Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Διαβεβαιώσεις ότι Θα Μειωθεί κατά 50% ο Φόρος Πλοίων Β’ Κατηγορίας για τις βάρκες…

16 Σεπτεμβρίου, 2024

Διαβεβαιώσεις ότι Θα Μειωθεί κατά 50% ο Φόρος Πλοίων Β’ Κατηγορίας για τις βάρκες…

Ο βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος, έθεσε το ζήτημα του φόρου Πλοίων Β’ Κατηγορίας, ύψους 100 ευρώ ανά σκάφος, στον Υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έλαβε διαβεβαιώσεις για μείωση του φόρου και παραγραφή των οφειλών προηγούμενων ετών.

Ωστόσο, οι υποσχέσεις αυτές φαίνεται να καθησυχάζουν ελάχιστα τους εξοργισμένους ιδιοκτήτες σκαφών, οι οποίοι αισθάνονται παγιδευμένοι σε μια συνεχή φορολογική επιδρομή.

Δέκα ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης και την καταβολή του φόρου Πλοίων Β’ Κατηγορίας, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

Χιλιάδες ιδιοκτήτες σκαφών βρίσκονται σε αναζήτηση τρόπου για να πληρώσουν το νέο αυτό “χαράτσι.” Πολλοί αδυνατούν να πιστέψουν ότι τα σκάφη τους έχουν πλέον χαρακτηριστεί ως πλοία, υπολογίζονται σε κόρους (register ton), και επιβαρύνονται με έναν ακόμη φόρο, ανεξάρτητα από τη χρήση, την κατάσταση ή την αξία του σκάφους.
Λογιστές και υπάλληλοι των εφοριών προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις σε δεκάδες ερωτήματα, χωρίς όμως να έχουν ξεκάθαρη γνώση των διαδικασιών, δημιουργώντας επιπλέον άγχος στους φορολογούμενους.
Κατασκευαστές και εισαγωγείς σκαφών δέχονται καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα, με ερωτήσεις σχετικά με τους κόρους των σκαφών, τις οποίες αδυνατούν να απαντήσουν.
Πολλοί ιδιοκτήτες σκαφών εξετάζουν το ενδεχόμενο να δηλώσουν τις βάρκες τους σε άλλες χώρες, αλλάζοντας σημαία για να αποφύγουν την υπερφορολόγηση. Μέσω των social media, ενθαρρύνουν και άλλους να ακολουθήσουν την ίδια πρακτική.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, άκουσε προσεκτικά τις ανησυχίες του βουλευτή σχετικά με τους δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών σκαφών (βαρκών), οι οποίοι καλούνταν να πληρώσουν φόρο 100 ευρώ για σκάφη μήκους έως 5 μέτρων, καθώς και αναδρομικά από το 2020, με 100 ευρώ ετησίως.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τον βουλευτή Μαγνησίας ότι ο φόρος των 100 ευρώ θα μειωθεί στα 50 ευρώ ετησίως, με τροπολογία που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Επιπλέον, η ίδια τροπολογία θα προβλέπει την παραγραφή των αναδρομικών χρεώσεων, οι οποίες για κάθε ιδιοκτήτη ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι βρίσκεται σε άμεση συνεννόηση με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, για την παραγραφή των φόρων των προηγούμενων ετών και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα βρεθεί λύση. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να απαλλαγούν πλήρως οι ιδιοκτήτες, έστω και μικρών σκαφών, από τον συγκεκριμένο φόρο, καθώς αυτό θα παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και οδηγίες.

Οι «Ευρωπαίοι», δηλαδή, ζητούν επιπλέον φόρους από τον Έλληνα ιδιοκτήτη μίας βάρκας, και αν αυτό ισχύει, εξαντλείται η ανοχή προς τους «βαρκάρηδες», την ίδια στιγμή που η χώρα μας πληρώνει δεκάδες εκατομμύρια σε πρόστιμα για τη διαχείριση χωματερών, τις κακές πρακτικές στις πληρωμές αγροτικών ενισχύσεων κ.λπ. Ας το πιστέψουμε…

Tags
Φορολογία Φόρος Πλοίων Β' Κατηγορίας Υπουργείο Οικονομικών ΑΑΔΕ
Comodo SSL