Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Χρίστης

52ο Πανελλήνιο Υποβρύχιας Αλιείας: Ενδέκατη φορά «χρυσός» ο Σιδέρης. Η εμφάνιση όλων των διαγωνιζόμενων

27 Νοεμβρίου, 2023

52ο Πανελλήνιο Υποβρύχιας Αλιείας: Ενδέκατη φορά «χρυσός» ο Σιδέρης. Η εμφάνιση όλων των διαγωνιζόμενων

52ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Υποβρύχιας Αλιείας στο Πόρτο Χέλι στις 4-5 Νοεµβρίου 2023 

Τεράστιο ενδιαφέρον είχε και φέτος το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψαροτούφεκου, το οποίο διεξήχθηκε στις 4 και 5 Νοεμβρίου στο Πόρτο Χέλι. Συμμετείχαν 16 αθλητές από όλη την Ελλάδα.

Ο Γιάννης Σιδέρης κατέκτησε το 11ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα της καριέρας του, ενώ ο Γιάννης Ρίγγας και ο Τάσος Γκάρσεβιτς κατέκτησαν την 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Ο Στέλιος Χριστάκης τιμήθηκε με το κύπελλο του Μεγαλύτερου Αλιεύματος του αγώνα για έναν ροφό 4.850 γραμμαρίων που έβγαλε από την πρώτη κιόλας μέρα του αγώνα.

ΠOIOI ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΚΑΝΑΝ
Ετσι λοιπόν περίπου μια βδομάδα πριν την επίσημη έναρξη, κορυφαίοι αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα συρρέουν στην περιοχή του αγώνα για να ξεκινήσουν την προετοιμασία τους.

Γιάννης Ρίγγας:
Ήρθε από τη Κέρκυρα. Έχει λάβει µέρος σε 7 πανελλήνια, στα οποία έχει καταλάβει µία φορά την 1η θέση, δύο φορές τη 2η και µία φορά την 3η, ενώ κατέχει και το κύπελλο του µεγαλύτερου ψαριού που έχει βγει ποτέ σε αγώνα (ροφός 28 κιλά και 40γρ).
Αφιέρωσε 6 ηµέρες αναγνώρισης, µοιρασµένες στις δύο τράπεζες.

Αλέξανδρος Βλάχος:
Επίσης από την Κέρκυρα. Έχει λάβει µέρος σε 7 πανελλήνια. Έχει συµµετάσχει µε την Εθνική Οµάδα σε οµαδικό στην Ισπανία (CMAS World Cap) µαζί µε τους Καµπάνη και Παπακωσταντή, όπου κατέκτησαν την 3η θέση.
Είναι αθλητής µε µεγάλη εµπειρία και είναι πάντα παρών από το 2014, έχοντας µόνο κάποια µικρά διαλείµµατα. Αφιέρωσε 5 ηµέρες αναγνώρισης.

∆ηµήτρης Πατεράκης:
Ζει και εργάζεται στη Μύκονο. Κατέβηκε 2 µέρες πριν τον αγώνα, λόγω εργασίας. ∆εν πρόλαβε να κάνει αναγνώριση. Βασίστηκε όµως στη γνώση του τόπου, µιας και κατάγεται από την περιοχή.
Έχει συµµετάσχει σε 3 ατοµικά πρωταθλήµατα και 1 οµαδικό, στο οποίο κατέκτησε την 1η θέση µε συναθλητή τον Γιώργο Κουτσούγερα.

Γιάννης Σιδέρης:
Αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε να έρθει από µακριά, µιας και ζει στο Πόρτο Χέλι. Έχει λάβει µέρος σε 16 Πανελλήνια πρωταθλήµατα και έχει κερδίσει τα 11, ενώ έχει ανέβει συνολικά 13 φορές στο βάθρο.
Αφιέρωσε 6 ηµέρες για προετοιµασία.

Άρης Χαλκής:
Ήρθε από τη µακρινή Πρέβεζα. Είναι επαγγελµατίας δύτης και εκπαιδευτής αυτόνοµης και ελεύθερης κατάδυσης. Ψαρεύει από 11 χρονών. Έχει λάβει µέρος σε 3 πρωταθλήµατα. Ήταν όνειρο ζωής που έγινε πραγµατικότητα, όπως µας είπε, να λάβει µέρος σε ένα Πανελλήνιο πρωτάθληµα, ώστε να βρεθεί δίπλα σε ανθρώπους που θαύµαζε και συνεχίζει να θαυµάζει.
Το έκανε επίσης για την οικογένειά του και τους φίλους του, και αισθάνεται νικητής µόνο και µόνο που συµµετέχει σ’ αυτό. Λόγια καρδιάς από τον Άρη! Αφιέρωσε 6 ηµέρες για προετοιµασία.

Στέλιος Χριστάκης:
Ήρθε από την Κρήτη. Έχει πάρει µέρος σε τέσσερα Πανελλήνια πρωταθλήµατα. Στη 2η συµµετοχή του, το 2021 στην Κέρκυρα, κατέκτησε τη 2η θέση. Στην 3η συµµετοχή, στη Σύρο το 2022, πήρε τη 2η θέση και το κύπελλο περισσότερων αλιευµάτων.
Φέτος πήρε την τέταρτη θέση και το κύπελλο µεγαλύτερου ψαριού. Αφιέρωσε 7 ηµέρες για προετοιµασία.

Μάνος Χριστάκης:
Αδερφός του Στέλιου, που ήρθε κι αυτός από την Κρήτη. Ήταν η παρθενική του συµµετοχή σε Πανελλήνιο πρωτάθληµα. Η πρώτη του επαφή µε αγώνες έγινε στην Κέρκυρα το 2021, σαν βοηθός και δύτης ασφαλείας του αδερφού του Στέλιου Χριστάκη. Ήταν τόσο όµορφη η εµπειρία αυτή, που αµέσως µετά πήγε σαν βαρκάρης του στην Τυνησία. Εκεί, οι όµορφες εικόνες που είδε τον έκαναν να ζηλέψει γιατί δεν ήταν αθλητής.
Έτσι, όταν είδε την προκήρυξη για το Πανελλήνιο πρωτάθληµα στο Πόρτο Χέλι, σκέφτηκε «γιατί όχι αθλητής αυτή τη φορά;» Αφιέρωσε 7 ηµέρες αναγνώρισης.

Τάσος Γκάρτσεβιτς:
Ήρθε από την Αθήνα. Έχει συµµετάσχει σε 5 ατοµικά πρωταθλήµατα και 1 οµαδικό, µε κυριότερες θέσεις: 1η στο οµαδικό στη Σύρο, 4η στο ατοµικό στην Καλαµάτα, 6η στο Πόρτο Χέλι, και 5η στην Κέρκυρα όπου πήρε και το κύπελλο µεγαλύτερου ψαριού. Όπως βλέπουµε φλερτάρει σταθερά µε τις πρώτες θέσεις και θα έλεγε κανείς πως είναι ένα νέο αστέρι που έρχεται. Αφιέρωσε 6 ηµέρες για προετοιµασία.

Γιώργος Κωτσιανδρής:
Ήρθε από την Τρίπολη. Ήταν η πρώτη του συµµετοχή σε Πανελλήνιο πρωτάθληµα. Είναι αθλητής του Συλλόγου Ε/Κ & Υ/∆ ΝΗΡΙΤΗΣ. Η συµµετοχή του στο φετινό πρωτάθληµα ήταν κάτι που ήθελε να δοκιµάσει πολύ για την εµπειρία, δίχως να έχει συγκεκριµένους στόχους και για να στηρίξει τον αγωνιστικό θεσµό του πρωταθλήµατος.

