Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιάννης Μποντούρογλου

Καλοκαιρινά ψαρέματα: Ναυτικό camping και ψάρεμα

7 Αυγούστου, 2018

Καλοκαιρινά ψαρέματα: Ναυτικό camping και ψάρεμα

Αύγουστος… θα µπορούσαµε να τον ονοµάσουµε και εθνικό µήνα διακοπών.

Βέβαια αυτό σηκώνει µεγάλη συζήτηση. Αφού τα τελευταία χρόνια τα πράγµατα έχουν αλλάξει δραµατικά. Ωστόσο οι περισσότεροι από εµάς προσπαθούµε να αντισταθούµε στη «λαίλαπα» της ισοπέδωσης των πάντων, µε όλες µας τις δυνάµεις. Είναι αυτονόητο πως έχουµε συµβιβαστεί µε πολλές και δύσκολες αλλαγές, που έχουν παρεισφρήσει στη ζωή µας σε όλα τα επίπεδα.

Πρωινό ξύπνημα με τέλεια θέα!

Την τελευταία τουλάχιστον δεκαπενταετία, ένας συναρπαστικός τρόπος διακοπών που γνώρισε τεράστια άνθιση στη χώρα µας, είναι αναµφισβήτητα το ναυτικό camping µε φουσκωτό σκάφος και όχι µόνο.
Οι λόγοι είναι προφανείς:
• Αναρίθµητες παραλίες απίστευτης οµορφιάς.
• Χιλιάδες νησιά «καρφιτσωµένα» σε µικρές αποστάσεις µεταξύ τους.
• Πανέµορφοι όρµοι ιδανικοί για διανυκτέρευση µε σκάφος.
• Ήσυχα ψαροχώρια µε παράκτια ταβερνάκια πάνω στο κύµα και η λίστα δεν έχει τελειωµό. 

Και το ταξίδι ξεκινά!

Όσοι από εµάς κάνουν ναυτικό camping και έχουµε ιδιαίτερη σχέση µε τη θάλασσα, είναι λογικό να θεωρούµε πως το «ψηφιδωτό» των διακοπών συµπληρώνεται όταν προστίθεται και το κοµµάτι του ψαρέµατος. Εδώ όµως θα πρέπει να δείξουµε προσοχή. Επειδή πρόκειται για τις διακοπές µας, είναι αυτονόητο να είµαστε µε την οικογένειά µας. Ως εκ τούτου, καλό θα είναι να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Ώστε το ψάρεµα να είναι µία ευχάριστη διαδικασία για όλους. Το να πυροδοτήσουµε γκρίνιες και κακή διάθεση, είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουµε σε κάθε περίπτωση. Πάµε να δούµε µερικά σηµεία, στα οποία πρέπει να δείξουµε ιδιαίτερη προσοχή προκειµένου να είµαστε όλοι ικανοποιηµένοι και χαρούµενοι.

Οι τέντες απαραίτητες στο ναυτικό camping

ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Το ότι οι καιρικές συνθήκες θα πρέπει να είναι κατάλληλες για να απολαύσουµε τη διαδικασία του ψαρέµατος, πιστεύω πως είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο.  Επειδή όµως οι ηµέρες των διακοπών µας είναι περιορισµένες, θέλουµε να τα συνδυάσουµε όλα σε µικρό χρονικό διάστηµα. Με αποτέλεσµα οι επιλογές µας να είναι περιορισµένες.

Την περίοδο του Αυγούστου, στο µεγαλύτερο µέρος της πατρίδας µας συνήθως επικρατούν δυνατά µελτέµια. Με αποτέλεσµα να δυσκολεύουν πολλές από τις θαλασσινές µας δραστηριότητες. Σε αυτές φυσικά περιλαµβάνεται και το ψάρεµα. Ωστόσο ακόµα και σε περίοδο µελτεµιών, υπάρχουν κάποιες ώρες που θα µπορούσαµε να ασχοληθούµε µε το ψάρεµα. Αυτές είναι οι πολύ πρωινές και τελευταίες απογευµατινές.

