Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Καραμανώλης

Εγγλέζικο-Match fishing: Η χρήση των swimfeeders

5 Ιουλίου, 2022

Εγγλέζικο-Match fishing: Η χρήση των swimfeeders

Πριν κάποια χρόνια σερφάροντας βιντεάκια στο Υoutube – όπως και εξακολουθώ να κάνω κάθε Κυριακή απόγευµα – έπεσα πάνω σε ένα µικρό βίντεο από την Ισπανία, όπου κάτι παλικάρια έβγαζαν µεγάλους κεφάλους στο εγγλέζικο, ενώ παράλληλα είχαν και φωτογραφίες από ωραίους σαργούς και τσιπούρες.

∆ύο από τους πιο συνηθισµένους µαλαγρωτές.

Στο βίντεο φαίνεται να κάνουν ψάρεµα σε µακρινή απόσταση µε τον αέρα κόντρα, και αναρωτήθηκα «µα πώς είναι δυνατόν να µαλαγρώνεις µε bigattini τόσο µέσα, µε τον άνεµο κατάφατσα»; Την ώρα που έβγαζαν έναν κέφαλο έξω, παρατηρώ πάνω στην αρµατωσιά του εγγλέζικου ένα µικρό feeder. Αυτό, λοιπόν, το µικρό αξεσουάρ µου κίνησε την περιέργεια, και πίστεψα ότι ήταν το µυστικό των δύο «ηρώων» του συγκεκριµένου ψαρέµατος για να καταποπολεµήσουν τον κόντρα αέρα, να µπορέσουν να ψαρέψουν σε µακρινή απόσταση, και να µαλαγρώσουν ακριβώς εκεί που θέλουν. Έτσι λοιπόν άρχισα να το ψάχνω σιγά-σιγά, και είπα «γιατί να µη δοκιµάσω αυτό το εργαλείο πάνω στην εγγλέζικη τεχνική, και να δω που θα µε βγάλει;».

Στη συνέχεια, λοιπόν, του άρθρου, θα προσπαθήσω να αναλύσω τι είναι το swimfeeder, που, αλλά και πότε χρησιµοποιείται, την αρµατωσιά µας, καθώς και τις απαιτήσεις σε εξοπλισµό ώστε να αποδώσει τα µέγιστα στο ψάρεµά µας. Μέχρι στιγµής, από όσα άτοµα µε έχουν δει στο ψάρεµα µε το συγκεκριµένο αξεσουάρ, το 95% είχαν την εντύπωση ότι ψαρεύω µε ξαπλωµένο παράµαλλο και το feeder να ακουµπάει στον βυθό. Το swimfeeder δεν έχει καµία σχέση µε το κλασσικό ψάρεµα feeder.

Το swimfeeder, όπως ορίζει και το όνοµά του, είναι ένα feeder το οποίο στην ουσία κολυµπάει πάνω από το αγκίστρι µας και µαλαγρώνει ακριβώς από κάτω, σα να έχουµε δηλαδή παρεµβάλει ένα feeder στην εγγλέζικη αρµατωσιά. Μάλιστα, γνωστή εταιρία στον ηλεκτρονικό της κατάλογο τα εντάσσει στην κατηγορία του ψαρέµατος bolognese. Στην ουσία µιλάµε για ένα πλαστικό εξάρτηµα κυλινδρικού σχήµατος, το οποίο γεµίζουµε µε bigattini από το «πορτάκι» που διαθέτει. Η µεγάλη κινητικότητα των µικρών σκουληκιών, βοηθά την απελευθέρωσή τους µέσα στο νερό µέσα από τις τρύπες του µικρού µαλαγρωτή.

Τα feeders που µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε στην εγγλέζικη τεχνική, πρέπει να πούµε καταρχήν ότι είναι περαστά (inline feeders), και προσαρµόζονται πάνω στην αρµατωσιά µας µέσα από ένα λεπτό σωληνάκι στο κέντρο τους. Το σωληνάκι αυτό είναι συνήθως πιο µεγάλο από το κυρίως σώµα του feeder, αλλά η ύπαρξή του είναι άκρως αναγκαία για να γλυτώνουµε τα µπερδέµατα κατά την ρίψη, τα οποία αποτελούν µεγάλο πρόβληµα. Προσοχή λοιπόν, µην κόψετε ή ψαλιδίσετε το συγκεκριµένο σωληνάκι.

