Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Καθετή για Καλαμάρια: αρματωσιές με παράμαλλα

30 Νοεμβρίου, 2018

Καθετή για Καλαμάρια: αρματωσιές με παράμαλλα

Το ψάρεµα των καλαµαριών με καθετή είναι αγαπημένη τεχνική για πολλούς φίλους. Υπάρχουν δύο τρόποι να φτιάξουμε την αρματωσιά η πρώτη με τις καλαμαριέρες να τοποθετούνται κατευθείαν στη μάνα, με τη βοήθεια παραμάνας. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε το δεύτερο είδος, τις αρματωσιές που φέρουν παράµαλλα.

Η κατασκευή που προτείνουµε είναι αρκετά εύκολη και µελετηµένη, ώστε να µπορέσει να συγκεντρώσει όσο περισσότερα πλεονεκτήµατα γίνεται, και να περιορίσει τα µειονεκτήµατα. Τα υλικά κατασκευής µπορούµε να τα προµηθευτούµε εύκολα, ενώ µπορούµε να κάνουµε τις ανάλογες παραλλαγές και τροποποιήσεις που επιθυµούµε, ώστε να προσαρµόσουµε την αρµατωσιά στα δικά µας δεδοµένα (µήκος καλαµιού, βάθος ψαρέµατος, τόπος κ.ά.).

Καθετή για καλαμάρια: Υλικά κατασκευής της αρματωσιάς
Θα χρειαστούµε 4 διάφανες χάντρες σύνδεσης, 4 παραµάνες ή συνδέσµους, ένα µικρό στριφταράκι, µια στριφταροπαραµάνα ή παραµάνα, µια οργιά πετονιά διαµέτρου 0,35-0,40 χιλιοστών και δύο περίπου µέτρα πετονιάς διαµέτρου 0,30-0,35 χιλιοστών.

Κατασκευή της αρματωσιάς για το ψάρεμα των καλαμαριών
Τοποθετούµε τις διάφανες χάντρες σύνδεσης στη χοντρή πετονιά, σε απόσταση γύρω στα 20-30 εκατοστά τη µία από την άλλη, και τις σταθεροποιούµε στο επιθυµητό σηµείο, είτε µε κόµπο πάνω και κάτω, είτε µε στόπερ. Σε απόσταση όµοια προς τα πάνω, κάνουµε µια µικρή θηλιά για να συνδέσουµε την αρµατωσιά µας στη µάνα του µηχανισµού, ενώ στην ίδια απόσταση προς τα κάτω δένουµε το στριφταράκι µας κι ενώνουµε τη λεπτότερη πετονιά. Βαστάµε ένα µήκος γύρω στα 50 εκατοστά, και δένουµε τη στριφταροπαραµάνα για να προσαρµόσουµε επάνω της το µολύβι. Στη συνέχεια κατασκευάζουµε τα παράµαλλά µας από τη λεπτότερη πετονιά, µε µήκος 20-25 εκατοστά. Το ένα άκρο του παράµαλλου το περνάµε στη χάντρα σύνδεσης και του κάνουµε έναν κόµπο. Στο άλλο άκρο του δένουµε µία παραµάνα, ή όποιο άλλο σύνδεσµο µας βολεύει. Με τους κόµπους αυτούς το τελικό µήκος του αρµατωµένου παράµαλλου µικραίνει σε σχέση µε το αρχικό, και καταλήγει στα 15-20 εκατοστά. Τοποθετούµε και τα τέσσερα παράµαλλα στη µάνα, και η αρµατωσιά µας είναι έτοιµη.

