Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Σάκης Φύλλος

Απίκο: Για σαργούς στην εξωτερική πλευρά λιμανιών

19 Απριλίου, 2021

Απίκο: Για σαργούς στην εξωτερική πλευρά λιμανιών

Η σύλληψη ενός σαργού αξιόλογου µεγέθους, είναι σίγουρο ότι µπορεί να ανεβάσει την αδρεναλίνη µας στα ύψη, αφού πρόκειται για ένα δυνατό ψάρι (… και συνάµα ένα πολύ νόστιµο µεζέ).

Όταν όµως πρόκειται να τον ψαρέψουµε µε την τεχνική του απίκο θα πρέπει να µελετήσουµε καλά. Να µελετήσουµε τους υποψήφιους τόπους, τα δολώµατα, τις καιρικές συνθήκες και τις ώρες ψαρέµατος, ώστε να έχουµε τα επιθυµητά αποτελέσµατα.

Τόποι
«Όπου πέτρα -ή µάλλον όπου χαράκι- και χαρακωτός», λέει η θεωρία. Έτσι, όταν βρεθούµε σε ένα λιµάνι για να ψαρέψουµε σαργούς, θα προτιµήσουµε κυρίως την εξωτερική πλευρά του. Αυτό γιατί τα περισσότερα λιµάνια απαρτίζονται από συστάδες µε µεγάλες πέτρες ή τσιµεντένια µπλόκια και κάτω από αυτά βρίσκονται συνήθως οι αποικίες των σαργών. Γύρω λοιπόν από αυτούς τους βράχους, κινούνται σε µικρές οµάδες τα µικρότερα άτοµα του είδους. Ενώ τους «παππούδες» θα τους συναντήσουµε κυριολεκτικά κάτω από τις πέτρες.

Η αφρουδιά απαραίτητη αν θέλουµε η εξόρµησή µας να είναι επιτυχής.

Καιρικές συνθήκες
Λαµβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες, προτιµούµε θάλασσα ταραγµένη και όχι µπουνάτσα. Όπως συµβαίνει µε τα περισσότερα ψάρια, έτσι και οι σαργοί τρώνε καλύτερα µε ανακατωσούρα. Τότε ξεθαρρεύουν πιο εύκολα, όταν επικρατεί κυµατάκι, το οποίο δηµιουργεί στους βράχους αφρουδιά και µια σχετική θολούρα. Αυτού του είδους οι συνθήκες, παρακινούν το µεγάλο χαρακωτό να βγει από τη φωλιά και να αναζητήσει την τροφή του. Θα υπάρξουν όμως περιπτώσεις που θα φάνε και µε µπουνάτσες, αλλά αυτό συµβαίνει σίγουρα πολύ λιγότερες φορές.

Η ούγενα αποτελεί µαζί µε το σαργό και τον κακαρέλο τα συνήθη ψάρια για την τεχνική του απίκο σε ρηχά νερά.

Ώρα
Οι ώρες που θα αφιερώσουµε για το ψάρεµά του, καλό είναι να περιοριστούν στις ηµερήσιες. Και αυτό το λέω σκόπιµα. Γιατί τη νύχτα τα πράγµατα είναι αρκετά επικίνδυνα για τη σωµατική µας ακεραιότητα. Βλέπετε, τα βράχια και τα µπλόκια στα οποία θα χρειαστεί να σταθούµε, είναι αρκετά ολισθηρά αφού βρέχονται συνεχώς µε νερό. Πολλές φορές δε καλύπτονται και από πράσινη µαλούπα. Αξίζει επίσης να τονίσουµε για µία ακόµα φορά τη σηµασία της παρέας. Η παρέα στο ψάρεμα µας παρέχει επιπλέον ασφάλεια και µία χείρα βοηθείας σε κάθε ανάγκη µας ή ενδεχόµενη αντιξοόητα.

∆όλωµα
Υπάρχει µεγάλη ποικιλία δολωµάτων που δείχνει προτίµηση ο σαργός και ανάλογα µε το δόλωµα θα προσαρµόσουµε και το παράµαλλό µας. Για να γίνουµε σαφέστεροι, αν επιλέξουµε να δολώσουµε φιλέτο σαρδέλας, σαλιγκαράκι ή µύδι , θα προτιµήσουµε αγκίστρι Νο 4-6. Αν πάλι δώσουµε ψήφο εµπιστοσύνης σε κάποιο σκουλήκι, ο φαραώ θα είναι η πρώτη µας επιλογή.

Όταν όµως έχουµε σαλαγκιά στο παράµαλλό µας, τότε το ζυµάρι αποτελεί µονόδροµο. Το ζυµάρι µας θα έχει σαν πρώτη ύλη την πολτοποιηµένη σαρδέλα. Για να αποκτήσει συνοχή, σωστή υφή και καλή συγκράτηση πάνω στη σαλαγκιά πρέπει να ζυµωθεί µε τριµµένη φρυγανιά ή αλεύρι. Τέλος, για µεγαλύτερη αποδοτικότητα µπορούµε να προσθέσουµε και λίγο σκόρδο σε σκόνη, αφού ο σαργός δείχνει να έχει µια ιδιαίτερη αδυναµία στην έντονη µυρωδιά του.

Εξοπλισµός
Ο εξοπλισµός µας θα είναι υποχρεωτικά αρκετά λιτός και όσο γίνεται ελαφρύς για την εύκολη µετακίνησή µας πάνω στους βράχους. Ένας σάκος για την πλάτη που θα περιέχει τα απολύτως απαραίτητα, ένα ψυγείο ή ένας κλειστός κουβάς για την αποθήκευση των ψαριών, και το καλάµι, απαρτίζουν το σύνολο του εξοπλισµού µας, ο οποίος θα µας βοηθήσει να γίνει το ψάρεµά µας όσο γίνεται πιο ξεκούραστο.

Όσον αφορά στην αρµατωσιά µας, αυτή αποτελεί ένα µικρό πονοκέφαλο, αφού πρόκειται να ψαρέψουµε ηµέρα, σε βραχώδη σηµεία. Αν δώσουµε αυξηµένη βαρύτητα στον παράγοντα ηµέρα (όπερ σηµαίνει διαύγεια υδάτων, αυξηµένη ορατότητα και προφανώς εντονότερη καχυποψία και επιφυλακτικότητα των ψαριών), αναγκαστικά θα πρέπει να προτιµήσουµε λεπτά νούµερα πετονιάς, µε τον κίνδυνο τραυµατισµού ή σπασίµατος της αρµατωσιάς να ελλοχεύει. Αν πάλι υπερισχύσει η ιδιοµορφία του βραχώδους βυθού που απαιτεί µια ιδιαίτερη προσέγγιση, αυτόµατα οδηγούµαστε στη χρήση µεγάλων νούµερων πετονιάς, θυσιάζοντας πολλή από την διακριτικότητα της αρµατωσιάς στο νερό. Έτσι, η σύγχυση µέσα µας φτάνει στο αποκορύφωµά της!

Για να βάλω ένα επίλογο στο ψάρεµα του σαργού µε απίκο στην εξωτερική πλευρά των λιµανιών, θα σας πω ότι στα δικά µου ψαρέµατα προτιµώ να ξεκινώ µε χοντρά νούµερα (που είναι και πιο σίγουρα), και αν στη πορεία δω ότι τα τσιµπήµατα είναι λίγα και µίζερα, τότε πέφτω σε µικρότερα νούµερα.

Tags
Ψάρεμα Σαργού σε Λιμάνια Ψάρεμα από ακτή Ψάρεμα Σαργού Απίκο Σαργοί
Comodo SSL