Site icon Boat & Fishing

Αρματωσιά ψαρέματος για δύσκολους βυθούς

Το ψάρεμα, γενικά, στηρίζεται σε ορισμένα εργαλεία και κάποιες εφαρμογές πάνω σε αυτά. Ο συνδυασμός αυτών των δύο ορίζεται ως «τεχνική ψαρέματος».

Η κάθε τεχνική, λοιπόν, έχει τα δικά της εργαλεία και τις δικές της εφαρμογές. Μια από τις εφαρμογές στις τεχνικές που σχετίζονται με το ψάρεμα casting, είναι οι αρματωσιές που κατασκευάζουμε για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερες απώλειες αναλωσίμων (αγκίστρια, βαρίδια κτλ.).

Θα παρουσιάσουμε μια αρματωσιά (προσωπική πατέντα, ένας συνδυασμός αφρωτού και casting) την οποία δουλεύω σε  σκληρούς,  δύσκολους και με πολλά ντέματα βυθούς, εφαρμόζοντας τη γενικότερη φιλοσοφία της γνωστής Rock Fishing τεχνικής με καλάμια του casting. Μια τεχνική που έχει καλά αποτελέσματα σε αξιόλογα ψάρια, μα πολλές απώλειες από τον εξοπλισμό των αρματωσιών μας.

Η αρματωσιά αυτή, είναι αποτέλεσμα ενός διαρκούς ψαξίματος και δοκιμών που περιβάλλουν τα ψαρέματα του καθενός μας γενικά, και καταργεί στην ουσία  το βαρίδι, το οποίο τις περισσότερες φορές είναι η αιτία που μπλέκουμε, με αποτέλεσμα να χαθούν και κάποια καλά ψαριά.

Το βάρος του μολυβιού αντικαθίσταται με ζυμάρι που σταθεροποιείται ακριβώς πίσω από το στριφτάρι, από την πλευρά της μάνας, με τη βοήθεια ενός μαλακού κομματιού από χαλκόσυρμα σε σχήμα αγκιστριού, που ακόμα κι αν μπλέξει στο βυθό, με ένα ελαφρύ τράβηγμα ανοίγει και η αρματωσιά μας απελευθερώνεται. Το χαλκόσυρμα το βρίσκουμε από καλώδιο τριφασικού ηλεκτρικού ρεύματος.

1η εικόνα:
1) Καλώδιο τριφασικό,
2) Κόβουμε κάθετα το καλώδιο,
3) Ξεχωρίζουμε τα εσωτερικά καλώδια,
4) Διαχωρίζουμε το χαλκόσυρμα από το πλαστικό περίβλημα,
5) Γωνιάζουμε το χαλκόσυρμα.

2η εικόνα:
1) Περνάμε το πλαστικό στη μάνα,
2) Δένουμε το παράμαλλο και περνάμε το χαλκόσυρμα στο πλαστικό,
3) Διαμορφώνουμε το άκρο του σύρματος χαλκού ώστε να μοιάζει με αγκίστρι και το κατεβάζουμε κοντά στο στριφτάρι μας.

3η εικόνα
1) Ανοίγουμε το ζυμάρι  και τοποθετούμε μέσα του το χάλκινο αγκίστρι,
2) Πλάθουμε το ζυμάρι σε σχήμα δακρύου γύρω από το αγκίστρι μας.

Tips
1) Ακόμα κι αν μας μπλέξει, το χαλκόσυρμα, είναι τόσο μαλακό που με λίγο τράβηγμα θα ανοίξει!
2) Έτοιμα υλικά από πριν, για την εκτέλεση της πατέντας μας.

Με την πατέντα αυτή, σχεδόν μηδενίζουμε τις απώλειες των αρματωσιών μας, ενώ ταυτόχρονα σιγουρεύουμε την έξοδο του ψαριού που έχουμε πιάσει. Μα ακόμα κι αν μπλέξει το αγκίστρι μας, οι απώλειες είναι πολύ λιγότερες. Το ζυμάρι που βάζουμε για βάρος, μπορεί μέσα του να έχει διάφορα μυρωδικά και για όσο βρίσκεται στο βυθό και να μαλαγρώνει τη γύρω περιοχή.

Εφαρμόζεται σε μονάγκιστρες αρματωσιές με περαστό μολύβι και η σειρά των υλικών στην αρματωσιά είναι η εξής:

α) Περνάμε μέσα από τη μάνα ένα κομμάτι από το πλαστικό μέρος του καλωδίου που του έχουμε αφαιρέσει το σύρμα  και το έχουμε κόψει σε μήκος γύρω στα 2 εκατοστά

β) Δένουμε το στριφτάρι

γ) Δένουμε το παράμαλλό μας στο στριφτάρι και στο αγκίστρι του

δ) Πέρνουμε το χαλκόσυρμα που είναι διπλάσιο σε μήκος από το πλαστικό μέρος του καλωδίου το οποίο περάσαμε στη μάνα και από τη μια πλευρά του κάνουμε ένα μικρό «Γ», σχηματίζουμε μια ορθή γωνία δηλαδή. Όταν διαμορφώσουμε τη γωνία, περνάμε το χαλκόσυρμα μέσα από το πλαστικό από την πλευρά της μάνας με κατεύθυνση προς το στριφτάρι, μέχρι το σημείο όπου τέμνονται οι ευθείες της γωνίας να τερματίσει πάνω στην άκρη του πλαστικού.

Γυρίζουμε το τμήμα από το χαλκόσυρμα που εξέχει από το πλαστικό και του δίνουμε σχήμα αγκιστριού. Εκεί θα προσαρμόσουμε το ζυμάρι μας. Nα σημειωθεί πως αν θέλουμε το ζυμάρι μας να είναι πιο βαρύ (και σφιχτό) για να μη διαλυθεί αμέσως από τα δυνατά ρεύμα ή το φουσκωμένο καιρό, μπορούμε να το ανακατέψουμε με λίγη άμμο!

Καλές και όμορφες θάλασσες σε όλους!

Exit mobile version