Έχοντας µπει στον Οκτώβριο και καθώς προχωράµε στα «ενδότερα» του φθινοπώρου, η συρτή αφρού θα µπορούσαµε να πούµε πως «σηκώνει τα µανίκια». Αφού σίγουρα βρίσκεται στα καλύτερά της.
Χαρακτηριστικό του µήνα που διανύουµε, είναι αναµφισβήτητα η ποικιλία αλιευµάτων στα οποία µπορούµε να απευθυνθούµε. Βρισκόµαστε ακριβώς στην εποχή των αλλαγών. Μεταβαίνοντας από την καλοκαιρινή στη χειµερινή περίοδο, µε ότι µπορεί αυτό να σηµαίνει. Πραγµατικά αυτός ο µήνας είναι καλό να µας «βρίσκει» όσο περισσότερο γίνεται στη θάλασσα, αφού σπάνια θα µας αφήσει παραπονεµένους.
Αυτή την εποχή τα ψάρια βρίσκονται σε διατροφικό οίστρο. Αφού η φύση τα προστάζει να αποθηκεύσουν λίπος ενόψει του χειµώνα που βρίσκεται προ των πυλών.
ΕΙ∆Η ΨΑΡΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ
Αυτήν την περίοδο είναι εντυπωσιακό τα πόσα είδη ψαριών µπορούµε να αναζητήσουµε στις εξορµήσεις µας. Επίσης, αξίζει να σηµειώσουµε πως τα µεγέθη των «απερχόµενων» κυρίως ειδών, λόγω εποχικής αλλαγής είναι πραγµατικά αξιοζήλευτα. Η ελαφριά συρτή θα αποκτήσει άλλη διάσταση, αφού µε ψιλά εργαλεία οι αναµετρήσεις µας θα είναι εντυπωσιακές.
Τα µελανούρια αυτή την περίοδο είναι πραγµατικά µεγάλα και ιδιαίτερα επιθετικά. Λίγο πριν εγκαταλείψουν τις ρηχές ζώνες των νερών µας. Το ίδιο συµβαίνει και µε τα κοκάλια, τα οποία τώρα τα βρίσκουµε σε µεγέθη extra large. Επίσης θα συναντήσουµε εντυπωσιακές ζαργάνες, όµορφα µανάλια, ολόχρυσους κυνηγούς. Ενώ τα τονοειδή όπως ρίκια, ντάσκες και παλαµίδες, έχουν ήδη «παραταχθεί στην εκκίνηση». Φυσικά δε λείπουν οι λούτσοι και τα γοφάρια, ενώ στα κατάλληλα σηµεία θα βρούµε και λαβράκια. Πανσπερµία λοιπόν µας περιµένει στις θάλασσές µας αυτό το µήνα. Ο οποίος είναι από τους πιο αποδοτικούς, όχι µόνο για τη συρτή, αλλά και για τις περισσότερες τεχνικές.
Φυσικά δε λείπουν και οι εκπλήξεις από πολύ µαχητικά ψάρια. Όπως οι καραγκίδες τις οποίες συναντάµε κυρίως σε περιοχές της νότιας και δυτικής Ελλάδας. Τα ψάρια αυτά θα βάλουν σε µεγάλη δοκιµασία τον ελαφρύ εξοπλισµό µας. Ενώ αν βρούµε µεγάλα άτοµα του είδους, θα ζήσουµε πραγµατικά µεγάλες στιγµές που θα θυµόµαστε για καιρό. Στο ίδιο µήκος κύµατος κινούνται και οι λίτσες, οι οποίες προκειµένου να κερδίσουν την ελευθερία τους µάχονται αβυσσαλέα.
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΠΟΙ
Τον Οκτώβρη µπορούµε να σύρουµε τα τεχνητά µας κυριολεκτικά παντού. Ανάλογα µε τα ψάρια που στοχεύουµε, θα κινηθούµε στα κατάλληλα σηµεία. Σαφέστατα όµως τώρα είναι η εποχή που µπορούµε να συναντήσουµε πολλά είδη ψαριών σε κοινούς τόπους. Με αποτέλεσµα το ψάρεµά µας να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Εάν για παράδειγµα αναζητάµε µεγάλα φθινοπωρινά κοκάλια σε κάποιους κάβους, είναι πολύ πιθανό να συναντήσουµε ρίκια ή κυνηγούς. Ακόµα συµβαίνει να βρούµε λαβράκια τα οποία κάνουν το καρτέρι τους δίπλα από σηµεία που συναντάµε µεγάλα µελανούρια. Όπως στα σύνορα αµµούδας και βράχων, και ούτω καθ’ εξής.
Φυσικά µπορεί τριγύρω από νησόπουλα να συναντήσουµε ανά πάσα στιγµή πελαγίσια κυνηγιάρικα, τα οποία αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε αυξηµένες συγκεντρώσεις. Αξίζει να σηµειώσουµε πως σε τόπους άγριους µε κρεµαστά νερά, απότοµες διακυµάνσεις βάθους και κύριο στοιχεία τα ρεύµατα, δεν είναι σπάνιο να δεχθούµε χτυπήµατα µέχρι και από σκαθάρια. Μιλάµε για δυνατά ψάρια, τα οποία δε θα διστάσουν να επιτεθούν στα τεχνητά µας όταν περάσουν από την ακτίνα δράσης τους. Η οµορφιά αυτών των ψαριών θα µας αποζηµιώσει και µε το παραπάνω. Προσθέτοντας µία πολύ όµορφη πινελιά στον καµβά της εξόρµησής µας.
