Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Μάνος Βλατάκης

Καλοκαιρινό Ψαροτούφεκο: Τι θα προσέξεις Ιούλιο και Αύγουστο!

22 Ιουλίου, 2024

Καλοκαιρινό Ψαροτούφεκο: Τι θα προσέξεις Ιούλιο και Αύγουστο!

Η καλοκαιρινή περίοδος είναι μια πολύ ιδιαίτερη εποχή, στην οποία παρουσιάζονται κάποιες δυσκολίες σε ότι αφορά στο υποβρύχιο κυνήγι.

Οι περισσότερες από αυτές  έγκεινται σε δύο κυρίως εποχιακά γεγονότα, που δεν είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, αλλά αντιθέτως αλληλεπιδρούν.

Το ένα γεγονός έχει να κάνει με την αύξηση της ανθρώπινης δραστηριότητας στη θάλασσα, σε δεκάδες κατηγορίες που αφορούν την ψυχαγωγία, τον τουρισμό, την αναψυχή, τις διακοπές κλπ. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι προσεγγίζουν την παράκτια ζώνη, ξεκινώντας από το πιο απλό, πχ. να κάνουν θαλάσσια μπάνια, έως το πιο σύνθετο και ακραίο σπορ που έχει σχέση με το νερό. Κοινώς, πολύς κόσμος «ανάμεσα στα πόδια μας», σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές που έχουμε συνηθίσει να είμαστε μόνοι ή σχεδόν μόνοι μας.

Το δεύτερο γεγονός αφορά στην αύξηση της θερμοκρασίας του νερού στα πρώτα στρώματά του, με αποτέλεσμα πολλά είδη ψαριών να εγκαταλείπουν τα ρηχά και προσιτά βάθη για τον υποβρύχιο κυνηγό και να καταφεύγουν σε βαθύτερα. Παράλληλα, το πλήθος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων δημιουργεί μια πολύ αρνητική «ατμόσφαιρα» στον περιβάλλοντα χώρο που βιώνουν, την οποία και θέλουν να αποφύγουν. Κάπου εδώ έχουμε την πρώτη σημαντική αλληλεπίδραση της ανόδου θερμοκρασίας, με την ενόχληση από την ανθρώπινη παρουσία.

Παρουσιάζεται λοιπόν μεγάλη δυσκολία στην εύρεση θηραμάτων, και μάλιστα, σε νησιά ή περιοχές με πολύ αυξημένα νούμερα τουρισμού, ένας μέσος ψαροκυνηγός θα δυσκολευτεί πολύ για να φέρει ένα καλό ψάρι στο τραπέζι του.

Το καλοκαίρι, και κυρίως από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου έως και το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, όσοι κάνουν υποβρύχιο κυνήγι, θα πρέπει από τη μία να προσέξουν τη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες και από την άλλη να κινηθούν λίγο πιο έξυπνα και να δώσουν βάρος σε κάποια σημεία.

Ας δούμε λοιπόν κάποια από αυτά!

Έχετε σκάφος;
Όσοι έχουν σκάφος στη διάθεσή τους, καλό θα ήταν να ψαρέψουν στο πρώτο μισό της ημέρας. Συνήθως, την καλοκαιρινή περίοδο οι δραστηριότητες αργούν να ξεκινήσουν, λόγω του ότι όλοι οι άνθρωποι στις διακοπές τους είθισται να βγαίνουν για βόλτες τα βραδάκια, με φαγητό, ποτό κλπ. και με ότι αυτό συνεπάγεται. Έτσι, τα πρωινά αργεί να πάρει μπροστά η «μηχανή», γιατί και οι ντόπιοι ακολουθούν τους ίδιους ρυθμούς, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα ωράρια και τις ώρες αιχμής.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πρωινό ξύπνημα, για να είσαστε στο νερό όσο πιο κοντά γίνεται στην ανατολή του ηλίου.

