Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Ανατροπή στην υπόθεση του νεκρού δύτη ιχθυολόγου και δύτη Νίκου Τζανόπουλο

3 Αυγούστου, 2020

Ανατροπή στην υπόθεση του νεκρού δύτη ιχθυολόγου και δύτη Νίκου Τζανόπουλο

19 μήνες μετά τον θάνατο του άτυχου Νίκου Τζανόπουλου, η υπόθεση παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη. Ξεσπά η τραγική μάνα του 26χρονου δύτη.

Μια – αρχική – δικαίωση στη μνήμη του 26χρονου ιχθυολόγου και δύτη Νίκου Τζανόπουλου από τον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος είχε βρει φρικτό τέλος κατά τη διάρκεια κατάδυσης σε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας της Ρόδου, συνιστά η παραπομπή δύο ατόμων σε δίκη για την πολύκροτη υπόθεση, η οποία είχε συγκλονίσει τον Δεκέμβριο του 2018 την τοπική κοινωνία της Κρήτης και της Δωδεκανήσου.

«Αν αυτή τη στιγμή μιλάτε με μια μητέρα, η οποία μπόρεσε μέσα από τον πόνο της να βρει τη δύναμη και να κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει για να δικαιώσει τη μνήμη του παιδιού της, ένας άλλος γονιός, είτε λόγω της ψυχολογικής φόρτισης, είτε λόγω και της άγνοιας κάποιων στοιχείων της νομοθεσίας, ίσως δε θα μπορούσε να το κάνει!», ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” και την “ΚΡΗΤΗ TV” η μητέρα του νεαρού ιχθυολόγου, Μαρία Χουρδάκη, η οποία άνοιξε την καρδιά της μιλώντας για τη σημαντική δικαστική εξέλιξη της εν λόγω υπόθεσης: Δεκαεννέα ολόκληρους μήνες μετά τον θάνατο του 26χρονου Νίκου, η υπόθεση παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Ο αρμόδιος εισαγγελέας Ρόδου παραπέμπει σε δίκη για την πράξη της ανθρωποκτονίας από αμέλεια τη νόμιμη εκπρόσωπο της διαχειρίστριας εταιρείας, καθώς και τον σύζυγό της, ιχθυολόγο και ιδιοκτήτη καταδυτικού κέντρου, του εργαζόμενου στην εν λόγω εταιρεία Νίκου Τζανόπουλου. Όπως έγινε γνωστό, οι δύο κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο για να δικαστούν στις 10 Φεβρουαρίου του 2021. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας και ο σύζυγός της φέρονται να χρησιμοποιούσαν στη μονάδα της ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρείας τον θανόντα Νίκο Τζανόπουλο και έναν ακόμα εργαζόμενο πακιστανικής καταγωγής, ως δύτες για καταδυτικές εργασίες της μονάδας. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, αυτό συνέβαινε χωρίς εκείνοι να διαθέτουν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα και χωρίς η εταιρεία να διαθέτει εξειδικευμένο καταδυτικό συνεργείο, όπως αυτό ορίζεται από τον σχετικό Κανονισμό Λιμένος 10.

«Για μας, κάθε μέρα που περνάει μετριέται πολύ δύσκολα… Ακριβώς μετά από 19 μήνες, ήρθε στα χέρια μας το κατηγορητήριο που συνέταξε ο αρμόδιος εισαγγελέας για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας του γιου μου. Η αλήθεια είναι ότι για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα ασχοληθήκαμε πάρα πολύ για να συλλέξουμε όλα εκείνα τα στοιχεία», μας είπε με νόημα η χαροκαμένη μάνα.

Όπως επισημαίνει η κ. Χουρδάκη, από το κατηγορητήριο προκύπτει ότι, εάν ο γιος της είχε συνοδό δύτη κατά την εκτέλεση της επίμαχης εργασίας, ο θάνατός του θα είχε αποφευχθεί! «Αυτό το στοιχείο, το οποίο τρυπά διπλά την καρδιά των γονιών που χάνουν το παιδί τους, είναι αυτό που αναφέρεται στο κατηγορητήριο με την έκφραση “με βεβαιότητα θα είχε αποφευχθεί το συγκεκριμένο συμβάν αν οι εργοδότες είχαν τηρήσει τα μέτρα ασφαλείας”».