Την περίοδο που διανύουµε, αξίζει πραγµατικά να «βαφτίζουµε» το τεχνητό µας από τη γλίστρα κιόλας καθέλκυσης του σκάφους µας. Η έκπληξη µπορεί να καραδοκεί παντού. Ειδικότερα στις µπούκες των λιµανιών και τους κυµατοθραύστες, πρέπει να είµαστε σε εγρήγορση για διάφορα είδη ψαριών. Εάν ο τόπος που έχουµε επιλέξει να ψαρέψουµε είναι σε κοντινή απόσταση από το σηµείο που θα ξεκινήσουµε µε το σκάφος µας. Αξίζει πραγµατικά να σύρουµε την αρµατωσιά µας σε όλη την ενδιάµεση απόσταση. Αφού οι πιθανότητες κάποιου strike είναι µε το µέρος µας.
Θα πρέπει να θυµάστε, πως αυτήν την εποχή αξίζει να «χτενίσουµε» µε τη συρτή µας οποιοδήποτε σηµείο. Από τις µπούκες λιµανιών και κατά µήκος της ακτογραµµής, µέχρι τριγύρω από βραχονησίδες και σε ανοικτή θάλασσα. Σ’ αυτό βέβαια σύµµαχος θα είναι ο κατάλληλος καιρός και ο σωστός εξοπλισµός. Τον οποίο πρέπει να προσαρµόζουµε ανάλογα µε την περίσταση.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ
Όταν αναφέροµαι σε σωστό εξοπλισµό, εννοώ τα εργαλεία εκείνα τα οποία εκτός από ένα θετικό αλιευτικό αποτέλεσµα, θα µας δώσουν και την ανάλογη ευχαρίστηση. Εάν το ζητούµενο ήταν µόνο τα ψάρια, τότε θα µπορούσαµε να τα αγοράσουµε από το ψαράδικο της γειτονιάς µας. Ο αθλητικός χαρακτήρας της συρτής αφρού θα µας ξεδιπλωθεί εφόσον κάνουµε χρήση του ανάλογου εξοπλισµού. Ο οποίος θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη αρµονία µε το είδος των ψαριών που αναζητούµε. Αυτό δε θα κουραστώ να το αναφέρω, αφού το πρώτο πράγµα που πρέπει να αποκοµίζουµε από το χόµπυ µας ως ερασιτέχνες ψαράδες, είναι η σωστή αίσθηση από την αναµέτρηση µε οποιοδήποτε ψάρι.
Αυτή την εποχή λοιπόν, δεδοµένης της ποικιλίας των ψαριών που µπορούµε να συναντήσουµε, καλό θα είναι να έχουµε µαζί µας δύο-τρία σετ καλαµιών και µηχανισµών. Προκειµένου να διασκεδάσουµε όσο γίνεται περισσότερο. Θα πρότεινα λοιπόν, να έχουµε στο σκάφος µας ένα καλάµι τύπου light spinning µε lure weight περίπου 5-20 gr και µηχανισµό µεγέθους 2500. Με αυτό το σετ µπορούµε να ψαρέψουµε µεγάλα κοκάλια, µελανούρια, ζαργάνες, λιτσοµελάνουρα, ρείκια µεσαίου µεγέθους, καθώς και λαβράκια.
Σε αυτήν την περίπτωση το παράµαλλό µας µπορεί να είναι διαµέτρου από 0,16 έως 0,20 mm.. Ενώ ο µηχανισµός µας θα είναι φορτωµένος µε νήµα της τάξεως των 0,08 mm. Για όσους δεν έχουν συνηθίσει το νήµα, η εναλλακτική λύση είναι σαφής. Αφού αντί για νήµα µπορούν να χρησιµοποιήσουν µισινέζα monofilament ή fluorocoated, µε διάµετρο από 0,18 έως 0,25 mm.
Εάν τώρα αντιληφθούµε πως στην περιοχή υπάρχουν µεγαλύτερα ψάρια, καλό θα είναι να έχουµε µαζί µας ένα καλάµι της τάξεως των 8-12 λιµπρών. Με ανάλογο µηχανισµό, 18άρι νήµα και 0,28 mm παράµαλο. Εδώ αναφερόµαστε σε ψάρια µε σαφέστατα µεγαλύτερη δύναµη, όπως κάποιες ευτραφείς ντάσκες, µεγάλα ρίκια, παλαµίδες, κυνηγούς, γοφάρια, λούτσους, κλπ. Τέλος, µπορούµε αν θέλουµε να έχουµε ένα καλάµι 20 λιµπρών για µεγαλύτερα ψάρια. Όπως τονοειδή, µεγάλες λίτσες και µεγάλα µανάλια.