Γιατί σε κάποια άκρη του µυαλού του, όπως µας είπε, υπάρχει η σκέψη πως όσο αυτό λέγεται «αγωνιστικό» και θεωρείται άθληµα, δεν θα µπορέσουν να µας επηρεάσουν (κόψουν), αυτή την όµορφη ενασχόληση. Από µικρός έβλεπε βιντεάκια µε αγώνες και ευχόταν να µπορέσει να ζήσει µελλοντικά τέτοιες στιγµές.

Φέτος λοιπόν είχε την ευκαιρία να πραγµατοποιήσει αυτό το όνειρο. Παρόλο που τελικά πήρε τη δέκατη θέση, µέσα του νιώθει ήδη νικητής από όλα αυτά που αποκόµισε µε τη συµµετοχή του. Συζητήσεις, γνωριµίες, και ειδικά φιλίες που απέκτησε µε παλιούς και καινούργιους αθλητές, είναι κάτι που σίγουρα θα µείνει στο µυαλό του και θα ήθελε πολύ να ξαναζήσει.

Μιχάλης Σιµιτσάκης:
Ήρθε από Αθήνα. Έχει συµµετάσχει σε τρία πρωταθλήµατα και λατρεύει το θεσµό. Είναι ανερχόµενο ταλέντο και κάθε χρόνο ανεβαίνει σταθερά ψηλότερα. ∆είγµα πως την πρώτη µέρα του αγώνα βρέθηκε στη δεύτερη θέση της κατάταξης. Αφιέρωσε 4 ηµέρες για προετοιµασία.

Νίκος Καµπάνης:
Ήρθε από την Αθήνα µε σκοπό να κάνει 6 ηµέρες προετοιµασίας. Όµως ένα πρόσκαιρο κρύωµα του στέρησε δύο από αυτές.

Τι να πει κανείς γι’ αυτόν τον αθλητή µε την τεράστια εµπειρία, που έχει λάβει µέρος σε 19 Πανελλήνια πρωταθλήµατα (όσα κι ο Μανώλης Περιστέρης). Κυριότερες διακρίσεις του Ν. Καµπάνη, µία 2η θέση στο οµαδικό στη Χαλκιδική το 1997 και µια 2η θέση στο ατοµικό πρωτάθληµα στο Βόλο το 2007, εκτός από άλλες αρκετές θέσεις ψηλά στην κατάταξη.

Βασίλης Μπίµπας:
Είναι από το Πόρτο Χέλι. Έχει λάβει µέρος σε 16 Πανελλήνια πρωταθλήµατα. Ένας «Μαθουσάλας» του αγωνιστικού ψαροτούφεκου, µε συνολικά µόλις 3 συµµετοχές πίσω από Καµπάνη και Περιστέρη.
∆εν αφιέρωσε χρόνο σε προετοιµασία, λόγω επαγγελµατικών υποχρεώσεων.

Σωτήρης Μαυροµάτης:
Από την Κόρινθο. Έχει λάβει µέρος σε 3 πρωταθλήµατα. ∆υνατός ψαροκυνηγός, µε µεγάλη εµπειρία. Του άρεσε πάρα πολύ ο αγώνας. Όπως µας είπε, το απόλαυσε και τον χαρακτήρισε «µεγάλη γιορτή». Με χαρά θα κατέβει και στο επόµενο.
∆εν κατάφερε να έχει ηµέρες προετοιµασίας, βασίστηκε µόνο στη γνώση του τόπου από τα προσωπικά του ψαρέµατα.

Νίκος Σαραντινός:
Από την Κρήτη. Σπουδαίος αθλητής, µε πολλές διακρίσεις και κυριότερη τη συµµετοχή του στην Εθνική οµάδα, µαζί µε τον Γιάννη Σιδέρη και τον Γεράσιµο Καββαδία, στο Παγκόσµιο πρωτάθληµα της Σύρου το 2016, όπου η χώρα µας κατέκτησε το χρυσό µετάλλιο.
Αφιέρωσε 4 ηµέρες για προετοιµασία.

Βασίλης Χριστοφορίδης:
Νέο αίµα, ήρθε για πρώτη φορά στο πρωτάθληµα από Αθήνα, µε τα χρώµατα του Ναυτικού Οµίλου Σύρου. Ήθελε να έχει αυτή την εµπειρία, µιας και λατρεύει το µπλε και τη θάλασσα. ∆εν πρόλαβε να κάνει αναγνώριση, διότι η δουλειά και οι υποχρεώσεις δεν τον άφησαν. Του άρεσε πολύ το πρωτάθληµα και κάθε χρόνο θα δίνει το παρών, όπως µας είπε.

Παναγιώτης Σπηλιωτόπουλος:
Κι αυτός ήρθε για πρώτη φορά, µε τα χρώµατα του Α.Ε. Βούλας. Βρέθηκε για πρώτη φορά στο Πόρτο Χέλι, δεν είχε γνώση του τόπου και δεν κατάφερε να κάνει αναγνώριση, λόγω επαγγελµατικών υποχρεώσεων.

Ο γενικότερος σκοπός του ήταν να περάσει καλά µε την παρέα του και να πάρει εµπειρίες για τους επόµενους αγώνες, µιας και θα ήθελε να συµµετάσχει σε όσους περισσότερους µπορεί στο µέλλον.

ΠΟΙΟΙ ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΝ
Είχαμε όμως και σημαντικές απουσίες αθλητών που δίνουν σταθερά το παρόν κάθε χρόνο και θα έκαναν το πρωτάθλημα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό αν ήταν παρόντες. Δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα: Γ. Καββαδίας, Λ. Δερτιλής, Γ. Σωτήραλης, Μ. Περιστέρης, Β. Κωτσάκης, Μ. Γιάνκος, Κ. Νταής, Κ. Μακρής και Απ. Τζουμάκας.

Θα βάλω και τον εαυτό μου στους παραπάνω, γιατί ενώ είχα σχεδιάσει να κατέβω κι εγώ τουλάχιστον με 6 ημέρες αναγνώρισης, τελικά, για προσωπικούς λόγους, την τελευταία στιγμή δεν τα κατάφερα. Σαν ένας όμως από τους εκλέκτορες της Εθνικής Ομάδας, δεν θα μπορούσα να λείψω από τη διοργάνωση. Έτσι κατέβηκα να παρακολουθήσω απλά τον αγώνα δια ζώσης.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ της 1ης ημέρας
Ενώ την εβδοµάδα πριν τον αγώνα οι καιρικές συνθήκες ήταν τέλειες, το Σάββατο, πρώτη ηµέρα του αγώνα, στην τράπεζα της Κοιλάδας η πρόβλεψη ήταν πως ο καιρός θα χάλαγε µε δυνατό νοτιά. Αυτό έκανε τον Αλυτάρχη Γιώργο Ιωάννου να προετοιµαστεί για σοβαρές αποφάσεις, µε γνώµονα την ασφάλεια των αθλητών.

Έτσι ο αγώνας ξεκίνησε κανονικά, περίπου στις 08:30 το πρωί. Σε περίπτωση που δυνάµωνε ο νοτιάς, η δοµή της τράπεζας ήταν τέτοια ώστε στο µισό κοµµάτι της, µέσα στον κόλπο της Κοιλάδας, ήταν προστατευµένη από τον καιρό. Κάποιοι αθλητές κινήθηκαν στο κοµµάτι της τράπεζας όπου ο καιρός θα χειροτέρευε κάποια στιγµή.

