Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Χακάν Σακίογλου Νότης Κατσαρός Σάκης Φύλλος Aντώνης Καλαφατάς

6 αρματωσιές για ψάρεμα Surfcasting

18 Δεκεμβρίου, 2023

6 αρματωσιές για ψάρεμα Surfcasting

Χειµώνας, κρύο, ισχυροί άνεµοι, χαµηλά βαροµετρικά, φουρτουνιασµένες θάλασσες, ψηλά κύµατα, σοκολατί νερά ή αλλιώς… «καιρός για ψάρεμα surfcasting».

Εκεί που τίποτα δε φαίνεται ικανό να νικήσει τον κόντρα άνεµο που λυσσοµανά, αναλαµβάνουνει να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» ο εξοπλισμός surfcasting: Ψηλοί surfcasting τρίποδες ή οι καρφωτές βάσεις άµµου, τα σκληρά τηλεσκοπικά ή –ακόµα καλύτερα- δίσπαστα καλάµια, οι δυνατοί big pit και -για όποιον µπορεί να τους κουµαντάρει- οι multiplier µηχανισµοί.

Επίσης τα βαρίδια άγκυρες και οι «σκληροτράχηλες» 50λιµπρες ή 60λιµπρες αρµατωσιές µε τα ένα σωρό «µπιχλιµπίδια», που µπορεί να µοιάζουν πολύ «φωναχτά» στη µπουνάτσα και τα καθαρά νερά, αλλά πιστέψτε µας, στον πολύ ανακατεµένο βυθό είναι σχεδόν αόρατα. Ολα αυτά μας προσφέρουν σιγουριά και ασφάλεια, προστατεύοντας το δόλωµά µας κατά την πτήση και την πρώτη επαφή του µε το νερό, αλλά σιγουρεύουν και τη σύλληψη των ψαριών.

Οι πετονιές χωρίς µνήµη είναι σχεδόν απαραίτητες σε ένα άκρως ζωντανό βυθό που αλλάζει, µετακινείται, ανακατεύεται έντονα. Οι fluorocarbon από την άλλη µπαίνουν σε δεύτερη µοίρα, αφού είναι σκληρές, ταλαιπωρούνται από τα µπερδέµατα και χρειάζονται αντικατάσταση συχνά. Τι να τις κάνεις άλλωστε τις αόρατες πετονιές µικρής διαµέτρου σε θολά νερά; Εκεί τα ψάρια µόνο ακούνε, λαµβάνουν δονήσεις µέσω της πλευρικής γραµµής και µετά βίας ξεχωρίζουν ένα floater!

Ας δούµε λοιπόν πώς θα τα προσεγγίσουµε, µέσα από τις αγαπηµένες αρµατωσιές τεσσάρων συνεργατών µας:

ΣΑΚΗΣ ΦΥΛΛΟΣ: Για δυνατές βολές χωρίς µπερδέµατα
Όταν έχουµε να κάνουµε µε συνθήκες surfcasting, είναι σίγουρο πως τα ρεύµατα θα είναι αρκετά µεγάλα και η διαύγεια του νερού θα είναι αρκετά µειωµένη. Σε µια τέτοια περίπτωση προτιµώ µια σταθερή αρµατωσιά pater noster µε δύο παράµαλλα. Για να αποφύγουµε όσο µπορούµε τυχόν µπερδέµατα της αρµατωσιάς, τόσο στη βολή, όσο και µέσα στο βυθό από ρεύµατα, η χρήση κάποιων εξαρτηµάτων (πχ. float, cascade ή baitclip) κρίνεται απαραίτητη.

ΝΟΤΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ: Surfcasting για σαργούς
Ο σαργός είναι ένα πολύ δυνατό ψάρι που δεν επηρεάζεται αρνητικά από το κύµα και την αντάρα. Απεναντίας, συνηθίζει να πλησιάζει τις ακτές και να αναζητεί την τροφή του σε αυτές τις συνθήκες.

