Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Δολώματα: Ολοθούριο το αγγούρι της θάλασσας

25 Σεπτεμβρίου, 2016

Δολώματα: Ολοθούριο το αγγούρι της θάλασσας

Αποτελεί ένα από τα καλύτερα και πιο εξειδικευµένα δολώµατα. Και µέχρι να φθάσει σε κατάσταση που να µπορεί να δολωθεί, απαιτείται αρκετή προεργασία.

Δολώνοντας το παραγάδι με ολοθούριο

Αυτή η προεργασία είναι που αποτρέπει πολλούς φίλους ψαράδες να το χρησιµοποιήσουν. Όσοι όµως το χρησιµοποιούν, δύσκολα το αλλάζουν. Όλα τα δολώµατα, και ιδιαίτερα όσα µένουν στο βυθό -όπως αυτά του παραγαδιού-, λειτουργούν συνήθως όταν πέσουν στο νερό. Στη συνέχεια, όταν περάσει κάποιο χρονικό διάστηµα, παύουν να δουλεύουν και ίσως δουλέψουν πάλι για λίγο τη στιγµή. Που το δόλωµα µετακινείται προς το µέρος του ψαρά (για να το ελέγξει ή για να σηκώσει το παραγάδι).

Εξαίρεση αποτελούν τα ζωντανά δολώµατα και το ολοθούριο. Τα µεν πρώτα γιατί κινούνται και µε την κίνησή τους προσελκύουν τα ψάρια. Και το ολοθούριο γιατί όσο καιρό και αν µείνει στο νερό δεν καταστρέφεται. Αλλά «παραγουλιάζεται» και γίνεται ακόµη ελκυστικότερος.

Επεξεργασία

Το ολοθούριο που πολλοί το ξέρουν και ως «αγγούρι της θάλασσας» ή «ψολιάγκο», θα πρέπει να το µαζέψουµε µόνοι µας. Και µε ένα κοφτερό µαχαιράκι να του κόψουµε τις δύο άκρες, να το ανοίξουµε στη µέση και να του αφαιρέσουµε το εσωτερικό του. Στη συνέχεια, για να µη µας γλιστρά, τον καρφώνουµε σε ένα ξύλο. Και µε τη βοήθεια ενός κουταλιού συλλέγουµε µια πέτσα που βρίσκεται κολληµένη στο υπόλοιπο σκληρό του τµήµα και είναι αυτή που θα χρησιµοποιηθεί για δόλωµα.

Αφού γίνει η αφαίρεση του δολώσιµου τµήµατος από όλα τα ολοθούρια που έχουµε µαζέψει και ολοκληρωθεί η συλλογή του, το µεταφέρουµε σε ένα µπουγέλο µε θαλασσινό νερό. Εκεί ανακατεύουµε το περιεχόµενο µε το χέρι µας για να σκληρύνει (όσο περισσότερο το ανακατεύουµε, τόσο περισσότερο σκληραίνει). Και όταν έχει φθάσει στην επιθυµητή σκληρότητα, αδειάζουµε το νερό και είµαστε έτοιµοι. Κόβουµε το δόλωµα σε δολωσιές κατάλληλες για τα αγκίστριά µας και δολώνουµε κεντητά. Όπως ακριβώς όταν δολώνουµε σουπιά ή καλαµάρι.

Kόβουμε τα δολώματα σε μακρόστενα κομμάτια

Πλεονεκτήµατα
∆όλωµα πολύ ανθεκτικό, που δύσκολα τα µικρόψαρα θα το αφαιρέσουν από το αγκίστρι µας. Φωσφορίζει στο σκοτάδι και έχει χαρακτηριστική έντονη οσµή που προσελκύει τα ψάρια και ιδιαίτερα τα µεγάλα. Ενώ µπορεί και ψαρεύει όση ώρα θέλουµε. Τι άλλο χαρακτηριστικό θα χρειαστούµε ώστε να τοποθετήσουµε το δόλωµα αυτό στα κορυφαία δολώµατά µας και να το έχουµε ως πρώτη επιλογή µας στα ψαρέµατα casting. Επίσης στο παραγάδι και στην αναζήτηση της τσιπούρας, του λυθρινιού και των µεγάλων σαργών; 