Φυσικά, θα πρέπει να έχουµε και τα ανάλογα τεχνητά µαζί µας. Δηλαδή, minnows σε διάφορους χρωµατισµούς και µεγέθη από 5 έως 7 cm. Με στόχο λαβράκια, κοκάλια, µελανούρια κλπ., minnows από 9-14 cm για ντάσκες, λούτσους, µεγαλύτερα λαβράκια, γοφάρια κτλ.. Και τέλος τεχνητά από 18-24 cm για µεγαλύτερα τονοειδή, παλαµίδες, µεγάλα λαβράκια κ.ά. Σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να αµελήσουµε να συµπεριλάβουµε στο «οπλοστάσιο» µας τα θαυµατουργά vibrations. Τα οποία δε θα κουραστώ να λέω ότι πολλές φορές κάνουν τη διαφορά και παίρνουµε χτυπήµατα εκεί που όλα τα άλλα τεχνητά αποτυγχάνουν.
Όπως έχω επανειληµµένα αναφέρει, δεν υπάρχει κυνηγιάρικο που να µπορεί να αντισταθεί στα vibrations, αρκεί βέβαια να έχουµε κάνει σωστή επιλογή µεγέθους, χρωµατισµού και σαφώς να το χρησιµοποιούµε µε τη σωστή ταχύτητα. Αυτό βέβαια ισχύει και για τους υπόλοιπους τύπους των τεχνητών. Όπως έλεγε και ένας φίλος παλιός συρταδόρος, «η συρτή είναι ένα θέατρο σκιών και τα τεχνητά µας είναι οι φιγούρες µας». Από εµάς εξαρτάται να τους δώσουµε ζωή, ώστε η παράσταση να είναι πετυχηµένη.
ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Είναι γεγονός πως αυτόν το µήνα µπορεί να συναντήσουµε σχεδόν τα πάντα από άποψη καιρικών συνθηκών. Από ζεστές ηλιόλουστες µέρες µε άπνοια, έως βροχερές µε δυνατούς ανέµους και χαµηλότερες θερµοκρασίες. Φυσικά στη δεύτερη περίπτωση δε χρειάζεται να είµαστε στη θάλασσα, αφού τότε η διασκέδαση πάει περίπατο και µας µένει µόνο η ταλαιπωρία.
Ωστόσο, η ενδιάµεση κατάσταση έχει συνήθως τα καλύτερα αποτελέσµατα. Ποια είναι αυτή; Απ’ ότι έχω παρατηρήσει µέσα στο πέρασµα των χρόνων, όταν επικρατεί ελαφριά συννεφιά µε µέτριους ανέµους (συνήθως Β ή ΒΑ διευθύνσεων), έχουν θετική εξέλιξη στο ψάρεµά µας. Βέβαια αυτό βρίσκεται σε συνάρτηση µε το ποιο µέρος έχουµε επιλέξει να εκδράµουµε, αφού ως γνωστόν ο κάθε τόπος έχει τα δικά του καιρικά φαινόµενα και το δικό του µικροκλίµα. Η παρατήρηση πρέπει να είναι συνεχής, ώστε χρόνο µε το χρόνο να έχουµε συγκεντρώσει τα δικά µας στατιστικά στοιχεία, τα οποία συχνά θα αποτελούν την πυξίδα» που θα µας δείχνει το σωστό δρόµο», όσον αναφορά στις κατάλληλες κινήσεις από µέρους µας.
Να τονίσουµε ακόµα πως σχετικά µε τον καιρό τίποτα δεν είναι δεδοµένο και αυτονόητο, αφού η διάθεση των ψαριών για τροφή καθορίζεται και από άλλους παράγοντες, τους οποίους εµείς σαφώς και δεν είµαστε σε θέση να γνωρίζουµε. Γνωρίζουµε όµως καλά, ότι όσο πλησιάζει ο χειµώνας, τα ψάρια έχουν τη φυσική εντολή να τραφούν περισσότερο προκειµένου να αποθηκεύσουν λίπος.
Κάτι άλλο που θα ήθελα να υπογραµµίσω, αφορά τη σωστή προετοιµασία µας στο σκάφος, αφού συχνά ο καιρός είναι ευµετάβλητος. Έτσι, καλό θα είναι να έχουµε µαζί µας µία ποιοτική νιτσεράδα και να εξασφαλίζουµε οπωσδήποτε επάρκεια καυσίµων για ευνόητους λόγους, αφού σε ένα ξαφνικό γύρισµα του καιρού και ειδικά εάν έχουµε να διανύσουµε µεγάλη απόσταση µέχρι τη βάση µας, τα καύσιµα που θα χρειαστούµε θα είναι πολλαπλάσια από όσα υπολογίζαµε.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας παροτρύνω να ασχοληθείτε όσο µπορείτε µε τα συρτή αφρού, καθώς το πέρασµα από το καλοκαίρι στο χειµώνα ευνοεί τη συγκεκριµένη τεχνική.
Εύχοµαι καλές εξορµήσεις γεµάτες ένταση και αδρεναλίνη στο «λυκαυγές των εποχών».