Αντιμέτωποι με τις ακτίνες του ηλίου
Ας μην ξεχνάμε την ηλιακή ακτινοβολία, η οποία κορυφώνεται γύρω από τις μεσημεριανές ώρες. Η αυξημένη θερμοκρασία του νερού, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του αέρα και την βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία που είναι εντονότατη, αφυδατώνουν το σώμα και ταλαιπωρούν τον οργανισμό. Όλο αυτό, αν το δούμε σε σχέση και με το πρώτο tip, έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το συμπέρασμα πως θα ταλαιπωρηθούμε αν ψαρέψουμε από τις 11.00 – 12.00 και μετά, τόσο από πλευράς καταπόνησης, όσο και από πλευράς ενόχλησης και αυξημένου κινδύνου από τα πολλά πλωτά με τα οποία θα διασταυρωθούμε.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Αν δεν είστε από αυτούς που ξενυχτάτε, τότε έχετε έναν ακόμη λόγο για να ξυπνήσετε όσο πιο πρωί μπορείτε και να προλάβετε να ψαρέψετε τις λίγες ώρες που η θάλασσα ησυχάζει.

Θα πέσετε από την ακτή;
Όσοι δεν διαθέτουν σκάφος, καλό θα ήταν να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους σε δύο διαστήματα της ημέρας. Το ένα είναι το πρωινό και το άλλο το απογευματινό διάστημα. Πρόκειται, ίσως, για τις πιο παραγωγικές στιγμές της ημέρας, όπου αρκετά είδη ψαριών θα βρεθούν στα ρηχά, δίνοντας την ευκαιρία στον ψαροκυνηγό να διασταυρωθεί μαζί τους. Ωστόσο, εδώ υπάρχει μια σημαντική παρατήρηση.

Το ψάρεμα πρέπει να γίνει κοντά, έως πολύ κοντά στην ακτογραμμή, λόγω της επικινδυνότητας που αυξάνεται από τα διερχόμενα σκάφη, σε σχέση με τη θέση του ήλιου που βρίσκεται χαμηλά και δυσκολεύει την όραση των χειριστών κάθε πλωτού μέσου, οι οποίοι αδυνατούν να δουν καθαρά το θαλάσσιο χώρο μπροστά τους, αν κινούνται κόντρα στον ήλιο. Ιδιαίτερα το απόγευμα, που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την πολυκοσμία σε κάθε γωνιά της ακτογραμμής.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι ώρες κοντά στην ανατολή και τη δύση του ήλιου, είναι ίσως οι πιο παραγωγικές. Ωστόσο, μην ξεχνάτε πως δεν πρέπει να απομακρύνεστε από την ακτή, γιατί ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι τα πλωτά που κινούνται κατά εκατοντάδες και ειδικά τα ταχύπλοα σκάφη.

Ψαρέψτε πάνω στον καιρό
Από μια προσήνεμη και μια υπήνεμη περιοχή, προτιμήστε την προσήνεμη, δηλαδή αυτήν που τη χτυπάει ο καιρός. Η ανακατωσούρα που προκαλεί το κύμα καθώς «σκάει» στα σημεία  της ακτογραμμής, είναι θετικό στοιχείο για την ύπαρξη αρκετών ειδών ψαριών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ναι στο ψάρεμα με συνθήκες κύματος, όμως να μπορούμε να το διαχειριστούμε και να ψαρέψουμε χωρίς να κινδυνέψουμε. Σε θάλασσες με κυματισμό, δώστε ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στα διερχόμενα σκάφη και μην απομακρύνεστε προς το πέλαγος, αλλά ψαρεύετε παράλληλα με την ακτή και σε κοντινή απόσταση με αυτήν.

