Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Αυξήθηκαν τα καταδυτικά ατυχήματα, ένα εξειδικευμένο τμήμα σε όλη την Κύπρο

24 Οκτωβρίου, 2022

Αυξήθηκαν τα καταδυτικά ατυχήματα, ένα εξειδικευμένο τμήμα σε όλη την Κύπρο

Σημαντική αύξηση περιστατικών με καταδυτικά ατυχήματα παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο σε καταδύσεις αναψυχής όσο και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις (από εκπαίδευση υποβρύχιων καταστροφών έως ατύχημα σε υποβρύχιο ξένης χώρας σε κυπριακά ύδατα), στην βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε λιμενικά έργα, καθώς και σε εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών, αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Όπως σημειώνεται, η πλειοψηφία των ατόμων που εμπλέκονται σε καταδυτικά ατυχήματα παρουσιάζει συμπτώματα της «νόσου των δυτών», μίας μόνιμης απειλής για όσους ασχολούνται με τις καταδύσεις και χρήζουν θεραπείας με υπερβαρικό οξυγόνο.

Η Υπερβαρική Οξυγονοθεραπεία (ΗΒΟΤ), συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι η μέθοδος χορήγησης 100% οξυγόνου σε περιβάλλον πίεσης μεγαλύτερης της ατμοσφαιρικής. Η χορήγηση του οξυγόνου γίνεται μέσα σε ειδικούς θαλάμους και η αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του θαλάμου γίνεται με την είσοδο πεπιεσμένου αέρα, ενώ στους ασθενείς χορηγείται το οξυγόνο μέσω ειδικής μάσκας προσώπου.

Το μοναδικό Τμήμα στην Κύπρο

Όπως αναφέρει ο ΟΚΥπΥ, στην Κύπρο το μοναδικό πλήρως εξοπλισμένο Τμήμα που είναι σε λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο για αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, είναι το Τμήμα Υπερβαρικής Οξυγονοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου του ΟΚΥπΥ, που διαθέτει Θάλαμο Αποσυμπίεσης και προσφέρει ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.

Ο ρόλος του Τμήματος, σημειώνεται, είναι πολύπλευρος καθώς δεν περιορίζεται μόνο στην προσφορά υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς αλλά παρέχει συμβουλές και εκδίδει πιστοποιητικά σε άτομα που δύναται να καταδυθούν.

Ένα στοιχείο που κάνει το Τμήμα να ξεχωρίζει, επισημαίνεται, είναι η 24/7 υποστήριξη των καταδυτικών ατυχημάτων που χρήζουν θεραπείας με ΗΒΟ (Emergency Services). «Η υποστήριξη γίνεται με τις καλύτερες προδιαγραφές, εντός ενός οργανωμένου νοσοκομειακού χώρου, με αδιάλειπτη λειτουργία και πλήθος ιατρικών και νοσηλευτικών λειτουργών, πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων -ΤΑΕΠ, Ακτινολογικό Εργαστήριο, Χημείο, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας/ΜΕΘ, κ.ά.- που μπορούν να συνδράμουν στην πλήρη αντιμετώπιση ενός ιατρικού συμβάντος», προστίθεται.

Η αξία των θεραπειών με υπερβαρικό οξυγόνο

Όπως αναφέρεται, το υπερβαρικό οξυγόνο χρησιμοποιήθηκε αρχικά, στη θεραπεία της ασθένειας αποσυμπίεσης, ενώ πλέον αξιοποιείται για αντιμετώπιση κι άλλων νοσηρών καταστάσεων, όπως γάγγραινα και δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.

Παράλληλα, σημειώνεται, ολοένα περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στρέφονται στη θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο για να αντιμετωπίσουν την σωματική καταπόνηση και τους τραυματισμούς που σχετίζονται με την εργασία, τον αθλητισμό ή απλώς την «κακιά στιγμή».

Η αποκατάσταση αυτού του είδους των τραυματισμών, προστίθεται, είναι σημαντική και αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια και συχνά επώδυνα κινητικά προβλήματα. Η χρήση της είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη μεταξύ των αθλητών όλων των βαθμίδων και ιδίως των επαγγελματιών σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Οι ενδείξεις που έχουν εγκριθεί για θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο είναι δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, νόσος Δυτών, αρτηριακή εμβολή αέρα, ανοικτά κατάγματα με σύνθλιψη/ Σύνδρομο διαμερισματοποίησης, νεκρωτικές λοιμώξεις μαλακών μορίων (αναερόβιες ή μικτές λοιμώξεις) συμπεριλαμβανομένου και αεριογόνου γάγγραινας και επούλωση προβληματικών ελκών (συμπεριλαμβάνει και το διαβητικό πόδι).

Επίσης, χρόνια οστεομυελίτιδα, μετακτινικές βλάβες οστών και μαλακών μορίων, επαπειλούμενα δερματικά- μυοδερματικά μοσχεύματα, κρημνοί, αιφνίδια νευροαισθητήριος βαρηκοΐα, απόφραξη κεντρικής αρτηρίας αμφιβληστροειδούς και άσηπτη οστική νέκρωση κεφαλής μηριαίου.

Το Τμήμα είναι στελεχωμένο από Ειδικό Παθολόγο με εξειδίκευση στην Υπερβαρική Ιατρική και 4 Υπερβαρικούς Νοσηλευτικούς Λειτουργούς με εμπειρία σε ΜΕΘ, ΤΑΕΠ και Χειρουργικές Κλινικές και διαθέτει υπερσύγχρονο σύστημα HAUX, προσφέροντας τη δυνατότητα ταυτόχρονης θεραπείας 4 ασθενών στον κύριο θάλαμο και 2 στον προθάλαμο.

Πηγή: www.alphanews.live/cyprus

Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Tags
Κύπρος Καταδυτικά Ατυχήματα
Comodo SSL