Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Αλέξανδρος Πράπας: Το SUP είναι για όλους!

10 Αυγούστου, 2020

Αλέξανδρος Πράπας: Το SUP είναι για όλους!

O Αλέξανδρος Πράπας ασχολείται εντατικά με το SUP τα τελευταία 6 χρόνια συμμετέχοντας ενεργά στους περισσότερους αγώνες που έχουν διεξαχθεί στη χώρα μας. Έχοντας ένα πλούσιο βιογραφικό σε αγώνες SUP Racing, Windsurf Wave και Freestyle, είναι ο πλέον κατάλληλος να μας ξεναγήσει στον κόσμο των SUP.

Πως ξεκίνησες το SUP;
Η αγάπη μου για τη θάλασσα ξεκίνησε από μικρή ηλικία που έκανα windsurf. Τις ημέρες που δεν φυσούσε αρκετά για να μπορέσω να σερφάρω, ήμουν απογοητευμένος. Κάπως έτσι μαζί με την παρότρυνση του κολλητού μου Νίκου (ο οποίος έκανε ήδη SUP καιρό πριν)με ώθησαν να το δοκιμάσω. Κατευθείαν κατάλαβα ότι θα άλλαζε η καθημερινότητά μου. Οι ημέρες που μπορώ στο εξής να βρίσκομαι στη θάλασσα είναι θέμα επιλογής μου και όχι δυνατότητας από τις καιρικές συνθήκες. Καθώς το SUP δεν περιορίζεται καθόλου από τον καιρό. Μπορεί να πραγματοποιηθεί κάθε μέρα του χρόνου! Επομένως όταν το επιτρέπει ο χρόνος μου, βρίσκομαι στη θάλασσα πράγμα που με κάνει χαρούμενο και γεμάτο !

Είναι εύκολο να ξεκινήσει κάποιος όπου δεν είναι εξοικειωμένος;
Απαραίτητη αλλά και μοναδική προϋπόθεση για να ξεκινήσει κανείς SUP είναι να γνωρίζει κολύμπι . Είναι πάρα πολύ εύκολο άθλημα και σε λίγες μόλις ώρες μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει την πρώτη του κοντινή βόλτα με ασφάλεια!

Πως αναπτύχτηκε τόσο γρήγορα το άθλημα του SUP;
Το SUP είναι πολύ εύκολο στην εκμάθηση. Επομένως δεν αποθαρρύνει τον ενδιαφερόμενο που το βλέπει μπροστά του ως κάτι καινούργιο στην παραλία. Καθώς βλέπει ότι ο οποιοσδήποτε γύρω του το δοκιμάζει ανεξαρτήτου ηλικίας! Το SUP είναι κυριολεκτικά για όλους! Έπειτα, ένας άλλος λόγος της επιτυχίας του είναι οι πολλές μορφές που μπορεί να πάρει το άθλημα αυτό.  Απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα αναγκών καθώς καλύπτει αυτόν που θέλει απλώς να κάνει μια ευχάριστη βόλτα χαζεύοντας τη θάλασσα. Αυτόν που θέλει να ασχοληθεί αθλητικά και να συμμετάσχει σε αγώνες, έως εκείνον που θέλει να σερφάρει στα κύματα … Ακόμα και για γυμναστική το προτιμούν πολλοί ως εναλλακτική ολοκληρωμένη άσκηση.

Ποιες είναι οι κατηγορίες και τα χαρακτηριστικά των SUP;
Η πιο διαδεδομένη κατηγορία είναι η “all round – fun” κατηγορία η οποία αποτελεί και το σημείο γνωριμίας κάποιου με το άθλημα. Πρόκειται για σανίδες μεγάλες σε διαστάσεις και όγκο, εύκολες στη χρήση και σταθερές που κύριο σκοπό έχουν να προσφέρουν μια ευχάριστη βόλτα με ασφάλεια και ευκολία. Οι σανίδες της κατηγορίας είναι συνήθως αυτές που συναντάμε σε οποιαδήποτε και αν πάμε σχολή SUP και κατηγοριοποιούνται κυρίως βάσει κιλών του αναβάτη.

Έπειτα έχουμε τις αγωνιστικές σανίδες “race”. Οι οποίες είναι σαφώς πιο απαιτητικές όσον αφορά την ισορροπία και ικανότητα του αναβάτη να τις ταξιδέψει. Επίσης έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό το μήκος τους καθώς είναι πολύ πιο μακριές από τις fun αλλά και πολύ πιο στενές. Αυτό συνεπάγεται πως είναι και πολύ πιο γρήγορες. Ο οποίος  είναι και ο λόγος που όποιος θέλει να συμμετάσχει σε αγώνες, επιλέγει συνήθως μια τέτοια σανίδα προκειμένου να είναι ανταγωνιστικός .

