Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ: Έφτασε Πειραιά και Γλυφάδα η πετρελαιοκηλίδα από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο (ΦΩΤΟ)

13 Σεπτεμβρίου, 2017

ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ: Έφτασε Πειραιά και Γλυφάδα η πετρελαιοκηλίδα από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο (ΦΩΤΟ)

Η μόλυνση της θάλασσας του Σαρωνικού έφτασε μέχρι τις ακτές της Φρεαττύδας του Πειραιά, τον Άγιο Κοσμά και την Γλυφάδα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Πειραιά, «O Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε ότι η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας, κατευθύνεται προς την Πειραϊκή, επικοινώνησε με τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργο Γαβρίλη και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος κ. Σταμάτη Ράπτη, προκειμένου να ζητήσει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, καθώς ο Δήμος Πειραιά δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης. Από την πλευρά του, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσε τον Δήμαρχο Πειραιά ότι αύριο το πρωί που θα μπορέσει να εκτιμηθεί η κατάσταση, θα είναι σε θέση να τον ενημερώσει τόσο για τον τρόπο όσο και για το χρονοδιάγραμμα του καθαρισμού της περιοχής της Πειραϊκής.»

Στο μεταξύ, επί ποδός βρίσκονται οι αρμόδιοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προκειμένου να εφαρμόσουν τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης από τη βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», με 2.570 τόνους καύσιμα, νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό.

Συμμετέχουν πέντε μεγάλα αντιρρυπαντικά σκάφη

Το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης των Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) του ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες αρχές, θα κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, όπως αυτές προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθ. 148 «Περιβαλλοντική ευθύνη για την πρόληψη και την αποκατάσταση των ζημιών στο περιβάλλον», καλώντας την πλοιοκτήτρια εταιρεία να καταθέσει εγγράφως στοιχεία για τις έως τώρα ενέργειές της, καθώς και χρονοδιάγραμμα ενεργειών, όπως και μέτρα απορρύπανσης της θαλάσσιας και παράκτιας περιοχής και μέτρα πρόληψης περαιτέρω πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημίας.

Παραλία Γλυφάδας | Φωτό: Σωτήρης Τσιχλόπουλος

Στην περιοχή του ναυαγίου ενισχύονται τα σκάφη του λιμενικού σώματος που επιχειρούν επί τόπου, ενώ στη Σαλαμίνα, κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την πλοιοκτήτρια εταιρία, έχουν σταλεί επιπλέον τρία βυτιοφόρα οχήματα, για να βοηθήσουν στην απορρύπανση των ακτών.

Επίσης το ΣΥΓΑΠΕΖ, θα καθορίσει επιπλέον τα κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης του παράκτιου οικοσυστήματος, τον τρόπο παρακολούθησης αυτών και τη σχετική εργασία, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημίας.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν από το μεσημέρι πέντε μεγάλα αντιρρυπαντικά σκάφη ιδιωτικής εταιρείας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μεγάλα κομμάτια της πετρελαιοκηλίδας που παρέσυραν οι άνεμοι προς την πλευρά της Πειραϊκής, μετά τη βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου.

Στη Σαλαμίνα

Την ίδια ώρα αποκαρδιωτική είναι και σήμερα η εικόνα στις ακτές της Σαλαμίνας αφού η οικολογική ρύπανση είναι μεγάλη και όπως επισημαίνουν ειδικοί οι εργασίες μπορεί να κρατήσουν μήνες.
“Σήμερα τα συνεργεία συνέχισαν της εργασίες τους. Βάλαμε φράγματα για να μην αφήσουμε το μαζούτ να φύγει ωστόσο ήδη μαθαίνουμε πως έχει ξεφύγει και έχει πάει προς την Πειραϊκή. Βεβαίως όχι απο εμάς αλλά ξέρετε η θάλασσα στο σημείο του ναυαγίου έχει μεγάλη επιβάρυνση”, είπε η δήμαρχος Σαλαμίνας σε τηλεφωνική επικοινωνία με το protothema.gr

Όπως επισήμανε μάλιστα ο Δήμος άσκησε τις απαραίτητες πιέσεις και από αύριο θα βρεθεί στη Σαλαμίνα ακόμη μία ιδιωτική εταιρεία απορρύπανσης με περισσότερα βυτιοφόρα και πλωτά μέσα προκειμένου οι εργασίες να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

“Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Ο κόσμος δεν μπορεί να αναπνεύσει. Υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες για την υγεία τους. Η ζημιά δεν περιγράφεται. Είναι καταστροφή”, τόνισε η κυρία Νάννου-Παπαθανασίου.

Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» είχε αποπλεύσει έμφορτο, από τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.

Μέχρι και αυτή την ώρα τα αίτια του ναυαγίου παραμένουν αδιευκρίνιστα, ωστόσο πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, αναφέρουν ότι πιθανόν υπήρξε εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο του πλοίου από κάποιο σωλήνα.

 

«Μαύρισαν» Σελήνια, Κυνοσούρα

Οι εικόνες από τις παραλίες της Σαλαμίνας χθες όμως είναι τρομακτικές, αφού απεικονίζουν το μέγεθος της ρύπανσης στις ακτές του νησιού. Οι παραλίες της Σαλαμίνας από την Κυνοσούρα έως τα Σελήνια έγιναν «μαύρες», λόγω της διαρροής μαζούτ και σύμφωνα με πληροφορίες η ρύπανση από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα εκτείνεται σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου.
Η δήμαρχος Σαλαμίνας, Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου έκανε λόγο για τεράστια οικολογική καταστροφή αλλά και για σημαντική καθυστέρηση από τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να γίνουν συντονισμένες ενέργειες ώστε να περιοριστεί η ρύπανση των θαλάσσιων υδάτων.
«Υπάρχει μεγάλη οικολογική καταστροφή στη Σαλαμίνα, όχι απλή ρύπανση, είναι καταστροφή, γιατί έχει φτάσει το μαζούτ μέχρι έξω, έχει καλύψει δηλαδή τις ακτές. Είναι όλη η περιοχή των Σεληνίων και η περιοχή της Κυνοσούρας. Είναι μεγάλη η ακτογραμμή που έχει ρυπανθεί και το θαλάσσιο περιβάλλον. Εκεί υπάρχουν επιχειρήσεις εστίασης και η μυρωδιά είναι ανυπόφορη. Νομίζω ότι υπήρξε καθυστέρηση και στην ενημέρωση του δήμου, έτσι ώστε ακόμη και με τα λίγα μέσα που διαθέταμε από το λιμενικό ταμείο να μπορούσαμε να αντιδράσουμε αλλά και στην αξιολόγηση του κινδύνου να διαφύγει το μαζούτ με την στροφή που έκανε ο άνεμος και να στραφεί προς τις ακτές της Σαλαμίνας. Βεβαίως αν αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου μπορεί να γεμίσει όλος ο Σαρωνικός», λέει η δήμαρχος.
Όπως επισημαίνει η κ. Νάννου – Παπαθανασίου η πλοιοκτήτρια εταιρεία διαθέτει ασφαλιστική κάλυψη και έχει αναθέσει σε δύο ιδιωτικές εταιρείες τις εργασίας  απορρύπανσης: «Βρίσκονται εδώ από το πρωί της Δευτέρας και μας εγγυώνται ότι θα γίνει καλή δουλειά αλλά χρειάζεται χρόνος τον οποίο οριοθετούν περίπου στον ένα μήνα. Εμείς σαν δήμος καταδικάζουμε το γεγονός και τον τρόπο με τον οποίο ελλιμενίζονται τα βαπόρια σε αυτή την απόσταση από τις ακτές της Σαλαμίνας».

Σχετικά με το πετρέλαιο που έχει διαρρεύσει στη θάλασσα, ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm, ανέφερε ότι «αυτό που έφυγε (το πετρέλαιο), πρέπει να έγινε την ώρα που βυθιζόταν. Έγιναν άμεσα οι ενέργειες για να αναλάβουν οι δύο εταιρείες απορρύπανσης. Έχουν γίνει οι κινητοποιήσεις οι απαραίτητες, έχει πάει ο γενικός γραμματέας, στις 2 η ώρα τη νύχτα που ενημερώθηκα, έδωσα εντολή το πρωί να πάει αμέσως ο αρχηγός (του λιμενικού)».

Στην ερώτηση για το πώς βούλιαξε το δεξαμενόπλοιο, ο υπουργός Ναυτιλίας απάντησε ότι «όλα ψάχνονται, όλα ψάχνονται, γιατί, εντάξει, υπάρχουν πάντα ερωτηματικά».
Επίσης, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι «το δεξαμενόπλοιο έχει στις δεξαμενές τους 3.200 τόνους πετρέλαιο» και διαβεβαίωσε ότι «η στεγανοποίηση έχει πετύχει στο 95% και δεν υπάρχει κίνδυνος για άλλη διαρροή. Η πρώτη μας προσπάθεια ήταν να στεγανοποιηθεί το πλοίο που βυθίστηκε. Η στεγανοποίηση έχει πετύχει στο 95% και ίσως σήμερα το απόγευμα να αρχίσει η απάντληση του πετρελαίου».

