Ένα χαµένο ψάρι από µια άστοχη βολή, δεν είναι και ότι καλύτερο… Και όταν αυτό το ψάρι δεν το συναντάς συχνά, αλλά πρόκειται για ένα σπάνιο θήραµα του οποίου τη θήρευση αποζητάς καιρό τώρα, η στιγµή της άστοχης βολής είναι µια πολύ δύσκολη κατάσταση που τη βιώνεις µόνος σου.
Το γεγονός αυτό έχει βαρυσήµαντη σηµασία, η οποία θα προκαλέσει έντονη ψυχολογική κατάσταση και πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε µια αποτυχηµένη εξόρµηση.
ΠΟΙΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΦΤΑΙΞΙΜΟ;
Καταρχήν, θα πρέπει να βάλουµε τα πράγµατα σε µια σειρά. Για να µπορούµε να έχουµε µια εµπεριστατωµένη άποψη και να αποδώσουµε ευθύνες, θα πρέπει να γνωρίζουµε το πώς ρίχνει το όπλο µας. Η συγκεκριµένη γνώση έρχεται σταδιακά, µέσα από την ολοένα και µεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια χρήση του, και έχοντας συλλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα ψάρια. Μόνο έτσι χτίζεται αυτή η σχέση εµπιστοσύνης µεταξύ κυνηγού και όπλου.
Αν για παράδειγµα κρατάµε στα χέρια µας κάτι καινούργιο, τότε δεν µπορούµε να έχουµε άποψη, παρά µόνο αβεβαιότητα, αµφιβολία και θεωρίες.
Αυτό σηµαίνει πως στην περίπτωση µιας νέας αγοράς, θα πρέπει πρώτα να δοκιµάσουµε το όπλο µας απέναντι σε σταθερούς στόχους, για να αποκτήσουµε µια πρώτη άποψη και βεβαίως και µια αρχική εµπιστοσύνη, εφόσον οι βολές ανταποκριθούν στις προσδοκίες µας.
ΕΥΘΥΒΟΛΟ, ΕΥΣΤΟΧΟ Ὴ ΚΑΙ ΤΑ ∆ΥΟ;
Οι παραπάνω δύο όροι, συχνά µπερδεύονται, και θα ήταν σηµαντικό πριν προχωρήσουµε, να γίνουν κατανοητοί για όσους τους συγχέουν.
Ευθύβολο ψαροτούφεκο, είναι αυτό που όσες βολές και αν κάνει (αν το είχαµε δεµένο επάνω σε µια σταθερή βάση, ώστε να εξουδετερωθούν όλοι εκείνοι οι παράγοντες της δικής µας αστάθειας), το καµάκι του θα τρυπάει στο ίδιο σηµείο. Ουσιαστικά, η απόλυτη ευθυβολία σηµαίνει µία τρύπα µέσα από την οποία περνάει ξανά και ξανά η βέργα, όσες βολές και αν κάνουµε.
Αυτό όµως δεν σηµαίνει απαραίτητα πως σηµαδεύαµε και εκεί. Για παράδειγµα, εµείς µπορεί να σηµαδεύαµε 5 εκατοστά πιο ψηλά ή λίγο πιο χαµηλά, κι όµως η βέργα να ακολουθούσε τη δική της ευθεία, εξ’ ου και «ευθεία βολή – ευθυβολία».
Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουµε ένα πολύ δυνατό χαρτί στα χέρια µας και µένει πλέον να ρυθµίσουµε τα σκοπευτικά µας µε τέτοιο τρόπο, ώστε να καταφέρουµε να στέλνουµε τη βέργα εκεί που τελικά σηµαδεύουµε, στο στόχο µας δηλαδή, και να τον πετυχαίνουµε. Οπότε, να κάνουµε ένα ευθύβολο όπλο και εύστοχο, εφόσον δεν ανταποκρίνεται στη δική µας σκοπευτική τεχνική.
ΕΥΣΤΟΧΟ ΨΑΡΟΤΟΥΦΕΚΟ – ΑΔΕΙΟ ΨΥΓΕΙΟ!
Όπως ίσως καταλαβαίνετε, υπάρχουν δύο µεγάλοι παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθεί η ευθυβολία και η ευστοχία ενός ψαροτούφεκου. Ο ένας είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, ο οποίος στο µεγαλύτερο µέρος του αλλοιώνει την ευστοχία του όπλου.
