Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Γιάννης Σιδέρης: 2η θέση στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Υποβρύχιας Αλιείας 2016

20 Μαΐου, 2017

Γιάννης Σιδέρης: 2η θέση στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Υποβρύχιας Αλιείας 2016

Ο Γιάννης Σιδέρης, φαβορί του φετινού παγκόσµιου πρωταθλήµατος, ανέβασε ψηλά την Ελληνική σηµαία, ενισχύοντας βαθµολογικά τη χώρα µας στο οµαδικό. Έτσι σήµερα η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση στον κόσµο, ξεπερνώντας χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες ανέκαθεν διέθεταν τον πρώτο τίτλο. Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Σιδέρης έχει καταφέρει στο αγωνιστικό ψαροτούφεκο άλλη µία δεύτερη θέση στο παγκόσµιο του 2008, και από τότε παραµένει στη 10άδα, είναι 7 φορές πρωταθλητής Ελλάδας, έχει καταλάβει 1η-2η-3η θέση σε αγώνες Spearfishing Champions League, και 3 κύπελλα Γλαύκου! Την πρώτη ηµέρα κατάφερε να ξεχωρίσει µε µία εκπληκτική ψαριά. Την Κυριακή τα πράγµατα δεν πήγαν το ίδιο καλά, όµως κατάφερε να διατηρήσει τη δεύτερη θέση, κερδίζοντας σίγουρα τις εντυπώσεις, αλλά και µια θέση στην παγκόσµια ιστορία του αγωνιστικού ψαροτούφεκου.

Γιάννη έχεις λάβει µέρος και σε άλλα παγκόσµια πρωταθλήµατα. Πώς είδες το φετινό από άποψη δυσκολίας;

Λαµβάνω µέρος σε παγκόσµια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήµατα, από το 2003. Το 2008 στη Βενεζουέλα, είχα καταλάβει πάλι τη δεύτερη θέση στον κόσµο! Τα παγκόσµια πρωταθλήµατα είναι πάντα το ίδιο δύσκολα. Τα διεκδικούν οι καλύτεροι αθλητές. Το φετινό έγινε στον τόπο µας, όπου γνωρίζουµε τις συνήθειες των ψαριών και είχαµε επαρκή χρόνο για αναγνώριση. Σε αντίθεση µε τις άλλες χώρες όµως, στην Ελλάδα απαγορεύεται η χρήση φακού στους αγώνες. Αυτό µε ανάγκασε να κινηθώ σε εξωπραγµατικά βάθη, προκειµένου να βρω κάποια ψάρια πιο δεκτικά.

 

Πώς κινήθηκες το Σάββατο;

Η στρατηγική µου ήταν η ίδια και τις δύο ηµέρες αγώνα. Εξαιτίας του µεγάλου βάθους (45-60 µέτρα), θα είχα στη διάθεσή µου 25-30 βουτιές ανά ηµέρα. Εάν έκανα περισσότερες, θα κινδύνευα να «χρεωθώ» µε άζωτο και να τον διακόψω! Κατά τη διάρκεια της αναγνώρισης, είχα βρει κάποια σηµεία σε κοντινή απόσταση µεταξύ τους (για να µη χάνω χρόνο κατά τις µετακινήσεις), όπου θα επιχειρούσα να συλλάβω τα ψάρια µου. Βασική προϋπόθεση, ήταν να υπάρχουν µέσα σ’ αυτά 2-3 ροφοί, ώστε να καταφέρω να συλλάβω ένα.

 

Τι πήγε στραβά την Κυριακή και δεν είχες αντίστοιχη ψαριά µε αυτή του Σαββάτου;

Τα ψάρια είναι ζωντανοί οργανισµοί και µετακινούνται… Έτσι, στα µέρη τα οποία διάλεξα να ψαρέψω την Κυριακή, έτυχε να λείπουν. Τη διαφορά θα την έκανε ένας µεγάλος ροφός, επισκέφτηκα 5-6 ψάρια, αλλά απουσίαζαν. Η λύτρωση για µένα ήρθε 20 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα, όταν εντόπισα, χτύπησα και ξεβράχωσα ένα ροφό, στο βάθος των 59,6 µέτρων!

 

Τι ακριβώς συνέβη µε την ένσταση του ροφού του Βασιλείου;

Το ψάρι αυτό είχε χτυπηθεί από άλλον Κύπριο αθλητή, ο οποίος έπαθε υποξία και ακυρώθηκε, οπότε αυτοµάτως ακυρώνεται και το ψάρι του. Πριν φύγει από τον αγώνα, έβαλε σηµαδούρα στο όπλο του. Έπειτα ειδοποιήθηκε ο Βασιλείου και ήρθε να βγάλει το ψάρι του συναθλητή του (απαγορεύεται να ακουµπάµε ψάρι που έχει εργαλεία άλλου αθλητή επάνω, συνδεδεµένα µε την επιφάνεια!) Ο Κύπριος αθλητής υποστήριξε πως το ψάρι είχε ξεψαρίσει όταν έφτασε. Ο Έλληνας αρχηγός έκανε ένσταση, και δικαιώθηκε. Κανείς δε ζήτησε τον αποκλεισµό του αθλητή για αλλοίωση αποτελέσµατος, κάτι που θα ήταν εφικτό… Θεωρήσαµε πως ο αθλητής παρασύρθηκε από το πάθος του αγώνα, και έφερε αυτό το ψάρι στη ζυγαριά, βάζοντάς µας όλους σε δύσκολη θέση. Αυτό που πολλοί δε γνωρίζουν, είναι πως και εγώ δέχτηκα ένσταση από τους Κύπριους, για αλλοίωση του βάρους των ψαριών µου µε τοποθέτηση βάρους στην κοιλιά τους. Μετά το τέλος του ζυγίσµατος, τα ψάρια µου ανοίχτηκαν παρουσία του αλυτάρχη και του αρχηγού της Κυπριακής οµάδας, και δικαιώθηκα για ακόµη µια φορά.

 

Ποιο είναι το µέλλον του ελληνικού αγωνιστικού ψαροτούφεκου;

Πιστεύεις ότι µπορούµε να διατηρήσουµε αυτή την υψηλή θέση; Η αλήθεια είναι πως έχουµε πολύ ικανούς αθλητές, απλά δεν υπάρχει η απαραίτητη αγάπη και οµοιογένεια µεταξύ µας, ώστε να καρπωθούµε παγκοσµίως την θέση που µας αξίζει. Αν παραµερίσουµε κάποια προσωπικά «θέλω», τότε θα κάνουµε ένα µεγάλο βήµα προς τα εµπρός.

 

Θα συνεχίσεις τη διεκδίκηση παγκόσµιων τίτλων;

Ναι, δεν έχω σκοπό να σταµατήσω. Το επόµενο Πανελλήνιο Πρωτάθληµα διεξάγεται αρχές Νοεµβρίου στην Κέρκυρα, και δίνουµε ραντεβού εκεί!

Tags
Σύρος 2016 Γιάννης Σιδέρης Σύρος Συνέντευξη Αγώνες Υποβρύχιας Αλιείας
Comodo SSL