ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ: Το εγγλέζικο ψάρεμα... α λα ελληνικά
Πριν λίγο καιρό βρεθήκαµε στην Καλλιθέα και στο κατάστηµα ειδών αλιείας Way2Fish, για µία συζήτηση «εφ’ όλης της ύλης» µε τον κ. Αχιλλέα Βουνάτσο, ιδιοκτήτη της επιχείρησης.
Το κατάστηµα Way2Fish βρίσκεται στην περιοχή από το 2009, µε φυσικό χώρο. Θα λέγαµε ότι το κατάστηµα είναι all around, καλύπτει δηλαδή τους πελάτες του µε εξοπλισµό σχεδόν για όλες τις τεχνικές από την ακτή ή το σκάφος. Παράλληλα λειτουργεί και το γνωστό www.way2fish.gr, που είναι το e-shop της επιχείρησης και ένα από τα πλέον ενηµερωµένα και ανερχόµενα της αγοράς.
Η ψαρευτική µας κουβέντα ξεκίνησε µε µια αναφορά σε τεχνικές φελλού, και ο κος Βουνάτσος απάντησε σε µια σειρά ερωτηµάτων που αδράξαµε την ευκαιρία να του θέσουµε.
Το τελευταίο διάστηµα βλέπουµε ολοένα και περισσότερους ψαράδες να ασχολούνται µε την τεχνική του εγγλέζικου. Που νοµίζετε ότι οφείλεται αυτό;
Καταρχάς, νοµίζω ότι πάει καιρός από τότε που αυτή η τεχνική ξεκίνησε να παίρνει µερίδιο στην ενασχόληση των ψαράδων από την ακτή. Απλά τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει την άνθιση που της αρµόζει και κατακτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές.
Η µείωση των θηραµάτων λόγω της υπεραλίευσης, η ανάγκη των ερασιτεχνών ψαράδων να ασχοληθούν µε νέες τεχνικές φελλού, ξεφεύγοντας ίσως από τις παραδοσιακές τεχνικές, και η διάθεση πλέον στην αγορά εξειδικευµένου εξοπλισµού για την συγκεκριµένη τεχνική, οδηγούν τους φίλους ερασιτέχνες να ασχοληθούν µε αυτήν.
Η τεχνική του εγγλέζικου είναι συναρπαστική, απαιτεί από το φίλο ψαρά σε αρκετές περιπτώσεις να φέρει στα όρια τον εξοπλισµό του και να δώσει µε αυτόν τον τρόπο έναν αθλητικό χαρακτήρα στο ψάρεµά του.
Είναι εύκολο ένας νέος ψαράς να ασχοληθεί µε την συγκεκριμένη τεχνική;
Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Όπως σε κάθε τεχνική του αγαπηµένου µας hobby, έτσι και µε αυτήν πρέπει να ασχοληθείς σοβαρά και αφιερωµένα µαζί της για να την κάνεις κτήµα σου. Το βασικό είναι κάποιος που θέλει να ασχοληθεί µε την τεχνική, να αποφασίσει να την καλλιεργήσει και να δουλέψει για αυτό. Ακόµα και τον καλύτερο εξοπλισµό να προμηθευτεί κάποιος, εάν δε δουλέψει µαζί του, δε θα έχει επιτυχίες. Από εµάς θα πάρει τις βασικές αρχές, δηλαδή το σωστό εξοπλισµό και τις σωστές κατευθύνσεις για να ξεκινήσει. Μετά είναι πραγµατικά δική του επιλογή να γίνει ο εξοπλισµός του προέκταση του εαυτού του, γιατί µόνο έτσι θα γίνει αποτελεσµατικός και θα του χαρίσει επιτυχίες.
Λέµε λοιπόν στους φίλους που µπαίνουν τώρα στην τεχνική, ότι εάν δεν είναι, τότε πρέπει να γίνουν «χαµαιλέοντες», να προσαρµόζουν δηλαδή τον εξοπλισµό τους και τον τρόπο που ψαρεύουν µε βάση τις ανάγκες του τόπου, τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και τα θηράµατα που κυνηγούν, γιατί µόνο έτσι θα αντιληφθούν το µεγαλείο της τεχνικής και θα έχουν αποτελέσµατα.
Το εγγλέζικο είναι συνώνυµο µε τα πολύ λεπτά εργαλεία. Μέχρι τι µέγεθος αγκίστρια µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε, τι διαµέτρους πετονιάς και πότε γίνεται αυτό;
Ένα από τα χαρακτηριστικά της τεχνικής, το οποίο αποτελεί και την ουσία της, είναι όντως τα λεπτά εργαλεία.
Για να δουλέψεις όµως µε λεπτά εργαλεία, πρέπει καταρχήν να υπάρχει µια αρµονία στο σύνολο του βασικού εξοπλισµού, δηλαδή το σετ καλάµι-µηχανισµός να συνδυάζεται σωστά µε τα υπόλοιπα αναγκαία για την τεχνική υλικά, όπως πχ. πετονιά-φελλό-αγκίστρια κλπ. ∆εν έχει εφαρµογή λοιπόν να χρησιµοποιήσεις πετονιά διαµέτρου πχ. 0,14 ή 0,12 mm για µάνα στο µηχανισµό, εάν η δράση του καλαµιού δεν είναι τέτοια που να σου επιτρέψει την χρήση αυτών των διαµέτρων στη µάχη µε κάποιο καλό θήραµα. Θα πρέπει λοιπόν όλα να «κουµπώνουν» αρµονικά µεταξύ τους. Έτσι, ενδεικτικά θα αναφέρουµε πως σε ένα καλάµι µε casting weight µέχρι 20 gr. µε προοδευτική δράση, µια ενδεδειγµένη λύση είναι µάνα 0,20-0,16 mm µε παράµαλλο 2-3 νούµερα πιο κάτω.
