Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Kωστής Εικοσιπεντάκης

Παραδοσιακή συρτή βυθού με επιπλέον παράμαλλο για πατόψαρα και μαγιάτικα

25 Οκτωβρίου, 2023

Παραδοσιακή συρτή βυθού με επιπλέον παράμαλλο για πατόψαρα και μαγιάτικα

Με αυτό το είδος συρτής θα κυνηγήσουµε µαυρόψαρα (στήρες, σφυρίδες, ροφούς) και συναγρίδες, αλλά και µαγιάτικα.

Μιλάµε για ένα πολύ ενδιαφέρον ψάρεµα, µε πολλές εκπλήξεις, το οποίο είναι πολύ αποδοτικό από το µήνα Σεπτέµβριο µέχρι και το ∆εκέµβριο, ειδικά στη δική µου περιοχή που τα µαγιάτικα κάνουν τις πρώτες τους εµφανίσεις από αρχές Σεπτεµβρίου.

Η ιδιοµορφία αυτού του ψαρέµατος είναι ότι δουλεύουµε κανονικά τη συρτή βυθού και προσθέτουµε άλλο ένα µακρύ παράµαλλο µε νωπό δόλωµα, µε σκοπό να προσεγγίσουµε τα µαγιάτικα.

Τι δολώµατα θα χρησιµοποιήσουµε;
Τα νωπά δολώµατά µας θα είναι σουπιά ή θράψαλο (µιας και υπάρχουν σε αφθονία αυτήν την εποχή, αρκεί να βρούµε κατάλληλο µέγεθος), καλαµάρι, λούτσος και ζαργάνα (για τον αναλυτικό τρόπο δόλωσής τους θα µιλήσουµε εκτενέστερα παρακάτω).

Η χρήση πατέντας για το διπλό παράµαλλο
Η συρτή µας είναι η παραδοσιακή συρτή βυθού µε µολύβια (δηλαδή κάθε βαρίδι κατεβάζει δύο µέτρα τη συρτή στο βυθό).

1. Ανοξείδωτη πατέντα για να μην μπλέκονται τα παράμαλλα

Η διαφορά είναι ότι στο τελευταίο µολύβι, εκεί που θα ήταν το στριφτάρι και µετά θα ακολουθούσε το παράµαλλο, θα προσαρµόσουµε µια ανοξείδωτη πατέντα (1) για να βάλουµε δύο παράµαλλα. Με αυτήν την πατέντα δεν µπλέκονται τα δύο παράµαλλα µεταξύ τους.

Στο πρώτο παράµαλλο θα βάλουµε 5 µέτρα πετονιά και το τεχνητό της αρεσκείας µας, ενώ στο δεύτερο παράµαλλο θα βάλουµε 15 µέτρα πετονιά και τη ζαργανιέρα ή απευθείας τη σουπιά (σκίτσο).

Πώς θα αποφύγουµε το βερίνιασµα του παράµαλλου;
Τώρα, το δύσκολο κοµµάτι της υπόθεσης είναι πώς θα καταφέρουµε µε τρία µίλια που χρειάζεται η συρτή, να πετύχουµε να µη βερινιάζει η σουπιά ή το θράψαλο. Υπάρχουν διάφορες λύσεις…

Πρώτη είναι να δολώσουµε τη σουπιά σκέτη, όπως είναι, ειδικά αν βρούµε ένα µέτριο µέγεθος σουπιάς. Από µόνο του το σχήµα της σουπιάς έχει καλή πλευστότητα.

2. Διακρίνεται το βαρίδι τοποθετημένο στην κάτω πλευρά του θράψαλου

εύτερη λύση είναι να δολώσουµε τη σουπιά ή το θράψαλο και µετά να του βάλουµε από κάτω ένα βαρίδι περαστό (2). Αυτό, συνήθως, το κάνουµε στο θράψαλο και το καλαµάρι (καλύτερο θα ήταν να το βάλουµε και µέσα στην κουκούλα του).

3. Βαρίδι σε σχήμα u, κατάλληλο για δόλωμα σουπιά

Τρίτη, υπάρχουν στην αγορά ειδικά βαρίδια σε σχήµα “U” (3), που τα περνάµε µέσα στη σουπιά και αποφεύγουµε το βερίνιασµα.