Τα swimfeeders κατηγοριοποιούνται σύµφωνα µε το βάρος τους σε γραµµάρια, λαµβάνοντας υπόψη το βαρίδι στο κάτω µέρος του «σώµατός» τους. Αν τύχει να ξεβιδώσετε το ενσωµατωµένο βαρίδι και να ρίξετε το πλαστικό στέλεχος στο νερό, θα δείτε ότι επιπλέει λόγω της άνωσης από το υλικό κατασκευής του. Για το λόγο αυτό, τα swimfeeders χρειάζονται βάρος στο κάτω µέρος του σώµατός τους, ώστε να µπορούν να βυθίζονται µε ικανοποιητικό ρυθµό όταν είναι γεµάτα, αλλά και το πιο σηµαντικό: να παραµένουν βυθισµένα ακόµα και όταν θα έχουν αδειάσει από τα σκουληκάκια.

Για να µιλήσουµε πιο εξειδικευµένα για τα συγκεκριµένα αξεσουάρ, στον προσωπικό µου εξοπλισµό χρησιµοποιώ συνήθως ένα απλό swimfeeder, ενώ για πιο «απαιτητικές» καταστάσεις κάνω χρήση των swimfeeders µε βάρος 10 και 15 γρ., καθώς τα τελευταία είναι πολύ µεγαλύτερα (σχεδόν διπλάσια από τα κοινά). Είµαι σίγουρος ότι θα βρείτε feeders τέτοιου είδους, όµως θα χρειαστεί να ψαχτείτε λίγο παραπάνω, καθώς ελάχιστα έχω καταφέρει να βρω στα διάφορα καταστήµατα που έχω ψάξει, καθώς το συγκεκριµένο αξεσουάρ δεν είναι διαδεδοµένο.

Πού και πότε το χρησιµοποιούµε
Πάµε τώρα να αναλύσουµε τις συνθήκες που ευνοούν τη χρήση του συγκεκριµένου εργαλείου. Καταρχήν να τονίσουµε ότι δε µπορούµε να το χρησιµοποιήσουµε µε όλες τις αρµατωσιές, παρά µόνο µε τις συρόµενες. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το χρησιµοποιούµε σε νερά µεσαίου ή µεγάλου βάθους (άνω των 7-8 µέτρων). Εάν θέλουµε να ψαρέψουµε σε µικρότερο βάθος ή µε σταθερή αρµατωσιά, το swimfeeder δεν είναι ιδανικό.

Πότε το χρησιµοποιούµε; Γενικά σε καταστάσεις και σε αποστάσεις όπου δε µπορούµε να µαλαγρώσουµε σκουλήκια µε την σφεντόνα µας, µε την απαραίτητη ακρίβεια. Συνδυάζοντας τις απαιτήσεις, θα καταλήξουµε ότι µπορεί να είναι χρήσιµα όταν θέλουµε να ψαρέψουµε σε µακρινή απόσταση, και µέτρια-βαθιά νερά. Μπορεί επίσης να γίνει χρήση τους σε µέσες αποστάσεις, όταν επικρατεί έντονος κόντρα αέρας και µας εµποδίζει να κάνουµε χρήση σφεντόνας, ή τα ρεύµατα φέρνουν το bigattini µας έξω. Ακόµα και όταν η σφεντόνα µας καταφέρνει να µας καλύψει από πλευράς απόστασης, τα swimfeeders αποδεικνύονται πολύ χρήσιµα σε νερά µε βάθος άνω των 12-14 µέτρων, και ιδιαίτερα σε σαργοτόπια.