Δολωμένα αγκίστρια παραγαδιού

Χρήσιµα Tips

• Καθαρίζουµε κι επεξεργαζόµαστε τα δολώµατα µόλις τα βγάζουµε από το νερό. Αν τα αφήσουµε αρκετή ώρα, στη συνέχεια θα µας δυσκολέψουν. Αν έχουµε µαζέψει αρκετά και δε µπορούµε να τα καθαρίσουµε όλα συγχρόνως. Τότε τα τοποθετούµε σε ένα κουβά µε θαλασσινό νερό ή τα κρεµάµε στο νερό µε ένα διχτάκι.

• Αν καθαρίσουµε το δόλωµά µας και η ποσότητά του είναι παραπάνω από αυτή που επιθυµούµε, τότε αυτό που δε θα χρησιµοποιήσουµε άµεσα δεν το παραγουλιάζουµε, αλλά το τοποθετούµε στην κατάψυξη. Την επόµενη φορά που θα πάµε για ψάρεµα, το βγάζουµε από την κατάψυξη και το παραγουλιάζουµε µέσα σε θαλασσινό νερό (ποτέ της βρύσης). Η διαδικασία αυτή το κάνει να ψαρεύει σα να ήταν ολόφρεσκο και µαζεµένο τη συγκεκριµένη στιγµή. 

Το δολώσιμο τμήμα μετά από την επεξεργασία του

• Έχει παρατηρηθεί από πολλούς ψαράδες, ότι τα δολώµατα που συλλέγονται το φθινόπωρο ψαρεύουν πολύ καλύτερα από όταν συλλέγονται άλλη εποχή. Για αυτό συνηθίζουν να µαζεύουν µια ικανοποιητική ποσότητα το φθινόπωρο. Να την καταψύχουν και να τη χρησιµοποιούν όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστηµα.

• Φροντίζουµε να συλλέγουµε όσα δολώµατα θα χρειαστούµε (ποτέ βέβαια όλα από τον ίδιο τόπο) και όχι «να µαζεύουµε για να µαζεύουµε» και στη συνέχεια να τα πετάµε. Ο σύγχρονος ψαράς σέβεται το περιβάλλον και φροντίζει να το διατηρεί όσο γίνεται πιο πλούσιο και ζωντανό.

Επεξεργασία και καθαρισµός δολώµατος

1. Ο εξοπλισµός που θα χρειαστούµε για να καθαρίσουµε τα δολώµατά µας και να καταφέρουµε να βγάλουµε εύκολα το δολώσιµο τµήµα τους, είναι ένα ξύλο που του έχουµε καρφώσει µια αρκετά κοφτερή πρόκα. Ένα µαχαίρι που να κόβει καλά κι ένα µεγάλο κουτάλι.

2. Κόβουµε µε το µαχαίρι µας τη µία άκρη του δολώµατος και στη συνέχεια την άλλη.

3. Με το µαχαίρι µας σχίζουµε το «αγγούρι» κατά µήκος, ώστε να µπορούµε εύκολα να το ανοίξουµε και να του αφαιρέσουµε όλα τα εντόσθια και την άµµο.

4. Καρφώνουµε το ανοιγµένο αυτό τµήµα στην πρόκα, µε το µαύρο, εξωτερικό «δέρµα» να ακουµπά στο ξύλο και το λευκό εσωτερικό να κοιτά εµάς.

5. Με ένα κουτάλι αφαιρούµε την εσωτερική του πέτσα (µία λευκή σάρκα µε στίγµατα), που είναι και το δολώσιµο τµήµα το οποίο µας ενδιαφέρει.

6. Τοποθετούµε το δολώσιµο αυτό τµήµα µέσα σε ένα κουβά µε θαλασσινό νερό και το παραγουλιάζουµε.

Tags
Ψάρεμα από βάρκα Ολοθούρια Λυθρίνια Σαργοί Παραγάδι Casting Δολώματα Ψάρεμα Τσιπούρας
Comodo SSL