Όταν όµως ο καιρός άρχισε να δυναµώνει επικίνδυνα, µετά από 2,5 ώρες περίπου, ο Αλυτάρχης του αγώνα, πολύ σωστά, µάζεψε τους αθλητές και τους µετέφερε στο ασφαλές, προστατευµένο από τον καιρό, κοµµάτι στον Κόλπο της Κοιλάδας, όπου όλα εξελίχθηκαν οµαλά και ο αγώνας ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα.

Τη δεύτερη ηµέρα, στην τράπεζα της Ψηλής, ο καιρός ήταν πολύ καλός και ο αγώνας που ξεκίνησε στις 09:15 ολοκληρώθηκε οµαλά µετά από 5 ώρες. Όλα έδειχναν πως θα είχαµε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθληµα, το οποίο επιβεβαιώθηκε µετά το τέλος της πρώτης ηµέρας αγώνα.

Έτσι, µετά το ζύγισµα της πρώτης µέρας είχαµε πέντε αθλητές στην κορυφή. 1. Ρίγγας, 2. Σιµιτσάκης, 3. Γκάρτσεβιτς, 4. Χριστάκης Στέλιος, 5. Σιδέρης (κατά σειρά, µε διαφορές σε λίγα γραµµάρια), ενώ στην 6η και 7η θέση αντίστοιχα πλασαρίστηκαν οι Χριστάκης Μάνος και Νίκος Καµπάνης , αντίστοιχα, ακολουθώντας κατά πόδας τους προπορευόµενους.

Την επόµενη µέρα, όπως φαινόταν, θα δινόταν η «µητέρα των µαχών» στο νησί Ψηλή, σε µια τράπεζα όπου οι µυηµένοι γνωρίζουν πως δίνει πάντα τον πρωταθλητή.

ΠΩΣ ΨΑΡΕΨΑΝ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ
Ο Ρίγγας έδωσε πιο πολύ έµφαση στην τράπεζα της Κοιλάδας. Είχε αρκετές επιλογές. Είχε βρει σφυρίδες, σηκιούς, συναγρίδες, γουρουνόψαρα και λεοντόψαρα, αλλά λόγω του καιρού µπόρεσε και ψάρεψε µόνο µέσα στον κόλπο και περιορίστηκε στα στίγµατά του, όπου κατάφερε όµως και πήρε ωραία ψάρια, τα οποία τον έφεραν στην πρώτη θέση.

Την δεύτερη μέρα αποφάσισε να ξεκινήσει στη µεσοπέλαγη ξέρα, όπου είχε βρει ψάρια αλλά ήταν βαθιά. Ξεκίνησε σκεπτόµενος έξυπνα, υπολογίζοντας πως δεν θα έχει πολύ κόσµο και θα είναι λίγο πιο ήσυχα τα πράγµατα. Όντως τις πρώτες δύο ώρες ήταν σχεδόν µόνος του στην ξέρα, καταφέρνοντας να πάρει τρία ωραία ψάρια.

Μετά από αυτό, βγήκε στο νησί για να µαζέψει λιανά αλλά πήρε µόνο έναν κέφαλο. Τα ψάρια ήταν κυνηγηµένα και είχαν εξαφανιστεί. Σκέφθηκε να ξαναγυρίσει στην ξέρα, αλλά ο καιρός δεν το επέτρεψε, οπότε έµεινε στο νησί και τελείωσε τον αγώνα του εκεί.

Ο Σιµιτσάκης ξεκίνησε πάνω στον καιρό, κυνηγώντας άσπρα ψάρια κοντά στην Κορακιά, κάνοντας ένα ψάρεµα που του αρέσει πολύ και τα καταφέρνει πολύ καλά. Αργότερα κινήθηκε πιο βαθιά, σε ένα ροφό και µια σφυρίδα που ήξερε, όµως είδε άλλα σκάφη πάνω από το κοµµάτι και έτσι εγκατέλειψε αυτήν την ιδέα.

Αµέσως µετά επιδεινώθηκε ο καιρός και συνέχισε τα ρηχά καρτέρια στον κόλπο της Κοιλάδας, µαζεύοντας άσπρα ψάρια τα οποία τον έφεραν στη 2η θέση στο τέλος της ηµέρας, µε λίγα γραµµάρια διαφορά από την πρώτη.

Τη 2η μέρα είχε πολλά καλά σηµεία για να ψαρέψει και να κρατηθεί στην τριάδα. Όµως στα δύο καλύτερά του σηµεία, όπως µας είπε, υπήρχαν φώκιες που έδιωξαν τα ψάρια. Από κει και πέρα το πάλεψε, τα έδωσε όλα και έφερε 6 – 7 ψάρια στη ζυγαριά, αλλά όλα στο όριο, χάνοντας αρκετά από αυτά στο ζύγισµα για 5-10γρ.

Ο Γκάρτσεβιτς κινήθηκε σε µεγάλα βάθη. Παρ’ όλο που είχε αγωνιστεί ξανά στα συγκεκριµένα σηµεία, έστησε τον αγώνα σε καινούρια στίγµατα.

Την πρώτη µέρα του αγώνα όλα κύλησαν πολύ καλά και το µόνο αρνητικό είναι ότι επέλεξε να βγει πάνω στον καιρό, όπου είχε κάποια καλά στίγµατα, επειδή ο αλυτάρχης επέλεξε για την ασφάλεια όλων να ψαρέψουν τη µισή τράπεζα. Εκεί είχε κοµµάτια που ουσιαστικά τα είχε κάνει και έτσι έµεινε άπραγος για το υπόλοιπο του αγώνα.

Τη 2η μέρα ξεκίνησε αρκετά στραβά. Ελειπαν πολλά ψάρια του, έχασε έναν µεγάλο ρόφο, αλλά σώθηκε µε µια µεγάλη πίγγα που έπιασε σε ένα βαθύ σκαλί ανοιχτά στην ξέρα και ένα λεοντόψαρο.

Ο Στέλιος Χριστάκης έδωσε περισσότερη βάση στην Κοιλάδα. Αποφάσισε λόγω καιρού να µην πάει στο κοµµάτι που χτύπαγε ο καιρός, παρ’ όλο που εκεί είχε βρει µία σφυρίδα και κάποιους ροφούς δύσκολους. Βρήκε αρκετά λιανά, αλλά δεν ρίσκαρε γιατί φοβήθηκε πως θα είναι θολά λόγω καιρού.

Έτσι όταν είδε τον καιρό να µεγαλώνει, επέλεξε να µείνει στην Κοιλάδα. Το πλάνο του τελικά πήγε πολύ καλά, αφού στην πρώτη επιλογή που είχε ροφό, τον έπιασε, στην πρώτη βουτιά µάλιστα. Πέρα από τον ροφό (4.850), κατάφερε να πιάσει 4 λίτσες, 1 σκάρο, 1 σµέρνα και 1 λεοντόψαρο.

Τη 2η μέρα στην Ψηλή, ξεκίνησε µε πολύ καλή διάθεση. Στις πρώτες επιλογές πήρε ένα λεοντόψαρο και µετά από λίγο έναν µεγάλο σηκιό (1.320) και έτσι έκλεισε γι’ αυτόν η ψαρευτική µέρα.