Ο άλλος παράγοντας αφορά στο ίδιο το όπλο, µέσα από την καλή λειτουργία των εξαρτηµάτων και την καλή κατάσταση των αναλώσιµων µερών του, τα οποία αν παρουσιάσουν προβλήµατα, αλλοιώνουν και την ευθυβολία του, µε αποτέλεσµα να µην υπάρξει ούτε ευστοχία.
Σπανιότερα, ο ανθρώπινος παράγοντας µπορεί να συνδυαστεί και µε τεχνικά προβλήµατα που µπορεί να προκύψουν, οπότε έχουµε την αλληλεπίδραση δύο αρνητικών παραγόντων, και την εξέλιξη δύο γεγονότων.
Πρώτον και πιο συνηθισµένο, το όπλο να ρίχνει τελείως άστοχα.
∆εύτερον, και για τους περισσότερους ψαροκυνηγούς ασύλληπτο να το σκεφτούν, το ανθρώπινο λάθος να εξισώσει το όποιο µηχανικό ή τεχνικό πρόβληµα και το όπλο να ρίξει σωστά. Βεβαίως, το τελευταίο δεν θα επαναληφθεί και στην επόµενη βολή, διότι ο σκοπευτής µια φορά θα πιεστεί και θα κάνει λάθος, αφού είναι συνηθισµένος να πατά την σκανδάλη εφαρµόζοντας µια σταθερή και πάγια θέση βολής.
Το προηγούµενο µας κάνει να σκεφτούµε ότι απέναντι σε µια απρόσµενη αστοχία, ο πρώτος παράγοντας που θα πρέπει να διερευνηθεί είναι ο ανθρώπινος, ο οποίος διορθώνεται εύκολα.
ΤΡΙΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ
Η οποιαδήποτε κίνηση µπορεί να µετακινήσει τη γραµµή σκόπευσης του όπλου προς το θήραµα. Συµβαίνει συχνά σε πλαναρίσµατα, η κίνηση του ποδιού και του πτερυγίου πχ. προς τα εµπρός, να ανεβάσει λίγο το όπλο, άρα και το σηµείο που θα καταλήξει η βέργα. Το αντίθετο, δηλαδή η κίνηση ποδιού και πτερυγίου προς τα πίσω, θα κατεβάσει το όπλο. Εποµένως, ένα συχνό λάθος που γίνεται είναι το να πατήσουµε τη σκανδάλη κατά τη διάρκεια πλαναρίσµατος ή συρτού καρτεριού.
Η αντιµετώπιση είναι να σταµατήσουµε οποιαδήποτε κίνηση ένα δευτερόλεπτο πριν τη στιγµή της βολής. Αυτό θα µαζέψει πολύ την απόκλιση.
Ένα ακόµη συχνό λάθος που γίνεται, είναι σε θέση ακινησίας, να υπάρχει κίνηση χεριού και όπλου και να πραγµατοποιηθεί βολή εν κινήσει.
Αυτό συµβαίνει σε στατική θέση πχ καρτέρι, όταν στρίβουµε το όπλο να προλάβει την πλάγια µετακίνηση του ψαριού ή ακόµη και εντός θαλαµιού όπου το όπλο επίσης στρίβει για να προλάβει το ψάρι που κινείται προς πιο ασφαλή και αθέατα σηµεία της φωλιάς του.
Υπάρχει και εδώ αντιµετώπιση, τη στιγµή της βολής να σταµατήσουµε την στρέψη και ακαριαία να σπρώξουµε µπροστά 4-5 εκατοστά το όπλο ώστε να αλάξουν οι δυνάµεις που ασκούνται επάνω στα λάστιχα, την καµπάνα και την βέργα.
Πολύ συχνό λάθος, επίσης, είναι να πραγµατοποιούνται βολές µε λυγισµένο καρπό, αγκώνα, χαλαρό ώµο ή µε συνδυασµό αυτών. Έτσι, η οπισθοχώρηση του όπλου κατά την στιγµή της βολής και της ανάκρουσης είναι µεγάλη, µε αποτέλεσµα να αλλάζει την γραµµή σκόπευσης του όπλου προς το θήραµα. Αυτές οι βολές έχουν ένα κάποιο αποτέλεσµα αν η απόσταση είναι µικρή. Όσο πιο µακριά βρίσκεται το ψάρι, τόσο µεγαλύτερο το µέγεθος της αστοχίας.