Καθησυχαστικός εμφανίζεται από την πλευρά του ο διευθυντής της εταιρείας «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος» η οποία έχει αναλάβει ένα μέρος του έργου λέγοντας πως η λέξη «καταστροφή» είναι υπερβολική καθώς θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της ακτογραμμής και του περιβάλλοντος: «Πολύ γρήγορα στεγανοποιήθηκε το πλοίο με αποτελεσματικό τρόπο και σταμάτησε η περαιτέρω διαρροή.

Όταν βυθιστεί το πλοίο και διαρρεύσει το πετρέλαιο δεν έχεις χρόνο. Εξαπλώνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Όταν λοιπόν διέρρευσε το πετρέλαιο μετά την βύθιση ήταν αναμενόμενο κάποιες περιοχές να πληγούν. Το γεγονός ότι το πετρέλαιο εμφανίστηκε κάποιες ώρες μετά δεν έχει να κάνει με την ταχύτητα της αντίδρασης, έχει να κάνει με την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η κηλίδα, με την ταχύτητα των ανέμων και των ρευμάτων. Θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της ακτογραμμής και του περιβάλλοντος όπως έχει γίνει και στο παρελθόν με επιτυχία. Μιλάμε για μία ρύπανση μεγάλη σε έκταση όχι όμως για μία καταστροφή ανεπανόρθωτη. Η λέξη καταστροφή είναι υπερβολική. Δεν παύει να είναι κάτι που έχει συμβεί επανειλημμένα στο παρελθόν και έχει αντιμετωπιστεί. Στο Σαρωνικό και στη Σαλαμίνα έχουν γίνει πολύ μεγαλύτερες ρυπάνσεις την τελευταία 15ετία», σημειώνει ο κ. Μαμαλούκας.

Στην περιοχή των Σεληνίων επιχειρεί συνεργείο είκοσι τριών ατόμων ιδιωτικής εταιρείας με πέντε βυτιοφόρα οχήματα και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη. Ο αριθμός τους ήδη από σήμερα πρόκειται να αυξηθεί προκειμένου να επιταχυνθούν οι εργασίες και να αποφευχθεί μία τυχόν μετακίνηση της κηλίδας σε άλλα σημεία των θαλάσσιων περιοχών του νησιού.

Ακόμη σύμφωνα με ανακοίνωση του λιμενικού στην περιοχή του ναυαγίου συνεχίζουν να επιχειρούν περιπολικό σκάφος, ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος, πλωτός γερανός με πλωτά φράγματα, ρυμουλκά, παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη καθώς και βοηθητικό σκάφος. Επιπρόσθετα, στην περιοχή μετέβη κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος.

Ανάστατοι οι κάτοικοι της Σαλαμίνας

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Σαλαμίνας, κάποιοι από τους οποίους καταγγέλλουν ότι τα συνεργεία απορρύπανσης άργησαν να φτάσουν στην περιοχή με αποτέλεσμα  η καταστροφή  αυτή τη στιγμή να είναι πολύ μεγάλη.

«Άργησαν να εμφανιστούν τα συνεργεία απορρύπανσης. Είναι πολύ μεγάλη η καταστροφή και εκτός από οικολογική είναι και οικονομική καταστροφή για εμάς που έχουμε μαγαζιά κοντά στην παραλία», λένε στο protothema.gr ιδιοκτήτες εστιατορίων.

«Αυτό που συνέβη είναι πρωτόγνωρο για τη Σαλαμίνα. Είναι πολύ άσχημο να βλέπουμε την παραλία μας μολυσμένη», λέει άλλος κάτοικος του νησιού.

Να σημειωθεί, πως ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός του δεξαμενόπλοιου αφού συνελήφθησαν, στη συνέχεια αφέθησαν προσωρινά ελεύθεροι έως ότου οριστεί τακτική δικάσιμος. Την ίδια ώρα η δήμαρχος Σαλαμίνας τονίζει πως από την πλευρά του δήμου θα δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής «για να μπορέσουμε και εμείς να είμαστε γνώστες των ευθυνών, να επιρρίψουμε ευθύνες αλλά και να ζητήσουμε αποζημιώσεις τόσο για το νησί μας όσο και για τους επιχειρηματίες και τα σκάφη που έχουν υποστεί ζημιές».

https://youtu.be/-Zli2HJ-_Gw

ΠΗΓΗ: Protothema.gr | Enikos.gr | tanea.gr

Tags
Σαρωνικός Μόλυνση Πετρελαιοκηλίδα Φρεαττύδα Γλυφάδα Άγιος Κοσμάς Σαλαμίνα Πειραιάς
Comodo SSL