Η παρέα αποτελεί το καλύτερο συστατικό

Ένας λόγος ακόµα που θα πρέπει να προτιµήσουµε αυτές τις ώρες, είναι η υποχώρηση της ζέστης. Η οποία όχι µόνο δεν κάνει ευχάριστο το ψάρεµα µας, αλλά πολλές φορές µπορεί να είναι και επικίνδυνη για τα παιδιά. Πρέπει να είµαστε πολύ προσεκτικοί στο ζήτηµα αυτό και να συγκρατούµε τα παιδιά τις πολύ ζεστές ώρες της ηµέρας. Αφού ο ενθουσιασµός τους πολλές φορές αποβαίνει σε βάρος όλων µας.

Αυτό που θα πρέπει να έχουµε στο νου µας επίσης, είναι ότι κατά τους θερινούς µήνες του έτους δηµιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την εκδήλωση ξαφνικών µπουρινιών. Που σε πολλές περιπτώσεις η δύναµή τους είναι απίστευτη, µε έντονες καταιγίδες, χαλαζόπτωση και ανέµους που στο πέρασµα τους σαρώνουν τα πάντα. Εάν δούµε σηµάδια στον ορίζοντα τα οποία µας προειδοποιούν για εκδήλωση τέτοιων φαινοµένων, εννοείται ότι αφήνουµε το ψάρεµα και επιστρέφουµε στη βάση µας. Που µπορεί να είναι κάποιο λιµάνι ή έστω ένας υπήνεµος κόλπος. Όπου θα παραµείνουµε µέχρι την εξασθένιση των ανέµων.

Φυσικά το σκάφος µας πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισµένο µε τέντες. Οι οποίες είναι ευνόητο πως θα βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και θα είναι ανάλογης ποιότητας και σωστής εφαρµογής. Είναι η βασικότερη ασπίδα προστασίας από τα καιρικά φαινόµενα πάσης φύσεως. Από τον καυτό ήλιο, µέχρι την ξαφνική καταιγίδα.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ
Όσοι κάνουµε ναυτικό camping, γνωρίζουµε πολύ καλά πως η σωστή εκµετάλλευση των αποθηκευτικών χώρων στο σκάφος είναι από τις βασικότερες προϋποθέσεις της άνετης διαβίωσή µας σε αυτό. Αυτό βέβαια είναι σε συνάρτηση µε τις πραγµατικές ανάγκες µας στην περίοδο των διακοπών µας στο σκάφος. Το µέγεθος του σκάφους, καθώς και µε το πόσα άτοµα απαρτίζουν την οικογένειά µας. Πολλές φορές ο αλιευτικός εξοπλισµός που επιλέγουµε να παίρνουµε µαζί µας είναι υπέρογκος. Με αποτέλεσµα να καταλαµβάνει πολύ χώρο στα ταµπούκια του σκάφους µας και να αρχίζουν οι γκρίνιες.

Το τσαπαρί αποτελεί εγγυημένη διασκέδαση

Αυτό συνήθως γίνεται γιατί επιλέγουµε να έχουµε µαζί µας εξοπλισµό για πολλές τεχνικές ψαρέµατος. Χωρίς να γνωρίζουµε τελικά εάν θα τον χρησιµοποιήσουµε. Με ποιες τεχνικές θα µπορούσαµε να ασχοληθούµε κατά τη διάρκεια των διακοπών µας, χωρίς να χρειαζόµαστε ένα φορτηγό γεµάτο µε εξοπλισµό και να είναι ταυτόχρονα αποδοτικές και διασκεδαστικές για όλη την οικογένεια; 

ΤΣΑΠΑΡΙ
Ίσως η πιο εύκολη και αποδοτική τεχνική ψαρέµατος. Το sabiki όπως αποκαλείται στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, πρόκειται πραγµατικά για ένα εργαλείο που µπορούµε να έχουµε πάντα στο σκάφος µας. Αφού καταλαµβάνει ελάχιστο χώρο, είναι πανεύκολο στη χρήση του και µπορεί να διασκεδάσει µικρούς και µεγάλους. 

