Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ TH FIIISH : Gwenn Gelebart, Υπεύθυνη Εξαγωγών & Julien Le Bouffo, ∆ιευθυντής Πωλήσεων

26 Απριλίου, 2016

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ TH FIIISH : Gwenn Gelebart, Υπεύθυνη Εξαγωγών & Julien Le Bouffo, ∆ιευθυντής Πωλήσεων

Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνοµιλήσω µε δύο νέα άτοµα, στελέχη της Γαλλικής εταιρείας FIIISH, την Gwenn Gelebart, Υπεύθυνη Εξαγωγών και τον Julien Le Bouffo ∆ιευθυντή Πωλήσεων. Η Fiiish αποτελεί µία ταχύτατα αναπτυσσόµενη εταιρεία, η οποία «επένδυσε» στα σιλικονούχα δολώµατα µε µία διαφορετική προσέγγιση, καινοτοµώντας στο τρόπο σύνδεσης αγκιστριού – jig head – σιλικόνης, µε µεγάλη γκάµα από µεγέθη, βάρη και χρώµατα, ώστε να ταιριάζουν σε µια ευρεία γκάµα ψαρεµάτων. Το βασικότερο όµως όλων, είναι ότι πιάνουν ψάρια, είτε ψαρευτούν από το σκάφος στα βαθιά (στήρες, σφυρίδες, ροφούς, συναγρίδες, φαγκριά κλπ.), είτε από την ακτή για λαβράκια και λούτσους. Έχει λοιπόν ενδιαφέρον να µάθουµε παραπάνω πληροφορίες για την εταιρεία.

– Πως ξεκίνησε η Fiiish;

fiiish_03O Matthieu Guennal, ξεκίνησε να φτιάχνει στην αποθήκη του σιλικόνες για δική του χρήση, οι οποίες µάλιστα δούλευαν αρκετά καλά στα ψαρέµατά του. Αυτό το είδαν οι φίλοι του και του ζήτησαν να τις δοκιµάσουν. Ταυτόχρονα, ο αδερφός του Pierre µε τον τρίτο της οµάδας Frederic Orlach, οι οποίοι συνεργάζονταν σε άλλη δουλειά, αποφάσισαν να ενωθούν φτιάχνοντας τη Fiiish, µε βασικό προϊόν το µοντέλο Black Minnow. Το πρώτο επίσηµο «βήµα», ήταν η συµµετοχή σε έκθεση αλιείας στη πατρίδα µας, τη Γαλλία, καθώς και η συµµετοχή σε ένα διαγωνισµό Innovation Award, όπου κέρδισαν και παράλληλα έλαβαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά µηνύµατα από επαγγελµατίες και επισκέπτες. Μετά από αυτό, τα καταστήµατα άρχισαν το 2011 το ένα µετά το άλλο να βάζουν στα ράφια τους τα προϊόντα µας. Η αύξηση της ζήτησης όµως ήταν ραγδαία και πολύ µεγαλύτερη από την παραγωγή. Έτσι ήµασταν υποχρεωµένοι να δώσουµε σε όλους προϊόντα, αλλά σε µικρότερες ποσότητες από αυτές που µας ζητούσαν. Ήταν ένα πολύ δύσκολο ξεκίνηµα και όλα γίνονταν πολύ γρήγορα. Σήµερα η Fiiish στελεχώνεται από 11 άτοµα, και για καλύτερη οργάνωση, ο καθένας έχει αναλάβει ένα κοµµάτι.

Οι εξαγωγές πότε ξεκίνησαν;

Τις εξαγωγές εκτός Γαλλίας τις ξεκινήσαµε το 2012, στην Αγγλία και Ισπανία. Ακολούθησαν η Πορτογαλία και η Ιταλία, και τώρα όλο και περισσότερες χώρες µπαίνουν στο δίκτυο µας. Συνολικά αυτήν τη στιγµή συνεργαζόµαστε µε 18 χώρες, κυρίως της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής, και υπάρχουν διάφορες συνεργασίες στα σκαριά. Σε κάθε χώρα υπάρχει ένας αντιπρόσωπος και η σχέση µας µαζί του είναι ιδιαίτερα «στενή», γιατί ζητούµε να κάνουν σωστή διαφήµιση, να πιστεύουν στο προϊόν, να είναι οι ίδιοι ψαράδες, ώστε να µπορούν να εξηγήσουν στους καταστηµατάρχες πως ακριβώς δουλεύουν τα τεχνητά µας και έτσι η γνώση να µεταφερθεί αυτούσια και σωστά στο τελικό καταναλωτή. Επίσης εξηγούµε στους αντιπροσώπους ότι είναι πολύ σηµαντικό να µένουν στα «νερά» τους. ∆εν είναι πάντα εύκολο µε το ίντερνετ, αλλά είµαστε ιδιαίτερα αυστηροί, ώστε τα προϊόντα και οι πληροφορίες που δίνονται στον κόσµο να είναι τα πρέποντα. Εκτός αυτού, προσπαθούµε να περάσουµε και τη φιλοσοφία της εταιρείας σχετικά µε το ψάρεµα και κυρίως για το Catch & Release.