Εδώ θα ήθελα να δώσω παράδειγµα συγκεκριµένου τόπου στην Νότια Κρήτη µε βάθος 30 µέτρα σύρριζα στο βράχο, όπου τα swimfeeders έχουν λειτουργήσει ιδανικά στο ψάρεµα των µεγάλων σαργών. Λειτουργούν επίσης πάρα πολύ καλά σε βαθιά νερά µε ύπαρξη έντονων, αλλοπρόσαλλων ρευµάτων, καθώς µε τον συγκεκριµένο τρόπο είµαστε σίγουροι ότι το µαλάγρωµα δεν ξεφεύγει από την περιοχή ενδιαφέροντός µας. Εκτός όµως από τον αέρα, τα ρεύµατα και την απόσταση ρίψης, υπάρχουν και άλλες παράµετροι οι οποίες καθορίζουν τη χρήση τους, όπως πχ. εάν ψαρεύουµε µέρα ή νύχτα, χειµώνα ή καλοκαίρι.

Η γενική πρακτική ορίζει ότι τη νύχτα τα ψάρια τρώνε πολύ κοντά στον βυθό, ενώ την ηµέρα γενικά σηκώνονται ψηλά για να φάνε. Έτσι, όταν για παράδειγµα είµαστε µέσα στα επιθυµητά όρια βάθους, ρευµάτων και αέρα, µπορούµε να ψαρέψουµε χωρίς swimfeeder κατά τη διάρκεια της ηµέρας, αλλά αν κάνουµε νυχτερινό ψάρεµα είναι καλό να το χρησιµοποιούµε, αφού πετυχαίνει «στοχευµένο» µαλάγρωµα πολύ κοντά στο βυθό. Η τακτική αυτή βρίσκει εφαρµογή και την περίοδο του χειµώνα όπου τα ψάρια είναι δύστροπα και αποφεύγουν να τσιµπήσουν το δόλωµά µας, καθώς µε την χρήση των µαλαγρωτών µπορούµε να τα προκαλέσουµε περισσότερο. Εάν αναφερθώ γενικότερα στα προσωπικά µου ψαρέµατα, 9 στις 10 φορές θα χρησιµοποιήσω το συγκεκριµένο αξεσουάρ, αφού κάνω κυρίως νυχτερινά ψαρέµατα σε σηµεία µε µεγάλο βάθος. Το χρησιµοποιώ όµως και σε ηµερήσια ψαρέµατα, όταν αποφασίζω να ψαρέψω σε µακρινές αποστάσεις.

Εδώ βλέπουµε τον µαλαγρωτή όπως ακριβώς τον αγοράσαµε.

Εξοπλισµός
Θα ήθελα να αναφερθώ λίγο και στις απαιτήσεις του εξοπλισµού µας. Γενικά το συγκεκριµένο αξεσουάρ δεν έχει απαιτήσεις και δεν προδιαγράφει συγκεκριµένο εξοπλισµό. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουµε πάρα πολύ, είναι το καλάµι µε το οποίο θα ψαρέψουµε. Επειδή όπως καταλαβαίνετε γεµίζοντας µε σκουληκάκια το feeder, το όλο σύνολο µε τον φελλό και τον ερµατισµό αποκτά ένα σηµαντικό βάρος, θα πρέπει να προσέξουµε το casting weight του καλαµιού µας. Εάν λοιπόν χρησιµοποιήσουµε ένα βαρύ εγγλέζικο φελλό και ένα µεγάλο feeder, θα πρέπει να κάνουµε χρήση ενός εγγλέζικου καλαµιού medium ή heavy κλάσης (µεσαίο-µεγάλο casting weight). Εάν από την άλλη πλευρά χρησιµοποιήσουµε µικρό feeder και όχι τόσο βαρύ φελλό, µπορούµε να κάνουµε χρήση ακόµα και light καλαµιού.

Όπως και να ‘χει όµως, θα πρέπει πάντα να δίνουµε προσοχή στη ρίψη µας, έτσι ώστε να είναι αργή, ήπια και προοδευτική. Όσον αφορά στη χρήση εγγλέζικου ή bolognese φελλού, πιστεύω ότι η χρήση του εγγλέζικου φελλού δένει καλύτερα στο σύνολο. Για ψάρεµα µε καλάµι bolognese θεωρώ την χρήση του swimfeeder πολύ δύσκολη, για τον παρακάτω λόγο: όταν χρειαστεί να γεµίσετε το feeder µε σκουληκάκια, θα πρέπει να αφήσετε το καλάµι σε κάποια βάση ή καρέκλα, στο έδαφος ή κοντά σε εσάς, και να κατεβάσετε το feeder ελευθερώνοντας πετονιά από τον µηχανισµό. Η υπόλοιπη αρµατωσιά, µετά το feeder και µέχρι το αγκίστρι, θα πρέπει να είναι ξαπλωµένη στο έδαφος.

