Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Απίκο-Match Fishing: Μαλαγρώνοντας

11 Σεπτεμβρίου, 2020

Απίκο-Match Fishing: Μαλαγρώνοντας

H επιτυχία του ψαρέµατος, τόσο στην τεχνική του απίκο όσο και του match fishing (εγγλέζικο-µπολονέζ), είναι άµεσα συνδεδεµένη µε τη µαλάγρα. Ψάρεµα χωρίς µαλάγρα δε νοείται, και ο ψαράς δεν ξεκινά ποτέ την εξόρµησή του αν δεν έχει εφοδιαστεί πρώτα µε την κατάλληλη µαλάγρα.

Γιατί χρειάζεται η µαλάγρα; Η µαλάγρα θα συγκεντρώσει τα ψάρια σε συγκεκριµένο σηµείο καλώντας τα από πολύ µακριά. Καθώς η οσµή και θολούρα που δηµιουργεί θα µεταφερθούν µε τα ρεύµατα, διεγείροντας το οπτικό και το πεπτικό τους σύστηµα και ωθώντας τα να γευτούν τα δολώµατά µας.

Πότε χρειάζεται η µαλάγρα; Η µαλάγρα χρειάζεται και πριν την έναρξη του ψαρέµατός µας (για να συγκεντρώσει τα ψάρια της περιοχής στο σηµείο που ψαρεύουµε). Αλλά και κατά τη διάρκειά του (για να τα κρατάµε συνεχώς συγκεντρωµένα, µε διάθεση να τραφούν).

Ποιο το κατάλληλο είδος µαλάγρας; Το είδος της µαλάγρας εξαρτάται από την τεχνική, το βάθος, τα ψάρια-στόχο και τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες.

Μαλαγρώνοντας στο λιµάνι σε ψάρεµα εγγλέζικο.

Ύγρανση µαλάγρας
Η ύγρανση της µαλάγρας παίζει καθοριστικό ρόλο, ειδικά για µαλάγρες σε µορφή αλεύρων. Για ψάρεµα στην επιφάνεια, η µαλάγρα θα πρέπει να είναι αρκετά υγρή. Ώστε να σπάει (να διαλύεται) όταν έρθει σε επαφή µε το νερό ή λίγο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Για τα µεσόνερα, η µαλάγρα πρέπει να είναι µέτρια σφιχτή (µέτρια υγρή=µέτρια σφιχτή). Ώστε να απορροφήσει νερό σχετικά γρήγορα και να διαλυθεί ολοκληρωτικά περίπου στη µέση του βάθους. Αντίθετα, όταν επιλέγουµε να µαλαγρώσουµε στο βυθό, η µπάλα της µαλάγρας θα πρέπει να είναι σφιχτή (χωρίς πολύ υγρασία). Ώστε αφού «ρουφήξει» αργά το νερό, να σπάσει φθάνοντας στο βυθό ή λίγο µετά την επαφή µαζί του.

Είδη µαλάγρας
Οι µαλάγρες χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα µε τον τρόπο κατασκευής και χρήσης. Δηλαδή εάν είναι έτοιµες (όσο πρέπει υγρές και σφιχτές) ή σε µορφή αλεύρων και τις επεξεργαζόµαστε εµείς. Μαλάγρες έτοιµες προς χρήση νοούνται όσες χρησιµοποιούνται όπως έχουν. Χωρίς την προσθήκη πρόσθετων υλικών και νερού, αναλόγως όµως των περιπτώσεων (καιρικές συνθήκες, µορφολογία του βυθού, τεχνική), επιδέχονται κάποιον εµπλουτισµό ή χρησιµοποιούνται σαν υλικό ενίσχυσης για µαλάγρες σε µορφή αλεύρων.