Τι να προσέξουµε στη κατασκευή της αρματωσιάς
•Η απόσταση µεταξύ των χαντρών σύνδεσης µπορεί να τροποποιηθεί, και να προσαρµοστεί στο µήκος του καλαµιού.
•Το συνολικό µήκος της αρµατωσιάς δεν ξεπερνά ποτέ το µήκος του καλαµιού, και καλό είναι να γίνεται τουλάχιστον µισό µέτρο µικρότερο, για να µπορούµε να βγάζουµε εύκολα τα καλαµάρια στο σκάφος µε τη βοήθεια του καλαµιού.
•Το είδος των παραµάνων ή των συνδέσµων που θα χρησιµοποιήσουµε, είναι καθαρά θέµα δικού µας γούστου και προτίµησης. Αυτό που θα προσέξουµε είναι να ταιριάζουν στις καλαµαριέρες µας, γιατί άλλες καλαµαριέρες έχουν στο εµπρός µέρος τους χαλκαδάκι, και άλλες τρύπα σε αρκετά χοντρό πλαστικό.
•Το µήκος του παράµαλλου του µολυβιού εξαρτάται από τη σύσταση του βυθού που ψαρεύουµε. Αν αυτός είναι οµαλός, τα 50 εκατοστά µπορεί να γίνουν 20, ενώ αν είναι άγριος και βραχώδης, 80 ή ακόµη περισσότερα.
•Η λεπτότερη πετονιά στο κάτω άκρο της αρµατωσιάς χρησιµοποιείται για να κόβεται εύκολα όταν σκαλώνει το µολύβι µας, και έτσι να γλιτώνουµε την υπόλοιπη αρµατωσιά µας.
•Αν δεν µας απασχολούν τα σκαλώµατα, το παράµαλλό του µολυβιού µπορεί να αφαιρεθεί και στη θέση του στριφταριού να µπει η στριφταροπαραµάνα του µολυβιού.
•Για όσους ψαρεύουν σε βαθιά νερά, προτείνεται η χρήση φωσφορούχων χαντρών σύνδεσης αντί για διάφανες, οι οποίες δουλεύουν καλύτερα στα ρηχά.
•Στα ρηχά ψαρέµατα, η χρήση πετονιάς fluorocarbon µπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσµατα.

Η παραµάνα ή ο σύνδεσµος που θα χρησιµοποιήσουµε, εξαρτάται και από το είδος της καλαµαριέρας.

•Η αρµατωσιά αυτή ψαρεύει θαυµάσια σε όλα τα βάθη, και µάλιστα µπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά στα βαθύτερα σηµεία, ακόµη και χωρίς το παραµικρό κούνηµα του καλαµιού, δηλαδή όπως και στην απλή καθετή. Το σταµάτηµα της καλαµαριέρας σε ένα βάθος και το ελαφρύ ρεµατάκι που επικρατεί στο βυθό, «δίνουν» κίνηση στο τεχνητό µας και το παροµοιάζουν µε µικρόψαρο.•Το κόλληµα του καλαµαριού στην καλαµαριέρα µας το αισθανόµαστε όπως και το τσίµπηµα στην καθετή, ενώ το αγκίστρωµά του στις ακίδες της γίνεται αντιληπτό από το κατέβασµα της µύτης του καλαµιού.
•Η συγκεκριµένη αρµατωσιά δουλεύει καλύτερα µε καλαµαριέρες µη βυθιζόµενου τύπου, δηλαδή floating.
•Οι µικρές, σιλικονούχες καλαµαριέρες, που χρησιµοποιούν πολλοί ψαράδες για ηµερήσια αναζήτηση των καλαµαριών σε βαθιά νερά, είναι από τις πλέον κατάλληλες για τη συγκεκριµένη αρµατωσιά.
•Στα βαθύτερα σηµεία, φροντίζουµε το µολύβι της αρµατωσιάς µας να είναι φωσφορίζον, για ακόµη καλύτερη προσέλκυση των καλαµαριών.
•Οι καλαµαριέρες που θα τοποθετηθούν στην αρµατωσιά µας, προτιµούµε να είναι όλες του ίδιου τύπου, ώστε η συνολική της κίνηση να είναι περισσότερο αρµονική, και να µοιάζει στα καλαµάρια σαν ένα κοπαδάκι από µικρόψαρα που ακολουθούν όλα την ίδια πορεία.
•Ο χρωµατισµός των καλαµαριέρων µας µπορεί να αλλάζει, και έτσι είναι δυνατό να χρησιµοποιούµε στην ίδια αρµατωσιά ακόµη και4 διαφορετικά χρώµατα.

Tags
Ψάρεμα από Σκάφος Καλαμάρια Εποχιακά Ψαρέματα Αρματωσιές για Καλαμάρια Αρματωσιά
Comodo SSL