Όπως αναφέρει η μητέρα του αδικοχαμένου Νίκου, προκύπτουν ευθύνες, καθώς η επίμαχη εταιρεία δε διέθετε τεχνικό ασφαλείας. Η ίδια αποκάλυψε πως όχι μόνο η εταιρεία δε διέθετε τεχνικό ασφαλείας, αλλά κι ότι το άτομο που εμφανίζεται ως τεχνικός ασφαλείας διορίστηκε μία ημέρα μετά το δυστύχημα!

«Δε διέθετε τεχνικό ασφαλείας και ο τεχνικός ασφαλείας που εμφανίζεται στην εταιρεία διορίστηκε ακριβώς την επομένη του ατυχήματος, 14/12, γνωρίζοντας η εταιρεία τις συνέπειες που θα είχε εάν δεν είχε οριστεί τεχνικός ασφαλείας», μας λέει η κ. Χουρδάκη.

Σύμφωνα με την τραγική μητέρα, ούτε ο γιος της, ούτε και κανείς άλλος εργαζόμενος δεν είχε ενημερωθεί για θέματα ασφαλούς εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ίδια, το παιδί της είχε προσληφθεί ως ανειδίκευτος εργάτης, γιατί δεν είχε πάρει ακόμα το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου φοιτούσε. Τραγική ειρωνεία ότι ο τίτλος του παιδιού τους εστάλη στους γονείς του πέντε μήνες μετά το τραγικό περιστατικό, το οποίο κόστισε τη ζωή στον αγαπημένο τους Νίκο.

Κατηγορητήριο- “κόλαφος”

Όπως επισημαίνεται, πάντως, στο κατηγορητήριο που συνέταξε ο αρμόδιος εισαγγελέας, και με το οποίο παραπέμπονται να δικαστούν για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» οι δύο κατηγορούμενοι, ο νεαρός εργαζόμενος φέρεται να καταδύθηκε εντός της ιχθυοκαλλιέργειας, μόνος του, κατ’ εντολή των κατηγορουμένων, για την εκτέλεση συγκεκριμένης καταδυτικής εργασίας, χωρίς τη συνδρομή δεύτερου δύτη ασφαλείας.

Στο κατηγορητήριο φέρεται να αναφέρεται ακόμη ότι ως αποτέλεσμα της παραπάνω ενέργειας των κατηγορουμένων ήταν ο εγκλωβισμός του Νίκου Τζανόπουλου στα φθαρμένα, όπως αναφέρεται, δίκτυα των ιχθυοκλοβών και η αδυναμία απελευθέρωσής του, γεγονός που, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, θα είχε με βεβαιότητα αποφευχθεί αν υπήρχε συνοδός δύτης κατά την εκτέλεση της συγκεκριμένης εργασίας, όπως ορίζει ο νόμος.

Το κατηγορητήριο είναι “κόλαφος” και για τον δεύτερο κατηγορούμενο, αφού, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, εκείνος ως επαγγελματίας δύτης και εργολάβος καταδυτικών εργασιών όφειλε να γνωρίζει την ορθή πρακτική καταδυτικών εργασιών από δύτες, καθώς και ότι ο Νικόλαος Τζανόπουλος δε διέθετε τα απαραίτητα προσόντα και εμπειρία για την εκτέλεση καταδυτικών εργασιών.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν εκείνος που έδωσε εντολή στις 13 Δεκεμβρίου του 2018 στον αδικοχαμένο Νίκο να καταδυθεί μόνος του για συγκεκριμένη καταδυτική εργασία, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατό του.

Ο αγώνας της οικογένειας, που μιλά για σπίλωση του νεκρού παιδιού της

Αξίζει να τονιστεί ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένεια του Νίκου Τζανόπουλου μετά την παραπομπή σε δίκη των δύο κατηγορουμένων γίνεται λόγος – μεταξύ άλλων – για σπίλωση του νεκρού παιδιού της. Παράλληλα, έρχεται στο “φως” ο τεράστιος αγώνας που κατέβαλλαν οι συγγενείς του 26χρονου, προκειμένου να φτάσει τελικά η υπόθεση στα δικαστήρια.