Επιλέξτε σημεία που βαθαίνουν απότομα
Αν έχετε κάποιο τόπο στο μυαλό σας, ο οποίος να βαθαίνει απότομα, εκμεταλλευτείτε το. Οι τόποι με κρεμαστά νερά ευνοούν την παρουσία ψαριών, κι αυτό γιατί τα ποιοτικά ψάρια, σε είδος και μέγεθος, ξέρουν ότι στην εμφάνιση οποιασδήποτε απειλής, έχουν γρήγορη πρόσβαση σε μεγάλα βάθη. Έτσι, σε τέτοια σημεία είναι πιο πιθανό να συναντήσουμε αξιόλογα ψάρια.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Άσχετα με το αν ψαρεύετε ρηχά, επιδιώξτε να βρείτε σημεία που υπάρχει απότομο «κρέμασμα» κοντά στην ακτή. Ιδανικά, θέλουμε απευθείας γκρεμό, ώστε να κολυμπάμε σύριζα στο βράχο και από εκεί να επιλέγουμε το πώς θα κινηθούμε. Έχουν χτυπηθεί ψάρια ακόμη και με βολές από την επιφάνεια!

Ενυδάτωση, η καλυτερή μας φίλη
Η απώλεια υγρών λόγω ζέστης, είναι ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να δώσουμε τεράστια προσοχή και σημασία. Ο οργανισμός μας πρέπει να είναι ενυδατωμένος πάντα και να παραμένει ενυδατωμένος την ώρα του ψαρέματος, αλλά και τις ώρες που ακολουθούν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Κάθε μέρα πρέπει να πίνουμε πολύ νερό, το αυτό και στη διάρκεια του ψαρέματος όπου η διούρηση αυξάνει την απώλεια υγρών. Στη σημαδούρα έχετε μπουκάλι με θερμός, το οποίο να περιέχει δροσερό νερό. Αν ψαρέψετε πάνω από τρίωρο, καλό θα ήταν να προσθέσετε ηλεκτρολύτη. Πολύ νερό όλες τις μέρες, ενυδάτωση την ώρα του ψαρέματος και πολύ νερό μετά το ψάρεμα.

Ανάμεσα σε εσάς και τον ήλιο
Εκτός από το ζήτημα της αφυδάτωσης, τίθεται και το ζήτημα της ηλίασης. Το καλοκαίρι ο ήλιος δεν είναι ότι καλύτερο και η ακτινοβολία του μπορεί να επιφέρει πολύ αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία μας. Τα πιο ευπαθή σημεία στο σώμα μας, είναι το κεφάλι και ο αυχένας. Γενικότερα, θα πρέπει να προστατεύουμε το σώμα μας όσο μπορούμε από την έκθεση στον ήλιο και ειδικά τις μεσημεριανές ώρες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Μεγάλο καπέλο, ώστε να καλύπτει κεφάλι και αυχένα. Κινούμαστε όσο μπορούμε κάτω από σκιές και προτιμούμε την κατανάλωση φρούτων (όπως το καρπούζι που έχει μεγάλη ποσότητα υγρών) και λαχανικών. Φροντίζουμε να ντυνόμαστε ελαφρά, με ρούχα που δεν περιορίζουν την κυκλοφορία του αέρα, σε ανοιχτά και όχι σκούρα χρώματα. Συνδυαστικά, ψαρεύουμε τις ώρες που ο ήλιος είναι χαμηλά, όπως έγραψα και παραπάνω.

Μήν τα «Τσούζετε»!
Η κατανάλωση αλκοόλ, εκτός των άλλων, προκαλεί και αφυδάτωση. Δεν απομακρύνεται εύκολα από τον οργανισμό και ασφαλώς όσο περισσότερα ποτά πίνουμε, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα του αλκοόλ στο αίμα. Παρένθεση εδώ, πως το να πιούμε καφέ ή να κάνουμε εμετό δεν σημαίνει ότι επιταχύνουμε τη διαδικασία αποβολής του από τον οργανισμό μας. Η απομάκρυνσή του έχει να κάνει με τον οργανισμό του καθενός.

Για ένα ποτήρι  κρασί 250ml, το σώμα χρειάζεται περίπου 3 ώρες να μεταβολίσει το αλκοόλ, ενώ σε ένα κανονικό ποτήρι ελαφριάς μπύρας, 2 ώρες, και πάντα ανάλογα με τον οργανισμό, την ηλικία, τις ιδιαιτερότητες που αφορούν στην υγεία κλπ.

