνευσης του σκάφους, ώστε να µην παρασύρονται στο ρεύµα. Τώρα, όλες οι βάρκες στην Ιαπωνία έχουν βρει τρόπους να παραµένουν κάθετες στο βυθό, χωρίς να παρασύρονται από το ρεύµα.

Με ένα 5kg Chinamanfish, Symphorus nematophorus

Από εκεί και µετά, ο Norihiro Sato άρχισε να πειραµατίζεται µε την πτώση ενός πλάνου, µε τα καλάµια, τους κόµπους, το δέσιµο και το σετάρισµα στο όλο σύστηµα και τα αγκίστρια, και µετά από πολλές δοκιµές και πειραµατισµούς, αρχίσαµε να µπαίνουµε στην τεχνική του SPJ.

Είναι ο πρώτος που έκανε αυτήν τη µεγάλη αλλαγή στην τεχνική του jigging. Αν οι βυθοί ήταν πλούσιοι σε ψάρια και το ψάρεµα εύκολο, δεν θα χρειαζόταν να πάµε στο SPJ, είναι προφανές όταν κοιτάξεις πίσω στην ιστορία.

Τα ψάρια µαθαίνουν και αποφεύγουν το δόλωµα. Πιστεύεις ότι θα συµβεί το ίδιο µε τους πλάνους στο SPJ;

Ω ναι! Τα ψάρια συνεχώς µαθαίνουν. Πριν 30 χρόνια, εάν άφηνες ένα µεταλλικό αντικείµενο µε αγκίστρια στη θάλασσα και έκανες γρήγορη ανάκτηση, είχες πιθανότητες να πιάσεις ψάρι. Αυτή είναι µια πραγµατική ιστορία στο νησί µου, την Okinawa.

Μετά ήρθε το jigging και πιάναµε πολλά ψάρια. ∆εν έγινε τόσο δηµοφιλές, διότι ήταν πολύ κουραστικό, δεν διήρκησε πολύ γιατί τα ψάρια το έµαθαν.

Γύρω στο 2012, ήρθε στο νησί µου το SPJ, το οποίο ήταν πολύ αποδοτικό για όλα τα ψάρια. σε όλους τους βυθούς και σε όλα τα βάθη. Τώρα, δυστυχώς, µπορείς να πιάσεις µόνο λίγα ψάρια γύρω από το νησί µου µε το SPJ. Kανένα στυλ jigging δεν δουλεύει γύρω από τις ακτές µας, τα ψάρια το έµαθαν και οι ψαράδες θα πρέπει να ταξιδέψουν τουλάχιστον 2 ώρες µακριά για να έχουν πιθανότητες να πιάσουν ψάρια.

Ποιο είναι το πρώτο πράγµα που θα πρέπει να έχουµε στο νου µας όταν χρησιµοποιούµε έναν πλάνο; Ποιο είναι το πιο συνηθισµένο λάθος που βλέπεις να γίνεται σε κάποιον που ψαρεύει SPJ;

Θα σου απαντήσω πρώτα στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, που αυτόµατα σου απαντά και το πρώτο. ∆εν υπάρχει λάθος. Από τη στιγµή που ένας πλάνος πέφτει στο νερό µε αγκίστρια και κινείται, υπάρχει πιθανότητα να πιάσεις ψάρι.

Το SPJ δεν είναι ο µόνος σωστός τρόπος να πιάσεις ένα ψάρι, ούτε είναι ο καλύτερος. Είναι ένα σχέδιο ψαρέµατος, το οποίο αξιοποιεί στο µέγιστο τις ικανότητες του πλάνου. Ακόµα και αν δεν αξιοποιήσεις αυτές τις ικανότητες, µπορείς να πιάσεις ψάρι! Αλλά εάν θες να πιάσεις περισσότερα ψάρια, πιο συχνά και σε µεγαλύτερο µέγεθος, υπάρχει πάντα τρόπος για βελτίωση.

Το SPJ είναι µια συλλογή γνώσεων και κόπων. Το πιο συχνό πράγµα που χάνουν οι SPJ ψαράδες, είναι το να µάθουν να ακούνε! Στο SPJ χρησιµοποιούµε πολύ λεπτά εργαλεία, µε ιδιαίτερη λεπτοµέρεια στο παραµικρό και ένα επίσης πάρα πολύ ευαίσθητο καλάµι, που µπορεί να σου µεταδώσει κάθε πληροφορία για το τι συµβαίνει εκεί κάτω.

Εάν δώσεις προσοχή και ακούσεις το καλάµι σου, θα πληροφορηθείς για το αν τα ρεύµατα του νερού είναι ήρεµα ή είναι ποτάµι, για το πόσα στρώµατα από θαλάσσια ρεύµατα έχεις, εάν τα ψάρια παίζουν γύρω από τον πλάνο σου και πότε φεύγουν µακριά από αυτόν, ακόµα και αν είσαι στα 100 µέτρα βάθος. Οι περισσότεροι ψαράδες εστιάζουν στο τι θα κάνουν µε το καλάµι τους και όχι στο ποιες πληροφορίες τους δίνει.

