Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Ηλίας Κυριακάκης

Εξειδικευμένες αρματωσιές στο Μολύβι Φύλακα

18 Σεπτεμβρίου, 2018

Εξειδικευμένες αρματωσιές στο Μολύβι Φύλακα

Η κατασκευή της αρµατωσιάς στο μολύβι φύλακα, διαφέρει από ψαρά σε ψαρά αλλά και από ψάρεµα σε ψάρεµα. Ανάλογα µε τον τόπο, τα ψάρια που θα συναντήσουµε, και τα χρησιµοποιούµενα δολώµατα, θα πρέπει να επιλέξουµε την πλέον κατάλληλη. Εδώ, σας παρουσιάζουµε δύο προτάσεις, οι οποίες αποτελούν αγαπηµένες µας επιλογές, και µπορείτε να δοκιµάσετε κι εσείς στα δικά σας ψαρέµατα.

Μια «έξυπνη» αρµατωσιά
Αντί για πετονιά, χρησιµοποιούµε νήµα επικαλυµµένο µε teflon, για να γλιστράει εύκολα και να έχει µεγαλύτερη ελαστικότητα. Στη φωτογραφία που παραθέτουµε, έχουµε χρησιµοποιήσει χονδρό νήµα dacron, ώστε να είναι ευκολότερα διακριτή και κατανοητή η κατασκευή της αρµατωσιάς. Στην πράξη, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε νήµα braid µεγάλης αντοχής, µε πολύ µικρότερη διάµετρο. Για παράδειγµα, η αρµατωσιά µπορεί να γίνει µε νήµα 80 ή ακόµη και 100 λιµπρών. Στην «έξυπνη αρµατωσιά», συρόµενο είναι το εµπρός αγκίστρι, αντί για το πίσω. Το νήµα είναι διπλαρωµένο σε αρκετό µήκος, ώστε µετακινώντας τη θηλιά-κόµπο, να είµαστε σε θέση να «χωρέσουµε» και ένα ευµεγέθες δόλωµα, όπως ένα µακρύ ψάρι ή καλαµάρι. Το πίσω αγκίστρι είναι σταθερά δεµένο. Η όλη αρµατωσιά, τελειώνει µε ένα στριφτάρι, στο οποίο δένεται το µήκους 12-15 µέτρων παράµαλλο. Η προτεινόµενη αρµατωσιά είναι απλή, ισχυρή και κινδυνεύει πολύ λιγότερο από τα τριψίµατα σε βράχους και τα δόντια των ψαριών. ∆οκιµάστε την.

Πως δολώνουµε νωπό δόλωµα για ανώµαλους βυθούς
Αν χρησιµοποιούµε νωπό δόλωµα σε ανώµαλο βυθό, µε βράχια και µεγάλες «υψοµετρικές» διακυµάνσεις, είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα, τα αγκίστρια του δολώµατός µας θα σκαλώσουν. Αυτό µπορεί να συµβεί είτε εξαιτίας µιας ξαφνικής ριπής ανέµου, είτε λόγω µιας στροφής του σκάφους µας, ή ακόµα και κατά το πέρασµα πάνω από µια προεξοχή του βυθού. Μια λύση στο πρόβληµά µας, είναι να στρέψουµε τα αγκίστριά µας προς τον ουρανό. Ειδικότερα, αντί να δολώσουµε το εµπρός αγκίστρι σε ένα πλοκάµι, περνάµε την ακίδα του ανάµεσα στα µάτια του κεφαλόποδου, µε φορά προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Έτσι, κινδυνεύουµε να σκαλώσει µόνο το µολύβι και όχι το καλαµάρι µας, το οποίο θα παρουσιάζεται τελείως επίπεδο, δίχως να εξέχει κάτι στο κάτω µέρος του. Λεπτοµέρειες αυτού του τρόπου δολώµατος, φαίνονται καθαρά στη φωτογραφία πάνω.

Tags
Νωπό δόλωμα Ψάρεμα από Σκάφος Συρτή Φύλακας Μολύβι Φύλακας Αρματωσιές στο Φύλακα
Comodo SSL