Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Χρίστος Σιµάτης

Το μαχαίρι του ψαροκυνηγού

2 Σεπτεμβρίου, 2022

Το μαχαίρι του ψαροκυνηγού

Δεν νοείται ο ψαροντουφεκάς, να μη φέρει καθ’ όλη τη διάρκεια της εξόρμησης προσαρμοσμένο κάπου πάνω του ένα (τουλάχιστον) καταδυτικό μαχαίρι. Εκτός της ευθανασίας του θηράματος, το γεγονός ότι ξεδιαλύνει γρήγορα και αποτελεσματικά «μπερδεμένες» καταστάσεις, το καθιστούν αυτόματα παράμετρο ασφαλείας.

«Τελικά το μαχαίρι είναι από τα πλέον σημαντικά κομμάτια του εξοπλισμού μας!», σκεφτόταν αναδυόμενος… Μόλις πριν λίγα δεύτερα το αιχμηρό κομμάτι ανοξείδωτου ατσαλιού έδωσε τη λύση. Παρότι καλά χτυπημένο, το ψάρι κατάφερε με την αντίδρασή του να μπλέξει τη βέργα στις παρατημένες πετονιές που κατακλύζουν το βυθό του υφάλου. Όσο έπρεπε ώστε να μην ακολουθήσει άμεσα πάνω στην ίδια βουτιά. Ανάδυση με το μουλινέ ανοιχτό και στην επόμενη βουτιά με το σχοινί για οδηγό και το μαχαίρι στο χέρι, ο «γόρδιος δεσμός» κόπηκε. Το ζευγάρι αισθανόμενο την έλλειψη αντίστασης μαζεύει εύκολα το ψάρι προς την επιφάνεια…

Περιγραφή
Οι χατζάρες που παραπέμπουν στο Ράμπο δεν έχουν θέση στο λιτό σύνολο του σύγχρονου ψαροκυνηγού. Πριν καταφύγουμε όμως σε υπερβολές στην «αντίπερα όχθη», ας σκεφτούμε το ενδεχόμενο όπου πρέπει να θανατώσουμε κάποιο μεγάλο ψάρι.

Ένας άτυπος κανόνας λέει ότι το μήκος της λεπίδας κυμαίνεται χοντρικά από οκτώ έως έντεκα εκατοστά. Η μία όψη είθισται να είναι πριονωτή για ευκολότερο κόψιμο σχοινιών και πετονιών, ενώ η άλλη λεία.

Η απόληξη πρέπει να είναι (αλλά και να διατηρείται με τρόχισμα) ιδιαίτερα αιχμηρή, ώστε η διείσδυση στο σκληρό κρανίο του θηράματος να αποτελεί εύκολη υπόθεση.

Σεβόμενοι το ψάρι που δίνει την τελευταία του μάχη, τόσο οι κινήσεις, όσο και ο εξοπλισμός μας, οφείλουν να έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα. Σε αρκετά μοντέλα της αγοράς εμφανίζονται κάποια έξτρα αξεσουάρ πάνω στο μαχαίρι. Συνήθως πρόκειται για υποδοχές ξεβραχώματος ή ισιώματος της βέργας.

Από τη στιγμή που δεν επηρεάζουν τη βασική λειτουργικότητα, σαφώς και είναι καλοδεχούμενα. Επίσης κάποιες εταιρίες προσθέτουν στη λάμα μια επίστρωση που εμποδίζει την ανάπτυξη σκουριάς.

Η λαβή του μαχαιριού, είτε κατασκευασμένη από πλαστικό, είτε μεταλλική, όντας αντιολισθητική προσφέρει στιβαρό και σταθερό πιάσιμο, ευνοώντας τους χειρισμούς μας.

Τέλος, η θήκη του είναι κατασκευασμένη από πλαστικό ή σπανιότερα από χοντρό ύφασμα. Εκεί το μαχαίρι παραμένει ασφαλισμένο μέσω του κουμπώματος, ώστε να μη χάνεται, αλλά και να μην «δρα» ανεξέλεγκτο.

Τοποθέτηση
Τα συνηθέστερα σημεία όπου τοποθετείται το μαχαίρι είναι η ζώνη, η γάμπα και το μπράτσο. Στη ζώνη προσαρμόζεται εύκολα περνώντας την μέσα από τις υποδοχές που έχει η θήκη. Η θέση του είναι στο πλάι ή πίσω, ώστε να μην ενοχλεί κατά το ξεκίνημα της βουτιάς.

Σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη χώρου λόγω πληθώρας βαριδιών (ιδίως το χειμώνα), με σχετική «διαρρύθμιση» μπορεί να τοποθετηθεί παράλληλα και πάνω σε ένα από αυτά. Η εφαρμογή στη γάμπα γίνεται μέσω των ιμάντων που περιέχονται στη συσκευασία και οι οποίοι προσαρτώνται πάνω στη βάση του μαχαιριού. Το κούμπωμά τους δεν πρέπει να είναι πολύ σφικτό, ώστε να μην ενοχλούν το μυ πιέζοντάς τον, άλλα ούτε χαλαρό, οπότε θα επιτρέπεται η μετακίνηση πάνω και γύρω από το πόδι.

