Εναλλακτικά Δολώματα: Όταν το ζωντανό δόλωμα απουσιάζει
Το ζωντανό δόλωµα, αποτελεί ένα από τους βασικότερους παράγοντες επιτυχίας στο ψάρεµά µας. Μπορεί στα µικρότερα ψάρια να µην είναι κραυγαλέα φανερό, όµως στα µεγάλα κι εκλεκτά θα αποτελέσει τη διαφορά.
Μαγιάτικα, συναγρίδες, φαγκριά, σφυρίδες, δύσκολα θα αντισταθούν στη θέα ενός ζωντανού καλαµαριού, µιας σουπιάς, µιας ολοζώντανης ζαργάνας ή ενός µελανουριού. Τι γίνεται όµως όταν αυτό λείπει από το δοχείο ζωντανού µας; Ξεχνάµε το ψάρεµα, ή αναζητούµε άλλες, εναλλακτικές λύσεις, προκειµένου να πραγµατοποιηθεί η εξόρµησή µας και να έχουµε επίσης σηµαντικές πιθανότητες επιτυχίας; Πολλοί φίλοι µας είχαν µάθει να βγάζουν αξιόλογα ψάρια τους περασµένους µήνες (φθινόπωρο-χειµώνας), δολώνοντας σχεδόν αποκλειστικά ζωντανά καλαµάρια. Όµως, τώρα που τα νερά ζέσταναν και τα καλαµάρια λιγόστεψαν και δεν αρπάζουν πια τις καλαµαριέρες µας, οι προσδοκίες µας για κάτι καλό µειώνονται. Οι ερωτήσεις των αναγνωστών για πιθανές εναλλακτικές προτάσεις, αρκετές, και σε αυτές θα προσπαθήσουµε να δώσουµε κάποιες ιδέες και απαντήσεις.
Νωπό καλαµάρι µε βαριδάκια
Η µεγάλη διαφορά του ζωντανού από το νωπό καλαµάρι, είναι η πλεύση του. Αν το νωπό τοποθετηθεί στα αγκίστριά µας και ξεκινήσουµε να το σέρνουµε, θα αρχίσει να στριφογυρίζει στο παράµαλλό µας. Για να αποφύγουµε αυτήν την ενοχλητική συµπεριφορά του δολώµατος και για να καταφέρουµε να πλέει στρωτά, πρέπει να τοποθετήσουµε ένα βάρος στη κάτω πλευρά του. Αυτό µπορεί να γίνει µε πολλούς και ποικίλους τρόπους. Ο πιο συνηθισµένος είναι µε την τοποθέτηση µικρών µολυβιών, όπως βλέπετε στη φωτό. Επίσης µπορούµε να σφηνώσουµε ένα αγκίστρι σε ένα συρόµενο µολύβι, και να αγκιστρώσουµε µε αυτό το καλαµάρι µας στην κάτω του µεριά. Με ένα πενσάκι, µπορούµε να σφίξουµε το µολυβάκι µας για καλύτερη ασφάλεια. Όπως και να έχει πάντως, θα πρέπει να αφαιρέσουµε τα µακριά πλοκάµια του καλαµαριού, για να µην κρέµονται αφύσικα χαµηλά. Το ένα αγκίστρι το καρφώνουµε στην ουρά του καλαµαριού και το άλλο στο κεφάλι γερά. Η παραπάνω πρόταση είναι από τις πιο συνηθισµένες στους ψαράδες του φύλακα, αφού από τα τέλη Φλεβάρη και έπειτα, όταν τα καλαµάρια λιγοστεύουν, πάντα φροντίζουν να έχουν µαζί τους κάποια νωπά, και όταν δεν βρουν ζωντανά, τα ψαρεύουν µε τη βοήθεια µολυβιών.
Μπακακάκι για νωπό καλαµάρι και σουπιά
∆ύο µακριά σύρµατα ενώνονται σε ένα µολύβι µε άγκιστρο στο πάνω µέρος, και αυτό είναι το εξάρτηµά µας. Τοποθετούµε τα σύρµατα στο εσωτερικό του καλαµαριού ή της σουπιάς µας και το άγκιστρο στο πίσω µέρος του καλαµαριού, όπου καρφώνουµε το αγκίστρι στην ουρά. Στο κάτω µέρος του βαριδιού υπάρχει ένας κρίκος για το δέσιµο της αρµατωσιάς µας. Η υδροδυναµικότητα του βαριδιού κρατά το δόλωµα σε µια ορισµένη θέση, εµποδίζοντας τους στροβιλισµούς και χαρίζοντάς του πλεύση πολύ κοντά σε αυτήν του ζωντανού. Κατάλληλο για τους φίλους της συρτής µε φύλακα.
