Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Seaspiracy: Το ντοκιμαντέρ του Netflix που καταγράφει την καταστροφή που προκαλούμε στη θάλασσα

5 Απριλίου, 2021

Seaspiracy: Το ντοκιμαντέρ του Netflix που καταγράφει την καταστροφή που προκαλούμε στη θάλασσα

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο για πολλούς είναι αμφιλεγόμενο, διερευνά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της αλιείας.

Απ’ την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε, το ντοκιμαντέρ Seaspiracy στο Netflix προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις. Άλλοι κάνουν λόγο για την αποκάλυψη μιας παγκόσμιας συνωμοσίας, κάποιοι δηλώνουν ότι μετά απ’ αυτό δεν μπορούν να συνεχίσουν να τρώνε ψάρια, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που το κατηγορούν για παραπλανητικούς ισχυρισμούς. Τι ακριβώς πραγματεύεται όμως το νέο ντοκιμαντέρ των δημιουργών του Cowspiracy;

«Seaspiracy: Ψαρεύοντας Απαντήσεις», είναι ο επίσημος τίτλος του ντοκιμαντέρ, το οποίο είναι διαθέσιμο στο Netflix απ’ τις 24/3/2021.

«Ένας παθιασμένος με τους ωκεανούς σκηνοθέτης αποφασίζει να καταγράψει την καταστροφή που προκαλούν οι άνθρωποι στα θαλάσσια είδη και αποκαλύπτει μια παγκόσμια συνωμοσία», αναφέρει η περιγραφή της πλατφόρμας, συστήνοντάς μας το ντοκιμαντέρ.

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο για πολλούς είναι αμφιλεγόμενο, διερευνά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της αλιείας.

Το Seaspiracy σκηνοθετείται από τον Βρετανό Ali Tabrizi και πρωταγωνιστής είναι ο Kip Andersen. Οι δυο τους ταξιδεύουν μέσα απ’ την Ιαπωνία, την Σκανδιναβία, την Αφρική, τη Σκωτία και τη Γαλλία, καθώς και στις Νήσους Φερόε και διερευνούν τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αποστραγγίζουν τους ωκεανούς απ’ τους φυσικούς πόρους τους.

Φαλαινοθηρία, πλαστικά στη θάλασσα και υπεραλίευση, είναι μόνο μερικά απ’ τα θέματα που θίγονται στο ντοκιμαντέρ Seaspiracy.

Μια απ’ τις πιο σοκαριστικές σκηνές, που πολλοί δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν ολόκληρη, δείχνει το λαθρεμπόριο δελφινιών και φαλαινών.

Κι ενώ ο Ali Tabrizi και ο Kip Andersen προσπαθούν να καταδείξουν την τεράστια καταστροφή που προκαλούν οι άνθρωποι στο θαλάσσιο περιβάλλον και τη ζωή που κατοικεί εκεί, έρχονται κάποιοι να τους κατηγορήσουν για ψέματα.

Τι υποστηρίζουν οι επικριτές του ντοκιμαντέρ Seaspiracy;

Εκπρόσωποι διάφορων ΜΚΟ και οργανώσεων κατηγορούν τους δημιουργούς για σχόλια που λήφθηκαν εκτός του πλαισιού του ντοκιμαντέρ και για παραπλανητικές δηλώσεις.

Σε μια σκηνή του ντοκιμαντέρ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Προγράμματος International Marine Mammal Project (IMMP), ρωτήθηκε εάν η ομάδα του μπορούσε να εγγυηθεί ότι δεν θανατώθηκαν ποτέ δελφίνια σε οποιαδήποτε αλιεία τόνου οπουδήποτε στον κόσμο.

Απάντησα ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις στη ζωή, αλλά ότι μειώνεται δραστικά ο αριθμός των σκαφών που σκοτώνουν σκόπιμα δελφίνια και ότι ο αριθμός των δελφινιών που σκοτώνονται είναι πολύ χαμηλός

Ο ίδιος άνθρωπος ισχυρίζεται ότι οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ ουσιαστικά παρερμήνευσαν τα λόγια του για να υπαινιχθούν ότι δεν υπάρχει επίβλεψη κι ότι δεν γνωρίζουν εάν σκοτώνονται δελφίνια.

Σε μια απάντηση προς το ντομαντέρ, το IMMP υποστηρίζει ότι το Seaspiracy «ισχυρίζεται ψευδώς» ότι η ετικέτα «Dolphin Safe» είναι μια συνωμοσία προς όφελος των παγκόσμιων αλιευτικών βιομηχανιών.

Ο David Phillips, director του IMMP, είπε:

Η ταινία έχει επιλέξει να παραμορφώσει κατάφωρα και να χαρακτηρίσει εσφαλμένους τους στόχους της ετικέτας. Το πρόγραμμα Dolphin Safe είναι υπεύθυνο για τη μεγαλύτερη μείωση των θανάτων δελφινιών από αλιευτικά στην ιστορία. Τα επίπεδα θανάτωσης των δελφινιών μειώθηκαν κατά περισσότερο από 95%, αποτρέποντας την σφαγή περισσότερων από 100.000 δελφινιών κάθε χρόνο

Οι επικριτές υποστηρίζουν επίσης ότι ένα από τα πιο συγκλονιστικά στατιστικά στοιχεία που αναφέρονται στην ταινία είναι λάθος. Μια αυστηρή πρόβλεψη, από μια μελέτη του 2006, ότι «ο ωκεανός θα είναι άδειος έως το 2048» που περιλαμβάνεται στο ντοκιμαντέρ, έχει αντικρουστεί από τον συγγραφέα της πρόβλεψης.

Άλλοι επιστήμονες τονίζουν ότι το ντοκιμαντέρ χρησιμοποιεί το storytelling για να καταδείξει το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει και σημειώνουν ότι δεν θα πρέπει να στεκόμαστε απαραίτητα στα στοιχεία, αλλά στο ίδιο το πρόβλημα των θαλασσών που είναι υπαρκτό. Ακόμα κι αν δεν εξαφανιστούν τα θαλάσσια είδη το 2048, αν συνεχίσουμε έτσι αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή είτε στο άμεσο είτε στο έμμεσο μέλλον. Και δουλειά μας είναι να βρούμε λύσεις.

Κι αφού έχεις διαβάσει όλες αυτές τις διαφορετικές απόψεις, σειρά σου να δεις το ντοκιμαντέρ και να κρίνεις μόνος σου!

Πηγή: ipop.gr

Tags
Ντοκιμαντέρ Seaspiracy Netflix
Comodo SSL