«Τα εργαλεία κάνουν τον ψαρά» Άραγε, πρόκειται για µία φράση-µύθο που ακούσαµε τόσες πολλές φορές ώστε απλά την αποδεχτήκαµε, ή για µία πραγµατικότητα ικανή να µας «ξελασπώσει» σε µια δύσκολη κατάσταση;
Η αλήθεια είναι πως τα σωστά εργαλεία µπορούν να µας στηρίξουν στο πάλεµα του ψαριού, και µας βοηθούν να µη µείνουµε µόνο «µε τη γλύκα», σιγουρεύοντας τη σύλληψη και εξασφαλίζοντας το ανέβασµά του στο σκάφος. Όµως υπάρχει ακόµα ένας κανόνας, µε τη δική του, ξεχωριστή θέση στο ψάρεµα, αυτός που ορίζει ότι η ψαρευτική γνώση, έρχεται µέσα από τη συνεχή ενασχόληση µε όλες τις τεχνικές και τους συνδυασµούς τους. Πρέπει δηλαδή ο ερασιτέχνης ψαράς να γνωρίζει πολλές τεχνικές ψαρέµατος και να ξέρει πότε ακριβώς να τις επιστρατεύει, εξασκώντας τις στους κατάλληλους τόπους και µε στόχο συγκεκριµένα ψάρια.
Από την άλλη πλευρά, κάποιες τεχνικές µας ταιριάζουν καλύτερα και αυτές χρησιµοποιούµε κατά κύριο λόγο στις εξορµήσεις µας, µε αποτέλεσµα να τις καλύπτουµε µε περισσότερα και πιο εξειδικευµένα εργαλεία, προσπαθώντας να τις εξελίξουµε και να τις φέρουµε στα µέτρα µας. Αυτή η στοχευµένη αναζήτηση των πιο εξειδικευµένων υλικών (καλαµιών, µηχανισµών, πετονιών, νηµάτων κλπ.), είναι πολύ πιθανό να µας «φορτώνει» µε πράγµατα πολύ εξεζητηµένα, πολύ ακριβά για τις οικονοµικές µας δυνατότητες, και κάποιες φορές υπερβολικά και όχι απολύτως χρήσιµα για τους σκοπούς µας.
Το θέµα είναι πως αν προσπαθήσουµε να συνδυάσουµε όλα τα παραπάνω (γνώση πολλών τεχνικών-εξειδικευµένος εξοπλισµός για κάθε µία χωριστά), θα πρέπει να µπούµε σε ένα ενηµερωµένο κατάστηµα ειδών αλιείας και να χαθούµε µέσα σε µια µεγάλη γκάµα προϊόντων.
Σωστά Εργαλεία
Επειδή όπως γνωρίζουµε οι εποχές είναι δύσκολες, δε θα πρέπει να σπαταλάµε χρήµατα για πράµατα που δε χρειαζόµαστε, όταν µπορούµε να κάνουµε τη δουλειά µας µε σωστά και τίµια εργαλεία, µικρότερου κόστους. Καταρχήν θα ξεκινήσουµε από τις αγαπηµένες µας τεχνικές, τις οποίες εξασκούµε τακτικά. Εκεί τα εργαλεία µας θα πρέπει να είναι πολύ «ψαγµένα», και 100% προσαρµοσµένα στις ανάγκες µας και στα δεδοµένα του ψαρέµατός µας.
Μιλάµε για υλικά ποιοτικά και αξιόπιστα, έστω και αν χρειαστεί να τα πληρώσουµε κάτι παραπάνω, αφού µας ενδιαφέρει να αξίζουν πραγµατικά και να ανταποκρίνονται στο σκοπό για τον οποίο αποκτήθηκαν. Έτσι, φτάνουµε τελικά στο συµπέρασµα, ότι αν εξαιρέσουµε τη δεδοµένη, απολύτως απαραίτητη και αδιαµφισβήτητη αλιευτική µας οξυδέρκεια, τα εργαλεία είναι αυτά που κάνουν τον ψαρά! Ακόµα όµως και σε αυτήν την περίπτωση, δε θα πρέπει να επιλέγουµε λύσεις χωρίς να µας ταιριάζουν και χωρίς να τις δοκιµάσουµε, επειδή απλά µας τις πρότεινε κάποιος φίλος ή ιδιοκτήτης καταστήµατος ειδών αλιείας.
Η αγορά είναι µεγάλη και τα καλά προϊόντα πολλά, οπότε εξαρτάται καθαρά από εµάς να επιλέξουµε το καλύτερο, το πιο ταιριαστό και πιο αποτελεσµατικό για τα µέτρα µας.
Πολυχρηστικά εργαλεία
Ο ερασιτέχνης ψαράς, θα πρέπει όπως είπαµε και νωρίτερα, να γνωρίζει και να εξασκεί πολλές τεχνικές, ανάλογα µε τους τόπους, την εποχή και τα ψάρια που υπάρχουν. Εκεί φαίνεται καθαρά ο συµβουλευτικός ρόλος του περιοδικού και των αρθρογράφων του, ώστε µε υπευθυνότητα, εστιάζοντας στις ανάγκες του ψαρά και λαµβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονοµικές συγκυρίες, να του προτείνουν τα κατάλληλα εργαλεία. Να του προσφέρουν δηλαδή λύσεις σοβαρές, µε τη µέγιστη σχέση τιµής και απόδοσης (value for money).
