Casting: Ψαρεύοντας τσιπούρες X-Large! Πώς να τις προσεγγίσουμε;
Το παράκτιο ψάρεµα τους µήνες του χειµώνα, έχει συνδεθεί ως επί το πλείστον µε το ψάρεµα των µεγάλων «λύκων». Των µεγάλων λαυρακιών δηλαδή, που όπως υποδηλώνει και ο παραπάνω χαρακτηρισµός τους, πλησιάζουν τις ρηχές ζώνες κυνηγώντας λυσσαλέα όποιο άτυχο µικρόψαρο έχει την ατυχία να βρεθεί στο διάβα τους!
Συνήθως τέτοιους µήνες ασχολούµαι αποκλειστικά µε το εγγλέζικο, και επηρεασµένος πάντα από την συµπεριφορά των ψαριών αυτών, αφιερώνω µερικά άρθρα γεµάτα εµπειρίες και νέες γνώσεις, που ποτέ δεν φτάνουν και πολύ συχνά αναιρούνται από νέες καταστάσεις και συµπεριφορές τους.
Ωστόσο όµως, ο χειµώνας σηµατοδοτεί και µία νέα σύντοµη περίοδο, πολύ γνωστή σε όλους τους λάτρεις του casting, την περίοδο της τσιπούρας! Και όταν αναφερόµαστε σε τσιπούρες, δεν εννοούµε ψάρια µεριδιάρικα που µπορούν να βγουν ανά πάσα στιγµή, αλλά ψάρια µε βάρη µεγαλύτερα από τα 3kg πολλές φορές, ικανά να εκτοξεύσουν την αδρεναλίνη µας στα κόκκινα!
Η περίοδος αυτή, ανάλογα φυσικά και µε την εκάστοτε περιοχή ψαρέµατος, διαρκεί λίγες µόλις εβδοµάδες και τα ψάρια που µπορούµε να πιάσουµε πολλάκις ξεπερνούν κάθε φαντασία. Οι µασηµένες πετονιές, τα στραβά αγκίστρια ή ακόµα και το σπάσιµο του αρπαδιού, είναι συχνές εικόνες και το µόνο σίγουρο είναι πως χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία δεν πάµε πουθενά!
Ας δούµε λοιπόν πως µπορούµε να τις προσεγγίσουµε και τι εξοπλισµό θα χρειαστούµε.
Ιδανικοί ψαρότοποι
Οι µεγάλες τσιπούρες είναι ψάρια µεταναστευτικά που κινούνται συνήθως σε µεγάλα βάθη και κοφτά νερά, ενώ τους κρύους µήνες γιαλώνουν στις πιο ρηχές ζώνες, όπου θα αναζητήσουν για λίγο καιρό άφθονη τροφή, θα γεννήσουν, και στη συνέχεια θα γυρίσουν πάλι στα βαθιά, συνεχίζοντας τις περιπλανήσεις τους.
Συνήθως θα τις αναζητήσουµε σε περιοχές µε «στρατηγικό» χαρακτήρα, δηλαδή σε νερά όπου προσφέρεται άφθονη τροφή την ηµέρα, ενώ το βράδυ υπάρχει κάπου κοντά ένα πιο ήρεµο µέρος για να αναπαυθούν. Τέτοια µέρη µπορεί να είναι παραλίες κοντά σε ντόκους και λιµάνια, τραγάνες που φιλοξενούν διάφορα όστρακα και καρκινοειδή, όπως καβουράκια, µύδια και πορφύρες, καθώς και περιοχές δίπλα σε εργοστάσια, ιχθυοτροφεία και βιοµηχανικές ζώνες.
Έναν καλό τσιπουρότοπο τον προδίδει και η παρουσία πολλών ψαράδων, οι οποίοι τον επισκέπτονται φανατικά! Προσοχή, δε χρειάζεται να τρωγόµαστε ούτε για τον ψαρότοπο, ούτε για τα ψάρια! Η θάλασσα ανήκει σε όλους µας και στο κάτω-κάτω όλοι µοιραζόµαστε το ίδιο χόµπι.
Καταλληλότερες ώρες ψαρέµατος
Οι πιο αποδοτικές ώρες για να αναζητήσουµε τις µεγάλες τσιπούρες διαφέρουν φυσικά από µέρος σε µέρος, και είναι λογικό τα ψάρια να εµφανίζονται άλλες ώρες και εποχές στον Ευβοϊκό και στον Κορινθιακό και άλλες σε διάφορα νησιά και τη Βόρεια Ελλάδα.