Το πιο σηµαντικό πράγµα στο SPJ, είναι να µένεις πάντα κάθετος! Υπάρχουν πολλοί τρόποι που µπορούµε να κρατήσουµε µια βάρκα σταθερή, ώστε ο πλάνος µας να είναι κάθετος σε σχέση µε το βυθό. Εάν παρασύρεσαι από το ρεύµα, έχεις χάσει ένα µεγάλο µέρος από αυτά που µπορεί να σου δώσει ο πλάνος, αλλά και πάλι έχεις πιθανότητες να πάρεις ψάρι. Υπάρχουν τόσα πολλά να µάθεις και να προσαρµόσεις πάνω στο SPJ.

Πολλοί άνθρωποι δεν µπορούν να καταλάβουν το πόσο σηµαντικό είναι να είσαι κάθετος, και να υπάρχει ένας τέλειος συγχρονισµός στην οδήγηση της βάρκας και στην κάθοδο του πλάνου, ώστε να είσαι πάντα σε σωστή θέση.

Πριν ασχοληθείς µε το SPJ, µε τι τεχνική ψάρευες;

Πριν το SPJ δεν ψάρευα jigging, ψάρευα άλλες τεχνικές από τη βάρκα και την ακτή, συνήθως για µικρότερα ψάρια. Πάντα µου άρεσε η φινέτσα στο ψάρεµα και πάντα µου αρέσει να µαγειρεύω και να τρώω ότι ψάρι πιάνω.

Το SPJ είναι µια εύκολη τεχνική και µπορεί να έχεις επιτυχίες αν του αφιερώσεις χρόνο;

Είχα συναντήσει µια κυρία σε ένα ψαρευτικό ταξίδι τριών ηµερών µε σκάφος που δεν είχε ξαναψαρέψει από βάρκα. Είµασταν µε µια παρέα και την τρίτη µέρα η κυρία έπιασε τα περισσότερα ψάρια από όλους µε το SPJ, ακόµα και από αυτούς που ψάρευαν µε ζωντανό δόλωµα.

Έχω υπάρξει πολλές φορές µάρτυρας σε ανάλογες καταστάσεις, δηλαδή να βλέπω πολύ έµπειρους ψαράδες να έχουν πρόβληµα να µάθουν κάτι καινούργιο, γιατί δεν µπορούν να απορρίψουν παλιές συνήθειες από άλλα ψαρέµατα. ∆εν θα έλεγα ότι είναι κάτι εύκολο. Αν κοιτάξεις στην ιστοσελίδα µου, θα δεις τόσες πολλές πληροφορίες, που πολλές φορές θα σε µπερδέψουν.

«Διπλέτες» α λα ιαπωνικά!

Μου πήρε δύο χρόνια για να καταλάβω πραγµατικά τη θεωρία, τη φυσική και πώς το όλο σύστηµα δουλεύει µαζί, αλλά τα πάντα µπορούν να εξηγηθούν µε τη λογική, ή µάλλον σχεδόν τα πάντα! Αυτός είναι και ο λόγος που µου αρέσει αυτό το ψάρεµα, αυτός είναι και ο λόγος που έφτιαξα την ιστοσελίδα.

Τα πάντα µπορούν να εξηγηθούν, αλλιώς οι άνθρωποι θα χρησιµοποιούσαν τη φαντασία τους για να τα εξηγήσουν και ποτέ δεν θα έβρισκαν την ίδια εξήγηση. Είµαι πολύ ευχαριστηµένος που κατάφερα και έφτιαξα αυτήν την ιστοσελίδα.

Οπότε, το πιο βασικό είναι να έχεις ανοιχτό µυαλό, µόνο έτσι µαθαίνεις αυτήν την τεχνική. Όταν αποκτήσεις µια εµπειρία και γυρίσεις πίσω να διαβάσεις ξανά την ιστοσελίδα για το SPJ, τότε θα διαβάζεις και θα εξηγούνται οι εµπειρίες σου, και από το «έτυχε και έπιασα ένα ψάρι» θα περάσεις στο επόµενο στάδιο που είναι το «γιατί έπιασα αυτό το ψάρι».

Εάν σου αρέσει να µαθαίνεις, θα ευχαριστηθείς το κάθε βήµα. Το να µάθεις όλη αυτήν την τεχνική για να καταφέρεις να ανεβάσεις στη βάρκα ένα µεγάλο ψάρι, είναι ιδιαίτερα περίπλοκο.