Ας δούµε όµως αναλυτικά τις κατηγορίες αυτές και πως µπορούµε να τις χρησιµοποιήσουµε για να έχουµε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσµα. Το κυριότερο χαρακτηριστικό της µαλάγρας, είναι να διαλύεται στο νερό µε τέτοιο τρόπο ώστε να ερεθίζει το οπτικό και πεπτικό σύστηµα των ψαριών. Δηλαδή, αφενός µεν να διαλύεται σε ιχνοστοιχεία και τα ψάρια να ερεθίζονται από την οσµή της (όχι να γίνεται τροφή τους). Αφετέρου, αναλόγως µε το αν θέλουµε να δηµιουργήσουµε αντίθεση ή να την παραλλάξουµε στο βυθό. Να διαθέτει χρώµα που να ερεθίζει το οπτικό σύστηµα των ψαριών ή απλά να προσαρµόζεται στο περιβάλλον του πεδίου ενδιαφέροντος και τα ψάρια να ερεθίζονται µόνο από την αναδυόµενη οσµή.

Μαλαγρώνοντας κοντά στο βράχο.

Α. Μαλάγρες έτοιµες προς χρήση
Εδώ περιλαµβάνονται µαλάγρες έτοιµες και εµπλουτισµένες µε διάφορα στοιχεία (προσελκυστικά έλαια, αµινοξέα, πρωτεΐνες, φεροµόνες) για να χρησιµοποιηθούν ως έχουν, χωρίς προσθήκη νερού. Πλάθοντάς τες µε τα χέρια µας, φτιάχνουµε µικρές µπάλες (σε µέγεθος µανταρινιού) και τις ρίχνουµε σε τακτά χρονικά διαστήµατα στο πεδίο ψαρέµατος. Η κατηγορία αυτή συµπεριλαµβάνει δύο είδη µαλάγρας,τις ηµίυγρες και τον πολτό (πχ. από σάρκα σαρδέλας).

1.Ηµίυγρες
Μπορεί η ηµίυγρη υφή τους να αποτελεί κοινό τους χαρακτηριστικό. Όµως η κάθε µία έχει τις δικές της ιδιότητες και τρόπο χρήσεως. Είναι κατασκευασµένες µε διαφορετικά υλικά και εµπλουτισµένες µε ποικιλία συστατικών (βασικών ή πρόσθετων). Ώστε να διαφοροποιούνται η µία από την άλλη. Δεν πρέπει να ξεχνάµε τη θεµελιώδη αρχή της µαλάγρας: ο κάθε τύπος µαλάγρας είναι κατασκευασµένος µε τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες και του πλέον απαιτητικού ψαρά. Σε κάθε είδος βυθού, µε οποιαδήποτε τεχνική ψαρέµατος και κάτω από κάθε καιρική συνθήκη, ακόµα και τις πιο αντίξοες.

Τα βασικά συστατικά είναι: σαρδέλα, ρέγκα, τυρί, γαρίδα, αχινός και εµπλουτίζονται µε αίµα, πλάσµα αίµατος, γάλα, αµινοξέα, ψαροφεροµόνες, MGS (θειούχο άλας του γλουταµικού οξέος, αµινοξύ) λάδι σαρδέλας ή ρέγγας, σκόρδο και άλλα προσθετικά ή ενισχυτικά υλικά. Κατά την κατασκευή, η µαλάγρα έχει µια ισορροπηµένη µορφή µεταξύ των βασικών στοιχείων και των συστατικών εµπλουτισµού. Οι συνθήκες όµως στον τόπο ψαρέµατος (καιρός, ρεύµατα, βάθος κτλ). Μας υποχρεώνουν να διαφοροποιήσουµε την ισορροπία της µαλάγρας εµπλουτίζοντάς την παραπάνω και τα περισσότερα πρόσθετα διατίθενται στην αγορά σε µεγάλη ποικιλία.

2. Πολτός
Δεν είναι τίποτα άλλο από αλεσµένη και καταλλήλως επεξεργασµένη σαρδέλα και ρέγκα. Η θεωρία όµως µε την πράξη διαφέρουν. Η διατροφικά πολύτιµη σύσταση και η οµοιόµορφη υφή της, µας δίνει τα επιθυµητά αποτελέσµατα και κάνει τη διαφορά. Αυτός ο τύπος της µαλάγρας διατίθεται είτε στην απλή µορφή σαρδέλας ή ρέγγας. Είτε εµπλουτισµένος µε λάδι, αίµα και αµινοξέα.

