Καθετή: Ψάρεμα με 3+ άτομα στο σκάφος
Η καθετή αποτελεί το δηµοφιλέστερο τρόπο ψαρέµατος από σκάφος και όχι άδικα.
Άµεση αίσθηση της τσιµπιάς, συνεχής ενασχόληση, σχεδόν σίγουρος µεζές και η παρέα µε φίλους. Αυτά είναι τα µεγάλα πλεονεκτήµατά της καθετής σε σχέση µε τις άλλες τεχνικές. Μάλιστα το τελευταίο, δηλαδή το παρεΐστικο ψάρεµα, είναι αυτό που ωθεί την παρέα. Ακόμη και αν είναι µεγάλη; «Χίλιοι καλοί χωράνε» όπως λέει κι ο λαός. Στο ψάρεμα της καθετής υπάρχει χώρος για πολλούς!
Το ψάρεµα της καθετής γίνεται µε το σκάφος ακινητοποιηµένο και τις αρµατωσιές κάθετα. Αυτό επιτρέπει να βρίσκονται στο σκάφος 3, 4 ή και περισσότερα άτοµα, αν φυσικά διαθέτει τις ανάλογες δυνατότητες χώρου. Μια άλλη προυπόθεση είναι το ψάρεµά µας να γίνεται σχετικά ρηχά. Σε βαθύτερα νερά θα πρέπει να φουντάρουµε, ώστε να ακινητοποιηθεί το σκάφος. Εφόσον γίνει αυτό θα µπορέσουµε να ψαρέψουµε άνετα.
Αρόδου
Όταν το ψάρεµα γίνεται με το σκάφος αρόδου, δηλαδή χωρίς άγκυρα, αναγκαστικά θα µετακινείται έστω και αργά. Ολοι οι ψαράδες ρίχνουν τις αρµατωσιές τους από την ίδια πλευρά του για να µη µπερδεύονται.
Αυτό έχει σα συνέπεια να µπορούν να ψαρεύουν τόσα άτοµα, όσα χωρά η µια µπάντα του σκάφους. Αν είναι µικρό, τότε τρία άτοµα είναι καλά. Από εκεί και πάνω τα πράµατα δυσκολεύουν.
Με πλωτή
Όταν ο καιρός µας ξεσέρνει, ρίχνουµε την πλωτή άγκυρα. Κι εδώ, όπως και στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή µε το ψάρεµα χωρίς άγκυρα:
1. αν η πλωτή δεθεί στο πλάι (σχ. πλωτή Α) θα ψαρέψουµε όλοι από την ίδια πλευρά
2. ενώ αν δεθεί στην πλώρη (σχ. πλωτή Β) µπορούµε να ψαρέψουµε περισσότεροι, µοιρασµένοι στα άκρα του σκάφους.
Με άγκυρα
Είναι ο καλύτερος και πιο εύκολος τρόπος για να µπορέσουµε να ψαρέψουµε πολλά άτοµα συγχρόνως από το σκάφος. Έτσι είναι εφικτό κι εύκολα πραγµατοποιήσιµο το ψάρεµα τεσσάρων ατόµων, δύο στην πλώρη και δύο στην πρύµνη, ρίχνοντας ο καθένας την αρµατωσιά του αριστερά και δεξιά από την κουπαστή. Από εκεί και πέρα, τα άτοµα µπορούν να αυξηθούν ανάλογα µε τις δυνατότητες του σκάφους.
Πλεονεκτήµατα
Το ψάρεµα µε πολλά άτοµα στο σκάφος, έχει µια σειρά από πλεονεκτήµατα που δεν πρέπει να αµελούµε.
• Μαλαγρώνονται καλύτερα τα κοπαδιαστά ψάρια, κι έτσι µπορούµε να τα συγκρατήσουµε περισσότερο χρόνο στην ψαρεύτρα µας και να πιάνουµε όλοι µαζί. Αυτό που χρειάζεται εδώ, είναι να βρίσκεται συνεχώς στο βυθό µια δολωµένη αρµατωσιά. Ιδανικός τρόπος για γόπες, µπαλάδες, σκαθάρια, µουσµούλια, κολιούς, µελανούρια.
• Μπορεί ο κάθε ψαράς να δοκιµάσει διαφορετικά δολώµατα και αρµατωσιές, και στο τέλος να χρησιµοποιήσουν όλοι αυτά που δουλεύουν καλύτερα στην περιοχή.
• Το καλαµπούρι, τα πειράγµατα, η ανταλλαγή απόψεων και τεχνικών, η παρέα µε άτοµα που έχουν το ίδιο µεράκι µε εµάς, κάνει την εξόρµησή µας πιο ευχάριστη, πιο διασκεδαστική και πιο απολαυστική από ένα µοναχικό ψάρεµα.
• Τέλος, ας µην ξεχνάµε και την αλιευτική µας βελτίωση. Όταν ψαρεύουµε µε άτοµα πιο έµπειρα από εµάς, όλο και κάτι καινούριο έχουµε να δούµε και να το υιοθετήσουµε αυτούσιο προς όφελός µας ή να το προσαρµόσουµε στο δικό µας τρόπο ψαρέµατος.
Μειονεκτήµατα
Τα µειονεκτήµατα που έχουµε στο οµαδικό ψάρεµα είναι:
• Το µπέρδεµα της αρµατωσιάς µας µε κάποιον από τη παρέα µας. Αν συµβεί κάτι τέτοιο, τότε προσπαθούµε µε ήρεµες κινήσεις να το λύσουµε όσο είναι στην αρχή.
• Αν χάσουµε κάποιο ψάρι από τα κοπαδιαστά ή κάνουµε άγαρµπες και θορυβώδεις κινήσεις στο σκάφος, µπορούµε να τροµάξουµε τα ψάρια που βρίσκονται κάτω από το σκάφος µας, και να χαλάσουµε εκτός από το δικό µας ψάρεµα, και το ψάρεµα των υπολοίπων.
• Ακόµα, µπορεί να υπάρχει διάσταση απόψεων και διαφωνία σχετικά µε τον τόπο επιλογής ψαρέµατος, την ώρα έναρξης και λήξης του. Γι’ αυτό φροντίζουµε τα άτοµα που εξορµούµε µαζί να έχουν σχεδόν την ίδια φιλοσοφία και παρόµοιες απόψεις µε τις δικές µας.
Αγώνες καθετής
Σε επίσηµους αγώνες καθετής στο εξωτερικό και µάλιστα σε παγκόσµια πρωταθλήµατα, παρατηρούµε να επιβιβάζονται 4 αθλητές κι ένας κριτής σε πεντάµετρα σκάφη, δηλαδή 5 άτοµα στο σύνολο. Αυτό σηµαίνει ότι η καθετή µπορεί να πραγµατοποιηθεί µε πολλά άτοµα στο σκάφος και να έχει αποτελέσµατα.
Μάλιστα στους αγώνες, οι αθλητές αλλάζουν θέση στο σκάφος ανά τακτά διαστήµατα σύµφωνα µε τη φορά του ρολογιού, ώστε να ψαρεύουν όλοι σε όλες τις µεριές του και να µη θεωρείται κάποιος αδικηµένος.