Διπλέτες στο ψάρεμα!
Όταν η τύχη είναι µε το µέρος µας! Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το ψάρεµα είναι τύχη. Εµείς δε συµφωνούµε!
Οι γνώσεις και η εµπειρία είναι αυτά που καθορίζουν συνήθως το αποτέλεσµα. Όποιος διαθέτει γνώσεις, εµπειρία και έχει την τύχη σύμμαχο, µπορεί να πάρει δύο ή και τρία ψάρια στο ίδιο δόλωµα.
Για να πιαστούν µαζί δύο ή περισσότερα ψάρια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν αυτά µαζί και να κυνηγούν παρέα. Αυτό σηµαίνει ότι το ψαρευτικό µας εργαλείο θα πρέπει να πέσει στο σηµείο όπου βρίσκονται τα ψάρια συγκεντρωµένα. Ο ψαράς θα πρέπει να το γνωρίζει ή να το πληροφορηθεί από το βυθόµετρό του. Συνεπώς αυτός θα καθορίσει που θα πέσει η αρµατωσιά του. Αυτός θα καταλάβει αν ο επιλεγµένος τόπος είναι πλούσιος ώστε να έχει ένα αποτέλεσµα καλύτερο από το αναµενόµενο.
Διπλέτες
Το άρπαγµα δύο ψαριών έχει φυσικά τις δυσκολίες του. Σε καµιά περίπτωση όμως δε σηµαίνει ότι θα ανέβουν και τα δύο στο σκάφος. Τις περισσότερες φορές τα αγκιστρώµατα είναι επιπόλαια. Ετσι το ξαγκίστρωµα είναι µέσα στο πρόγραµµα. Ο ψαράς σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στις κινήσεις του. Είναι σημαντικό να αντιληφθεί ότι το βάρος στα αγκίστριά του δεν αναλογεί σε ένα αλλά σε δύο ψάρια.
Τριπλέτες! Σπάνιο αλλά συμβαίνει
Στη συρτή βυθού, αρκετοί ψαράδες χρησιµοποιούν δύο παράµαλλα µε δύο διαφορετικά δολώµατα. Έτσι, το να πιαστούν δύο διαφορετικά ψάρια στα δολώµατά µας δεν είναι σπάνιο φαινόµενο. Το σπάνιο είναι να πιαστούν τρία ψάρια µαζί, τα δύο στο πρώτο δόλωµα και το άλλο στο δεύτερο.
Βέβαια για να µπορεί να συµβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει η αρµατωσιά µας να περάσει µέσα από πολλά ψάρια, και αυτό συµβαίνει κυρίως την άνοιξη που τα ψάρια γυαλώνουν και κοπαδιαστά ανεβαίνουν στα ρηχότερα σηµεία. Στήρες και συναγρίδες είναι τα πιο πιθανά είδη για διπλοπιασίµατα.
Διπλοπιάσιµο στο φύλακα
Στο φύλακα ή στη ζόκα όπου το δόλωµά µας είναι µεγάλο, µπορεί να έχουµε δύο ψάρια µαζί αν ο τόπος που ψαρεύουµε είναι καλός. Τσαούσια, συναγρίδες, στήρες, σκαθάρια, είναι τα πιο συνηθισµένα, ενώ µπορεί να έχουµε στο ίδιο δόλωµα και πιάσιµο δύο ψαριών από διαφορετικό είδος, όπως για παράδειγµα µία συναγρίδα και µία στήρα. Το διπλοπιάσιµο στο φύλακα και τη ζόκα παρατηρείται κυρίως το φθινόπωρο που τα ψάρια είναι πολύ πιο ορεξάτα.
Πιάσιµο εκτός αγκιστριού
Ένα επίσης δύσκολο αλλά υπαρκτό φαινόµενο, είναι να έχουµε πιάσιµο ψαριού όχι από το αγκίστρι ή τη σαλαγκιά, αλλά από τυχαίο εξάρτηµα του εξοπλισµού µας. Έτσι παρατηρούνται πιασίµατα όταν πχ. το ψάρι καταπίνει το βαρίδι περνώντας το για δόλωµα, ή µπλέκεται από κάποιο σηµείο του στην πετονιά του παράµαλλου ή της µάνας.
Εδώ όπως καταλαβαίνετε, επειδή δεν υπάρχει το αγκίστρι για να συγκρατήσει το ψάρι, είναι αρκετά δύσκολο να το φέρουµε στο σκάφος και το ξεψάρισµα µπορεί να γίνει ανά πάσα στιγµή. Όµως όταν το ψάρι ανέβει στο σκάφος, εκεί έχουµε όλη τη χαρά συγκεντρωµένη και ανακατεµένη µε έκπληξη, και µάλιστα θα είναι ένα περιστατικό το οποίο θα µείνει χαραγµένο για πάντα στη µνήµη µας!