Β. Μαλάγρες σε µορφή άλευρων
Και µόνο από την περιγραφή, είναι κατανοητό ότι πρόκειται για µαλάγρες κατασκευασµένες από µια ισορροπηµένη µίξη αλεύρων και σε ορισµένες περιπτώσεις περιέχουν επίσης ενισχυτικά σε αλευρώδη µορφή. Ο ψαράς έχει την ικανοποίηση της δηµιουργίας αφού µπορεί να φτιάξει τη δική του µαλάγρα. Όπως αυτός τη θέλει ή επιτάσσουν οι ανάγκες, ο τρόπος ψαρέµατος, οι καιρικές συνθήκες, η µορφολογία του βυθού και πολλοί άλλοι παράγοντες. Είναι ο τύπος της µαλάγρας που επιδέχεται οποιαδήποτε τροποποίηση, εµπλουτισµό και ενίσχυση.

Τι είναι όµως ο εµπλουτισµός και η ενίσχυση;
Τα βασικά συστατικά µιας µαλάγρας είναι µια ισορροπηµένη µίξη διαφόρων αλεύρων όπως: σαρδέλας, ρέγκας, γαρίδας, τυριού κλπ. τα οποία εµπλουτίζονται µε άλευρα, αιθέρια αρώµατα, αµινοξέα, αίµα, σκόρδο και πληθώρα άλλων ενισχυτικών και πρόσθετων.

Βάση µαλάγρας
Πολλές φορές, ο ψαράς θέλει να δηµιουργήσει την δική του, προσωπική του µαλάγρα, ιδανική και αποτελεσµατική. Στην περίπτωση αυτή, για τη δική του µέθοδο µαλαγρώµατος, λύση δίνει η βάσης µαλάγρας.

Τι είναι και πως χρησιµοποιείται η βάση µαλάγρας;
Είναι µίγµα αλεύρων, µε ελαφριά γεύση τυριού ή σαρδέλας. Έτσι, εµπλουτίζοντας µε προσθετικά ή ενισχυτικά γεύσης της αρεσκείας µας, δηµιουργούµε το δικό µας τύπο µαλάγρας. Αναλόγως τι τύπο µαλάγρας θέλουµε να δηµιουργήσουµε, χρησιµοποιούµε ένα ή περισσότερα από τα υλικά αυτά. Σε αναλογίες που εµείς επιλέγουµε, ώστε να τονίσουµε τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά της τελικής επιθυµητής µορφής.

Ενισχυτικά για εµπλουτισµό µαλάγρας.

Προσθετικά και ενισχυτικά γεύσης
Κάποια από τα πιο συνηθισµένα προσθετικά και αυξητικά υλικά για µαλάγρα είναι τα παρακάτω:

Αµινοξέα: Αποτελούν τη βάση για τη δηµιουργία πρωτεϊνών και τα ψάρια µπορούν να διακρίνουν την υψηλή τους διατροφική αξία µέσα στα µίγµατα. Πρόκειται για αµινοξέα σε συµπυκνωµένη µορφή, εµπλουτισµένα µε φυσικά αρώµατα. Είναι ιδανικά για ανάµιξη µε όλες τις µαλάγρες. Η υψηλή γλυκαντική τους ισχύς, τα καθιστά πολύ χρήσιµα και αναγκαία σε νερά µε χαµηλό δείκτη οξυγόνωσης. Τα συναντάµε σε µορφή gel, υγρή ή αλεύρων.

Πρωτείνες και αµινοξέα αίµατος: Προσδίδει στην µαλάγρα έντονη οσµή. Ιδανικό προσθετικό για αρπακτικά είδη ψαριών.

Πλάσµα: Πλάσµα αίµατος σε υγρή µορφή, εµπλουτισµένο µε έντονη οσµή.

Αίµα σε µορφή αλεύρων: Αφυδατωµένο αίµα.

