Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Κυριάκος Λαλίκος

Φαγκριά με Hitotsu Tenya - Σπάζοντας το φράγμα βάθους

23 Ιουλίου, 2024

Φαγκριά με Hitotsu Tenya - Σπάζοντας το φράγμα βάθους

Το ψάρεμα με Hitotsu Tenya είναι μια τεχνική με απίστευτες συγκινήσεις και φοβερά αποτελέσματα. Αυτό μπορώ να το πω με μεγάλη σιγουριά, έχοντας ασχοληθεί με πολλές και διαφορετικές αλιευτικές τεχνικές στο ψάρεμα επιφανείας.

Όσο πιο πολλές φορές ψαρεύεις με τη συγκεκριμένη μέθοδο, τόσο πιο πολύ εξελίσσεσαι, δοκιμάζοντας διάφορες παραλλαγές ανάλογα με το βάθος, την εποχή, τα θαλάσσια ρεύματα, εναλλάσσοντας τις κεφαλές και τα παράμαλλα για να φτάσεις στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Κεφαλές HITOTSU
Οι κεφαλές ξεκινούν από 30 γραμμάρια και φτάνουν έως και τα 100, και μπορούν να υποστηρίξουν ψάρεμα από τα 15 μέτρα έως και τα 100 με 120 μέτρα.

Θέλοντας να σπάσω αυτό το «φράγμα» γραμμαρίων και βάθους,  και να προσεγγίσω βάθη έως και 176 μέτρα, πήρα κεφαλές 120 γραμμαρίων από τη Hayabusa και σώμα Shimano Rock Hopper 135 γραμμαρίων. Ο στόχος ήταν διπλός. Από τη μία ήθελα να καταφέρω να «σερβίρω» ένα μεγαλύτερο και ελκυστικότερο δόλωμα, ώστε να προκαλέσω τα μεγάλα βαθύτικα και πολυπόθητα φαγκριά, και από την άλλη να αντιμετωπίσω τη λαιμαργία που εμφανίζουν τα μουσμούλια και οι μπαλάδες.

Τα καλάμια
Εδώ θα σταθώ σε κάποια πολύ συγκεκριμένα καλάμια, που προορίζονται για άκρως τεχνικά ψαρέματα. «Μαγικά ραβδιά» όπως συνηθίζω να τα λέω μεταφορικά, τα οποία διαθέτουν κορμούς από υψηλής ποιότητας  άνθρακα τρίτης γενιάς, συνδυάζοντας χαμηλό βάρος με αξιοσημείωτη αντοχή.

Έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν ακόμη και το «γλείψιμο» του ψαριού στο χέρι, μέσω των ειδικών νεύρων και της απόλυτης πρόσφυσης του μηχανισμού στη βάση του. Παρουσιάζουν εκπληκτική ικανότητα κύρτωσης, με προοδευτική δράση, απορροφώντας τον κραδασμό και το strike με άμεσο κάρφωμα, αλλά και τα δυνατά «κεφάλια» την ώρα της μάχης, προστατεύοντας το λεπτό παράμαλλο από κόψιμο!

Η μύτη των καλαμιών αυτών είναι solid (μασίφ) κατασκευασμένη από full carbon και διαθέτουν 8 δακτυλίδια σε απόσταση 40 εκ. το ένα από το άλλο, διαμοιράζοντας και ουσιαστικά αμβλύνοντας τις τάσεις που αναπτύσσονται στο νήμα, ώστε να μην ασκείται όλη η δύναμη στην πολύ ψιλή μύτη!

Για τέτοιου είδους ψαρέματα, τα καλάμια που ξεχωρίζω είναι το Venom και το Passion της Prezio, καθώς και το Shukan της Sakura.

Και φτάουμε στους μηχανισμούς…
Πρέπει να επιλέξουμε μηχανισμούς μεγάλης έλξης, μεγέθους από 4000 έως 6000 στην περίπτωση που θα ψαρέψουμε στα 80 – 90 μέτρα ή και βαθύτερα. Πολύ ποιοτικούς και σε σχετικά προσιτή τιμή στο είδος τους, θεωρώ τους Pregio TN 4000 και TN 5000, Shimano Nasci 5000, Shimano Socorro 6000, Shimano Spheros 6000 και Shimano Saragosa 6000. Ασφαλώς υπάρχουν κι άλλοι, αλλά ανεβαίνουμε αρκετά σε κόστος.

Νήμα
Το οκτάκλωνο νήμα υψηλής ποιότητας, σε συσκευασία των 300 μέτρων και διάμετρο από 13 έως 16mm, αποτελεί μονόδρομο, ενώ για τα πολύ βαθιά νερά μπορούμε να φτάσουμε έως και τα 19mm. Αν σας ενδιαφέρει η γνώμη μου, τότε σας προτείνω Shimano Kairiki ή Sunline Siglon ADV. Τα συγκεκριμένα είναι δοκιμασμένα και αντέχουν στην καταπόνηση από την τριβή πάνω στα πολλά δακτυλίδια.

