Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Δημήτρης Σπύρου

Ψαρευτικό στίγμα και τεχνολογία βυθομέτρου: Πώς καθορίζουν το ψάρεμα

14 Νοεμβρίου, 2023

Ψαρευτικό στίγμα και τεχνολογία βυθομέτρου: Πώς καθορίζουν το ψάρεμα

H λέξη «στίγµα» στην αργκό των ψαράδων, δηλώνει µία συγκεκριµένη θαλάσσια τοποθεσία που εκφράζεται µε συντεταγµένες. Στο σηµείο αυτό λόγω της µορφολογίας του βυθού ή άλλων παραγόντων, κάνουν την εµφάνισή τους πληθυσµοί ψαριών.

Η αναζήτηση του τόπου που θα ψαρέψουµε, είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που θα συντελέσουν στην επιτυχή έκβαση της προσπάθειας. Άλλοι παράγοντες είναι το σκάφος, ο ηλεκτρονικός εξοπλισµός, ο αλιευτικός εξοπλισµός και τέλος η εµπειρία και οι γνώσεις που έχουµε.

Το µέρος που θα επιλέξουµε να ψαρέψουμε παραµένει ζωτικής σηµασίας. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στις συσκευές GPS σε ερασιτεχνικό επίπεδο, το σύνολο των πληροφοριών που µας δίνουν σε συνδυασµό µε την προσιτή τιµή τους, έχουν βοηθήσει σηµαντικά σε αυτό.

ΑΝΑΓΛΥΦΟ ΠΥΘΜΕΝΑ
Η θάλασσα καλύπτει τα ¾ της επιφάνειας της γης. Αυτό που βλέπει το ανθρώπινο µάτι, είναι µία απέραντη µάζα υγρού στοιχείου στο γαλάζιο του ουρανού. Όµως, κάτω από την υγρή επιφάνεια, το ανάγλυφο του πυθµένα δε διαφέρει σε τίποτα από αυτό που είναι ορατό στα µάτια µας: Πεδιάδες, βουνά, λόγγοι, κοιλάδες και χαράδρες συνθέτουν το υποθαλάσσιο ανάγλυφο, όπως ακριβώς και στη στεριά.

Πάντα πίστευα ότι όλη η µαγεία στο ψάρεµα ξεκινά από εκεί, δηλαδή από το τεράστιο πέπλο του νερού. Καλύπτοντας το βυθό, αφήνει τη φαντασία σου να οργιάσει για το τι µπορεί να υπάρχει κάτω από τη βάρκα σου. Αυτό µέχρι πριν από µισό περίπου αιώνα, γιατί µε την πάροδο του χρόνου η τεχνολογία µας αποκάλυψε µέσω των βυθοµέτρων µεγάλο µέρος της µορφολογίας του πυθµένα. Έτσι, κάτι που παλιά φάνταζε αδιανόνητο, αφού τα βάθη της θάλασσας φαίνονταν µόνο σε δυσεύρετους χάρτες, σήµερα είναι στη διάθεση του καθενός, µε ελάχιστο κόστος συγκριτικά µε τη χρησιµότητά τους.

Τα πλάσµατα που υπάρχουν µέσα στη θάλασσα, δε ζουν παντού. Παράγοντες όπως το βάθος, η θερµοκρασία και η µορφολογία του βυθού θα καθορίσουν τους τόπους που θα υπερισχύσουν οι πληθυσµοί κάποιου είδους έναντι κάποιων άλλων. Τα ψάρια έχουν µία συγκεκριµένη λογική επιβίωσης και αυτή καθοδηγείται από το αντίστοιχο ένστικτο. Ο καθοριστικός παράγοντας είναι η τροφή. Το µικρό ψάρι θα αναζητήσει το πλαγκτόν ή τη χλωρίδα, το µεγαλύτερο ψάρι το µικρότερο κοκ.

Πιο εξειδικευµένα τώρα, στη Μεσόγειο όπου δραστηριοποιούµαστε αλιευτικά, πρέπει να λάβουµε υπόψη µας το σκεπτικό εύρεσης του τόπου που θα παραµείνουν για να τραφούν συγκεκριµένα είδη όπως ο ροφός, η σφυρίδα, η στήρα, η συναγρίδα, ο κυνηγός και το µαγιάτικο.

ΕΝΣΤΙΚΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
Ο πρωτόγονος άνθρωπος κινούνταν κατά οµάδες, για να µπορεί να αντιµετωπίσει τους κινδύνους µαζικά. Επίσης, διάλεγε σπηλιές για να προφυλαχθεί από τους εχθρούς του και τα καιρικά φαινόµενα. Αυτές οι σπηλιές δεν βρίσκονταν µακριά από ρυάκια, πηγές και ποτάµια, τα οποία ήταν βασικά για την επιβίωσή του. Διάλεγε µέρη όπου βρίσκονταν σε αφθονία τα ζώα που κυνηγούσε.