Λάδια: Ολοκληρωµένη σειρά από επιλεγµένα και πλούσια σε Ω3 σειρά λάδια, µε έντονο άρωµα και χρώµα. Δίνουν λύση σε όλες τις ανάγκες του ψαρά. Τα συναντάµε σε γεύση σαρδέλας, ρέγγας, γαρίδας, τόνου, τυριού, αχινού.

Gel oil: Εναλλακτική µορφή των κλασσικών λαδιών. Πλήρως υδατοδιαλυτό, διατηρεί τα χαρακτηριστικά των κλασσικών λαδιών και αποτελεί αναγκαίο προσθετικό για τις µαλάγρες.

Όξινο γλουταµινικό νάτριο: Αυξάνει την γεύση (οσµή) της µαλάγρας, καθώς και την προσελκυστική της δύναµη (ερεθίζει σε υπέρτατο βαθµό το πεπτικό σύστηµα των ψαριών).

Φεροµόνη:Οι φεροµόνες ή φερορµόνες είναι χηµικές ουσίες που απελευθερώνονται από ένα ζώο ή ψάρι, προκειµένου να προκαλέσουν µια συγκεκριµένη αντίδραση, ή να µεταδώσουν κάποιο µήνυµα σε ένα άλλο άτοµο, πάντα όµως του ίδιου είδους. Υπάρχουν φεροµόνες κινδύνου, εντοπισµού τροφής, σεξουαλικές και πολλές άλλες που επηρεάζουν τη συµπεριφορά και τη φυσιολογία των ατόµων συγκεκριµένων ειδών (πηγή: Wikipedia). Πάνω σε αυτή την επίδραση στηρίζονται και τα συγκεκριµένα συστατικά της µαλάγρας, καλώντας τα ψάρια να τραφούν µαζικά και εντατικά.

Άλευρα: σειρά από άλευρα αναγκαία για τον εµπλουτισµό της µαλάγρας, όπως άλευρα γαρίδας, τυριού, αχινού, σαρδέλας, ρέγγας, άλλων ψαριών.

Μαλάγρα σε µορφή σαλαµιού
Ένα νέο πρωτοποριακό είδος ηµίυγρης µαλάγρας το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, είναι η µαλάγρα σε µορφή σαλαµιού, που µπορεί να χρησιµοποιηθεί είτε ως έχει, είτε ως συστατικό εµπλουτισµού. Η υφή της είναι συµπυκνωµένη και η σύστασή της εµπλουτισµένη µε πολλά πρόσθετα και ενισχυτικά γεύσης, περισσότερο µάλιστα από οποιαδήποτε άλλη µαλάγρα. Η χρήση της είναι πολύ απλή. Ανοίγουµε την νάιλον συσκευασία, και πλάθοντας µε τα χέρια µας, δηµιουργούµε µικρές µπαλίτσες και τις ρίχνουµε στο πεδίο δράσης, σε τακτά χρονικά διαστήµατα.

Ερχόµενη σε επαφή µε το νερό διασπάται όπως µια συνηθισµένη µαλάγρα, αλλά αναδύει εξαιρετικά έντονη οσµή, πολύ ερεθιστική για το πεπτικό σύστηµα των ψαριών, ενώ δηµιουργεί επίσης νέφος προκαλώντας οπτικά τα ψάρια. Είναι ιδανική για σαργό, κέφαλο, τσιπούρα, λαυράκι και µελανούρι. Θα πρέπει να επισηµάνουµε ότι αν και δεν επιδέχεται ύγρανση (έχει υγρανθεί στην κατασκευή της). Σε ορισµένες περιπτώσεις είναι αναγκαίο να τη «νοθεύσουµε» µε επιπλέον νερό. Τη διαλύουµε λοιπόν σε ποσότητα νερού τέτοια ώστε να δηµιουργήσουµε µια παχύρρευστη µαλάγρα και επιτυγχάνουµε το ιδανικότερο υλικό για µαλάγρωµα από τα βράχια και ειδικά για το ψάρεµα του µελανουριού.