Μία από αυτές είναι και το σετ καλάµι-µηχανισµός. Όλες οι εταιρείες ειδών αλιείας έχουν τέτοια υλικά στους καταλόγους τους, τα οποία αν συνδυαστούν σωστά, θα µας χαρίσουν ένα σετ µε τη δυνατότητα κάλυψης δύο, ή ακόµα και τριών διαφορετικών τεχνικών. Γνωρίζουµε βέβαια καλά, ότι τα σετ που µπορούν να καλύψουν περισσότερες από µία τεχνικές, δεν είναι απολύτως εξειδικευµένα εργαλεία, µπορούν όµως άνετα να καλύψουν µε αξιώσεις τις τεχνικές που εξασκούµε λίγες φορές το χρόνο, την κατάλληλη εποχή. Ας αναφέρουµε κάποια παραδείγµατα για να γίνει πιο κατανοητό.
Ένα καλάµι γύρω στα 2 έως 2,2 µέτρα, µπορεί να σταθεί άνετα στο ψάρεµα της καθετής (όχι βέβαια σε «ψαγµένη» καθετή ή σε κάποια αγωνιστική µορφή της, αφού εκεί τα µήκη των καλαµιών πρέπει να είναι 4-5 µέτρα). Ένα τέτοιο καλάµι, συνδυασµένο µε ένα µηχανισµό 40άρη ή 50άρη, θα καλύψει και το ψάρεµα των καλαµαριών από το σκάφος.
Ο µηχανισµός µας θα πρέπει να διαθέτει δύο µποµπίνες, τη µία γεµισµένη µε αρκετά ψιλό νήµα, για τα καλαµάρια στα βαθιά, και την άλλη επίσης µε νήµα, αλλά µεγαλύτερης διαµέτρου, για καθετή σε µεσαία βάθη. Με µία εναλλαγή λοιπόν της µποµπίνας του µηχανισµού µας, το σετάκι µας µπορεί να ψαρέψει διαφορετικά. Το ίδιο καλάµι τώρα, αλλά µε δράση κορυφής, µπορεί άνετα να χρησιµοποιηθεί και για το ψάρεµα των καλαµαριών µε την τεχνική της συρτής.
Ιδιαίτερα όταν αυτό το ψάρεµα γίνεται µε µία ή δύο καλαµαριέρες, και όχι µε πολλές, τότε αυτό το σετ καλαµιού-µηχανισµού µπορεί να είναι το πρώτο ή το δεύτερο που έχουµε στην καλαµοθήκη όταν σέρνουµε. Κάτι αντίστοιχο µπορείτε να συνδυάσετε και για το ψάρεµα της ελαφριάς συρτής αφρού, µε θηράµατα όπως τα µελανούρια, τα ορτσίνια και οι µικροί κυνηγοί. Ένα δίσπαστο καλάµι, µε ένα µηχανισµό µεσαίας κατηγορίας (4000-5000) και εµπρόσθια φρένα, αποτελεί τον τέλειο συνδυασµό για τη συρτή αφρού.
Το θέµα είναι να κάνετε σωστή έρευνα αγοράς, βλέποντας αρκετά τέτοια εργαλεία, από διαφορετικές εταιρείες, ώστε να µπορέσετε να καταλήξετε στη σωστή επιλογή, αυτή δηλαδή που ταιριάζει καλύτερα στα ψαρέµατά σας.
Οι συνδυασµοί όµως δε σταµατούν εδώ. Ένας συνδυασµός που δοκίµασα πριν µερικές µέρες και πραγµατικά µε εξέπληξε, ήταν ένα καλάµι κατασκευασµένο για light jigging, µονοκόµατo, πολύς καλής ποιότητας, σε µήκος γύρω στο 1,7-1,8 µέτρα, ταιριασµένο µε έναν κλασσικό µηχανισµό σταθερού τυµπάνου για jigging. Το σύνολο είχε άριστη συµπεριφορά στο ψάρεµα ζόκας µε βάρος ανάλογο του casting weight του καλαµιού, σε µεσαίο βάθος.
Το ίδιο σετάκι θα δούλευε πολύ καλά και µε ένα µικρό µηχανισµό οριζοντίου τυµπάνου. Γενικά, µπορείτε να κάνετε διάφορους συνδυασµούς σε τεχνικές και εργαλεία, και να έχετε ένα αποτέλεσµα άνω του µετρίου, χωρίς να ξοδέψετε πάρα πολλά χρήµατα. Αυτό που σας προτείνω ανεπιφύλακτα, είναι να αγοράζετε σωστά και αξιόπιστα προϊόντα, και να εξοικονοµείτε χρήµατα όχι τόσο από την τιµή αγοράς τους, όσο από τη δυνατότητά τους να προσαρµόζονται σε πολλές τεχνικές, συνδυασµένα µε άλλα κοµµάτια του εξοπλισµού σας.
Τα καλύτερα σηµεία για να δείτε πολλά και διάφορα υλικά από κοντά, να τα πιάσετε στα χέρια σας, να τα δοκιµάσετε, και να αποφασίσετε αν πληρούν τις προδιαγραφές σας, είναι η εξειδικευµένη έκθεση του χώρου, η έκθεση Boat & Fishing Show!