Εδώ καταλαβαίνετε ότι εάν σε ένα καλάµι bolognese έχουµε βάλει το feeder στα 6,5 µέτρα από το αγκίστρι, θα πρέπει αυτά τα 6,5 µέτρα να είναι ξαπλωµένα στο έδαφος για να το γεµίσουµε, γεγονός που απαιτεί πολύ χώρο και προσοχή στις κινήσεις µας αν θέλουµε να µην πατήσουµε ή να µην µπερδευτούν οι αρµατωσιές µας. Για να πούµε και λίγα λόγια για το γέµισµα του feeder, πρώτα δολώνουµε το αγκίστρι µας και έπειτα γεµίζουµε το εξάρτηµα, γιατί αν το κάνουµε αντίστροφα, θα δούµε πολλά σκουληκάκια να δραπετεύουν µέχρι να δολώσουµε.

Αρµατωσιά
Η αρµατωσιά για το swimfeeder δεν έχει ιδιαίτερες διαφορές από τις κοινές συρόµενες αρµατωσιές του εγγλέζικου, πέραν από µερικά συγκεκριµένα σηµεία τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Το ερµάτισµα των feeders πάνω στην µάνα µπορεί να γίνει µε δύο τρόπους. Με τον πρώτο τρόπο µπορούµε να κάνουµε το feeder σταθερό πάνω στην αρµατωσιά µας, βάζοντας µερικά δαγκωτά βαριδάκια πριν και µετά το υλικό. Με τον παραπάνω τρόπο κερδίζουµε σε πιθανά µπερδέµατα κατά τη ρίψη, χάνουµε όµως στην παρουσίαση, καθώς όταν ένα ψάρι τσιµπήσει θα αισθανθεί το βάρος του feeder και µπορεί να το αφήσει.

Κατά το δεύτερο, πιο αποτελεσµατικό κατά τη γνώµη µου τρόπο, ερµατίζουµε ελεύθερα τη συσκευή πάνω στην µάνα. Έτσι όταν ένα ψάρι τσιµπήσει, δε θα χρειαστεί να τραβήξει τη συσκευή -λόγω αδράνειας του feeder µέσα στο νερό-, αλλά θα τραβήξει µόνο το φελλό. Για να υπολογίσουµε το βάρος του φελλού που θα χρησιµοποιήσουµε ανάλογα µε το µικρό ή µεγάλο feeder, κόβουµε από τον φελλό από 1 έως 3 γραµµάρια. Η καλύτερη πρακτική είναι η χρήση φελλών bodied µε ροδέλες, οπότε αναλόγως µε το βάρος του µαλαγρωτή, αφαιρούµε τις ανάλογες ροδέλες από το φελλό. Στην αρµατωσιά µας θα πρέπει να ερµατίσουµε τουλάχιστον 0,8-1 γρ., µοιρασµένα σε ίσες αποστάσεις για καλύτερο άπλωµα µετά τη ρίψη. Εάν γίνει λιγότερο ερµάτισµα, οι πιθανότητες για µπλεξίµατα µετά την ρίψη αυξάνονται ιδιαίτερα.

Έχω αναρωτηθεί ο ίδιος πολλές φορές, αλλά και ερωτηθεί από φίλους, αν η αρµατωσιά χάνει σε διακριτικότητα και παρουσίαση λόγω της οπτικής του όγκου και του βάρους του feeder, µε αποτέλεσµα να µην τσιµπάνε τα µεγάλα του είδους. Για να υπερνικήσουµε το βάρος, ερµατίζουµε το feeder συρόµενο πάνω στην αρµατωσιά µας, όπως είπαµε και παραπάνω. Από την άλλη πλευρά, για να διορθώσουµε οποιαδήποτε αρνητική εντύπωση προκαλεί ο όγκος του µαλαγρωτή µέσα στο νερό, είµαστε αναγκασµένοι να βάλουµε το πολύτιµο αυτό αξεσουάρ όσο το δυνατόν µακρύτερα από το αγκίστρι.