Σιλικονούχα καλαµαράκια
Πρόκειται για οµοιώµατα καλαµαριού από µαλακή σιλικόνη, σε διάφορα µήκη και αποχρώσεις. Ανάλογα µε το µέγεθος των ψαριών που αναζητούµε, τοποθετούµε και το αντίστοιχο µέγεθος δολώµατος. Το αρµάτωµα γίνεται όπως περίπου στο φύλακα, µε δύο συνήθως αγκίστρια, ενώ µια χάντρα µε έναν κόµπο, θα βοηθήσουν ώστε η αρµατωσιά µας να παραµένει στο εσωτερικό του καλαµαριού και να µη γλιστράει. Για καλύτερα αποτελέσµατα, τοποθετούµε στα αγκίστρια ένα πλοκάµι από νωπό καλαµάρι, ή ένα φιλέτο καλαµαριού, ώστε εκτός από την «ενισχυµένη» όψη να υπάρχει και «δυνατή» γεύση. Η ταχύτητα εδώ είναι λίγο µεγαλύτερη από ότι στο φύλακα µε ζωντανό, και απευθυνόµαστε κυρίως σε µαυρόψαρα, φαγκριά και µεγάλα σκαθάρια.
Αρµάτωµα σιλικονούχου καλαµαριού
Ένας εύκολος τρόπος αρµατώµατος του σιλικονούχου καλαµαριού µας, είναι µε δύο αγκίστρια και χάντρα. Αν απευθυνόµαστε σε µικρά ψάρια όπως σκαθάρια και τσαουσάκια, τότε χρησιµοποιούµε για παράµαλλο πετονιά, ενώ αν απευθυνόµαστε σε φαγκριά και µαυρόψαρα, νήµα. Το µέγεθος των αγκιστριών, είναι ανάλογο του µεγέθους των ψαριών και κυµαίνεται συνήθως από 1/0 έως και 6/0. Η χάντρα -ή οι χάντρες-, χρειάζονται για να µην ξεπερνά η αρµατωσιά από το εσωτερικό του δολώµατος. Η αρµατωσιά αυτή, συνδέεται στο παράµαλλο του φύλακα µε τη βοήθεια ενός πολύ µικρού, αλλά µεγάλης αντοχής στριφταριού.
Predapro για νωπό ψάρι
Για όσους αρέσκονται να ψαρεύουν µε ζωντανά ψαράκια, αλλά δεν καταφέρνουν να τα εξασφαλίσουν εύκολα, υπάρχει η έξυπνη αυτή πατέντα για νωπά. Η ειδική κατασκευή προσαρµόζεται πολύ εύκολα στο στόµα του ψαριού, µε το βάρος να είναι στο κάτω µέρος του για να έχουµε σωστή πλεύση. Το παράµαλλο µε το αγκίστρι ή τη σαλαγκιά µας, δένεται στον κρίκο του εξαρτήµατος. Το µέγεθος του δολώµατος είναι αυτό που θα καθορίσει και το µέγεθος του Predapro. Ο ψαράς µπορεί να το ψαρέψει µε αρκετά µεγάλες ταχύτητες (ακόµη και 5 knots).
Αρµατωσιά Live cab για νωπό χταπόδι της Olympus
Το χταπόδι αποτελεί έναν από τους καλύτερους µεζέδες για µεγάλη πλειοψηφία ψαριών και κυρίως µαύρα, όπως ροφούς, βλάχους, σφυρίδες, στήρες. Η αρµατωσιά αυτή είναι µια από τις πιο κλασικές αρµατωσιές του live cab, τρόπου ψαρέµατος που εξελίχθηκε δυναµικά στη γειτονική χώρα Ιταλία και ουσιαστικά αποτελεί µια από τις καλύτερες επιλογές για να δολώσουµε νωπό χταπόδι, και να ψαρέψουµε τόσο σε ρηχά νερά όσο και σε πολύ βαθιά.
Σιλικονούχο µουγγρί από την Deep Fishing
Το µικρό µουγγρί αποτελεί ένα από τα καλύτερα δολώµατα για τα µεγάλα ψάρια του βυθού και ιδιαίτερα τη σφυρίδα. Επειδή όµως η εύρεση του και κυρίως η διατήρησή του σε άριστη κατάσταση δεν είναι εύκολη υπόθεση, η εταιρεία Deep Fishing ήρθε να µας παρουσιάσει κάποια σιλικονούχα οµοιώµατα µουγγριού σε µεγέθη 20, 30 και 40 εκατοστά. Με αργή ταχύτητα δουλεύουν θαυµάσια σε τεχνική φύλακα, ενώ µπορούν να χρησιµοποιηθούν µε µολυβοκεφαλές σε αργό jigging, µε µεγάλη επιτυχία.