Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

ΑΛΙΕΙΑ: Πονοκέφαλος οι λαγοκέφαλοι στη Ρόδο – συνεχίζουν να αυξάνονται

6 Ιανουαρίου, 2019

ΑΛΙΕΙΑ: Πονοκέφαλος οι λαγοκέφαλοι στη Ρόδο – συνεχίζουν να αυξάνονται

Αυξάνονται και πληθύνονται οι λαγοκέφαλοι στη Ρόδο γεγονός που καθημερινά σχεδόν προκαλεί πονοκέφαλο στους επαγγελματίες αλιείς και όχι μόνο.

Μιλώντας στο “skyrodos.gr” πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων κ. Μιχάλης Λυμπέρης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο ψάρι ως μάστιγα αφού έχει κατακλύσει την περιοχή. Ειδικά στη Νότια Ρόδο, όπως εξήγησε ο κ. Λυμπέρης, το συγκεκριμένο είδος είναι το μοναδικό που υπάρχει. Αυτό σημαίνει ότι έχουν σχεδόν εξαφανιστεί τα υπόλοιπα είδη.

«Λαγοκέφαλους έχουμε και σε άλλα σημεία αλλά όχι σε τόσο μεγάλες ποσότητες όπως στη Νότια Ρόδο. Φανταστείτε ότι στη διάρκεια περιηγήσεων με σκάφη οι τουρίστες αλιεύουν μόνο αυτά τα είδη», είπε ο κ. Λυμπέρης.

Το συγκεκριμένο ψάρι όπως λένε οι ψαράδες εκτός του ότι είναι τοξικό …μασάει τα πάντα. Εκτός από το ότι τρώει τα ψάρια στα δίκτυα δεν διστάζει να μασουλίσει μέχρι και τα αγκίστρια.

«Έχει τύχει να κάνω τομή σε ένα από αυτά τα ψάρια και να βρω στην κοιλιά του 40-50 αγκίστρια. Αυτό δείχνει ότι τρώει τα πάντα και δεν παθαίνει τίποτε. Συνήθως σκίζει τα δίκτυα τρώει τα δολώματα και ό,τι ψάρια βρίσκει μέσα στα δίχτυα. Αυτό είναι πια μάστιγα», είπε ο πρόεδρος του συλλόγου Αλιέων.

Τα συγκεκριμένα ψάρια τα απεχθάνονται ακόμα και οι γλάροι όσο πεινασμένοι και να είναι.

«Μας έτυχε να ρίξουμε λαγοκέφαλο σε γλάρο και είδαμε πως μέσα σε ένα λεπτό το είχε εγκαταλείψει. Το ίδιο κάνουν και οι γάτες με τα συγκεκριμένα ψάρια. Αυτό δείχνει πόσο τοξικά και επικίνδυνα είναι», τόνισε ο κ. Λυμπέρης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων τόνισε πως θα μπορούσε να γίνει κάτι για να περιοριστεί ο πληθυσμός του συγκεκριμένου είδους.

«Θα μπορούσαμε, αν υπήρχε βούληση, να προχωρούσαμε σε μια εκστρατεία συγκέντρωσης των λαγοκέφαλων που έχουμε στην περιοχή. Εμείς οι αλιείς ξέρουμε τι να κάνουμε», τόνισε ο κ. Λυμπέρης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων αναφέρθηκε και στη μείωση που συνεχίζουν να παρουσιάζουν τα αλιεύματα. Εξαιτίας του ανταγωνισμού από τις μηχανότρατες οι ποσότητες των ψαριών έχουν μειωθεί δραματικά γεγονός που προβληματίζει πλέον έντονα τους αλιείς.

«Το 2018 τα αλιεύματα ήταν μειωμένα σε ποσοστό 20%. Κάθε χρόνο πάμε και χειρότερα γιατί δεν γίνεται κάτι για να βελτιωθεί η κατάσταση», ανέφερε ο κ. Λυμπέρης.

Το τοξικό ψάρι
Ο λαγοκέφαλος είναι ψάρι που ζει κυρίως στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Μετά το 2003 εμφανίστηκε και στη Μεσόγειο καθώς και στο Αιγαίο, ως λεσεψιανός μετανάστης. Τον τελευταίο καιρό αλιεύονται λαγοκέφαλοι που φθάνουν ακόμα και τα πέντε κιλά βάρος και το ένα μέτρο μήκος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γεγονός αυτό αποτελεί απόδειξη της ταχύτατης εξάπλωσής τους και της κυριαρχίας τους έναντι άλλων ειδών.

Ο λαγοκέφαλος ή αλλιώς διαβολόψαρο περιέχει τη δηλητηριώδη τοξίνη τετραδοτοξίνη η οποία προκαλεί στον άνθρωπο που θα το καταναλώσει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος μυϊκή παράλυση ακόμα και θάνατο. Για τη συγκεκριμένη τοξίνη αντίδοτο δεν υπάρχει.

Πηγή: skyrodos.gr

PUBLISHED IN NEA

Tags
Λαγοκέφαλος Ρόδος Λαγόψαρο
Comodo SSL