Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Τραυματισμός 77χρονου κατά το ψάρεμα με δυναμίτη στην Άνδρο

6 Οκτωβρίου, 2024

Τραυματισμός 77χρονου κατά το ψάρεμα με δυναμίτη στην Άνδρο

Ένα σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε χθες το απόγευμα στην Άνδρο, όταν ένας 77χρονος τραυματίστηκε στο χέρι κατά τη διάρκεια ψαρέματος με δυναμίτη στην παραλία «Αγία Μονή».

Ο 77χρονος “δυναμιτιστής” ψάρευε μαζί με τον γιο του, όταν συνέβη το ατύχημα με την εκρηκτική ύλη, γεγονός που προκάλεσε άμεση κινητοποίηση των Αρχών.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, στο σημείο έφτασε αμέσως περιπολικό σκάφος που προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στον τραυματισμένο 77χρονο. Αφού σταθεροποιήθηκε η κατάστασή του, μεταφέρθηκε αρχικά στο λιμάνι Κάστρου της Χώρας Άνδρου και στη συνέχεια στο τοπικό Κέντρο Υγείας.

Η κλινική εξέταση του θεράποντος ιατρού κατέδειξε την ανάγκη για περαιτέρω ιατρική φροντίδα, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η αερομεταφορά του στο νοσοκομείο ΚΑΤ της Αθήνας. Το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ανέλαβε τη μεταφορά, και σήμερα ο τραυματίας νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, λαμβάνοντας την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Το Λιμεναρχείο Άνδρου έχει αναλάβει την προανάκριση της υπόθεσης, ώστε να διαλευκανθούν οι ακριβείς συνθήκες του περιστατικού, ενώ η χρήση δυναμίτη για το ψάρεμα, εκτός από επικίνδυνη, είναι παράνομη και διώκεται αυστηρά.

Συχνό φαινόμενο τα ατυχήματα σε όσους ψαρεύουν με δυναμίτη

Είναι συχνό φαινόμενο ο τραυματισμός από δυναμίτη, καθώς πολλές φορές τα εκρηκτικά “σκάνε” κυριολεκτικά στα χέρια των παράνομων αλιέων ή λίγο πιο μακριά, κατά τη διαδικασία ανάφλεξης.

Η χρήση δυναμίτιδας στο ψάρεμα έχει προκαλέσει πληθώρα σοβαρών τραυματισμών και θανάτων σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας. Ένα χαρακτηριστικό περιστατικό συνέβη στις 6 Σεπτεμβρίου 2011, όταν ένας 60χρονος στην Κάρυστο υπέστη ακρωτηριασμό και στα δύο του πόδια από έκρηξη δυναμίτη, και λίγους μήνες αργότερα κατέληξε στην εντατική. Στις 18 Απριλίου 2014, ένας 51χρονος έχασε τη ζωή του σε αλιευτικό καταφύγιο στη Χίο από παρόμοια έκρηξη.

Η παράνομη χρήση εκρηκτικών στην αλιεία εξακολουθεί να συμβαίνει, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως τα Κουφονήσια και η νότια Κρήτη, ακόμα όμως και κοντινές περιοχές όπως η ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου(!) αποτελώντας ένα σοβαρό πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και τον θαλάσσιο πλούτο.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του λιμεναρχείου:

Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Άνδρου από το τοπικό Κέντρο Υγείας για τον τραυματισμό ενός άνδρα στην παραλία «ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ» ν. Άνδρου μετά από χρήση εκρηκτικής ύλης (δυναμίτη) και αιτήθηκε συνδρομή λόγω του δύσβατου της περιοχής και αδυναμίας προσέγγισης ασθενοφόρου. Αμέσως στην περιοχή μετέβη ένα περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ., όπου το πλήρωμα του διαπίστωσε ότι ένας 77χρονος είχε τραυματιστεί στο χέρι μετά από χρήση εκρηκτικής ύλης (δυναμίτη) κατά τη διενέργεια αλιείας μαζί με τον υιό του. Προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες (επίδεση τραύματος) στον 77χρονο και μεταφέρθηκε αρχικά στο λιμάνι Κάστρου χώρας Άνδρου και στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας. Από την κλινική εξέταση του θεράποντος ιατρού κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί ο τραυματίας με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ για περαιτέρω ιατρική περίθαλψη. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Άνδρου.

Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις για το σκάφος, το ψάρεμα και την κατάδυση από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Tags
Παράνομη Αλιεία Άνδρος Λιμεναρχείο Άνδρου Ψάρεμα με δυναμίτη Τραυματισμός ψαρά
Comodo SSL