Το µεγάλο πλεονέκτηµα µε τη χρήση του τσαπαρί, είναι πως δε χρειάζεται να έχουµε στη διάθεση µας δολώµατα. Τα οποία γνωρίζουµε όλοι µας πόσο δύσκολο είναι να συντηρήσουµε σε συνθήκες ναυτικού camping. Στα πλεονεκτήµατα επίσης συγκαταλέγεται το γεγονός ότι είναι πανεύκολο στη χρήση του. Χωρίς να απαιτείται κάποια ιδιαίτερη τεχνική από τη µεριά µας. Το µόνο που χρειάζεται είναι να έχουµε µερικά βαρίδια στη διάθεση µας και να ανεβοκατεβάζουµε την αρµατωσιά µας. Ψάχνοντας όλο το εύρος της υδάτινης στήλης. Νωρίς το πρωί και τις απογευµατινές ώρες, τριγύρω από κάβους καθώς και σε σηµεία που θα δούµε να είναι συγκεντρωµένα άλλα σκάφη, µπορούµε να βρούµε σαφρίδια, σκουµπριά, κολιούς, γόπες και άλλα αφρόψαρα. Τα οποία κατά τους καλοκαιρινούς µήνες βρίσκονται στις θάλασσές µας. 

Το μεσημεριανό με φρέσκα ψάρια ετοιμάζεται

Πολύτιµος σύµµαχός µας εννοείται ότι είναι το βυθόµετρο. Το οποίο θα µας υποδείξει σε ποιο βάθος κινούνται τα ψάρια, ώστε να κατευθύνουµε την αρµατωσιά µας. Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι πως δε χρειάζεται να κάνουµε χρήση της άγκυρας. Αφού το ψάρεµα γίνεται αρόδο, ενώ εάν το σκάφος µας µετακινείται πολύ γρήγορα λόγω αέρα, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε την πλωτή µας άγκυρα.

Όσον αφορά στον εξοπλισµό, εάν δεν έχουµε καλάµια µε µηχανισµούς, µπορούµε κάλλιστα να ψαρέψουµε µε καρούλες αρµατωµένες µε νάυλον διαµέτρου γύρω στα 0,70 mm. Καλό θα είναι να έχουµε µαζί µας και µερικά βαρίδια φωσφόρου. Τα οποία πιστέψτε µε πολλές φορές θα κάνουν τη διαφορά. 

Στο εμπόριο θα βρούμε τεράστια ποικιλία τσαπαρί

Ορισµένες φορές µπορούµε να παρατηρήσουµε ότι το τσαπαρί µας δέχεται επιθέσεις από θράψαλα. Το φαινόµενο αυτό δεν είναι καθόλου σπάνιο, αφού τον Αύγουστο βρίσκονται σε µεγάλες ποσότητες στις θάλασσές µας. Σε αυτή την περίπτωση µπορούµε να προσαρµόσουµε στην αρµατωσιά µας κάποια καλαµαριέρα. Ώστε να καταφέρουµε να προσθέσουµε µερικά από αυτά το νόστιµα κεφαλόποδα στο ψυγείο µας.

Στο εµπόριο θα βρούµε πραγµατικά αναρίθµητους τύπους τσαπαρί, διαφόρων χρωµατισµών, σχεδίων και µεγεθών. Είναι συσκευασµένα σε φακελάκια που καταλαµβάνουν ελάχιστο χώρο και έτσι αποτελούν µία άριστη λύση για τις καλοκαιρινές µας διακοπές µε σκάφος.

ΕΛΑΦΡΙΑ ΣΥΡΤΗ
Εδώ µιλάµε για µία ακόµη συναρπαστική τεχνική. Η οποία πραγµατικά µπορεί να µας χαρίσει πολύ όµορφες στιγµές στις διακοπές µας.  ∆υνατό χαρτί κι εδώ αποτελεί το γεγονός ότι δε χρειάζεται να έχουµε µαζί µας ογκώδη εξοπλισµό. Ενώ η απλότητα της τεχνικής  οπωσδήποτε µας ευνοεί. Αυτό που θα χρειαστούµε, είναι:
• Μερικά τεχνητά από 4 έως 7 περίπου cm, διαφόρων χρωµατισµών.
• Δύο καλάµια τύπου spinning µε action 5-25 gr, µήκους 2,40 και
• µηχανισµούς µεγέθους 1.500 έως 2.500.

