Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Άλλαξε «χέρια» το δημόσιο ιχθυοτροφείο στις λιμνοθάλασσες Λάφρας – Λαφρούδας

17 Οκτωβρίου, 2022

Άλλαξε «χέρια» το δημόσιο ιχθυοτροφείο στις λιμνοθάλασσες Λάφρας – Λαφρούδας

Υψηλούς στόχους με προϋποθέσεις, βάζουν οι νέοι επενδυτές στο ιχθυοτροφείο Λάφρας – Λαφρούδας

Για μια νέα επένδυση, στο ιχθυοτροφείο Λάφρας και Λαφρούδας, η οποία «πέρασε» από πολλά «χέρια» με τελευταία την γνωστή οικογένεια Μαυρίδη, μίλησε στην ιστοσελίδα «ΘΡΑΚΗ» ο επαγγελματίας κ. Σάκης Μαυρίδης.

Πρόκειται για ένα ιχθυοτροφείο που μέχρι σήμερα, δεν κατάφερε να δώσει αυτό που πραγματικά μπορεί να δώσει, το οποίο και δημοπρατήθηκε στους προαναφερόμενους επενδυτές, τον περασμένο Δεκέμβριο, για δέκα έτη.

Τα Δημόσια Ιχθυοτροφεία στις Λιμνοθάλασσες “ΛΑΦΡΑ” και “ΛΑΦΡΟΥΔΑ” περιοχής Μάνδρας, Δήμου Αβδήρων είχαν βγει και τον Σεπτέμβριο του 2016 σε δημοπρασία με τιμή εκκίνησης τα 8.000 ευρώ το χρόνο με τις εγκαταστάσεις (αλιευτικές, κτιριακές, λοιπά έργα και υποδομές) και τα παραρτήματα αυτού, με σκοπό την αλιευτική εκμετάλλευσή του.

Μιλώντας στην «Θ» ο κ. Μαυρίδης, επισήμανε ότι «αξίζει να κάνεις κάποια επένδυση στο ιχθυοτροφείο της Λάφρας και Λαφρούδας», εξηγώντας παράλληλα ότι οι λιμνοθάλασσες της περιοχής χρήζουν παρεμβάσεων με εμβαθύνσεις των λιμνών, ανακατασκευή των ιχθυοφραγμών κ.α.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στα προγράμματα αλιείας (leader) αλλά και στην παραγωγή και διάθεση των αλιευμάτων, για την οποία –μέχρι στιγμής – δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.

«Αξίζει να κάνεις κάποια επένδυση στο ιχθυοτροφείο της Λάφρας και Λαφρούδας γιατί είναι βιώσιμη επιχείρηση, όταν βέβαια γίνουν κάποια έργα».

Αναλυτικότερα, ο κ. Μαυρίδης, επισήμανε ότι «αξίζει να κάνεις κάποια επένδυση στο ιχθυοτροφείο της Λάφρας και της Λαφρούδας γιατί είναι βιώσιμη επιχείρηση, όταν βέβαια γίνουν κάποια έργα τα οποία μπορεί να τα κάνει ή ο ιδιώτης (εγώ που τα έχω πάρει) ή μέσω της υπηρεσίας. Κατά τα άλλα, οποιαδήποτε επένδυση κάνεις, πρέπει να την κάνεις σε βιώσιμη επιχείρηση και τα ιχθυοτροφεία είναι βιώσιμα».

Αναφορικά με το leader αλιείας και άλλα προγράμματα και το αν αυτά αποτελούν «εργαλεία» στα χέρια των επαγγελματιών, ο ίδιος τόνισε ότι «υπάρχουν τέτοια προγράμματα για την αλιεία.

«Υπήρχε και ένα πρόγραμμα που είχε λήξει πριν μερικούς μήνες, αλλά επειδή εμείς το ιχθυοτροφείο το πήραμε για πρώτη χρονιά έπρεπε να δούμε πως είναι η κατάσταση εδώ και να κάνουμε κάποιους ελέγχους για την λίμνη, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, να προγραμματίσουμε εμείς και μετά να πάμε στο πρόγραμμα.