Η τροφοδότηση του νερού µε το χυλό µαλάγρας, γίνεται σε µικρές ποσότητες και τακτά χρονικά διαστήµατα, ακριβώς πάνω στα βράχια, εκεί που χτυπάει το κύµα. Με τον τρόπο αυτό, παρασυρόµενη από το κύµα δηµιουργεί νέφος, διεγείροντας τις αισθήσεις των ψαριών. Ακόµα, λόγω του ειδικού βάρους της, βυθίζεται αργά επιτυγχάνοντας ένα οµοιογενές µαλάγρωµα από την επιφάνεια έως το βυθό.

Μαλάγρα σε µορφή pellet
Έτοιµη µαλάγρα προς χρήση σε µορφή pellet, για ευκολία στο µαλάγρωµα. Μπορούµε να µαλαγρώσουµε την περιοχή µας µε το χέρι ή µε σφεντόνα. Κατάλληλη τόσο για απίκο, όσο και για εγγλέζικο ή µπολονέζ. Θα τη βρούµε σε γεύσεις τυριού, σαρδέλας και γαρίδας. Ώστε να µπορούµε να τη συνδυάσουµε µε το δόλωµα που χρησιµοποιούµε και µε τα ψάρια στα οποία απευθυνόµαστε.

Μπικατίνι στη µαλάγρα
Όσοι χρησιµοποιούν στα ψαρέµατά τους µπικατίνι για δόλωµα, γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα πρέπει να προστεθεί και στη µαλάγρα τους µπικατίνι. Έτσι λοιπόν, στην κατασκευή της µαλάγρας και στο τελευταίο της στάδιο, προσθέτουµε µια-δυο χούφτες µπικατίνι και ζυµώνουµε σε µπάλες µαζί µε αυτό.

Μαλάγρα µε γεύσεις µύδι, µάνα, ακροβάτη & πετροσωλήνα
Πολλοί φίλοι ψαράδες χρησιµοποιούν στα ψαρέµατά τους διάφορα είδη σκουληκιού όπως µάνα, ακροβάτη ή ψαρεύουν µε µύδι και σωλήνα. Ακόµη και για αυτούς, οι εταιρείες κατασκευής µαλάγρας έχουν καταφέρει να παρασκευάσουν µαλάγρες µε τέτοιες γεύσεις. Ώστε να µπορούµε να τις συνδυάσουµε σε όσα ψαρέµατά µας χρησιµοποιούµε αυτά τα δολώµατα.

Βάθος & Ρεύµατα
Πριν αρχίσουµε το µαλάγρωµα, θα πρέπει να εξετάσουµε την ταχύτητα, την κατεύθυνση των θαλάσσιων ρευµάτων και το βάθος. Ώστε ρίχνοντας µαλάγρα στη θάλασσα, να µην καταλήξει να µαλαγρώνει λάθος σηµείο. Όπως φαίνεται στα σχέδια 1 και 2, όταν υπάρχουν ρεύµατα. Μαλαγρώνουµε (ρίχνουµε µαλάγρα σε µορφή µπάλας) στην κατεύθυνση των ρευµάτων και σε τέτοια απόσταση από το πεδίο δράσης (το σηµείο όπου πέφτει το δολωµένο αγκίστρι ή η σαλαγκιά µας). Ώστε µέχρι αυτή να φτάσει στο βυθό παρασυρόµενη από τα ρεύµατα, να καταλήξει στο επιθυµητό, προεπιλεγµένο από εµάς σηµείο του βυθού.

Φυσικά, θα πρέπει να υπολογίσουµε και τον παράγοντα µετακίνησης του φελλού. Ο οποίος θα παρασύρεται εξαιτίας των ρευµάτων. Ο σωστός συνδυασµός των παραπάνω παραγόντων, µας δίνει τα πλέον ικανοποιητικά αποτελέσµατα. Στο σχέδιο 3, λόγω ελλείψεως ρευµάτων, το µαλάγρωµα σε µορφή µικρής µπάλας θα πρέπει να γίνεται σχετικά κοντά στο φελλό µας (η κάθοδος της µαλάγρας στο βυθό είναι σχεδόν κατακόρυφη).

Tags
Απίκο Μαλάγρωμα Μαλάγρες Match Fishing Ψάρεμα από ακτή
Comodo SSL