Με μια χούφτα μικρά τεχνητά θα περάσουμε υπέροχα

Το παράµαλλό µας µπορεί να είναι διαµέτρου από 0,17 έως 0,22 mm, ενώ το γέµισµα των µηχανισµών µπορεί να γίνει µε νάυλον διαµέτρου 0,23 έως 0,25 mm ή µε ψιλό νήµα διαµέτρου περίπου 0,06 mm. Φυσικά µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε και καρούλια αρµατωµένα µε µιζινέζα 0,25 mm. Για ακόµη µεγαλύτερη απλότητα στον εξοπλισµό µας.

Κατά τους καλοκαιρινούς µήνες η ακτογραµµή της πατρίδας µας κατακλύζεται από κοκάλια,  µελανούρια, ζαργάνες, µικρές λίτσες κλπ. Ενώ τον Αύγουστο κάνουν την εµφάνιση τους και οι κυνηγοί, οι οποίοι µας προσφέρουν έντονες στιγµές αδρεναλίνης όταν κάνουµε χρήση light εξοπλισµού. Οι πιο κατάλληλες ώρες είναι -όπως και στις περισσότερες τεχνικές ψαρέµατος- οι πρώτες µετά την ανατολή του ηλίου και οι τελευταίες πριν τη δύση του.

Δολώματα σε βαζάκια ιδανικά για τις διακοπές μας

Ένα πολύ θετικό στοιχείο της τεχνικής αυτής, είναι το γεγονός πως µπορούµε να την εφαρµόσουµε ακόµα και όταν οι άνεµοι είναι πιο δυνατοί από όσο θέλουµε. Το µόνο που έχουµε να κάνουµε, είναι να πλησιάσουµε την υπήνεµη πλευρά της ακτογραµµής και να ξεκινήσουµε τη συρτή κατά µήκος της. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, να είστε σίγουροι πως τα µεγάλα µελανούρια στις βραχώδεις ακτές σας περιµένουν. 

Αυτό που πρέπει να θυµάστε ανά πάσα στιγµή, είναι πως χρειάζεται να έχετε αυξηµένη την προσοχή σας γενικώς για την ύπαρξη σηµείων µε αβαθή, αφού θα κινείστε κοντά στην ακτογραµµή. Ειδικά εάν το σκάφος είναι µεγάλο, η προσοχή µας θα πρέπει να είναι µεγαλύτερη για ευνόητους λόγους. Εννοείται πως την τεχνική αυτή µπορούµε να την εφαρµόσουµε ιδανικά, εάν το σκάφος µας διαθέτει και κάποιο tender συνήθως φουσκωτό. Με µία µικρή εξωλέµβια, ακόµα και ηλεκτρική, να είστε σίγουροι πως τόσο η διασκέδαση όσο και ο µεζές για το θαλασσινό µας τραπέζι είναι εξασφαλισµένη.

ΚΑΘΕΤΗ
Εδώ µιλάµε για τη «µητέρα» όλων των τεχνικών. Σπάνια θα µας αφήσει παραπονεµένους, ενώ συνήθως γίνεται η αγαπηµένη τεχνική όλης της οικογένειας. Κι εδώ δεν υπάρχουν µεγάλες απαιτήσεις εξοπλισµού, τόσο από πλευράς ποσότητας, όσο και πολυπλοκότητας. Η απλότητα είναι κάτι που χαρακτηρίζει την τεχνική και µπορεί να εφαρµοστεί µε τη χρήση καλαµιών, αλλά και καρουλιών. Μία µικρή εργαλειοθήκη είναι αρκετή για να φιλοξενήσει τα αγκίστριά µας, µερικά βαρίδια διαφόρων µεγεθών, και διάφορα παρελκόµενα, όπως στριφτάρια, χάνδρες, παραµάνες, µισινέζα για παράµαλλα, ένα ψαλιδάκι, το µαχαιράκι µας και ότι άλλο εµείς θεωρούµε χρήσιµο. 