Για το λόγο αυτό, εκµεταλλευόµαστε όλο το µήκος του καλαµιού µας, δηλαδή η αρµατωσιά µας φτιάχνεται περίπου ίση µε το µήκος του. Αυτή η απαίτηση κάνει την χρήση του swimfeeder στην εγγλεζική τεχνική πολύ δύσκολη και πολύ απαιτητική για τον έµπειρο ψαρά. Για να µπορέσουµε να αποφύγουµε τα µπερδέµατα της αρµατωσιάς κατά τη ρίψη, είναι άκρως απαραίτητο το τεχνητό σταµάτηµα της αρµατωσιάς, την ώρα που βρίσκεται στον αέρα και λίγο πριν ακουµπήσει στο νερό.

Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι η χρήση του swimfeeder στην εγγλέζικη τεχνική είναι πολύ απαιτητική από πλευράς τεχνικών δυσκολιών, ακόµα και για τον έµπειρο ψαρά. Για να µπορέσω να κρίνω σωστά εάν επηρεάζει θετικά αρνητικά το ψάρεµά µας η χρήση του αξεσουάρ, έχω προβεί σε παράλληλες δοκιµές σε βαθιά νερά µε κλασσική συρόµενη αρµατωσιά, µε feeder ή χωρίς, και µε τα καλύτερα αποτελέσµατα υπέρ της αρµατωσιάς µε το feeder. Στα πρώτα 4-5 ψαρέµατα που θα τολµήσετε µε αυτό το αξεσουάρ, σίγουρα θα αντιµετωπίσετε πολλές δυσκολίες.

Όταν όµως γίνετε γνώστες της σωστής ρίψης και του κατάλληλου timing στο σταµάτηµα της αρµατωσιάς για το σωστό άπλωµα του παράµαλλου, θα απολαύσετε αποδοτικές, ενδιαφέρουσες και ευχάριστες εξορµήσεις, τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα αλιευµάτων. Τέλος, µην ξεχνάτε να επιστρέφετε τα µικρά ψάρια στη θάλασσα µετά το τέλος του ψαρέµατός σας, για να προστατεύετε τους τόπους και να µπορείτε να απολαµβάνετε µελλοντικά ψαρέµατα.

Μαλαγρωτής µε ροδέλα στο άκρο του.

Βελτιώνοντας το feeder
Μερικές φορές µπορεί να µην είµαστε απολύτως ικανοποιηµένοι από το ρυθµό απελευθέρωσης των µικρών σκουληκιών ή από το πόσο γρήγορα φτάνουν στο βυθό. Αν και µιλάµε για σηµαντικό – συνολικό – βάρος έξω από το νερό, µπορεί να εκπλαγούµε από το πόσο σιγά κατεβαίνουν ένα-ένα προς το βυθό. Για να αυξήσουµε το ρυθµό απελευθέρωσης, µπορούµε να µεγαλώσουµε τις τρύπες στη βάση του µαλαγρωτή (φωτο 3), µε ένα Dremel ή ένα ψαλιδάκι. Μπορούµε επίσης να ανοίξουµε και άλλες τρύπες, σε διάφορα σηµεία του πλαστικού (φωτο 2). Για να αυξήσουµε το ρυθµό βύθισης χωρίς να αυξήσουµε τον ερµατισµό µας, µπορούµε να προσαρµόσουµε µια απλή ροδέλα στην βάση του εξαρτήµατος. (φωτο 1).

Εδώ βλέπουµε τον µαλαγρωτή µε περισσότερες τρύπες για να διευκολύνει καλύτερα το ψάρεµά µας.

Tags
Ψάρεμα από ακτή Εγγλέζικο Swimfeeders Match Fishing
Comodo SSL