Ζαργανέλι

ολώνοντας λούτσο ή ζαργάνα…
Ηρθε, όµως, η ώρα να µιλήσουµε και για το πώς θα σέρνουµε το λούτσο ή τη ζαργάνα. Αρχικά, θα πρέπει να προµηθευτούµε από το εµπόριο το λεγόµενο «ζαργανέλι», το οποίο είναι µια µολυβένια γλώσσα µε ακίδες στη βάση της για την τοποθέτηση της ζαργάνας και πίσω διαθέτει σαλαγκιές.

Εδώ τα πράγµατα είναι πιο απλά και εύκολα, καθώς εφόσον το συγκεκριµένο προϊόν διαθέτει γλώσσα, έχουµε το κεφάλι µας ήσυχο και δεν ανησυχούµε για βιρινιάσµατα του δολώµατος.

Έχουµε ένα µέτριο λούτσο ή ζαργάνα και τοποθετούµε το κεφάλι στις ακίδες όσο πιο ίσια γίνεται. Έπειτα, πιάνουµε το σώµα πάνω στην υπόλοιπη αρµατωσιά µε µικρά tie wrap (δεµατικά) και είναι έτοιµο. Κάτι που ξέχασα να αναφέρω, είναι ότι η ζαργανιέρα κατεβαίνει γύρω στο 1,5 µέτρο βάθος.

Τοποθετούμε το κεφάλι στις ακίδες και στερεώνουμε το σώμα με μικρά tie wrap

Ψαρεύοντας τη συρτή µας…
Πάµε τώρα στο ψάρεµα. Η ταχύτητα θα είναι 3 µίλια την ώρα. Πρώτα ρίχνουµε το τεχνητό και έπειτα αφήνουµε προσεκτικά το νωπό στο νερό.

Παρατηρούµε, όσο γίνεται, αν η πλευστότητά του είναι εντάξει και αρχίζουµε τη συρτή.

Ο τρόπος δόλωσης ενός μικρού θράψαλου

Κάνουµε ότι ακριβώς και στη συρτή βυθού, δηλαδή αν το βάθος είναι 50 µέτρα, κρατάµε στο χέρι µας το µολύβι Νο20 (για λόγους ευκολίας έχουµε αριθµήσει τα µολύβια εκ των προτέρων), ψαρεύοντας ουσιαστικά στα 40 µέτρα (19 µολύβια x 2m βύθισµα ανά µολύβι + 1,5 µέτρο βύθισµα από το ζαργανέλι), και έτσι, αν έχουµε δολώσει τεχνητό που κατεβαίνει 5 µέτρα, είµαστε 5 µέτρα πάνω από το βυθό.

Επειδή έχουµε αφήσει στο νωπό 15 µέτρα παράµαλλο, και ειδικά αν είναι σουπιά, θα κινείται και αυτό σε ιδανικό βάθος για µαγιάτικα.

Ο ρόλος του βυθοµέτρου στο ψάρεµά µας
Αν έχουµε ένα σύγχρονο βυθόµετρο, θα βοηθήσει πολύ την κατάσταση. Θα πρέπει να το παρατηρούµε συνεχώς, και αν δούµε ψιλό ανεβασµένο στα µεσόνερα και συµπιεσµένο, να ανεβάσουµε τη συρτή µας δύο µολύβια, για να προσελκύσουµε τα µαγιάτικα.

Πολλές φορές θα εκπλαγούµε βλέποντας ότι µπορεί να χτυπήσει στήρα ή συναγρίδα στα µεσόνερα, καθώς κυνηγούν το ψιλό.

Τέλος, όσοι δοκιµάσατε να κάνετε αυτήν τη συρτή, θα διαπιστώσετε πόσο ενδιαφέρουσα είναι και πόσες εκπλήξεις κρύβει, καθώς ποτέ δεν ξέρεις τι θήραµα θα χτυπήσει στο δόλωµά σου!

Tags
Ψάρεμα από βάρκα Μαυρόψαρα Παράμαλλο Μαγιάτικα Παραδοσιακή Συρτή Βυθού Συρτή βυθού Νωπό δόλωμα
Comodo SSL