Ανάπαυλα στο λιμάνι!

Στο εµπόριο υπάρχουν κάθε λογής έτοιµες αρµατωσιές καθετής, τις οποίες µπορούµε να προµηθευτούµε και είναι άκρως αποτελεσµατικές. Με τον τρόπο αυτό, όσοι δεν θέλουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους να ετοιµάζουν αρµατωσιές, έχουν βρει µία πολύ καλή λύση. Φυσικά, εάν θέλουµε, µπορούµε να έχουµε ετοιµάσει τις δικιές µας αρµατωσιές πριν ξεκινήσουµε το ταξίδι των διακοπών µας και να τις έχουµε ταξινοµήσει σε θήκες µε ειδικά σφουγγαράκια που θα βρούµε στα καταστήµατα µε ελάχιστο κόστος. 

Τώρα σχετικά µε το δόλωµα που µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε στην καθετή µας, όταν για κάποιες µέρες µένουµε στο σκάφος µας, έχω να προτείνω τρεις λύσεις.
• Η πρώτη λύση λέγεται αφυδατωµένα δολώµατα που πρόσφατα έχουµε παρουσιάσει στο περιοδικό. Πρόκειται για µία πολύ καλή λύση, αφού δε χρειάζονται ψυγείο και είναι έτοιµα προς χρήση ανά πάσα στιγµή. Το µόνο που χρειάζεται είναι να τα βυθίσουµε σε ένα δοχείο µε νερό λίγη ώρα πριν ψαρέψουµε. Προκειµένου να απορροφήσουν την υγρασία που χρειάζονται. Το ίδιο εύχρηστα είναι και τα δολώµατα που υπάρχουν σε βαζάκια, εµποτισµένα µε ειδικό υγρό συντήρησης. Τα οποία είναι κι αυτά έτοιµα προς χρήση ανά πάσα στιγµή.

• Η δεύτερη λύση που προτείνω είναι η ανεύρεση φυσικού δολώµατος της περιοχής που βρισκόµαστε. Πρόκειται για µία ευχάριστη διαδικασία µε την οποία ειδικά τα παιδιά θα καταπιαστούν µε ιδιαίτερο ζήλο. Αφού θα το δουν σαν παιγνίδι. Μπορούν πολύ εύκολα µε τη µάσκα τους να βρουν ζωντανό σκαρτσίνι, το οποίο είναι καταπληκτικό δόλωµα. Ακόµα µπορούν να βρουν στα βραχάκια πεταλίδες και σαλιγκαράκια, τα οποία είναι πολύ αποδοτικά. 

Βαρίδια φωσφόρου συνδυάζονται ιδανικά με τσαπαρί

• Η τρίτη λύση είναι να προµηθευτούµε από την αγορά της περιοχής που θα βρισκόµαστε κατεψυγµένη γαρίδα. Την οποία θα καθαρίσουµε και θα τη βάλουµε σ’ ένα δοχείο που σφραγίζει καλά µε λίγο αλάτι και ζάχαρη.
Το δοχείο αυτό µπορούµε να το έχουµε στο ψυγείο του σκάφους µας και να το χρησιµοποιούµε κατά το δοκούν.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας παροτρύνω να ασχοληθείτε µε το ψάρεµα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών σας διακοπών µε σκάφος. Αφού υπάρχουν λύσεις να εφαρµόσετε τεχνικές εύκολες, αποδοτικές και κυρίως χωρίς να χρειάζεστε πολλά και ογκώδη εργαλεία. Τα οποία θα καταλαµβάνουν πολύ από τον αποθηκευτικό χώρο του σκάφους σας.

Εύχοµαι σε όλους ασφαλείς διακοπές µε τις οικογένειές σας και όπως λένε και τα πανώ έξω από τα χειµερινά σινεµά «Ραντεβού το Σεπτέµβρη»!

Tags
Καθετή Τσαπαρί Συρτή Αφρού Ελαφριά Συρτή Camping Ναυτικό Camping
Comodo SSL