Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Στέλιος Χριστάκης

Η σημασία του βυθόμετρου στο ψαροντούφεκο

30 Νοεμβρίου, 2022

Η σημασία του βυθόμετρου στο ψαροντούφεκο

Η δυνατότητα που μας δόθηκε, μέσα από την εξέλιξη των ηλεκτρονικών οργάνων που μπορούν και αναλύουν το βυθό, να παρατηρούμε και να αντιλαμβανόμαστε την διαμόρφωση και την παρουσία ψαριών, είναι ανεκτίμητη.

Είναι βέβαιο, πως χωρίς την χρήση ενός καλού και αξιόπιστου βυθομέτρου, τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά και πολύ πιο δύσκολα, στη προσπάθεια ανακάλυψης νέων τόπων που δεν βρίσκονται πάνω στην ακτογραμμή και πολλές φορές απέχουν αρκετά μίλια από την κοντινότερη στεριά…

Επιμέλεια κειμένου: Μάνος Βλατάκης

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΒΥΘΟΜΕΤΡΟ
Η αναζήτηση νέων τόπων είναι επιβεβλημένη για πολλούς και διαφόρους λόγους. Για παράδειγμα, η δυνατότητα να υπάρχει διαθέσιμη μια πληθώρα στιγμάτων, θα αποφορτίσει ψαρευτικά «τα ίδια και τα ίδια» σημεία ώστε να μην υπεραλιευτούν και οδηγηθούν στην ερήμωση της ζωής…

Ταυτόχρονα, το να μπορούμε να επιλέγουμε ανάμεσα σε πολλά στίγματα, με βάση την εποχή, τα είδη των ψαριών που κατοικούν εκεί και την χρονική περίοδο ωοτοκία τους, θα μας δοθεί η δυνατότητα να αποφύγουμε την αλίευση ψαριών που βρίσκονται στη διαδικασία αναπαραγωγής.

Όμως, το να εμπλουτίζουμε τα στίγματα μας, δεν είναι μια απλή υπόθεση. Σαφέστατα και θα πρέπει να δαπανήσουμε χρόνο από το ψάρεμα μας και καύσιμα. Θεωρώ όμως πως η ανακάλυψη, θα μας αποζημιώσει με το καλύτερο τρόπο.

Πέραν του χρόνου που θα αφιερώσουμε, θα πρέπει σίγουρα να γνωρίζουμε, πως για να ψάξουμε ένα τόπο, θα πρέπει να ξέρουμε και τι ψάχνουμε στο συγκεκριμένο μέρος. Για παράδειγμα αναζητάμε ένα τόπο με πολύ χαμηλές πέτρες ή κάτι πιο έντονο; Ψάχνουμε ένα τόπο με αρκετά τετραγωνικά ή κάποιο μικρό ναυάγιο; Έχει πολύ μεγάλη σημασία, στην αναζήτηση τόπων να υπάρχουν αρχικά κάποιες πληροφορίες που θα μας κατευθύνουν, διαφορετικά μπορεί να ψάχνουμε τελείως άσκοπα.

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΟΠΟ
Όταν βρούμε το µέρος, θα πρέπει αρχικά να κάνουμε αρκετές αναγνωριστικές βουτιές σε όλη την περίμετρο. Έτσι θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε το μέγεθος του σημείου και την πιθανή κατανομή του από πλευράς διαμόρφωσης και ειδών ψαριών που σε ετήσιο κύκλο θα αποτελούν τους κατοίκους του. Εν συνεχεία, θα πρέπει να γίνουμε πιο εύστοχοι στις βουτιές μας ώστε να ανακαλύψουμε τα παραγωγικά σημεία για καρτέρια ή τα καλά θαλάμια που έχει ο τόπος…

Ωστόσο, ένα καλό σημάδι για να ψάχνουμε τα λεγόμενα ξεκομμένα σημεία που παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ψαρευτικό ενδιαφέρον, είναι σίγουρα οι περιοχές µε απέραντη άμμο. Σε τέτοιους τόπους έχουμε ακόμη και σήμερα, την πιθανότητα να βρούμε τόπους σχεδόν παρθένους.

ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΙ
Με ψυχραιμία και υπομονή, ακόμη και αρχάριοι µπορούν εύκολα να µάθουν ένα βυθόµετρο και ο τρόπος είναι απλός. Μπορεί για παράδειγμα να περνάνε από µέρη τα οποία ήδη γνωρίζουν και να δουν πως τα «χτυπάει». Θα χρειαστεί να περάσουν από σηµεία που κάνει φύκια, τραγάνα, χαλίκι, χαμηλές πλάκες σε φυκιάδες κλπ και να βλέπει πως αποδίδονται στην οθόνη.

Έτσι, σε συνδυασμό και με το να βουτήξει ο ίδιος και να δει με τα μάτια του πως είναι ο βυθός, θα οδηγήσει τον ψαροκυνηγό σταδιακά να αντιλαμβάνεται τις πληροφορίες που του δίνονται στην οθόνη και να μάθει το μηχάνημα του.

ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ
Τόπους µε θαµένες πλάκες, λάστιχα, βάρκες, τρύπες στην άµµο, χαμηλά σκαλοπάτια, είναι πολύ δυνατά σημεία και αποτελούν συχνά καταφύγιο για στείρες οι σφυρίδες…

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την εταιρεία FURUNO για την στήριξη της, τόσο στο τελευταίο Ευρωαφρικανικό πρωτάθλημα που έγινε στη Τυνησία, όσο και για κάθε διοργάνωση που βρίσκεται στο πλευρό των αθλητών καθώς επίσης και την XT DIVING – Τάσο Χάλαρη που με στηρίζει και με αυτό τον τρόπο μειώνονται αρκετά προβλήματα που θα προκαλούσαν εμπόδιο ως προς την συμμετοχή μου με τα χρώματα της σημαίας μας!

Ο Στέλιος Χριστάκης είναι αθλητής της Εθνικής Ομάδας Υποβρύχιας Αλιείας

Tags
ψαροντούφεκο Ψάρεμα με Βυθόμετρο Ψαροτούφεκο Βυθόμετρο Λεπτομέρεια στο Βυθόμετρο Μορφολογία Βυθού
Comodo SSL