Ο Σιδέρης στην Α΄ τράπεζα είχε ψάρια από 30 έως 55 µέτρα. Ψάρεψε πάνω στον καιρό από την έναρξη και τα πήγαινε πολύ καλά, ώσπου ο Αλυτάρχης και µε απόφαση του Λιµεναρχείου, έπρεπε να µεταφέρει τους αθλητές στο άλλο µισό της τράπεζας, λόγω καιρού.

Έτσι άλλαξε σχέδιο και ψάρεψε αυτοσχεδιάζοντας. ∆υο ψάρια δεν του µέτρησαν για 5 και 15 γραµµάρια, αλλά έµεινε ζωντανός σε απόσταση µόλις 900 γραµµάρια από την πρώτη θέση. Όπως δήλωσε µετά το ζύγισµα της πρώτης µέρας, η νήσος Ψηλή δίνει πάντα τον νικητή.

Ο Ρίγγας του στέρησε το πρωτάθληµα τρία χρόνια πριν στην ίδια τράπεζα, µε τη διαφορά να ξεκαθαρίζει από µια σάλπα 400γρ., ρίχνοντας το ποσοστό του και βγάζοντας νικητή τον Καββαδία µε 0,5%. Άρα ο εφιάλτης ήταν έτοιµος να κάνει και πάλι την εµφάνισή του!

Τη 2η μέρα στην Ψηλή, είχε πέντε ροφούς και σηκιούς και κάποια κοµµάτια µε συναγρίδες από 47 έως 60 µέτρα. Επίσης, έναν µαύρο, κιλίσιο σαργό στα 10 µέτρα βάθος! Οι πρώτες 4 βουτιές ήταν στα 50 µέτρα, µε ρέµα! Πήρε έναν σηκιό και µετά πήγε για διαδοχικά καρτέρια και πήρε δύο συναγρίδες και µια χοντρή στήρα. Από τα 52 µέτρα, µε ρέµα, πήρε ακόµα έναν σηκιό.

ξαντληµένος στο σκάφος αλλά έχοντας πάρει καλά ψάρια, ένιωθε πως κάτι λείπει ακόµα. Έτσι στο φινάλε αποφάσισε να κινηθεί στον µεγάλο σαργό στα 10 µέτρα. Η πρώτη βουτιά απέβη άκαρπη, καθώς δεν µπορούσε να θυµηθεί σωστά το σύµπλεγµα των βράχων που θα τον οδηγούσε στη σχισµή.

Στην άνοδο όµως από µια βουτιά, είδε λίγο πιο πέρα τον χαρακτηριστικό βράχο. Βούτηξε, κατάφερε να χωρέσει το όπλο και έριξε. ∆ευτέρωσε, και σε τρίτη βουτιά βγήκε ο κιλίσιος σαργός.

Αµέσως µετά ανέβηκε στη βάρκα και είπε: «Αν ο Κερκυραίος δεν έχει κάνει πάλι το θαύµα του, αυτό το ψάρι είναι το 11ο πρωτάθληµά µου»! Την υπόλοιπη ώρα έκανε αρκετές βουτιές, άκαρπες όµως.

Ο Καµπάνης ξεκίνησε µέσα στον κόλπο της Κοιλάδας µε καρτέρια για κέφαλους στα ρηχά, χωρίς αποτέλεσµα όµως. Αµέσως µετά κινήθηκε σε ένα σκαλοπάτι που ήξερε πως κάνει συναγρίδες και σε ένα καρτέρι έπιασε µια (1.600).

Ύστερα κινήθηκε κοντά στην ιχθυοκαλλιέργεια στο Θυνί, όπου σε µια επιλογή στα 40 µέτρα είχε έναν µεγάλο ροφό. Ο ροφός έλειπε, αλλά κοντά σε µια άλλη επιλογή στα 38 µέτρα, είχε µια 8κιλη σφυρίδα µαζί µε ένα µεγάλο γουρουνόψαρο.

Κατεβαίνοντας, η σφυρίδα τρόµαξε και µπήκε στο θαλάµι της, αλλά παρ’ όλο που το γουρουνόψαρο ήταν εύκολη λεία, ο Νίκος προτίµησε να προσπαθήσει να κυνηγήσει τη σφυρίδα στο θαλάµι της. ∆εν κατάφερε κάτι και στην άνοδο επέλεξε να ρίξει στο γουρουνόψαρο, τη στιγµή που αυτό προσπαθούσε να µπει στο θαλάµι της σφυρίδας.

Η βέργα κάρφωσε το γουρουνόψαρο στην ουρά και καρφώθηκε κι αυτή στον βυθό. ∆εν τράβηξε βιαστικά τη βέργα, επιλέγοντας να κάνει µια ολοκληρωµένη βουτιά αµέσως µετά. Έτσι, όταν κατέβηκε ξανά να µαζέψει βέργα και ψάρι, αυτό δυστυχώς ξεψάρισε, µάλλον επειδή το φτεράκι της βέργας έµεινε κλειστό. Συνέχισε όµως εκεί το ψάρεµά του για λίγο ακόµα και πήρε έναν σκάρο 400γρ. Μετά, λόγω καιρού, περιορίστηκε στην Κοιλάδα, χωρίς αποτέλεσµα όµως.

Την επόμενη μέρα στην Ψηλή, είχε µαρκαρισµένα δύο λεοντόψαρα, τα οποία έλειπαν και πιθανόν τα είχαν πάρει άλλοι. Σε ένα βαθύ κοµµάτι είχε σηµαδέψει δυο πίγγες, αλλά όταν πήγε τα ψάρια, ήδη τροµαγµένα, έφυγαν στο χάος. Έτσι συνέχισε µε ελεύθερο ψάρεµα και πήρε τρία έγκυρα ψάρια.

Ο Κωτσιανδρής πρώτη µέρα του αγώνα, είχε πολύ άγχος σαν πρωτοεµφανιζόµενος. Είχε και µια ατυχία πάνω στον αγώνα, καθώς του σκίστηκε το παντελόνι της στολής, µε αποτέλεσµα να συνεχίσει έτσι για την υπόλοιπη µέρα. Κατάφερε να πάρει δύο ψάρια έγκυρα, µια λίτσα και έναν σαργό.

Στην Ψηλή τη 2η μέρα, χωρίς να έχει κάνει αναγνώριση εκεί, κατάφερε να πάρει ένα λεοντόψαρο.

Ο Σαραντινός, καθώς η ορατότητα στα θαλάµια που είχε στιγµατίσει ήταν δραµατικά µειωµένη λόγω της συννεφιάς, αναγκάστηκε να αλλάξει πλάνο και βγήκε στον γιαλό, όπου κατάφερε να πιάσει µόνο έναν κέφαλο που δεν µέτρησε για 10γρ. και ένα λεοντόψαρο που του έδωσε τη χαµηλή βαθµολογία της πρώτης ηµέρας.

Την επόμενη μέρα στην Ψηλή στην ξέρα, τα πράγµατα πήγαν σχεδόν όπως τα είχε φανταστεί. Μια ωραία στήρα, µια µικρή συναγρίδα, ένα λεοντόψαρο και ένας µεγάλος σηκιός ήταν τα ψάρια που του έδωσαν την 4η θέση της ηµέρας και την 9η τελική θέση του αγώνα.

Από τις άτυχες στιγµές του αγώνα ήταν το κρύψιµο µιας µεγάλης σφυρίδας την πρώτη µέρα, που θόλωσε την πλάκα της και δεν του έδωσε την ευκαιρία για βολή, παρ’ όλο που σε όλες τις προηγούµενες ηµέρες την έχει σε φωτογραφίες και βίντεο, «σε όλες τις δυνατές πόζες», όπως µας είπε ο έµπειρος βαρκάρης του, Βασίλης Καλογερόπουλος. Επίσης, τη δεύτερη µέρα του ξεψάρισε µια συναγρίδα γύρω στα δύο κιλά.