«Πέρασαν 19 μήνες από τον χαμό του παιδιού μας και το κατηγορητήριο του εισαγγελέα μάς δικαιώνει. Όλους αυτούς τους μήνες δώσαμε ένα τεράστιο αγώνα προκειμένου να συλλέξουμε και να καταθέσουμε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που φανερώνουν την προχειρότητα και την ανευθυνότητα της συγκεκριμένης εταιρείας σε θέματα ασφάλειας των εργαζομένων και όχι μόνο.
Κατόπιν καταγγελιών μας σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες θα έπρεπε εξαρχής να ενεργήσουν αυτεπάγγελτα, διαπιστώθηκαν σωρεία παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας και του τρόπου εκτέλεσης καταδυτικών εργασιών εντός της ιχθυοκαλλιέργειας.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία και το Λιμεναρχείο Ρόδου, βάσει των καταγγελιών μας, βεβαίωσαν παραβάσεις και επέβαλαν διοικητικές κυρώσεις στην εταιρεία, τις οποίες κοινοποιήσαμε στον εισαγγελέα προς συμπλήρωση της δικογραφίας.

Η εν λόγω εταιρεία προσπάθησε επιμελώς να καλύψει τις παρατυπίες στον τρόπο λειτουργίας της, δηλώνοντας αποδεδειγμένα τεχνικό ασφαλείας την αμέσως επόμενη ημέρα του θανατηφόρου ατυχήματος, αφού, σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που προσκομίσαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έως την ημέρα του ατυχήματος είχε δηλωθεί τεχνικός ασφαλείας του οποίου όχι μόνο είχε λήξει η σύμβασή του από τις 31/12/2017, αλλά είχε δηλωθεί παράνομα από την εταιρεία, με τον συγκεκριμένο τεχνικό ασφαλείας να καταθέτει μήνυση κατά της εταιρείας για την ερήμην του δήλωση της ιδιότητάς του από την εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκτέλεσης των καταδυτικών εργασιών εντός της μονάδας, η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι αυτές γινόταν από το καταδυτικό κέντρο του συζύγου της νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας, καταθέτοντας σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό συνεργασίας, το οποίο, κατόπιν αιτήσεώς μας στον εισαγγελέα, βεβαιώθηκε από τη ΔΟΥ Ρόδου, ότι είχε υποβληθεί ηλεκτρονικά εκπρόθεσμα, πέντε μήνες μετά το θανατηφόρο ατύχημα του γιου μας.

Δεκαεννέα μήνες μετά και παραμένουν αναπάντητες οι καταγγελίες μας για τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας από τις αρμόδιες υπηρεσίες αδειοδότησης της, σε ένα απίστευτο παιχνίδι απόδοσης ευθυνών από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Δεκαεννέα μήνες μετά και παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης του θανατηφόρου ατυχήματος από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, με τη δικογραφία να επιστρέφει δύο φορές από τον αρμόδιο εισαγγελέα στο Λιμεναρχείο, ζητώντας μεταξύ άλλων στοιχεία που θα έπρεπε να είχαν ερευνηθεί από την αρμόδια ανακριτική Αρχή την ημέρα του ατυχήματος.
Ερωτήματα για παραλείψεις, τα οποία θα τεθούν υπόψη του αρμόδιου υπουργείου, πιστεύοντας ότι αυτή τη φορά θα ληφθούν σοβαρά υπόψη ώστε να αποδοθούν τυχόν ευθύνες και να ξεκινήσει συστηματικός έλεγχος στον τρόπο εκτέλεσης καταδυτικών εργασιών στις ιχθυοκαλλιέργειες, προς αποτροπή κι άλλων θανατηφόρων ατυχημάτων.

(…) Από την πρώτη στιγμή του ατυχήματος, η εταιρεία, δια των εκπροσώπων της, προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών της, κατηγορώντας τον Νίκο ως ανεύθυνο εργαζόμενο, που έκανε το χόμπι του (κατάδυση αναψυχής!) εντός της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας, χρησιμοποιώντας δήθεν εν αγνοία τους τον καταδυτικό εξοπλισμό της ίδιας της εταιρείας, σπιλώνοντας παράφορα τη μνήμη ενός νεκρού πλέον εργαζόμενου», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη δήλωση της οικογένειας του Νίκου Τζανόπουλου.

Πηγή : neakriti.gr

Tags
Ρόδος νεκρος δυτης
Comodo SSL