Επίσης κάποιοι προτιμούν να βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά, ενώ άλλοι εσωτερικά. Στην πρώτη περίπτωση χρειάζεται προσοχή, καθώς το σχοινί της σημαδούρας -κατά κύριο λόγο- είναι πιθανό να μπλέκεται συχνά εκεί. Στη δεύτερη ίσως ενοχλεί κατά την εκτέλεση της πεδιλιάς, χτυπώντας με το άλλο πόδι. Μικρότερα ή λεπτού προφίλ μαχαίρια, κάποιοι επιλέγουν να τα βάζουν στο μπράτσο.

Η συγκράτηση εκεί επιτυγχάνεται με ένα κομμάτι λάστιχο ή κάποιον ελαστικό ιμάντα. Μια επιλογή ιδιαίτερη και εύχρηστη, που όμως παρουσιάζει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Το μαχαίρι δεν είναι προσβάσιμο πλέον και με τα δύο χέρια! Μικρή λεπτομέρεια ίσως, που μπορεί όμως υπό προϋποθέσεις να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο.

Γι’ αυτό εκεί μπαίνει το δεύτερο (βοηθητικό) μαχαίρι. Συμπερασματικά, η πλέον ιδανική επιλογή για την τοποθέτηση του μαχαιριού είναι στη ζώνη.

Κούμπωμα
Ο τρόπος που ασφαλίζει και αντίστοιχα απασφαλίζει το μαχαίρι στη θήκη, είναι επίσης ουσιώδης παράμετρος. Όντας ικανό να διατηρεί το μαχαίρι στη θέση του, με μια συγχρονισμένη κίνηση το απελευθερώνει άμεσα και εύκολα μόλις χρειαστεί.

Ιδανικά η ενέργεια που απαιτείται, πρέπει να είναι αδύνατο ή τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί δίχως ανθρώπινη βούληση και δράση. Η επικρατέστερη εφαρμογή είναι ο ελαστικός δακτύλιος, εντός του οποίου περνιέται το άκρο της λαβής.

Συχνά όταν αυτό το πλαστικό φθαρεί από τον ήλιο και την αλμύρα, αντικαθίσταται από μια απλή ιδιοκατασκευή με ελαστικό σχοινί, που επίσης παρουσιάζει άριστα χαρακτηριστικά και επιπρόσθετα αυξημένη αντοχή.

Μια μεταγενέστερη και ιδιαίτερα χρηστική ιδέα κουμπώματος, είναι τα κλιπ ή μικρά έμβολά πάνω στη λαβή, τα οποία σταθεροποιούν το μαχαίρι όταν εφαρμόσουν στη θήκη. Εύκολα δε, με μια μικρή πίεση σε κάποιο κατάλληλο σημείο ανοίγουν, επιτρέποντας την έξοδο και κατ’ επέκταση τη χρήση του μαχαιριού.

Οι χεριές έφταναν στο τέλος. Το ψάρι πλέον φαινόταν από την επιφάνεια. Σε λίγο άγγιξε τη βέργα. Με μια απότομη κίνηση γράπωσε το θήραμα από τα βράγχια ακινητοποιώντας το. Το ζευγάρι του τού έδωσε το μαχαίρι του για να επιταχυνθεί αλλά και να απλοποιηθεί η διαδικασία. Σύντομα η αυλαία είχε πέσει…

Συμβουλές!

– Το μαχαίρι αποτελεί παράμετρο ασφαλείας και δεν πρέπει να λείπει από τον εξοπλισμό μας κατά τη βουτιά! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ορισμένοι φέρουν δύο πάνω τους.

– Μετά την εξόρμηση, το ξέπλυμα όχι μόνο της λάμας, αλλά όλου του συστήματος (μαζί με τη θήκη) με γλυκό νερό, κρίνεται απαραίτητο. Σε περίπτωση που μπορεί να «λυθεί» και να συναρμολογηθεί ξανά, τότε περιοδικά καλό θα ήταν να ξεπλένεται και αποσυναρμολογημένο.

– Διατηρούμε το μαχαίρι κοφτερό και γενικά σε καλή κατάσταση. Μικρές κηλίδες σκουριάς που ίσως εμφανιστούν στα μεταλλικά στελέχη, καταπολεμώνται άμεσα με τρίψιμο.

– Προσοχή όσο βρίσκεται εκτός θήκης, για να μην «ξεγλιστρήσει» και βυθιστεί. Είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να το εντοπίσουμε εκ των υστέρων στο βυθό. Μια λαβή ανοικτού χρώματος θα βοηθούσε κάπως σε μια τέτοια περίσταση.

– Όταν η λάμα βρίσκεται εντός του κρανίου κάποιου μεγάλου ψαριού (βλέπε ροφοί, μαγιάτικα), μην προσπαθήσετε να περιστρέψετε το μαχαίρι. Ο κίνδυνος σπασίματος της είναι απρόσμενα αυξημένος! Καλύτερα να ξανακαρφώσετε εκ νέου σε νέο σημείο.

– Χρησιμοποιείστε τα και για το καθάρισμα των ψαριών άμεσα στη θάλασσα!

Tags
Μαχαίρι Καταδυτικό Μαχαίρι Εξοπλισμός για Ψαροτούφεκο
Comodo SSL