O Μαυρομάτης (δεξιά)

Ο Μαυροµάτης είχε πολλά στίγµατα στον κόλπο της Κοιλάδας και µετά στο Θυνί προς την Κορακιά. ∆εν του βγήκε όµως και δεν έκανε πολλά ψάρια.

Ψάρεψε ελεύθερα στην Ψηλή την επόμενη μέρα , προς το ανοιχτό πέλαγος. Του πήγαν όλα καλύτερα και έφερε ωραία άσπρα ψάρια στη ζυγαριά, δείχνοντας έτσι την αξία του και παίρνοντας τελικά την έκτη θέση.

Ο Πατεράκης ξεκίνησε ρηχά καρτέρια από 0 έως 20 µέτρα για άσπρα ψάρια και µετά κινήθηκε σε βαθύτερα σηµεία. Μετά από αρκετές βουτιές και επιλογές χωρίς αποτέλεσµα, αποφάσισε να βγει επάνω στον καιρό, όπου εκεί είχε την ατυχία να του φύγει το ένα πέδιλο από το σκάφος, πράγµα που του έριξε πολύ την ψυχολογία.

Σε µια επιλογή του βρήκε έναν ροφό κοντά στα 7 κιλά, τον οποίο δεν κατάφερε να πάρει. Αµέσως µετά ήρθε το Λιµεναρχείο και ο Αλυτάρχης και τον αποµάκρυνε.

Την επόμενη και τελευταία μέρα του αγώνα η προσπάθειά του ήταν µεγάλη. Είναι γνωστό πως η τράπεζα είναι πολύ δύσκολη και δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου ψάρια. Έφερε 1.315 πόντους στη βαθµολογία, τελικά.

Ο Μάνος Χριστάκης, αν και πρωτοεµφανιζόµενος, µε αρκετό άγχος όπως ο ίδιος είπε, έφερε ωραία, µετρήσιµα ψάρια στη ζυγαριά, µε το καλύτερο να είναι µια σφυρίδα που δεν µέτρησε για πολύ λίγα γραµµάρια. Πήγε πολύ καλά και πήρε τελικά την έβδοµη θέση στη συνολική κατάταξη, στην πρώτη του συµµετοχή σε πρωτάθληµα.

Ο Χαλκής πήρε την όγδοη θέση στην κατάταξη. Θα µπορούσε να πάει καλύτερα, γιατί έχασε µια καλή συναγρίδα και κάποιοι σηµαδεµένοι ροφοί έλειπαν.
Τη 2η μέρα έχασε χρόνο γιατί του σκάλωσε η βέργα σε έναν 8κιλο ροφό που του βράχωσε στα 38 µέτρα. Κάποια πολύ βαθιά καρτέρια για συναγρίδες, δεν απέδωσαν όπως θα ήθελε.

Ο Βλάχος σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, επέλεξε να πάει πρώτη επιλογή σε µία σµέρνα και στο ίδιο σηµείο έκανε καρτέρι για συναγρίδες και σκάρους. Εκεί κατάφερε να πάρει δύο σκάρους.

Μετά από περίπου µια ώρα αγώνα, αποφάσισε να πάει προς Κορακονήσια όπου είχε δει αρκετά ψάρια. Λίγο µετά την άφιξή του όµως, ενηµερώθηκε από τον Αλυτάρχη πως πρέπει να αποχωρήσει γιατί ο καιρός δυνάµωνε.

Γύρισε στον κόλπο της Κοιλάδας και µετά από 3 ώρες αγώνα αφιέρωσε µία ώρα γιαλό και την τελευταία ώρα σε ένα κόψιµο για καρτέρια, χτυπώντας δύο ακόµη σκάρους, που όµως δεν µέτρησαν τελικά για λίγα γραµµάρια.

Στο νησί Ψηλή τη 2η μέρα, µε καρτέρια στα γκρέµια και συρτό, πήρε δύο έγκυρους σκάρους και έναν έγκυρο κέφαλο.

Ο Χριστοφορίδης ψάρεψε ελεύθερα και τις δύο µέρες του αγώνα, µιας και δεν είχε κάνει καθόλου αναγνώριση. Παρ’ όλα αυτά, έπιασε δύο µεγάλους κέφαλους και τη 2η μέρα επιασε ένα λεοντόψαρο.

Ο Μπίµπας, παρόλο που µένει στην περιοχή, όπως είπαµε και νωρίτερα, δεν είχε το χρόνο να κάνει προετοιµασία λόγω επαγγελµατικών υποχρεώσεων και έτσι έπεσε για τη συµµετοχή και την τιµή των όπλων.

Προσπάθησε πολύ σε ελεύθερο ψάρεµα, αλλά δυστυχώς η τύχη δεν ήταν µε το µέρος του. Έπεσε για τη συµµετοχή για να τιµήσει τον θεσµό.

Ο Σπηλιωτόπουλος στην πρώτη του βουτιά στάθηκε άτυχος, µιας και έχασε ένα µεγάλο λαβράκι, το οποίο πέταξε τη βέργα από πάνω του, και έτσι έµεινε µόνο µε τρία ψάρια στο ζύγισµα, ένα λεοντόψαρο, έναν σκάρο και µια µικρή συναγρίδα. Τη 2η μέρα του αγώνα κατέληξε µε 5 σκάρους, µιας και η τράπεζα ήταν ένα βαθύ κοµµάτι και στη βαθύτερη ζώνη που κινήθηκε δεν κατάφερε να βρει κάτι, οπότε ψάρεψε ρηχότερα.

Όπως είπε, αυτό που εισέπραξε από τον αγώνα είναι µόνο καλές αναµνήσεις, µόνο καλές εµπειρίες και µόνο αγαπηµένες στιγµές, µιας και οι περισσότεροι είναι φίλοι. «Είναι µια τεράστια γιορτή, αλλά και ο κορυφαίος θεσµός του ψαροτούφεκου. Ελπίζω του χρόνου να έχω περισσότερο χρόνο και να προετοιµαστώ καλύτερα».

Ο αγώνας ολοκληρώθηκε οµαλά και όλο το ενδιαφέρον πλέον µεταφέρθηκε στο ζύγισµα, όπου όπως ήταν αναµενόµενο, είχαµε έντονο συναγωνισµό και µεγάλες ανατροπές.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ

Γιάννης ΣΙ∆ΕΡΗΣ
Σ’ αυτό το Πανελλήνιο πρωτάθληµα αποφάσισα να αφιερώσω 6 ηµέρες προετοιµασίας. Με βοήθησε ο Αλέξανδρος Κούκος, τόσο στο νερό, όσο και στο σκάφος. Εκείνος ήταν ένας από τους λόγους που κέρδισα. Εκείνος και µια φωτογραφία µε τον γιο µου ή ένα κύπελλο, οποιοδήποτε κύπελλο.

Στον Αλέξανδρο δεν αρέσει να χάνει και αλήθεια αισθανόµουν µια πίεση απέναντί του. Άφησε την οικογένειά του 10 ηµέρες για εµένα. Τα χόµπι του, τη ζωή του, θυσίασε την άδεια από τη δουλειά του και άλλα πολλά. ∆εν κέρδισα, κερδίσαµε! Είναι σκληροί οι αγώνες. Ξυπνούσαµε πέντε το πρωί, επιστρέφαµε έξι και µισή το απόγευµα. ∆εν κέρδισα, κερδίσαµε!