Στην αγωνιστική κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και οι σανίδες “downwind”. Οι οποίες διαφοροποιούνται ελαφρώς από τις race στο σχήμα τους. Καθώς προορίζονται για χρήση σε ανοιχτή θάλασσα με κύμα και αέρα. Στο downwind που είναι και από τα πιο συναρπαστικά παρακλάδια του SUP κατά τη γνώμη μου, ο αναβάτης ξεκινάει από μια παραλία. Χρησιμοποιώντας τον άνεμο και το κύμα που δημιουργείται , ταξιδεύει προς την παραλία όπου καταλήγει ο άνεμος με αποτέλεσμα να ταξιδεύεις μαζί με την θάλασσα. Πιάνοντας διαρκώς κύματα κατά τη διαδρομή αυτή! Αυτό προϋποθέτει μελέτη του καιρού από πριν και τήρηση κανόνων ασφαλείας (leash, συνοδεία, ενημέρωση). Καθώς η διαδρομή η οποία γίνεται μπορεί να είναι μεγάλη 10-20 ή και περισσότερα χιλιόμετρα! Αποτελεί από τις πιο extreme μορφές του αθλήματος με πολλούς fan παγκοσμίως.

Μια ακόμα extreme μορφή του SUP, είναι αυτή του “Surf Sup”. Όπου όπως και στο γνωστό σε όλους σερφ που πιάνουμε κύματα και τα σερφάρουμε μέχρι την ακτή. Έτσι και στο Surf Sup χρησιμοποιώντας κανείς το κουπί και εφαρμόζοντας την ανάλογη τεχνική ελιγμών στο κύμα,  μπορεί και πιάνει κύματα κανονικά. Χρησιμοποιώντας έναν ειδικό τύπο σανιδών που προορίζονται για την χρήση αυτή. Οι σανίδες στην κατηγορία αυτή είναι οι πιο μικρές από όλες .

Τι θα πρέπει να προσέξουμε στην αγορά της πρώτης μας σανίδας;
Εφόσον γνωρίζουμε τι ακριβώς ψάχνουμε να μας προσφέρει το SUP, μπορούμε να κινηθούμε στην αγορά της κατάλληλης σανίδας. Επειδή οι διαφορές στα χαρακτηριστικά τους είναι σημαντικές, πρέπει να γνωρίζουμε από πριν τι θέλουμε να κάνουμε. Έπειτα είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί η ιδανική σανίδα για τον καθένα μας! Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, οι περισσότερες εταιρίες βγάζουν στην παραγωγή σανίδες που καλύπτουν ταυτόχρονα πολλές από τις μορφές του SUP. Με αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να αγοράσει μια σανίδα και να την χρησιμοποιεί ταυτόχρονα για πολλές χρήσεις.

Για παράδειγμα υπάρχουν σανίδες που μπορείς να κάνεις και surf sup. Αλλά και να κάνεις μια χαλαρή βόλτα σε ήρεμη θάλασσα χωρίς κύμα. Υπάρχουν επίσης και οι φουσκωτές σανίδες SUP οι οποίες προσφέρουν τρομερή διευκόλυνση στην μεταφορά τους. Ωστόσο δεν καλύπτουν τον απαιτητικό αναβάτη που θα θέλει το καλύτερο για μια κατηγορία. Είναι όμως μια αξιόλογη εναλλακτική που δεν περνάει απαρατήρητη κατά την αγορά.

Έχει σημασία τι κουπί θα χρησιμοποιήσουμε;
Το κουπί είναι το μοναδικό εργαλείο που έχουμε για να κατευθύνουμε τη σανίδα και η σωστή επιλογή του είναι ζωτικής σημασίας. Πιο συγκεκριμένα το μήκος και η διάσταση του κουπιού πρέπει να είναι κατάλληλα ρυθμισμένα στο σωματότυπο κάθε αναβάτη. Με κυριότερα στοιχεία επιλογής το ύψος και το βάρος του καθενός. Τα κουπιά βγαίνουν σε πολλές διαστάσεις και ποιότητα υλικών. Η άποψή μου είναι ότι αξίζει με το παραπάνω η επένδυση σε ένα καλό ελαφρύ κουπί καθώς μπορούμε να το κρατήσουμε για καιρό.  Σίγουρα θα  κάνει όλη την εμπειρία του SUP πιο συναρπαστική και εύκολη .

Tags
SUP Θαλάσσια Σπορ Οδηγός Αγοράς SUP Αλέξανδρος Πράπας Συνέντευξη
Comodo SSL