Άνδρος: Το χρονικό εντοπισµού και ανάσυρσης του 27χρονου ψαροντουφεκά
Αυτό το άρθρο του cyclades24.gr δεν έχει την πρόθεση να επενδύσει στον ανθρώπινο πόνο για ένα τραγικό συµβάν που συνέβη τα τελευταία εικοσιτετράωρα και συγκλόνισε την Άνδρο.
Σκοπό έχει να προβάλλει τις προσπάθειες που έγιναν για τον εντοπισµό του άτυχου νεαρού ψαροντουφεκά στην δύσβατη θαλάσσια περιοχή του νησιού και να αποτρέψει όσους από υπερβολική σιγουριά δεν ακολουθούν τους βασικούς κανόνες του υποβρύχιου ψαρέµατος που σαφώς αναφέρονται σε όλα τα σχετικά εγχειρίδια.
Οι τρεις βασικοί είναι:
α. Να βουτούν ανά δύο (02) τουλάχιστον άτοµα αποφεύγοντας τις µεµονωµένες καταδύσεις και να υπάρχει διαρκής οπτική επαφή και επιτήρηση µεταξύ των δύο.
β. Να υπάρχει σχετική ειδοποίηση για την περιοχή που θα αλιεύουν και
γ. Να χρησιµοποιούν σηµαδούρα και σηµαία για τον εντοπισµό και την αποφυγή τραυµατισµού από παραπλέοντα σκάφη.
Είχε την εκπαίδευση – δεν τήρησε τους κανόνες
∆υστυχώς ο 27χρονος αν και ήταν πρόσφατα εκπαιδευµένος δεν ακολούθησε κανέναν κανόνα και αυτό αποδείχτηκε µοιραίο. Έτσι λοιπόν προστέθηκε άλλη µια ανθρώπινη απώλεια στην µακριά λίστα αυτών που έχουν χάσει την ζωή τους και που στην πλειοψηφία είναι νεαρά άτοµα.
Η προσπάθεια εντοπισµού του ξεκίνησε από την στιγµή που δεν ανταποκρινόταν στις συνεχείς κλήσεις των συγγενών του που γνώριζαν το πάθος του για το υποβρύχιο ψάρεµα και τις καταδύσεις.
Αµέσως κινητοποιήθηκαν το Αρχηγείο του Λιµενικού Σώµατος και ειδοποιήθηκαν το Λιµεναρχείο, η Αστυνοµία και η Πυροσβεστική Άνδρου και τα µέλη του Συλλόγου Εθελοντών ∆ασοπυροσβεστών Άνδρου που πάντα στα δύσκολα µε τον δικό τους εξοπλισµό θέτουν τους εαυτούς των στην διάθεση των υπευθύνων αφού γνωρίζουν κάθε σπιθαµή του νησιού. Μαζί τους δύο σκάφη του Λιµενικού της Άνδρου και αργότερα άλλο ένα σκάφος από την Τήνο.
Η αρχή της προσπάθειας εντοπισμού
Στην αρχή η προσπάθειες επικεντρώθηκαν στην θαλάσσια περιοχή µεταξύ της Πλάκας και τις Αποθήκες που ήταν κοντά στο Ζαγανιάρι λίγα χιλιόµετρα από το σπίτι του. Εκεί που συνήθως ψάρευε. ∆υστυχώς οι προσπάθειες για τον εντοπισµό του απέβησαν άκαρπες.
Από τις Αρχές ζητήθηκε και η Cosmote ανταποκρίθηκε, να δώσει το στίγµα του κινητού του, το οποίο προσδιορίστηκε στην Ανατολική πλευρά του νησιού µεταξύ της Γριάς το Πήδηµα, το χωριό Κοχύλου και της δύσβατης παραλιακής τοποθεσίας Μπουρό.
Μπορεί να µην προσδιορίστηκε ακριβώς το σηµείο, όµως σαφώς έστρεψε τις έρευνες στην τελείως διαφορετική κατεύθυνση από εκεί που µέχρι τότε επιχειρούσαν.