Να αγαπάτε τους βαρκάρηδές σας και να τους προβάλετε! Το ίδιο και τους δύτες ασφαλείας. Αφήνουν την προσωπική τους ζωή για να προβληθεί η δική σας (για τους αθλητές το γράφω αυτό). Το λιγότερο που µπορείτε να κάνετε, είναι µια φωτογραφία µαζί τους. Σαν να είσαστε οµάδα. Οµάδα είσαστε!

Ο Ρίγγας είχε ψάρια και µάλιστα χοντρά, νόµισα πως έχανα την πρώτη θέση, µα η ζυγαριά έγειρε προς το µέρος µας. «Γιάννη» του είπα «ειλικρινά ήθελα να το πάρεις ή εσύ ή εγώ. Γιατί αν όχι εµείς, τότε ποιος; Ποιος έχει την εµπειρία µας; Ποιος ψαρεύει σ’ έναν αγώνα µε όραµα τον τίτλο;»

Κερδίσαµε τελικά µε 2%. Βούρκωσα… 11 πανελλήνια πρωταθλήµατα, ποτέ δεν το φαντάστηκα αυτό σαν ξεκινούσα. 13 βάθρα σε 16 πρωταθλήµατα! Εγώ άντεξα στα 48 µου και πήρα έναν ακόµα τίτλο!

Χρωστώ ένα µεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους εσάς που µε αµφισβητήσατε, γιατί µε κάνατε καλύτερο ψαρά! Αλέξανδρε σ’ ευχαριστώ! Χωρίς εσένα δεν θα τα κατάφερνα. Επίσης, ένα µεγάλο ευχαριστώ στον δύτη που πρότεινα για δύτη ασφαλείας µου, τον ∆ηµήτρη Κόλια.

Ένα µεγάλο ευχαριστώ στον Γιάννη Χαλά και την εταιρεία του MEISTER, που ακούει κάθε παραξενιά µου και τη δηµιουργεί ακόµη. Στη στήριξη που µου δίνει η εταιρεία Indigo, παρά την κακοποίηση που κάνω στο σκάφος τους.

Γιάννης ΡΙΓΓΑΣ
52ο Πανελλήνιο πρωτάθληµα υποβρύχιας αλιείας. Ίσως το πιο δύσκολο Πανελλήνιο που έχω λάβει µέρος. ∆ύσκολο από όλες τις απόψεις.

Πρώτον από θέµα αντιπάλων, καθώς ήταν όλοι τους δυνατοί και άξιοι, µε υψηλό επίπεδο, δεύτερον από θέµα καιρού, αφού και τις δύο µέρες η θάλασσα ήταν αγριεµένη µε ρέµατα, και τρίτον, ψάρεµα σε µεγάλα βάθη µε θολά νερά. Αλλά µε σωστή προετοιµασία έφερα τα επιθυµητά αποτελέσµατα και κατάφερα να πάρω τη δεύτερη θέση.

Όλα αυτά δεν θα είχαν γίνει αν δεν είχα τη βοήθεια από τον Τάσο Χάλαρη XT Diving Pro, τον όµιλό µου ΝΑΟ Κέρκυρας και δύο καλούς µου φίλους που µε βοήθησαν στη βάρκα, τον Κωνσταντίνο Ελύτη και τον Danijel Pizentic.

Επίσης, θέλω να συγχαρώ το Γιάννη Σιδέρη για την πρώτη θέση και για την 11η φορά που βγαίνει πρώτος, καθώς και τον Τάσο Γκάρτσεβιτς για την 3η θέση. Συγχαρητήρια επίσης αξίζουν στους διοργανωτές για την άψογη οργάνωση του αγώνα. Να επισηµάνω ότι µε χαροποίησε ιδιαίτερα η συµµετοχή νέων αθλητών. Ραντεβού στο επόµενο!

Τάσος ΓΚΑΡΤΣΕΒΙΤΣ
Ένα ακόµα Πανελλήνιο πρωτάθληµα τελείωσε και έφτασε για εµένα η ώρα του απολογισµού. Ήταν η 5η συµµετοχή µου σε Πανελλήνιο πρωτάθληµα. Σε όλους τους υπόλοιπους αγώνες είχα φτάσει µερικές φορές κοντά στην πηγή, αλλά δεν µπορούσα να πιώ νερό. Πάντα κάτι µου έλειπε, κάτι που µε προβληµάτιζε. Μου χρειάστηκε να αποµακρυνθώ για έναν χρόνο, ώστε να αλλάξω κάποια πράγµατα ριζικά στο ψάρεµά µου και να έρθω πιο προετοιµασµένος.

Στο δρόµο για το Πόρτο Χέλι σκεφτόµουν τι θέλω από αυτόν τον αγώνα. Αυτό που είχα στο µυαλό µου ήταν µόνο να κερδίσω! Ένιωθα πλέον ότι βλέπω τα πράγµατα διαφορετικά και έπρεπε να το κάνουµε να συµβεί. Έτσι στήσαµε όλο το πλάνο µας. ∆ουλέψαµε γι’ αυτό και ας µην τα καταφέραµε, όµως ο τρόπος σκέψης µας πλέον είχε αλλάξει.

Όλους τους υπόλοιπους αγώνες µου νιώθω ότι τους έβλεπα µε µάτια πιο «παιδικά» και απλά είχα στο µυαλό µου να πάω καλά και ό,τι βγει. Ίσως να έδινα περισσότερο βαρύτητα πώς θα φανώ στα µάτια των άλλων και το τι θα πουν για εµένα, και αυτό µε κρατούσε πίσω από το να δω ότι η µεγαλύτερη µάχη και πιο ουσιαστική ήταν µε τον ίδιο µου τον εαυτό, να αγκαλιάσω όλα τα µειονεκτήµατά µου και να δουλέψω πάνω σε αυτά.

Θέλω να ευχαριστήσω σε αυτό το ταξίδι τους δύο ανθρώπους που µε βοήθησαν. Τον Βαγγέλη Κωτσάκη που ήρθε δύο µέρες και µε βοήθησε στην αναγνώριση για µην βουτήξω, γιατί αντιµετώπιζα ένα πρόβληµα υγείας και χρειάστηκε να πάρω αντιβίωση.

Τον ∆ηµήτρη Θεοδοσίου που ήταν όλες τις µέρες µαζί µου. Ήταν οι «πατερίτσες» µου σε όλο αυτό. Στάθηκε βράχος και βγάλαµε µαζί όλο τον δύσκολο αγώνα. Τους ευχαριστώ µέσα από την καρδιά µου!

Τέλος, ευχαριστώ τον χορηγό µου, Άγγελο Μιχαλόπουλο, που µε στήριξε υλικά και χρηµατικά για τη συµµετοχή µου σε αυτό το Πανελλήνιο!

Στέλιος ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ
Πρώτη φορά έλαβα µέρος στο Πανελλήνιο πρωτάθληµα στη Λήµνο, ως πρωτοεµφανιζόµενος. Επόµενο Πανελλήνιο στην Κέρκυρα, πιο οργανωµένα πλέον, πήρα τη 2η θέση. Στη συνέχεια έρχεται το πρωτάθληµα στη Σύρο, όπου και εκεί κατακτώ τη 2η θέση και το κύπελλο περισσότερων ψαριών.