Ποιες τεχνικές ψαρέµατος µπορούµε να ψαρέψουµε µε τις σιλικόνες Fiiish;

Είναι πολλές οι εφαρµογές των Fiiish. Για παράδειγµα, η Black Minnow είναι πολύ καλό προϊόν πέρα από το spinning και για ψάρεµα jigging, ακόµα και σε βαθιά νερά, αλλά και στο shore jigging. Μπορείς να κάνεις συρτή µε την κατάλληλη επιλογή σε jig head. Βασικά θα πρέπει να καταλάβουµε πως δουλεύουν τα δύο µοντέλα της Fiiish. Η Black Minnow είναι για πιο αργή ανάκτηση, έχει την ουρά που δουλεύει µόνη της, ενώ η Crazy Sand Eel θέλει γρηγορότερη ανάκτηση και δυνατά, µεγάλα jerks για να είναι παραγωγική. Είναι δύο πραγµατικά διαφορετικά προϊόντα. Η Black Minnow είναι ιδανική και για «φρέσκους» ψαράδες στη τεχνική, αφού δε χρειάζεται στο ψάρεµά της να κάνουµε κάτι ιδιαίτερο. Η Crazy Sand Eel είναι λίγο πιο περίπλοκη, θέλει γρήγορο µάζεµα και χτυπήµατα, όµως πιστέψτε µε, αν το κάνεις σωστά, γίνεται πολύ αποδοτική.

Η Black Minnow κατασκευάζεται από ιδιαίτερα µαλακή σιλικόνη, διαθέτει «ανοιχτή» κοιλιά που καλύπτει το αγκίστρι, και µε το παραµικρό δάγκωµα του ψαριού αυτή υποχωρεί, αφήνοντας το αγκίστρι να καρφώσει σωστά.

Η Black Minnow κατασκευάζεται από ιδιαίτερα µαλακή σιλικόνη, διαθέτει «ανοιχτή» κοιλιά που καλύπτει το αγκίστρι, και µε το παραµικρό δάγκωµα του ψαριού αυτή υποχωρεί, αφήνοντας το αγκίστρι να καρφώσει σωστά.

Black Minnow και Crazy Sand Eel, ποιες είναι οι καινοτοµίες και ποιο το µυστικό της επιτυχίας;

Και τα δύο µοντέλα είναι σχεδιασµένα και πατενταρισµένα από τη Fiiish. Το Black Minnow ξεχωρίζει εκτός άλλων και για το σύστηµα σύνδεσης του αγκιστριού µε το jig head, το οποίο αποτελεί µία πολύ σηµαντική ευκολία. Στο Crazy Sand Eel η πλεύση είναι πατενταρισµένη, επειδή έχει µια ιδιαίτερη κίνηση στο νερό. Όταν το χειρίζεσαι σωστά, κολυµπά και συµπεριφέρεται σαν αληθινό ψάρι. Το µυστικό της επιτυχίας έχει να κάνει µε τρία πράγµατα: τη σχεδίαση, την ποιότητα των προϊόντων και βέβαια τον τρόπο που δουλεύουν στη θάλασσα. Το υλικό είναι ιδιαίτερα µαλακό και ξεχωρίζει γιατί δε µοιάζει µε κάτι άλλο που κυκλοφορεί.

Η Crazy Sand Eel είναι ιδιαίτερα αποδοτική µε γρήγορη ανάκτηση και jerks (χτυπήµατα), η πλεύση της είναι αληθοφανής και έχει πατενταριστεί για λογαριασµό της Fiiish.

Η Crazy Sand Eel είναι ιδιαίτερα αποδοτική µε γρήγορη ανάκτηση και jerks (χτυπήµατα), η πλεύση της είναι αληθοφανής και έχει πατενταριστεί για λογαριασµό της Fiiish.

Υπάρχουν µικρές λεπτοµέρειες στα jig head µεταξύ τους. Για παράδειγµα, σε κάποια ο κρίκος βρίσκεται στη µύτη και σε µερικά στο κεφάλι. Πως ο σχεδιαστής κατέληξε σε αυτές τις διαφοροποιήσεις, και πως επηρεάζει στο ψάρεµα;

Στη Black Minnow έχουµε δύο τύπους σύνδεσης. Η πρώτη είναι για ανοιχτή θάλασσα και βαθιά νερά, και η άλλη για ρηχά νερά. Μάλιστα τα jig head που φτιάχτηκαν για τα ρηχά ήταν τόσο επιτυχηµένα, που βραβεύτηκαν για την καινοτοµία τους. Συνήθως τα χρησιµοποιούν σε γλυκά νερά. Όσο πιο βαθιά νερά, τόσο το jig head βαραίνει και ο κρίκος σύνδεσης αποµακρύνεται από την µύτη της κεφαλής. Τα αγκίστρια της Black Minnow έχουν σχεδιαστεί και κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της VMC, αποκλειστικά για εµάς εδώ και τρία χρόνια.