Ωστόσο, από ψαρέµατα που έχουµε πραγµατοποιήσει σε διάφορες περιοχές της χώρας µας, πιστεύω πλέον, πως τις µεγάλες τσιπούρες θα τις πετύχουµε κυρίως την ηµέρα, ενώ το βράδυ θα πάρουµε πιο λίγα ψάρια και αυτά κοντά σε ντόκους ή µέσα σε λιµάνια, όπου βρίσκουν καταφύγιο και τροφή.
Αν θελήσετε να προτείνουµε κάποιες συγκεκριµένες ώρες της ηµέρας για την αναζήτηση των ψαριών, το µόνο που έχουµε να σας πούµε είναι πως µπορείτε να έχετε επιτυχίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας, αρκεί να οπλιστείτε µε πολύ υποµονή και επιµονή. Συνήθως µία καλή µέρα φαίνεται από τις πρώτες κιόλας πρωινές ώρες, χωρίς όµως αυτό να αποτελεί και κανόνα.
Κατάλληλος εξοπλισµός
Όπως καταλαβαίνετε ο ενδεδειγµένος εξοπλισµός πρέπει να συνδυάζει ποιότητα, αντοχή και να δένει αρµονικά σε ένα ωραίο και ζυγισµένο σύνολο, άξιο να ανταπεξέλθει στη µάχη µε µια µεγάλη τσιπούρα.
Πιο αναλυτικά, τα καλάµια που θα επιλέξουµε θα πρέπει να είναι κατασκευασµένα από υψηλής ποιότητας carbon, να έχουν µέγιστο µήκος από 4,20 έως και 4,50 m και το casting weight τους να φτάνει τα 150 έως 200 gr (ανάλογα µε την κάθε εταιρία). Συνήθως επιλέγουµε καλάµια τρίσπαστα, ώστε να παρουσιάζουν ένα πιο ολοκληρωµένο σύνολο από τα αντίστοιχα -πιο µαλακά- τηλεσκοπικά καλάµια, γεγονός που µας βοηθάει τόσο στην επίτευξη πιο µακρινών ρίψεων, όσο και στο να ψαρέψουµε µε άνεση και αξιώσεις ένα µεγάλο ψάρι.
Ωστόσο, αν έχουµε έλλειψη χώρου, τότε τα τηλεσκοπικά καλάµια αποτελούν τη βέλτιστη λύση. Η δράση των καλαµιών είναι συνήθως ηµιπαραβολική ή ακόµα και κορυφής, στα πιο λεπτοκαµωµένα συνήθως σύνολα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ ζητάµε µακρινές ρίψεις, από την άλλη δε θέλουµε να χαλάσουµε το δόλωµα µε την ένταση που θα ασκήσουµε.
Προσωπικά πιστεύω πως ένα ηµιπαραβολικό καλάµι απορροφάει µεγάλη ποσότητα κραδασµού κατά τη ρίψη, ενώ συνάµα λειτουργεί άριστα στα απότοµα κεφάλια των ψαριών, συγχωρώντας τυχόν λάθος χειρισµούς και προστατεύοντας τον εξοπλισµό µας.
Για µηχανισµό θα επιλέξουµε µοτέρ σταθερού τυµπάνου (fixed spool) µε άριστης ποιότητας φρένα, µεγέθους 8000 και άνω, που να δέχεται µεγάλες και ρηχές µποµπίνες, για την επίτευξη µακρινών ρίψεων (τύπου surfcasting). Ένα πολύ σηµαντικό χαρακτηριστικό των µηχανισµών αυτών, είναι η σχέση περιστροφής. Στην ουσία θέλουµε να παρουσιάζουν δύναµη και ανθεκτικότητα και όχι ιδιαίτερα µεγάλη ταχύτητα ανάκτησης. Έτσι µία σχέση περιστροφής 4,8:1 έως 5,2:1, είναι µία πολύ καλή επιλογή.
Τέλος, για µάνα θα επιλέξουµε πετονιά διαµέτρου 0,35 mm και στην άκρη της θα τοποθετήσουµε γύρω στα 7 m shock leader 0,45 mm. Για παράµαλλο θα προτιµήσουµε αόρατες πετονιές καλής ποιότητας, διαµέτρου τουλάχιστον 0,30 mm, ενώ αν τύχουµε σε καλή µέρα ή πολύ µεγάλα ψάρια, τότε ίσως η διάµετρος να ανέβει και πάνω από τα 0,35 mm. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουµε στα αγκίστρια και να µην φοβηθούµε να βάλουµε µεγάλα νούµερα.