Είναι σηµαντικό να έχεις το σωστό εξοπλισµό;

Ναι, πολύ σηµαντικό. Αλλά αυτό δεν σηµαίνει πως µε φτηνό εξοπλισµό δεν µπορείς να πιάσεις ένα ψάρι. Το SPJ µεγιστοποιεί τις ικανότητες του πλάνου. Ο σωστός εξοπλισµός παίζει πολύ µεγάλο ρόλο σ’ αυτό. Σηµαντικό είναι και το να ψαρεύεις κάθετα. Λίγο πιο κάθετος να είσαι, λίγα περισσότερα χρήµατα για να πάρεις καλύτερο καλάµι, είναι µικρές λεπτοµέρειες που θα σε κάνουν να έχεις ένα πιο αποδοτικό και διασκεδαστικό ψάρεµα.

Πολύ άνθρωποι επικοινωνούν µαζί µου και µε ρωτούν ποιος είναι ο καλύτερος πλάνος. Τους παραπέµπω να διαβάσουν και να πάρουν πληροφορίες για το SPJ. ∆εν είναι δυνατόν να γνωρίζω πού ψαρεύει κάποιος, οπότε πώς µπορώ να του προτείνω έναν πλάνο όταν δεν γνωρίζω τις συνθήκες στις οποίες ψαρεύει;

Βλέπω πολλά βιντεάκια µε Ιάπωνες να κρατούν το καλάµι στο αγκώνα και να χρησιµοποιούν ένα µεγάλο εύρος κινήσεων. Βλέπω και άλλους ψαράδες που έχουν το καλάµι κάτω από τη µασχάλη, δουλεύουν µόνο µε ένα-δύο τόνους τον πλάνο και πάλι έχουν πολλές επιτυχίες, Τελικά, τι είναι σωστό και τι είναι λάθος;

Με ένα 32kg Malabar Grouper, Epinephelus malabaricus

∆εν υπάρχει λάθος. Φυσικά και µπορείς να πιάσεις ψάρι µε οποιονδήποτε τρόπο, το θέµα είναι πώς θα πιάσεις ένα ψάρι παραπάνω όταν ψαρεύετε 2-3 βάρκες στο ίδιο σηµείο και πώς θα πιάσεις ψάρι όταν σε ένα σκάφος ψαρεύουν 20 άτοµα και τα ψάρια δεν τρώνε. Αυτό είναι το νόηµα του SPJ.

Στο SPJ είναι προτιµότερο να κρατήσεις το καλάµι κάτω από τον αγκώνα. Πρώτον, γιατί έχεις µεγαλύτερο εύρος κινήσεων. Εάν κρατάς το καλάµι κάτω από τη µασχάλη, η µεγαλύτερη κίνηση που µπορείς να κάνεις είναι 90ο και ίσως λίγο περισσότερο. Αν το κρατάς στον αγκώνα, µπορείς να φτάσεις τις 180ο.

∆εύτερον, όταν το έχεις στη µασχάλη, χρησιµοποιείς το δικέφαλο και µερικούς ακόµα µύες του χεριού για να δώσεις κίνηση στο καλάµι. Αν το κρατάς κάτω από τον αγκώνα, χρησιµοποιείς επίσης και τους µύες του ώµου και τους µύες της πλάτης, όλους τους µεγάλους µύες, που σηµαίνει λιγότερη κούραση.

Το αρνητικό στο κράτηµα κάτω από τον αγκώνα, είναι ότι µαθαίνεις δυσκολότερα να κάνεις δυνατές ή επαναλαµβανόµενες γρήγορες. Όταν το µάθεις, θα σου δώσει περισσότερη ελευθερία και πολλές επιλογές κινήσεων, κάτι το οποίο είναι πολύ σηµαντικό. Αν ψαρεύεις για µια ολόκληρη µέρα, θα πρέπει να εξοικονοµήσεις ενέργεια κάνοντας ότι είναι πιο σωστό.

Επίσης, στο SPJ θα πρέπει να σκεφτείς τις διάφορες πιθανότητες που έχεις να δοκιµάσεις πολλές διαφορετικές κινήσεις, να µπορείς να καταλάβεις τι συµβαίνει στο νερό, να αισθάνεσαι κάθε στιγµή τις κινήσεις που κάνει ο πλάνος και να χρησιµοποιείς την καλύτερη τεχνική που απαιτούν οι συνθήκες, να µπορείς να αλλάξεις κίνηση ανά πασά στιγµή, να δουλέψεις διαφορετικές τακτικές, και το κυριότερο, να συλλέγεις πληροφορίες από όλα αυτά, µέχρι να βρεις τι δουλεύει τη συγκεκριµένη ώρα και ηµέρα!

Tags
Slow Pitch Jigging Τεχνικές Ψαρέματος Πλάνοι για Slow Jigging Τεχνική Totos Sensei Συνέντευξη Toru Ogasawara Jigging Ψάρεμα από Σκάφος Ψάρεμα από βάρκα Slow Pitch
Comodo SSL