Στην Ελλάδα συνηθίζουµε να βάζουµε ένα assist hook στην ουρά, ενώ και σε άλλες χώρες το κάνουν αυτό; Σκέφτεστε να το εντάξετε στα προϊόντα σας;

Ναι, στις µεσογειακές αγορές το προωθούν και οι αντιπρόσωποι, και γι’ αυτό µαζεύουµε αυτή τη στιγµή αυτές τις πληροφορίες στο γραφείο, από όπου θα προκύψουν οι αποφάσεις.

fiiish_05

Να περιµένουµε νέα προϊόντα από τη Fiiish την επόµενη χρονιά;

Ακόµα δουλεύουµε σε ένα project για το οποίο δε µπορούµε να αναφέρουµε κάτι, το τµήµα R & D εργάζεται πυρετωδώς. ∆εν έχουµε την ανάγκη απλά να βγάλουµε νέα προϊόντα στην αγορά, θέλουµε να είναι κάτι που πραγµατικά αξίζει. Αυτήν τη χρονιά, θα παρουσιάσουµε µια νέα Crazy Sand Eel µε µεγάλο αγκίστρι, καθώς και µεγαλύτερο µέγεθος και νέα χρώµατα για τη Black Minnow. Αυτό που θα πρέπει να πούµε, είναι ότι για την επόµενη χρονιά θα υπάρχει µία αύξηση στη τιµή των Fiiish, γιατί έχουµε κρατήσει 5 χρόνια την ίδια τιµή, παρότι το κόστος µας έχει ανέβει αρκετά και στον αρχικό σχεδιασµό δεν αναµέναµε εξαγωγές, άρα και αυξηµένο κόστος µεταφοράς, προσωπικού, αποθήκευσης κλπ. Πρέπει λοιπόν να γίνει µια ανατίµηση.

Αναφέρατε πριν ότι στην φιλοσοφία της εταιρείας είναι το Catch & Release. Πείτε µας λίγα λόγια γι’ αυτό.

Ναι βέβαια, θέλουµε να περάσουµε την απελευθέρωση ψαριών σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσµο. Το ψάρεµα πρέπει να το βλέπουµε σαν ένα σπορ, ένα χόµπι, όχι σαν τρόπο συλλογής τροφής. Είναι σηµαντικό να προστατεύσουµε το περιβάλλον και το χόµπι µας. Θα σας πω κάτι πάνω σε αυτό, για να δείτε πόσο σηµαντικό είναι στις µέρες µας το catch & release. Στην Γαλλία το ψάρεµα του λαβρακιού, ένα από τα βασικά ψαρέµατα από ακτή αλλά και από το σκάφος, θα απαγορευτεί για τους ερασιτέχνες ψαράδες από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο. Ο νόµος έχει ψηφιστεί και περιµένουµε να υλοποιηθεί. Την υπόλοιπη εποχή θα µπορείς να πιάσεις µόνο ένα λαβράκι τη φορά, και το όριο µικρότερου ψαριού από τα 42 εκατοστά, ανεβαίνει στα 50. Είναι ευρωπαϊκή οδηγία, ξεκίνησε από τη Γαλλία, το συζητούν ήδη στην Πορτογαλία, φαίνεται πως θα ισχύσει και σε άλλες χώρες. Το θέµα είναι ότι πράγµατι υπήρχε πρόβληµα, αφού ήταν ζήτηµα αν έπιανες ένα ψάρι στα 10 ψαρέµατα. Το καλό θα ήταν να είχαµε προβλέψει όλα αυτά τα χρόνια το πρόβληµα πριν καν προκύψει, µε περισσότερες απελευθερώσεις και σεβασµό στα ψάρια, ώστε να µη φτάσουµε σε αυτό το σηµείο. Έτσι, αν κρατάµε ένα ψάρι και δεν ψαρεύουµε αλόγιστα, όλοι µαζί µπορούµε να προστατεύσουµε την θάλασσα, αλλά και το χόµπι µας.

Τα στελέχη της Fiiish µαζί µε τον Κωνσταντίνο Καλογήρου, ιδιοκτήτη της εταιρείας KN Fishing, αντιπρόσωπο για Ελλάδα και Κύπρο, και τους Χρήστο και Ειρήνη Καραγιαννάκη (στις άκρες).

Τα στελέχη της Fiiish µαζί µε τον Κωνσταντίνο Καλογήρου, ιδιοκτήτη της εταιρείας KN Fishing, αντιπρόσωπο για Ελλάδα και Κύπρο, και τους Χρήστο και Ειρήνη Καραγιαννάκη (στις άκρες).

 

 

Comodo SSL