Εγώ προσωπικά δε χρησιµοποιώ αγκίστρια κάτω από No 1/0, θεωρώντας ως άριστη λύση τα αγκίστρια τύπου chinu, σε µέγεθος 2/0 και κατά προτίµηση σε σκούρο ανθρακί χρώµα.
Τσιπούρες σε σκληρά δολώµατα
Ένα πολύ σηµαντικό κεφάλαιο στο ψάρεµα της τσιπούρας, είναι η επιλογή του πιο αποτελεσµατικού δολώµατος, στο οποίο θα εναποθέσουµε τις ελπίδες µας για κάποιο καλό ψάρι. Όπως προείπαµε, τις µεγάλες τσιπούρες τις αναζητούµε συνήθως τις πρωινές ώρες, και όπως καταλαβαίνετε καλά, αν η παρουσία µικρόψαρων είναι έντονη, τότε πολύ εύκολα το ψάρεµά µας µπορεί να καταστραφεί εν τη γενέσει του. Μία ιδανική λύση στην περίπτωση αυτή, είναι η χρήση σκληρών δολωµάτων.
Αλλά ας δούµε τις επιλογές από την αρχή:
Μονοδόλι ντόπιο ή εισαγωγής (βαθµολογία: 8): Πρόκειται για την πρώτη µας επιλογή στο ψάρεµα της µεγάλης τσιπούρας και οι γνώστες του συγκεκριµένου είδους ψαρέµατος σίγουρα γνωρίζουν την αποτελεσµατικότητά του. Είναι ένα φυσικό, άσπρο δόλωµα, που υπάρχει σε πληθώρα στις αµµώδεις ακτές της χώρας µας και δεν αφήνει ασυγκίνητες τις πονηρές «κυρίες». Πολλοί ψαράδες πάνε και ένα βήµα παραπέρα, δολώνοντας ολόκληρα µανάκια ή ακόµα και µάνες! Ωστόσο είναι ένα δόλωµα ευαίσθητο ακόµα και στις επιπόλαιες τσιµπιές και έλκει πολύ τα µικρόψαρα. Συνιστάται να χρησιµοποιείται κυρίως σε αµµώδεις περιοχές.
Πορφύρα η αυστηρή (βαθµολογία: 9): Αν µιλάµε για αυστηρό ψάρεµα τσιπούρας και µόνο, προσωπικά πιστεύω πως η πορφύρα είναι ο βασιλιάς των δολωµάτων! Ένα δόλωµα άσπρου χρώµατος µε αρκετά σκληρή σάρκα και διακριτική οσµή, που µας έχει δώσει ψάρια σεβαστού µεγέθους. Ίσως σας δυσκολέψει λίγο στη δόλωση, αλλά πραγµατικά αξίζει να το δοκιµάσετε, ιδίως αν επιλέξετε να ψαρέψετε σε τραγάνες µε πολλές πορφύρες διάσπαρτες τριγύρω. Έχει µεγάλη αντοχή στις µικροτσιµπιές, ενώ σε γενικές γραµµές δεν προτιµάται ιδιαίτερα από άλλα ψάρια.
Καβουράκι της άµµου (βαθµολογία: 8): Τέλος όλοι γνωρίζουµε ότι το καβουράκι είναι εκλεκτός µεζές για τις τσιπούρες, πόσοι όµως από εµάς δοκίµασαν έστω και µια φορά να το ψαρέψουν; Ελάχιστοι! Είναι ένα δόλωµα που κυρίως χρησιµοποιείται σε καθετή από βάρκα, αλλά δολώνοντάς το µε συγκεκριµένο τρόπο µπορεί να ψαρευτεί εξίσου καλά και από την στεριά. Εκτός από τις µεγάλες τσιπούρες, και οι σαργοί προτιµούν το καβουράκι, ενώ σε εκβολές ποταµών έχω πάρει αρκετές φορές και ωραία λαυράκια! Ένα βασικό µειονέκτηµά του όµως είναι ότι δεν προσφέρεται για µακρινές ρίψεις καθώς παρουσιάζει µεγάλη αντίσταση στον αέρα. Σα δόλωµα πάντως ικανοποιεί τόσο σε αµµώδεις, όσο και σε πιο κακοτράχαλες περιοχές.