Όμως, προσωπικά πιστεύω ότι τα προγράμματα για την αλιεία είναι πάντα σωστά. Βοηθούν. Βέβαια, πιστεύω ότι για έναν ιδιώτη ένα ιχθυοτροφείο (το έχουμε πάρει για δέκα χρόνια) είναι δαπανηρό, για να κάνεις μια καλή επένδυση, διότι μετά από δέκα χρόνια, θα ξαναβγεί σε δημοπρασία. Εμείς, την δημοπρασία την πήραμε πέρυσι τον Δεκέμβριο».

Η παραγωγή και διάθεση ψαριών του ιχθυοτροφείου

Από πλευράς παραγωγής αλλά και διάθεσης των ψαριών, ο κ. Μαυρίδης, τονίζει ότι «η παραγωγή σε όλα τα ιχθυοτροφεία ξεκινά από τον Αύγουστο και τελειώνει τον Φεβρουάριο – Μάρτιο, που ανοίγουμε τις πόρτες για να μπουν μέσα τα ψάρια. Αυτό το διάστημα επιτρέπεται η αλιεία. Φέτος, ακόμη δεν έχουμε κατασταλάξει για την παραγωγή που θα έχουμε.

Όσον αφορά στην διάθεση, αυτή εξαρτάται από την παραγωγή που θα βγάλεις. Αν βγάλεις μεγάλη παραγωγή, η διάθεση είναι στο εμπόριο, αν βγάλεις μικρή παραγωγή, είναι στην λιανική πώληση. Είναι σχετικό.

Δεν μπορώ να ξέρω τι παραγωγή θα βγάλω του χρόνου, γιατί στην παραγωγή φέτος έχουμε τα χειμαδιά όπου βάζουμε τον γόνο για να συντηρηθεί και θα τον ξαναβγάλουμε στην Λίμνη, τον μήνα Μάιο. Του χρόνου θα έχουμε καλύτερη άποψη για την παραγωγή που έχει το ιχθυοτροφείο».

Την αλιεία πρέπει να την αγαπάς για να ασχοληθείς

Κλείνοντας ο κ. Μαυρίδης, σημείωσε πως «την αλιεία πρέπει να την αγαπάς. Αν δεν την αγαπάς, δεν κάνεις τίποτα. Δεν είναι μια δουλειά. Πρέπει να έχεις και το μεράκι για την αλιεία. Εμείς το έχουμε βέβαια, για αυτό και συμμετείχαμε στην δημοπρασία. Επειδή μας αρέσει αυτή η δουλειά. Ο,τι αγαπάς, το κάνεις με ευχαρίστηση. Και να μην κερδίσεις, λες «θα κερδίσω».

Γενικά στα ιχθυοτροφεία, χρειάζεται να γίνουν κάποιες εμβαθύνσεις των λιμνών, ανακατασκευή των ιχθυοφραγμών και έχουν πολλή δουλειά. Εμείς, με την εποπτεία αλιείας, έχουμε άριστη συνεργασία. Τα παιδιά προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τις λιμνοθάλασσες και θα δούμε του χρόνου. Για την ώρα, δεν μπορώ να σας πω τίποτα για παραγωγές κλπ.

Αλλά κάθε επένδυση και ειδικά μέσω του leader, σε αφήνει πολύ ευχαριστημένο. Πριν από χρόνια, είχαμε κάνει μια επένδυση μέσω αυτού του προγράμματος και ήταν πολύ καλό. Για κάθε επιχείρηση που είναι βιώσιμη, κάθε επένδυση, είναι σωστή κατά την άποψή μου. Εμείς, κρατούμε Θερμοπύλες εδώ και επιμένουμε, να δούμε τι θα γίνει».

Πηγή: thraki.com.gr

Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Tags
Ιχθυοτροφείο Λάφρας – Λαφρούδας
Comodo SSL