Σήµερα, εδώ, στο 52ο Πανελλήνιο πρωτάθληµα στο Πόρτο Χέλι, κατάφερα να βγω 4ος και επίσης να πάρω το κύπελλο µεγαλύτερου ψαριού. Πολύ τιµητικό για µένα και τα φιλαράκια µου Χάρη Ακσαρίδη και Γιάννη Καραβιτάκη. Χωρίς εσάς το ταξίδι δεν θα είχε την ίδια αύρα, τα καταφέραµε και φέτος παρέα!

Για ακόµη µια φορά συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές. Μπράβο στον Γιάννη Σιδέρη, στον Γιάννη Ρίγγα και στον Τάσο Γκάρτσεβιτς. ∆είξατε τι αξίζετε! Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης άτοµα που µε βοήθησαν για ακόµη µια φορά να κάνω αυτό που αγαπώ, τον Τάσο Χάλαρη και την εταιρεία Xt Diving Pro καθώς και την εταιρία FURUNO που είναι πάντα εκεί για ό,τι τους ζητήσω.

Ευχαριστώ θερµά την εταιρία MNSHIPPING και τον φίλο µου Νίκο Τζωρτζάκη. Το Ναυτικό Όµιλο Σητείας που είναι χαρά µου να τον εκπροσωπώ. Την εταιρεία EL GRECO SPREARGUNS, Cavo Bianco, Αφοί Χατζάκη, Spearfishing Addicts, Mini Market Kantounia, Dexakis ελαστικά, τον φίλο Νικηφοράκη, Kalamia Beach bar, The Wall, Sitia Poker Club, Arian Market souvenirs, Vergitsis Fishing, Dagiorgio, Takisvoula και κάποιους ακόµα αθέατους ανθρώπους που µε βοήθησαν. Σας ευχαριστώ όλους µέσα από την καρδιά µου, που για ακόµη µια φορά ήσασταν εκεί για µένα!

∆ΗΛΩΣΗ του Προεδρου Εουδα ∆ηµήτρη ΓΑΛΗΝΑ
Ως Πρόεδρος της Ελληνικής Οµοσπονδίας Υποβρύχιας ∆ραστηριότητας και Αθλητικής Αλιείας είµαι πάρα πολύ χαρούµενος και υπερήφανος για την άκρως επιτυχηµένη διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήµατος Υποβρύχιας Αλιείας που διεξήχθη στο Πόρτο Χέλι.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι όλοι βοήθησαν ώστε ο αγώνας αυτός να στεφθεί µε απόλυτη επιτυχία. Ο διοργανωτής σύλλογος Αλίας Πόρτο Χελίου, οι αθλητές, ο αλυτάρχης, οι χορηγοί, οι δύτες ασφαλείας, οι βαρκάρηδες, συνέβαλαν στα µέγιστα ώστε αυτό το πρωτάθληµα να γίνει παρακαταθήκη για αξέχαστα πρωταθλήµατα.

Θέλω να απονείµω τα εύσηµα σε όλους τους αθλητές, γιατί βοήθησαν ώστε αυτός ο αγώνας, που ήταν ανταγωνιστικός από την πρώτη µέρα, να µείνει βαθιά χαραγµένος στη µνήµη µας ως ένα από τα οµορφότερα πρωταθλήµατα που έγιναν. Σας ευχαριστώ όλους για την πολύτιµη βοήθειά σας και σας καλώ να ξαναβρεθούµε στο επόµενο.

∆ΗΛΩΣΗ του Αλυτάρχη Γιώργου ΙΩΑΝΝΟΥ
Η πρώτη µου συµµετοχή σε αγώνες ήταν την δεκαετία του ‘80, δίπλα στις προχθεσινές τράπεζες του 52ου Πανελληνίου πρωταθλήµατος, όπου είχα συµµετοχή ως αλυτάρχης πλέον. Αλήθεια, πέρασαν σχεδόν 40 χρόνια! Συγκίνηση!

Ως αλυτάρχης προσπάθησα να είµαι δίπλα σε κάθε αγωνιζόµενο, σε όλη τη διάρκεια του διήµερου αγώνα. Έκανα πάνω κάτω την τράπεζα συνέχεια, να µε βλέπουν οι αθλητές και να νιώθουν ότι ο αγώνας εποπτεύεται και ότι ήµαστε µαζί µε τον γιατρό κοντά τους, αν χρειαστεί κάτι. Οι δύσκολες συνθήκες λόγω καιρού και τις δύο ηµέρες, αλλά και του µεγάλου βάθους που καταδύονταν τα παιδιά, µου προκαλούσε ανησυχία.

Από την άλλη όµως, είχα εµπιστοσύνη στο υψηλό τους επίπεδο, γιατί το αθλητικό υποβρύχιο ψάρεµα έχει περάσει σε άλλο επίπεδο! Τα συγχαρητήρια στον Αλίας Πόρτο Χελίου για την άψογη διοργάνωση.

Τα συγχαρητήριά µου στους Γιάννη Σιδέρη, Γιάννη Ρίγγα και Τάσο Γκάρτσεβιτς για την επιτυχία τους, και βέβαια σε όλους τους άλλους αθλητές που έδωσαν την ψυχή τους σε αυτόν τον πολύ όµορφο και δύσκολο αγώνα. Χάρηκα πολύ που είδα αγαπηµένους φίλους και εύχοµαι του χρόνου µε υγεία, όλοι όσοι συµµετείχαν αλλά και άλλοι τόσοι να βρεθούµε ξανά στο 53ο Πανελλήνιο!

Ε Ν Α  Μ Ε Γ Α Λ Ο  Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω  στους:

Α. Χειριστές Σκαφών – Δύτες Ασφαλείας
Αξίζει να αναφέρουµε ξεχωριστά τους Χειριστές σκαφών των αθλητών όπως και τους ∆ύτες Ασφαλείας – Κριτές τους. Έπαιξαν όλοι τους τεράστιο ρόλο στην επιτυχία των αθλητών. Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε καν πρωτάθληµα. Ένα µεγάλο ευχαριστώ λοιπόν απ’ όλους µας γι’ αυτά τα παιδιά. Aναλυτικά τα ονόματα Χειριστών και Δυτών Ασφαλείας στον παρακάτω πίνακα:

Β. Χορηγούς του Αγώνα
PATHOS XT DIVING PRO ΜΑΝΤΑRAY BLUE HUNTER  FURUNO DIVE360.gr TZANOUDAKIS DIVING  ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ-ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΣΙΦΑΚΗΣ

Κάπως έτσι φτάσαµε στο τέλος και το 52ο Πανελλήνιο πρωτάθληµα υποβρύχιας αλιείας στο Πορτο Χέλι ολοκληρώθηκε µε απόλυτη επιτυχία. Ξεχώρισε η ωριµότητα των συµµετεχόντων, το καλό κλίµα µεταξύ τους και τα τεράστια χαµόγελα στο τέλος.

Συγχαρητήρια στον Ναυτικό Όµιλο Αλιάς Πόρτο Χελίου και στον Πρόεδρο Σάκη Πίκουλα για την επιτυχία της διοργάνωσης.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως τίµησαν µε την παρουσία τους τη διοργάνωση τόσο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οµοσπονδίας Υποβρύχιας Αλιείας κ. ∆ηµήτρης Γαλήνας, ο οποίος µας έχει αγκαλιάσει πραγµατικά και είναι κάθε χρόνο παρών, όσο και ο Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Τζανουδάκης και ο Γενικός Γραµµατέας κ. Ευστράτιος Λιαρδάκης.