Ο µοναδικό δρόµος που προσέγγιζε την περιοχή ήταν από την πλευρά της Γριάς το Πήδηµα και εκεί στο τέλος του χωµατόδροµου στην περιοχή Καλαµονάρι εντοπίστηκε παρατηµένο το αυτοκίνητό του. Μετά από απίστευτο κόπο και προσπάθεια και µε την βοήθεια δύο Droneς βρέθηκαν τα προσωπικά του είδη και το κινητό του στην περιοχή Μπουρός.
Αργότερα εξέλειπε η παραµικρή ελπίδα να βρεθεί ζωντανός, αφού εντοπίστηκε η σορός του σε µεγάλο βάθος.
Αποφασίστηκε να σταλούν στην Άνδρο µέλη της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιµενικού Σώµατος (ΕΛ.ΑΚΤ) και µε το πρώτο φως της επόµενης µέρας ανέσυραν την σορό του από τα 40 περίπου µέτρα.
Τραγική φιγούρα η µητέρα του η οποία πήγε στην Άνδρο από την Αθήνα µε την ελπίδα ότι θα βρει το παιδί της τουλάχιστον ζωντανό και τελικά ανέλαβε τον άχαρο και οδυνηρό ρόλο να το συνοδέψει στην Αθήνα και στο Νεκροτοµείο….
Το ∆ελτίο Τύπου που εξέδωσε το Αρχηγείο του Λιµενικού Σώµατος.
Ενηµερώθηκε, τις πρωινές ώρες χθες, η Λιµενική Αρχή Άνδρου, για αγνοούµενο 27χρονο, ο οποίος είχε µεταβεί από µεσηµβρινές ώρες της 05/11/2023 στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά ν. Άνδρου για διενέργεια υποβρύχιας αλιείας και έκτοτε αγνοείτο.
Άµεσα υπό τον συντονισµό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισµού Έρευνας και ∆ιάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ξεκίνησαν έρευνες από ένα (01) περιπολικό όχηµα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηράς, τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) ιδιωτικό σκάφος, δύο (02) drones της Ελληνικής Οµάδας ∆ιάσωσης, ενώ ενηµερώθηκαν επίσης το Αστυνοµικό Τµήµα Άνδρου, το Πυροσβεστικό Κλιµάκιο Άνδρου και ο σύλλογος εθελοντών ∆ασοπυροσβεστών Άνδρου για την συνδροµή τους στις έρευνες.
Ο 27χρονος εντοπίστηκε, από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στη θαλάσσια περιοχή όρµου Κορθίου και συγκεκριµένα στην παραλία «ΜΠΟΥΡΟΣ», σε βάθος σαράντα µέτρων περίπου, ενώ η σορός του ανασύρθηκε πρωινές ώρες σήµερα από στελέχη της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Από το Λιµεναρχείο Άνδρου που διενεργεί την προανάκριση, πρόκειται να παραγγελθεί διενέργεια νεκροψίας – νεκροτοµής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών.
Κλείνοντας θα επισηµάνουµε την τεράστια συµβολή των µελών του Συλλόγου Εθελοντών ∆ασοπυροσβεστών Άνδρου που για µία ακόµα φορά προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ.
Το έχουµε γράψει ξανά και κάθε φορά το επιβεβαιώνουν µε την προσφορά τους τα µέλη του ΣΕ∆Α, ότι είναι « οι φύλακες άγγελοι» (µέρα που είναι σήµερα) του νησιού.
Σε κάθε δυσκολία που αντιµετωπίζει η Άνδρος (φωτιά, αποκλεισµό περιοχών λόγω χιονόπτωσης κλπ) δίνουν πρώτοι το παρών. Με τον εξοπλισµό τους, την εµπειρία τους, την διάθεση και το περίσσευµα της καρδιά τους σε όλες τις αποστολές εντός και εκτός Άνδρου διακρίνονται για την αγάπη τους και την προσφορά τους στον συνάνθρωπο και τους αξίζει κάθε έπαινος.
Μακάρι το παράδειγµά τους να βρει µιµητές και στα υπόλοιπα νησιά που συχνά πυκνά αντιµετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις και είναι σηµαντικό να αντιµετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσµατικά πριν γίνουν ανεξέλεγκτες.
ΠΗΓΗ: cyclades24.gr