Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Εποχιακά ψαρέματα: Καλαμάρια με αρματωσιές χωρίς παράμαλλα

13 Οκτωβρίου, 2020

Εποχιακά ψαρέματα: Καλαμάρια με αρματωσιές χωρίς παράμαλλα

Βρισκόµαστε σε µια εποχή όπου τα καλαµάρια κάνουν δυναµική την παρουσία τους κοντά στην ακτογραµµή, σε όλες τις θάλασσές µας. Μπορεί ακόµη να είναι λίγο βαθιά. Όµως ξεκινούν να γιαλώνουν τις νυκτερινές ώρες, και τότε µπορούµε εύκολα να πάρουµε αρκετά κοµµάτια.

Όταν όµως φωτίσει, τότε η αναζήτησή τους είναι αναγκαστικά στα βαθιά, σε τόπους µε βάθη 50-80 µέτρα συνήθως. Εκεί µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε δυο ειδών αρµατωσιές, µε παράµαλλα αλλά και χωρίς αυτά. Η κάθε αρµατωσιά απευθύνεται σε συγκεκριµένες καλαµαριέρες και για συγκεκριµένο τρόπο ψαρέµατος. Εµείς σ’ αυτό το άρθρο θα ασχοληθούµε µε την αρµατωσιά η οποία δεν έχει καθόλου παράµαλλα. 

Η εύκολη γενικά κατασκευή, φύλαξη και αρµάτωµά της, η αποφυγή των µπερδεµάτων. Αλλά και η άνετη χρήση της, την καθιστούν αρεστή στους περισσότερους καλαµαροψαράδες. Μπορεί να ψαρευτεί το ίδιο καλά σε βαθιά αλλά και σε ρηχά νερά. Και δε χρειάζεται απαραίτητα µεγάλο µήκους καλαµιού, όπως αυτή µε τα παράµαλλα. Ανάλογα µε το διαθέσιµο καλάµι, υπολογίζουµε και το µήκος της αρµατωσιάς που µας βολεύει.

Υλικά κατασκευής
Θα χρειαστούµε τέσσερις παραµάνες, ένα µικρό στριφταράκι, µια στριφταροπαραµάνα ή παραµάνα, µια οργιά πετονιά διαµέτρου 0,35-0,40 χιλιοστών, µισό µέτρο πετονιά διαµέτρου 0,30-0,35 χιλιοστών κι ένα µολύβι βάρους 50 έως 100 γρ.

Κατασκευή
Συνδέετε τις παραµάνες σας στη χοντρή πετονιά, σε απόσταση γύρω στα 20-30 εκατοστά τη µία από την άλλη. Αυτή η σύνδεση µπορεί να γίνει είτε µε κάποιον γνωστό σας κόµπο, είτε µε τον τρόπο που βλέπετε στις φωτό παρακάτω. Σε απόσταση όµοια (20-30 εκ.) προς τα πάνω κάνουµε µια µικρή θηλιά, για να συνδέσουµε την αρµατωσιά µας στη µάνα του µηχανισµού. Ενώ στην ίδια απόσταση προς τα κάτω, δένουµε το στριφταράκι µας κι ενώνουµε τη λεπτότερη πετονιά. Βαστάµε ένα µήκος γύρω στα 50 εκατοστά, και δένουµε τη στριφταροπαραµάνα. Η οποία θα υποδεχθεί το µολύβι µας. Η αρµατωσιά µας είναι έτοιµη.

Τι να προσέξουµε

• Το µήκος που θα έχει το παράµαλλο του µολυβιού, εξαρτάται από τη σύσταση του βυθού. Έτσι, αν αυτός είναι οµαλός, τα 50 εκατοστά µπορεί να γίνουν 20, ενώ αν είναι άγριος και βραχώδης, 80 ή ακόµη περισσότερο.

• Η λεπτότερη πετονιά χρησιµοποιείται για να κοπεί το µολύβι µας αν σκαλώσει, και να µη χάσουµε ολόκληρη την αρµατωσιά µας.

• Αν δε µας απασχολούν τα σκαλώµατα, το παράµαλλό του µολυβιού µπορεί να αφαιρεθεί και στη θέση του στριφταριού να µπει η στριφταροπαραµάνα του µολυβιού.

• Η απόσταση µεταξύ των τεχνητών µας µπορεί να τροποποιηθεί και να προσαρµοστεί στο µήκος του καλαµιού.

• Το συνολικό µήκος της αρµατωσιάς δεν ξεπερνά ποτέ το µήκος του καλαµιού και καλό είναι να γίνεται τουλάχιστον µισό µέτρο µικρότερο, για να µπορούµε να βγάζουµε εύκολα τα καλαµάρια στο σκάφος µε τη βοήθειά του.

• Το είδος των παραµάνων που θα χρησιµοποιήσουµε, είναι καθαρά θέµα δικού µας γούστου και προτίµησης.

• Η συγκεκριµένη αρµατωσιά δουλεύει καλύτερα µε καλαµαριέρες βυθιζόµενου τύπου, δηλαδή sinking.

• Στα βαθύτερα σηµεία φροντίζουµε το µολύβι της αρµατωσιάς µας να είναι φωσφορίζον, για ακόµη καλύτερη προσέλκυση των καλαµαριών.

• Για να είναι η κίνηση όλης της αρµατωσιάς µας αρµονική στα καλαµάρια και να µοιάζει µε κοπαδάκι από µικρόψαρα που ακολουθούν την ίδια πορεία, φροντίζουµε ώστε οι καλαµαριέρες που θα τοποθετηθούν στην αρµατωσιά µας να είναι όλες του ίδιου τύπου.

• Ο χρωµατισµός των καλαµαριέρων µας µπορεί να ποικίλλει, και να χρησιµοποιούµε στην ίδια αρµατωσιά ακόµη και τέσσερα διαφορετικά χρώµατα.

• Η αρµατωσιά αυτή ψαρεύει θαυµάσια σε όλα τα βάθη, και το µικρό ανεβοκατέβασµα του καλαµιού µας θα δώσει καλύτερη κίνηση στην όλη αρµατωσιά, θα προκαλέσει και θα προσελκύσει ευκολότερα τα καλαµάρια από µεγάλη απόσταση, και θα τα δελεάσει να τραφούν αν είναι µίζερα.

Σύνδεση παραµάνας στην αρµατωσιά µας

1. Κρατάµε µε τα δυο µας χέρια την πετονιά όπου σκοπεύουµε να συνδέσουµε την παραµάνα µας

2. Κάνουµε έναν κύκλο µε την πετονιά

3. Μέσα στον κύκλο προσθέτουµε µια θηλιά,

4. Tοποθετούµε την παραµάνα µας στη θηλιά

5. Φέρνουµε 3-4 βόλτες την παραµάνα µε τη θηλιά γύρω από τον αρχικό κύκλο

6. Να σχηµατιστεί κάτι παρόµοιο µε αυτό…

7. …ή αυτό

8. Τραβάµε τις άκρες για να σφίξει ο κόµπος

9. Η παραµάνα είναι συνδεδεµένη στην πετονιά µας στο επιθυµητό σηµείο

Tags
Ψάρεμα από Σκάφος Ψάρεμα καλαμαριών Καλαμάρια Εποχιακά Ψαρέματα
Comodo SSL