Λίγα λόγια για το θεσμό
Το Πανελλήνιο πρωτάθληµα λαµβάνει χώρα µια φορά µέσα στο χρόνο, για να καθορίζεται µέσω βαθµολογίας η τελική κατάταξη δέκα αθλητών.

Από τον µέσο όρο κατάταξης του τελευταίου Πανελληνίου και του προηγούµενου έτους, ολοκληρώνεται µια καινούρια δεκάδα και µέσα από αυτή επιλέγονται από τρεις εκλέκτορες οι αποστολές (τρεις βασικοί και ένας αναπληρωµατικός) που αντιπροσωπεύουν τη χώρα µας σε παγκόσµιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο κάθε χρόνο.

Οι αθλητές που συµµετέχουν κάθε χρόνο, αγγίζουν τους 15 έως 20 σε αριθµό, ανάλογα µε την περιοχή που διεξάγεται το πρωτάθληµα, µιας και η απόσταση είναι αυτή που καθορίζει την τελική παρουσία τους στον αγώνα, λόγω του κόστους µετακίνησης των αθλητών.

∆ιεξάγεται σε δύο µέρες, Σάββατο και Κυριακή, σε δύο διαφορετικές παραθαλάσσιες εκτάσεις, µήκους 3 ή 4 µιλίων περίπου η καθεµία, µε 5 ώρες αγώνα κάθε ηµέρα. Αν για κάποιο λόγο (πχ. κακοκαιρία) υπάρξει πρόβληµα στη διεξαγωγή, ο ελάχιστος χρόνος για να θεωρηθεί έγκυρο το πρωτάθληµα είναι 2,5 ώρες.

Κανόνες αφαλείας
Ο κάθε αθλητής καταδύεται µόνος του και δίπλα του στην επιφάνεια υπάρχει ένας δύτης ασφαλείας, ώστε να τον προσέχει και ταυτόχρονα να έχει και το ρόλο του κριτή. Οι δύτες ασφαλείας –κριτές- ορίζονται από τον Αλυτάρχη του αγώνα, ώστε να είναι άγνωστοι στον αθλητή, για ευνόητους λόγους. Στο σκάφος υπάρχει µόνο ένας χειριστής, το «δεξί χέρι» κάθε αθλητή, ο οποίος χειρίζεται το σκάφος και έχει δικαίωµα από τον κανονισµό να σηκώνει το έρµα (όσων αθλητών χρησιµοποιούν). Απαγορεύεται σε κάθε σκάφος να υπάρχει τέταρτο άτοµο πέραν αυτών!

Η κορυφαία δεκάδα
Είναι αυτονόητο πως µετά το τέλος του αγώνα τη δεκάδα απαρτίζουν δέκα κορυφαίοι αθλητές στην Ελλάδα κάθε φορά. Το πρωτάθληµα απεικονίζει ξεκάθαρα την αξία των αθλητών που συµµετέχουν. ∆εν είναι τυχαίο πως οι ίδιοι αθλητές κάθε χρόνο, σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, εναλλάσσονται στις θέσεις της κορυφής, αλλά και στις παρακάτω από αυτή.

Αυτό γίνεται να αµφισβητηθεί από κάποιον, µόνο εάν αυτός θέσει τον εαυτό του στην αγωνιστική διαδικασία και µέσα από αυτή κερδίσει µια θέση στην κατάταξη.

Τόπος διεξαγωγής
Το Πανελλήνιο πρωτάθληµα διεξάγεται νοµότυπα σε επιλεγµένες περιοχές, µε άδειες από το Κράτος και τις αρµόδιες Λιµενικές Αρχές. Η σύλληψη των θηραµάτων γίνεται απόλυτα ελεγχόµενα, µε αυστηρά οικολογικό τρόπο, τόσο σε βάρος όσο και σε ποσότητα, χωρίς τη βοήθεια βοηθητικών µέσων, όπως πχ. υποβρύχιο φωτισµό, έτσι ώστε µέσα από τη σύλληψη κάθε θηράµατος να αναδεικνύονται οι φυσικές δυνατότητες του κάθε αθλητή.

Στο τέλος κάθε διοργάνωσης, τα αλιεύµατα παραδίδονται από τον τοπικό Ναυτικό Όµιλο που ανέλαβε τη διοργάνωση, σε κοινωφελή Ιδρύµατα, γηροκοµεία κλπ., µε πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής.

Με σεβασµό στο περιβάλλον
Το πρωτάθληµα δεν επηρεάζει σε καµιά περίπτωση το οικοσύστηµα, µιας και γίνεται µόνο µια φορά το χρόνο, σε διαφορετικές περιοχές. Για παράδειγµα το 47Ο διεξήχθη το 2018 στην Καλαµάτα, το 48Ο το 2019 στη Λήµνο, το 49Ο το 2020 στο Πόρτο Χέλι, το 50Ο το 2021 στην Κέρκυρα και το 51ο το 2022 στη Σύρο).

Γίνεται µε αυστηρά ελεγχόµενο τρόπο στον χρόνο αγώνα, το βάρος, την ποσότητα και τα είδη των αλιευµάτων. Καταλαβαίνουµε λοιπόν πόσο σηµαντικό είναι αυτό, γιατί αν την ίδια στιγµή 20 ψαροκυνηγοί δρούσαν ανεξάρτητα σε ελεύθερο ψάρεµα, σε διαφορετικούς τόπους, χωρίς τους συγκεκριµένους περιορισµούς, τα θηράµατα που θα συλλαµβάνονταν θα ήταν πολύ περισσότερα.

Θα ήθελα να πω εδώ πως µερικές φωνές κάποιων που µιλούν χωρίς σκέψη, για δήθεν κάποιο κακό που επιφέρει ένας τέτοιος αγώνας, µια φορά µέσα σε έναν χρόνο, είναι εντελώς άδικες, ατεκµηρίωτες και φανερώνουν απόσταση γνώσης από το αντικείµενο.

Σε φιλικό κλίµα
Το Πανελλήνιο πρωτάθληµα είναι µια µεγάλη γιορτή για το ίδιο το άθληµα, αλλά και για τους συµµετέχοντες. ∆ήθεν αντιπαλότητες που υπήρξαν στο µακρινό παρελθόν, δεν υπάρχουν ούτε στο ελάχιστο. Αντίθετα, νοιώθουν όλοι σαν µια µεγάλη οικογένεια κι αυτό αντικατοπτρίζεται στις αγκαλιές και τα χαµόγελα όλων µετά το πέρας των αγώνων. Οι αθλητές, πέρα από το καθαρά αγωνιστικό κοµµάτι, έρχονται στο Πανελλήνιο πρωτάθληµα για να συναντήσουν φίλους και να περάσουν µερικές υπέροχες ηµέρες, µε ανταλλαγές απόψεων και διήγηση όµορφων θαλασσινών ιστοριών.

Γιώργος Χρίστης: Εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης & Υποβρυχίου κυνηγίου, Εκλέκτορας εθνικής οµάδας υποβρυχίου κυνηγίου

Tags
Πανελλήνιο Υποβρύχιας Αλιείας Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψαροτούφεκου Μιχάλης Σιμιτσάκης Γιάννης Σιδέρης Τάσος Γκάρτσεβιτς Γιάννης Ρίγγας Στέλιος Χριστάκης 52ο Πανελλήνιο Υποβρύχιας Αλιείας Αγώνες ψαροτούφεκου
Comodo SSL