Πριν τυλίξουμε το νήμα, καλό θα ήταν να βάλουμε πρώτα πετονιά στο μηχανισμό, αυτήν που συνηθίζουμε να λέμε «μπάζο» στην ψαρευτική αργκό και μετά να συνδέσουμε την πετονιά με το νήμα. Έχοντας από κάτω την πετονιά, θα φέρουμε το νήμα πρόσωπο στο χείλος του μηχανισμού κι έτσι θα ξετυλίγεται εύκολα όταν στέλνουμε την αρματωσιά μας κάτω. Οπότε, εξαρτάται από το μέγεθος του μηχανισμού πόσα μέτρα πετονιάς θα μπουν από κάτω!

Τέλος, συνδέουμε νήμα και πετονιά με τον κόμπο FG. Το leader καλό είναι να έχει μήκος γύρω στα 4-5 μέτρα, ώστε να έχουμε τα περιθώρια να ενώσουμε νέα παράμαλλα αν υπάρχουν κοψίματα.

Πετονιά
Χρειαζόμαστε πετονιά fluorocarbon. Εδώ θα σας πρότεινα την κορυφαία για μένα, Grand Max, με διατομή από 31 – 33 στα ρηχά, έως 37 – 40,5mm στα πολύ βαθιά ή σε τόπους που κρατάει δυνατά ψάρια.

Παράμαλλα
Καταρχάς μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα του εμπορίου, με νήμα και αγκίστρια Νo1 ή Νo2 σε σχήμα V. Εγώ τα φτιάχνω με Grand Max Νo52 μονοκόμματο και αγκίστρια 1/0 ή 2/0, σε τέτοια απόσταση το ένα από το άλλο, ώστε να μπορώ να δολώσω γαρίδα ή σουπιά ή μικρά καλαμαράκια.

Το ψάρεμα
Για κάθε βάθος που θα ψαρέψουμε, συνυπολογίζοντας και τα ρεύματα, θα χρησιμοποιήσουμε και την ανάλογη κεφαλή, ώστε να πετύχουμε στο νήμα κλίση γύρω στις 40 – 45ο, και καθώς η αρματωσιά μας κατεβαίνει σιγά-σιγά με την υδροδυναμική κεφαλή, να δίνει μια φυσική κλήση στη γαρίδα ή σε οποιοδήποτε άλλο δόλωμα χρησιμοποιούμε.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μεγάλα ψάρια πιάνονται στο κατέβασμα.

Στην περίπτωση τώρα, που ενώ βλέπουμε ψάρια στο βυθόμετρο, δεν τρώνε, θα πρέπει να ανεβάζουμε αργά μέχρι 5 μέτρα από τον πυθμένα και μετά να το αφήνουμε ελεύθερο απομονώνοντας το δόλωμα από την κεφαλή, σε απόσταση που έχουμε ρυθμίσει εμείς με στόπερ. Προσωπικά, επιλέγω αυτήν την απόσταση γύρω στους 40-50 πόντους. Όταν το ψάρι πάει να τσιμπήσει, όσο καχύποπτο και να είναι,  δεν βρίσκει αντίσταση στο βαρίδι, αφού είναι περαστό και συρόμενο, ούτε στη μύτη του καλαμιού, καθώς είναι υπερελαστική, οπότε πιάνεται χωρίς να το καταλάβει.

Επίλογος
Εξασκώντας με μεγάλη επιτυχία όλες τις τεχνικές για 40 χρόνια, έχοντας την τύχη να ψαρέψω δίπλα σε κάποιους από τους καλύτερους που υπάρχουν στο είδος τους,  και παράλληλα να γίνομαι αποδέκτης πλείστων πληροφοριών και εμπειριών μέσω του καταστήματος CAPTAIN HOOK που διατηρώ με τον αδελφό μου στην Καβάλα, επιβεβαιώνω απόλυτα πως όσο ζούμε, τόσο μαθαίνουμε!

Επίσης, μπορώ να πω πως μέχρι σήμερα το αθλητικό αυτό ψάρεμα με έχει κάνει να ξεχάσω όλες τις άλλες τεχνικές, αφού η συγκίνηση και η αδρεναλίνη ανεβαίνουν στο ζενίθ!

Είχαµε την τιµή να επισκεφθεί το κατάστηµά µας Captain Hook στην Καβάλα o YOKUSE MANY, αντιπρόεδρος και µάνατζερ της HAYABUSA, µαζί µε τον Χρήστο Καλαϊτζή από την εταιρεία Σµαρώ Καλαϊτζή, η οποία αντιπροσωπεύει τη Hayabusa σε Ελλάδα και Κύπρο. Στην απολαυστική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κουβέντα μας, ανταλλάξαµε απόψεις για την τόσο αποδοτική τεχνική του Hitotsu Tenya και του περιγράψαμε πώς εφαρµόζεται αυτή στα νερά της Μεσογείου.

Tags
Φαγκριά Hitotsu Tenya Hayabusa
Comodo SSL