Την συγκεκριµένη αρµατωσιά την ψαρεύω σε καιρούς και γι’ αυτό το παράµαλλο µου είναι ιδιαίτερα κοντό, 30 εκατοστά. Τα µακριά παράµαλλα παρασύρονται από τα κύµατα και τα ρεύµατα και γρήγορα µπερδεύονται και χαλάνε. Οπότε όσο η σκασούρα παραµένει τα κρατάµε κοντά, αν η θάλασσα πέσει αυξάνουµε το µήκος τους. Το floater είναι απαραίτητο αξεσουάρ όταν επικρατεί θολούρα αφού ανυψώνει το δόλωµα και το αφήνει να αιωρείται κάνοντάς το καλύτερα διακριτό.

ΧΑΚΑΝ ΣΑΚΙΟΓΛΟΥ: Απλή, εύκολη και αποτελεσµατική αρµατωσιά!
Η καλύτερη αρµατωσιά για µένα, είναι η σταθερή µε συρόµενο µολύβι σε sissy, η οποία είναι η πιο απλή, η πιο εύκολη και αποτελεσµατική από όσες έχω δοκιµάσει. Θεωρώ πολύ σηµαντικό το φτιάξιµο της αρµατωσιάς να είναι εύκολο και γρήγορο, για να µην χάνουµε άδικα χρόνο όταν χρειαστεί να την ξαναφτιάξουµε.

Επίσης αυτή η αρµατωσιά επιτρέπει στα ψάρια να πάρουν το δόλωµα και να το τραβήξουν µε ευκολία (χωρίς να τραβήξουν και το µολύβι µαζί). Αν ο βυθός έχει βράχια ή φυκιάδες, προτιµώ να βάζω και ένα ανυψωτικό δολώµατος (pop-up ή float) για να µη σκαλώνει. Η συγκεκριµένη αρµατωσιά δουλεύει µια χαρά σε κόντρα ανέµους εντάσεως µέχρι και 4 µποφόρ.

Τέλος, τα δολώµατα που χρησιµοποιώ πιο συχνά είναι ένα µεγάλο κοµµάτι φαραώ ή µια ολόκληρη µάνα!

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΑΣ: Τρεις «χειµερινές» αρµατωσιές
Επιλέγοντας τη χρήση αρµατωσιών τέτοιου είδους, θα πρέπει οι συνθήκες να είναι ανάλογες ώστε να επιβάλλεται η τεχνική του surfcasting. ∆ηλαδή η θάλασσα να είναι πολύ ταραγµένη, να φυσά ισχυρός κόντρα άνεµος, το κύµα να είναι δυνατό και τα ρεύµατα να εµποδίζουν τις απλές αρµατωσιές να ψαρέψουν και τα βαρίδια να σταθούν στο βυθό.

Όταν ξεκινάµε το ψάρεµα µας και πριν να αρµατώσουµε το καλάµι µας, τοποθετούµε στη µάνα του µηχανισµού µας ένα σύνδεσµο µε ένα σκέτο µολύβι και το ρίχνουµε στο σηµείο που έχουµε επιλέξει και στην απόσταση που µας ενδιαφέρει να στείλουµε τις αρµατωσιές µας αργότερα (συνήθως ένα µολύβι τύπου bomb).

Παρατηρούµε τα ρεύµατα, και εάν δεν το µολύβι µας δεν κρατιέται σταθερό αλλά παρασύρεται, αναγκαστικά θα πρέπει να χρησιµοποιήσουµε µολύβι άγκυρα για να συγκρατείται στο βυθό.

Αφού δούµε αυτό που θέλουµε και καταλήξουµε στα συµπεράσµατά µας, επιλέγουµε να ψαρέψουµε µε 40άρα µάνα, µάνα αρµατωσιάς 30άρα και ένα αγκίστρι Νο1 δεµένο σε παράµαλλο διαµέτρου επίσης 0,30mm.

Η αρµατωσιά που συνήθως προτιµώ είναι µονάγκιστρη και εικονίζεται στα σκίτσα 1 & 2, στην πρώτη περίπτωση µε συρόµενο παράµαλλο και στη δεύτερη µε σταθερό. Τέλος, κάποιες φορές επιστρατεύεται και η αρµατωσιά του σκίτσου 3, µία διάγκιστρη αρµατωσιά που συνδυάζει σταθερό και -κάτω από πίεση- συρόµενο παράµαλλο, ενώ το βαρίδι που τη συνοδεύει είναι και αυτό συρόµενο.

Tags
Casting Surf Casting Αρματωσιές για Casting Εξοπλισμός για Casting
Comodo SSL