Την ίδια ακριβώς φιλοσοφία έχουν όλα τα ζωντανά πλάσµατα του πλανήτη, τα οποία καθοδηγούνται από το βασικό ένστικτο της επιβίωσης. Έτσι και στη θάλασσα, τα ψάρια δεν υπάρχουν οπουδήποτε, αλλά διαφέρουν από τόπο σε τόπο, αναλόγως µε το βάθος και τις θερµοκρασίες του νερού.

Πολλά είδη ψαριών, όπως οι κυνηγοί που προαναφέραµε, θα προτιµήσουν µέρη όπου υπάρχει άφθονη τροφή, δηλαδή µικρόψαρα. Με τη σειρά τους τα μικρόψαρα θα κινούνται σε τόπους όπου βρίσκουν τροφή και τους παρέχουν σχετική ασφάλεια.

Τέτοια µέρη είναι οι υψοµετρικές «ανωµαλίες» σε βραχώδεις -συνήθως- περιοχές µέσα στην απεραντοσύνη του βούρκου. Λόγω των σπηλαίων-κρυψώνων φιλοξενούν µεγάλα πετρόψαρα, τα οποία µε τη σειρά τους βρίσκουν τροφή από τα µικρότερα ψάρια της περιοχής. Με τη σειρά τους αποτελούν την αιτία για να προσελκυστούν και τα µεγάλα πελαγίσια. Έτσι εκτυλίσσεται για εκατοµµύρια χρόνια τώρα ο φαύλος κύκλος της ζωής πάνω στην ξέρα.

Κάθε ανωµαλία του πυθµένα λοιπόν που µπορεί να προσφέρει τροφή και κάλυψη στα ψάρια, όπως πχ. ένα σύµπλεγµα βράχων, ένα ναυάγιο, αλλά και µία βυθισµένη ανθρώπινη κατασκευή, αποτελούν εν δυνάµει καλούς τόπους για ψάρεµα. Στο κυνήγι της ανακάλυψης τέτοιων σηµείων, έχει επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια µία µεγάλη µερίδα ψαράδων. Τα ψάρια έχουν λιγοστέψει λόγω της υπεραλίευσης και τέτοια µεµονωµένα σηµεία αποτελούν πραγµατικό θησαυρό για ερασιτέχνες και επαγγελµατίες ψαράδες.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΠΟΡΩΝ
Στα 30 χρόνια που ψαρεύω, µου έτυχε πολλές φορές να προσεγγίσω τέτοιους παρθένους τόπους. Με λύπη µου µετά από χρόνια, τους βρήκα άδειους εξαιτίας της απληστίας του ανθρώπου. Σπάζοντας την αλυσίδα της ζωής σε κάθε τέτοιο σύµπλεγµα υποθαλάσσιας πανίδας (αυτό γίνεται αφαιρώντας όλα τα µαυρόψαρα από ένα τόπο), επικρατεί η απόλυτη ερήµωση. Η διαχείριση αυτών των τόπων είναι η σηµαντικότερη επιτυχία για ένα ψαρά που σέβεται τον εαυτό του και τη θάλασσα. Έτσι, θα µπορεί να παίρνει ψάρια για πολλά χρόνια, χωρίς να πειράξει ή να διακόψει την αλυσίδα της ζωής του τόπου.

Το θέµα της οικολογικής συνείδησης όλων ανεξαρτήτως των ψαράδων, αποτελεί µεγάλο κεφάλαιο και απαιτεί ωριµότητα και παιδεία. Έχω γράψει πολλά κατά καιρούς, αλλά θα ασχοληθούµε µε αυτό -το οποίο θεωρώ πολύ σηµαντικό- εκτενέστερα σε άλλο άρθρο. Μην ξεχνάμε χωρίς το σεβασμό προς τη θάλασσα δεν υπάρχει µέλλον στο ψάρεµα ούτε για τον ερασιτέχνη ούτε για τον επαγγελµατία ψαρά.

Τα ψάρια, αναλόγως το είδος τους, είναι µόνιµα σε έναν τόπο ή µεταναστεύουν. Οι βασικοί παράγοντες που υπαγορεύουν τις µετακινήσεις τους είναι: 1. οι µετεωρολογικές συνθήκες (κυρίως η βαροµετρική πίεση) και 2. οι εποχές που σχετίζονται µε την αναπαραγωγή τους. Το βυθόµετρο είναι ένα επιστηµονικό επίτευγµα που µε βάση κάποιες µετρήσεις µπορεί να µας αποδώσει το ανάγλυφο του βυθού, αλλά και τους στόχους-ψάρια µέσα στην εµβέλειά του.