Η αντιµετώπιση είναι να κρατάµε πάντα το χέρι µας τεντωµένο από τον ώµο έως και τον καρπό, ούτως ώστε η ανάκρουση να απορροφηθεί στο µεγαλύτερο βαθµό από το σώµα µας, µέσω του χεριού. Έχετε υπόψη σας πως το τεντωµένο χέρι δεν προσφέρει µόνο στην καλύτερη ευστοχία, αλλά και στην απόδοση του µέγιστου δραστικού βεληνεκούς.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΣΤΟΧΩΝ ΒΟΛΩΝ
Από τη στιγµή που γνωρίζω καλά το όπλο µου, αν ξαφνικά µετατραπεί από εύστοχο σε άστοχο και αυτό συµβεί κατά τη διάρκεια ενός ψαρέµατος (πχ. στις πρώτες βολές έριχνε άψογα και µετά παρουσίασε µικρές ή µεγάλες αποκλίσεις, χωρίς να το προκαλέσει δικό µου ανθρώπινο λάθος), τότε το πιο πιθανόν είναι να έχει υποστεί κάποιο υπερβολικό λύγισµα η βέργα και να έχει αλλοιωθεί το ευθύ σχήµα της.
• Η στραβή βέργα είναι από τις πιο κλασικές περιπτώσεις για τα µεγαλύτερα ποσοστά αστοχιών. Η βέργα µπορεί να στραβώσει για πολλούς λόγους στη µεταφορά του όπλου από το σπίτι προς τη θάλασσα και το ανάποδο, αλλά και όταν χτυπήσω ένα µεγάλο ψάρι, το οποίο πολλές φορές την κάµψη του ατσαλιού σε ακραία σηµεία τσακίζοντάς την, καθώς επίσης και σε µια πολύ κοντινή βολή, στην οποία θα χτυπήσει µε µεγάλη δύναµη σε βράχο.
• Επίσης σηµαντικό πρόβληµα, µπορεί να προκαλέσει η αλλαγή σε λάστιχα και κυρίως αν τα νέα λάστιχα είναι πολύ σκληρά ή αυξήσουν υπερβολικά τη δύναµη.
• Πρόβληµα µπορεί να προκαλέσει και η ξεραµένη πετονιά η οποία είναι δύσκαµπτη πλέον, και µπορεί στην επαφή της µε τη βέργα, να επηρεάσει την ευθυβολία της.
• Η αλλαγή, επίσης, πετονιάς ή οποία είναι πολύ σκληρή ή πιο χοντρή από αυτήν που είχαµε, µπορεί να προκαλέσει το ίδιο ακριβώς πρόβληµα µε µια ξεραµένη, παλιά πετονιά.
Γενικότερα, όταν από την αρχή του ψαρέµατός µου, το εύστοχο όπλο µου παρουσιάσει µια σειρά συνεχόµενων άστοχων βολών, από την πρώτη βολή, τότε το πρόβληµα προκύπτει από την αλλαγή κάποιων αναλώσιµων µερών του που έγιναν πρόσφατα, και περιορίζονται κυρίως στο τετράπτυχο βέργας, ελαστικών, καµπάνας ή πετονιάς.
Αν δεν έχω αλλάξει πρόσφατα κάτι από αυτά, τότε πιθανόν να έχει στραβώσει η βέργα κατά τη µεταφορά του όπλου από το σπίτι προς τη θάλασσα ή την τελευταία φορά που ψάρεψα και γύρισα από τη θάλασσα στο σπίτι.
Περί αστοχίας, λοιπόν, τα περισσότερα προβλήµατα που δηµιουργούνται εκ των υστέρων επάνω σε ένα όπλο για το οποίο είµασταν περήφανοι, είναι απλά και εύκολα να λυθούν και συνήθως αφορούν στους λόγους που περιέγραψα παραπάνω.
Μέχρι το επόµενο άρθρο, προσέχετε τους εαυτούς σας και καλές θάλασσες!