Ωστόσο, τώρα το καλοκαίρι γίνονται κακοί συνδυασμοί με την απώλεια υγρών, τη ζέστη, την έκθεση στον ήλιο, τη χρήση αλκοόλ (έστω και μικρής ποσότητας), της πίεσης του νερού, καθώς και άλλων παραγόντων, με αποτέλεσμα, αν δεν προσέξουμε τα παραπάνω, να δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Μην πίνετε ούτε ένα ποτηράκι το βράδυ πριν την πρωινή σας βουτιά. Αν υποπέσετε σε αυτό το σφάλμα, ακυρώστε τη βουτιά κι ας νιώθετε καλά, και ειδικά όσοι σκοπεύετε να ψαρέψετε είτε πολλές ώρες ή σε βάθη μεγαλύτερα των 8-9 μέτρων!

Ένα και να «καίει»!
Κρατάτε στο χέρι ένα δυνατό όπλο, ή αλλιώς, ένα όπλο που να έχει μεγάλο δραστικό βεληνεκές. Δεν είναι απαραίτητο να έχει μεγάλο μήκος, αλλά ιδανικό setup . Ένα λαστιχοβόλο από 95 – 105 εκ. με διπλά φρέσκα 16άρια λάστιχα και βέργα 6.75 – 7.00 αντίστοιχα, θεωρώ ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα γενικό ψάρεμα. Συμπληρώνουμε και με ένα βοηθητικό της αρεσκείας μας, με χαρακτηριστικά είτε κοντά στο πρώτο, ώστε να υπάρχει βασικό εφεδρικό, είτε σε κάτι πιο μικρό, αν ψαρεύουμε με μικτές τεχνικές.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Μην κουβαλάτε υπερόπλα. Εκτός κι αν κάνετε συγκεκριμένα ψαρέματα, οπότε ξέρετε τι θα χρησιμοποιήσετε. Ψαρέψτε σε όλα τα βάθη που είστε άνετοι και χρησιμοποιήστε μικτές τεχνικές, μέχρι να αποκωδικοποιήσετε τον τόπο!

Βουτιά απολαυστική, όχι αγχωτική
Έχουμε χίλια δύο να μας αγχώνουν. Ε μην πάτε θάλασσα να προσθέσετε κι άλλο άγχος! Φτάνει! Κολυμπήστε χαλαρά, χωρίς καταπίεση να φτάσετε στον πέμπτο κάβο που πιθανολογείτε ότι σας περιμένει ο ροφός κάτω από εκείνο το ωραίο μονόπετρο, ή οι συναγρίδες στο κόψιμο της αποχής, ή δεν ξέρω τι άλλο νομίζετε ότι θα είναι εκεί με βάση τη γνώση του τόπου από προηγούμενα ψαρέματα. Αλλά ούτε και να λυσσάξατε να ψάχνετε σε ένα νέο τόπο, ντε και καλά, το πολυπόθητο σημείο που θα σας φέρει σε επαφή με το θήραμα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Μπείτε στο νερό και κολυμπήστε τελείως χαλαρά. Κάντε βουτιές με άνετο χρόνο επιφανείας από βουτιά σε βουτιά. Κάντε καρτεράκια ακόμη κι αν ο βυθός είναι σκέτη άμμος. Ποτέ μην ενδώσετε σε βάθος που σας αγχώνει ή σε χρόνο άπνοιας από αυτόν που νιώθετε άνετα, για κανένα ψάρι!

Θα μπορούσα να γράψω εκατοντάδες ακόμη συμβουλές και οδηγίες, αλλά λόγω χώρου…

Κάπου εδώ θα κλείσω το γραπτό μου και θα σου θυμίσω! Πρόσεχε τον εαυτό σου, τις θάλασσές μας και τα ψάρια τους και ίσως να τα ξαναπούμε κάπου, μιας και όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελάει…

Μάνος Βλατάκης, Διευθυντής Απνοια with Yoga  https://www.facebook.com/ApnoiaYoga/

Tags
Ψαροτούφεκο το Καλοκαίρι Κανόνες ασφαλείας
Comodo SSL