Όσον αφορά στα µεγέθη των αγκιστριών, εξετάζουµε:
- α) τη διάµετρο του παράµαλλου,
- β) το δόλωµα που θα χρησιµοποιήσουµε, και,
- γ) το είδος των ψαριών στα οποία στοχεύουµε
Το πιο διαδεδοµένο δόλωµα για την τεχνική, είναι το bigattini. Με τις γνωστές προνύµφες µύγας χρησιµοποιούµε µεγέθη αγκιστριού Νο 12/14 και ανάλογα µε τις διαµέτρους µάνας-παράµαλλου, µπορούµε να επιλέξουµε ακόµα και Νο 16 ή 18, ειδικά όταν έχουµε να κάνουµε µε πονηρεµένα ψάρια και πολυψαρεµένους τόπους. Τα στοιχεία που σας αναφέρω είναι για το θαλασσινό νερό και ο τύπος των αγκιστριών αλλάζει από εταιρεία σε εταιρεία. Ο τύπος επίσης των αγκιστριών που χρησιµοποιούµε, διαφέρει αν χρησιµοποιήσουµε άλλο δόλωµα αντί για bigattini (πχ. ακροβάτη, καραβίδα ζωντανή ή φιλέτο σαρδέλας σε άλλες περιπτώσεις).
Τέλος θα πρέπει να σηµειώσω, ότι η σωστή επιλογή του φελλού ανάλογα µε τις συνθήκες που επικρατούν στον τόπο, ο κατάλληλος ερµατισµός του σύµφωνα µε την παρουσία ρευµάτων ή κοπαδιών µε µικρόψαρα, η χρήση σταθερής ή συρόµενης αρµατωσιάς που εξαρτάται –και- από το βάθος του επιλεγµένου σηµείου, αλλά και ο τρόπος που θα παρουσιάσουµε το δόλωµά µας για να έχει πιο φυσική παρουσίαση (πχ. δόλωση περισσότερων από ένα bigattini εφόσον το επιτρέπει το µέγεθος του αγκιστριού µας, σε διάταξη «ουρά-κεφάλι» για τη φυσικότερη βύθιση και την αποφυγή «στροβιλισµού», ή ακόµα η παροχή σκουληκιών ως ελεύθερη τροφή µε τη βοήθεια σφεντόνας, κάθε φορά που στέλνουµε στο νερό µία φρεσκοδολωµένη αρµατωσιά), είναι βασικές αρχές για να είναι πιο αποτελεσµατική η τεχνική.
Υπάρχει εγγλέζικο µε πιο «χοντρά εργαλεία» και σε τι ψάρια απευθύνεται;
Εάν γενικεύσουµε, αποφύγουµε για λίγο την έννοια «εγγλέζικο» και την πούµε “float fishing”, τότε ναι, µπορούµε να εξασκήσουµε την τεχνική µε πιο χοντρά εργαλεία. Εδώ µπαίνει στο παιχνίδι και η τεχνική του bolognese, όπου ανάλογα µε το καλάµι, µπορούµε σε κάποιες περιπτώσεις να χρησιµοποιήσουµε πιο χοντρές διαµέτρους πετονιών, στοχεύοντας πχ. σε µεγάλα µελανούρια, σε δύσκολους τόπους (βράχια) όπου η χρήση απόχης είναι δύσκολη, ή µεγάλα λαβράκια σε βαθιά λιµάνια, ή ακόµη και λίτσες µε δόλωµα πχ. ζωντανό γοπάκι. Αντιλαµβάνεστε βέβαια, ότι η προσαρµογή σε τέτοιου είδους ψαρέµατα απαιτεί άλλους φελλούς, µε µεγαλύτερο βάρος εάν ζητάµε απόσταση, και προσαρµογή σε σταθερή η συρόµενη αρµατωσιά ανάλογα µε τις συνθήκες και τα βάθη που ψαρεύουµε. Στην Ελληνική αγορά, εκτός των καλαµιών bolognese µε µεγάλη έλξη, κάνουν δειλά την εµφάνισή τους καλάµια match fishing µε µεγάλο casting weight, που εκ των πραγµάτων είναι fast, δηλαδή έχουν αυξηµένη δύναµη στο πρώτο στέλεχος και είναι ικανά να παλέψουν ένα µεγάλο θήραµα µε πιο χοντρά εργαλεία.
Tι θα συµβούλευες τους φίλους ψαράδες που ασχολούνται µε την τεχνική;
Θα τους έλεγα ότι τώρα που έχουν µπει για τα καλά στην τεχνική, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πιο ποιοτικό το ψάρεµά τους. Ποιότητα δεν σηµαίνει απαραίτητα ακριβός εξοπλισµός, αλλά σίγουρα εξειδικευµένος. Σωστά εργαλεία, διακριτικότητα, σωστή εµφάνιση της αρµατωσιάς και προσαρµογή στον τόπο, είναι τα κλειδιά για επιτυχηµένα ψαρέµατα. Να µην ξεχνούν επίσης, ότι το catch & release είναι πλέον απαραίτητο για να προστατεύσουµε τον υδάτινο πλούτο της χώρας µας.