Το BDS (σύστημα ανίχνευσης υλικών πυθμένα ) θα φανεί καθοριστικό στην ανεύρεση της πέτρας όπου εκεί θα γίνετε ο κύκλος της ζωής της θαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας. Στην εικόνα μεγάλα μαγιάτικα πάνω σε πετρώδη πυθμένα

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΠΥΘΜΕΝΑ
Μέχρι πρότινος αρκούσε να δούµε στην οθόνη ένα σήκωµα, και σε συνδυασµό µε την ένδειξη ψαριών, µικρών ή µεγάλων, να δοκιµάσουµε να ψαρέψουµε. To 2012, η FURUNO ενσωµάτωσε στα βυθόµετρα τις παγκόσµιες καινοτοµίες BDS (ανίχνευση υλικών πυθµένα) και Accufish (µέτρηση µήκους ψαριού).

Έτσι η αναζήτηση ενός ψαρευτικού στίγµατος, ενός σηµείου δηλαδή που σφύζει από θαλάσσια ζωή, έγινε πολύ πιο εύκολη υπόθεση. Γιατί ένας καλός τόπος µπορεί να µην έχει µόνο υψοµετρική διαφορά, αλλά και αλλαγή σύστασης του βυθού. Ετσι η αλλαγή σύστασης ενός πυθμένα με βούρκο σε κοράλι µε χαλίκι (τραγάνα) μπορεί να αποτελεί κορυφαίο ψαρότοπο γιατί προσφέρει κάλυψη σε µικροοργανισµούς όπως οι γαρίδες, και άρα να ενεδρεύουν εκεί µεγάλοι θηρευτές, όπως πχ. φαγκριά.

Μέχρι πρότινος, η απουσία ένδειξης υλικών πυθµένα στις συσκευές βυθοµέτρων θα έκανε την ανεύρεση ενός τέτοιου τόπου από δύσκολη µέχρι αδύνατη. Επίσης, το µεγάλο µειονέκτηµα των συµβατικών ηχοβολιστικών συσκευών είναι ότι «διαβάζουν» τον πυθµένα και τους στόχους µε έναν περιορισµένο ηχητικό κώνο. Αυτό σηµαίνει ότι στην οθόνη ενός βυθοµέτρου δεν βλέπουµε τα πάντα κάτω από το σκάφος µας, αλλά κάποια συγκεκριµένη διάµετρο ορισµένων µέτρων, αναλόγως του ανοίγµατος γωνίας που έχει ο αισθητήρας µας και µετριέται σε µοίρες.

Το νέο DFF3D της FURUNO θα μας πάει ένα βήμα παραπάνω απο τη κλασική ανίχνευση των δυο διαστάσεων και θα μας αποκαλύψει με ακρίβεια χιλιοστού τους τόπους όπου υπάρχουν οι πληθυσμοί των ψαριών

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ
Για άλλη µια φορά, η FURUNO ήρθε να δώσει τη λύση στον ερασιτεχνικό κόσµο, και σε αυτό το θέµα, µε την επαναστατική συσκευή DFF3D moultibeam, η οποία σκανάρει τον πυθµένα σε µια ακτίνα δεξιά και αριστερά του σκάφους, σε µήκος διπλάσιο του βάθους που διενεργείται η ανίχνευση. Έτσι, ο χρήστης µπορεί να δει σε µια οθόνη 12 ή 15 ιντσών να αποκαλύπτονται µπροστά στα µάτια του µε ακρίβεια, εκτός από τη µορφολογία του πυθµένα, τα σηµεία µε τις συγκεντρώσεις των ψαριών.

Ενδεικτικό είναι ότι µπορούµε να εντοπίσουµε οµάδα φαγκριών σε λασπώδη πυθµένα στα 120 µέτρα βάθος, 80 µέτρα αριστερά και άλλα τόσα δεξιά του σκάφους. Ο χειριστής θα βρει εύκολα τους τόπους που προσελκύουν τα ψάρια, γλιτώνοντας καύσιµα και χρόνο. Ζητούμενο σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί µε τη χρήση συµβατικού βυθοµέτρου. Πατώντας απλά το δάχτυλο την οθόνη, πάνω στο σηµείο εντοπισµού των στόχων, αυτό θα περάσει αυτόµατα στο πλότερ και στο αρχείο στιγµάτων µας.

Όλες τις συσκευές FURUNO µπορείτε να τις προµηθευτείτε από εµάς, µε πλήρη εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη. Θα ήθελα να επισηµάνω ότι η τεχνολογία µας έχει δώσει τα όπλα για να κάνουµε ευκολότερα το χόµπι µας. Αυτό που τόσο έχουµε ανάγκη για να καταπολεµήσουµε το άγχος και το στρες της σύγχρονης καθηµερινότητας. Όµως, η τεχνολογία είναι ένα όπλο που δεν πρέπει να το στρέψουµε ποτέ στα παιδιά µας και αυτό θα γίνει µόνο µε τη διαχείριση των ιχθυαποθεµάτων. Έχουµε υποχρέωση να επιτρέψουμε στα παιδιά µας να ψαρεύουν και αυτά στο µέλλον, όπως και εµείς κάνουµε σήµερα

Να είστε όλοι καλά!

Tags
στίγμα Ψάρεμα με Βυθόμετρο Ψάρεμα από βάρκα Οθόνη Βυθομέτρου
Comodo SSL