Βρισκόµαστε σε µια εποχή όπου τα καλαµάρια είναι σε αφθονία, σε όλους τους τόπους και σε όλα τα βάθη. ∆εν είναι λίγες οι φορές που ο ψαράς αναγκάζεται να επιλέξει καλαµάρια ή ψάρια. Εµείς εδώ θα προτείνουµε µια συνδυαστική λύση. Ψάρια και καλαµάρια µαζί στην ίδια αρµατωσιά.
Η ανάγκη
Βρισκόµαστε σε τόπο µε λυθρίνια ή άλλα εκλεκτά ψάρια. Παίρνουµε τσιµπιά και τραβάµε να καρφώσουµε. Νοιώθουµε προς στιγµή την αρµατωσιά µας να σκαλώνει στο βυθό και στη συνέχεια να έρχεται προς τα πάνω υπερβολικά βαριά. Κάπου στα µεσόνερα ελαφραίνει και στη συνέχεια έρχεται στην επιφάνεια µε κάποιο ψαράκι ή εντελώς άδεια. Άλλες φορές πάλι, εκεί που σηκώνουµε την αρµατωσιά µας προς τα πάνω, διαπιστώνουµε ότι βαραίνει ξαφνικά και µετά από κάποια απόσταση ελαφραίνει επίσης ξαφνικά. Τι συµβαίνει; Είναι τα καλαµάρια που αρπάζουν τα ψαράκια, τα δολώµατα ή το βαρίδι µας αλλά δεν µπορούν να καρφωθούν, µε αποτέλεσµα µετά από κάποια µέτρα να ξεκολλούν.
Η πρόταση
Στην αρµατωσιά για τα ψαρέµατα της καθετής, προσθέτουµε µια µικρή παραµάνα στο στριφτάρι που ενώνει την αρµατωσιά µε τη µάνα. Στην παραµάνα αυτή, τοποθετούµε την καλαµαριέρα µας. Έτσι, έχουµε και την αρµατωσιά µας να ψαρεύει ψάρια, αλλά και την καλαµαριέρα µας έτοιµη να πιάσει όποιο καλαµάρι γυροφέρνει στην περιοχή. Γιατί µην ξεχνάµε ότι, µε τα δολώµατα της καθετής µαζεύονται τα ψάρια και αυτά µε τη σειρά τους προσελκύουν κοντά τους τα καλαµάρια.
Τι να προσέξουµε
•Το πρώτο (επάνω) παράµαλλο της αρµατωσιάς µας, δε θα πρέπει σε καµιά περίπτωση να φθάνει µέχρι το στριφτάρι. Ένα περιθώριο τουλάχιστον δέκα εκατοστά, είναι απαραίτητο για να µην µπερδεύεται µε την καλαµαριέρα µας.
•Το µήκος του καλαµιού είναι αυτό που θα καθορίσει και το µήκος της αρµατωσιάς µας. Μακρύ καλάµι-µακριά αρµατωσιά, κοντό καλάµι-κοντή αρµατωσιά. Βέβαια µπορούµε να ψαρέψουµε και στο χέρι, αλλά δε θα έχουµε τότε τα πλεονεκτήµατα του ψαρέµατος µε καλάµι.
•Το πόσα παράµαλλα θα έχει η αρµατωσιά µας, καθορίζεται από τα ψάρια που αναζητούµε, το βάθος που ψαρεύουµε και φυσικά από το µήκος του καλαµιού µας. Σε ρηχά σχετικά νερά και βάθη έως 40 µέτρα, χρησιµοποιούµε συνήθως αρµατωσιές µε δύο παράµαλλα. ενώ σε βαθύτερα, αρµατωσιές µε τρία.
•Κάποιοι φίλοι χρησιµοποιούν στην αρµατωσιά τους δύο καλαµαριέρες. Η µία µπαίνει στο στριφτάρι µε παραµανίτσα και η άλλη στο πάνω παράµαλλο της αρµατωσιάς µε ένα πολύ µικρό παραµαλλάκι.
•Η προσθήκη της καλαµαριέρας στην αρµατωσιά µε τη βοήθεια παραµάνας, µπορεί να γίνει ανά πάσα στιγµή κατά τη διάρκεια του ψαρέµατός µας, όπως επίσης και η αφαίρεσή της. Ο ψαράς δεν χρειάζεται να κατασκευάσει ειδική αρµατωσιά, απλά χρησιµοποιεί την ήδη υπάρχουσα αρµατωσιά για καθετή και µε µικρές προσθήκες-τροποποιήσεις της στιγµής την κάνει να ψαρεύει και καλαµάρια, όποτε διαπιστώσει ότι αυτά βρίσκονται στην περιοχή που ψαρεύει.
•Συνήθως τα καλαµάρια τα αναζητούµε σε βαθιά νερά κατά τη διάρκεια της ηµέρας και σε ρηχά νερά όταν σκοτεινιάσει.
•Αν τα νερά είναι κρεµαστά και ψαρεύετε νύχτα, µην παραξενευτείτε όταν δείτε στην καλαµαριέρα σας και κάποιο θράψαλο. Μπορεί και αυτά να ψαρευτούν µε τον ίδιο τρόπο, αλλά πολλές φορές το µέγεθός τους είναι ιδιαίτερα µεγάλο, οπότε εκεί θα πρέπει να πάµε σε εξειδικευµένο ψάρεµα µε καυτερό.
•Η ύπαρξη καλαµαριέρας στην αρµατωσιά µας, παίζει και το ρόλο «ανιχνευτή καλαµαριών». Έτσι, αν θελήσουµε σε επόµενη εξόρµηση να επικεντρωθούµε στο ψάρεµά τους, γνωρίζουµε µερικά σηµεία µε αυξηµένες πιθανότητες εύρεσής τους.
•Έχει παρατηρηθεί ότι αν υπάρχουν στην περιοχή που ψαρεύουµε γόπες, τότε τα καλαµάρια θα κάνουν οπωσδήποτε την εµφάνισή τους. Αρκετοί φίλοι ψαράδες συνηθίζουν να τοποθετούν καλαµαριέρα στην αρµατωσιά τους, όταν διαπιστώσουν γόπες στα αγκίστριά τους.
•Οι «γόνιµοι» µήνες για την καλαµαριέρα µας, είναι εκείνοι που ψάρια και καλαµάρια συνυπάρχουν στους τόπους της καθετής. Οι καλύτεροι εντοπίζονται από τέλος φθινοπώρου µέχρι και αρχές άνοιξης, ενώ δεν αποκλείεται να έχουµε επιτυχίες ακόµη και σε «νεκρούς» από πλευράς συσσώρευσης καλαµαριών µήνες, όπως είναι πχ. οι καλοκαιρινοί.
Προτεινόµενη αρµατωσιά για ψάρεµα λυθρινιών και καλαµαριών
Μια αρµατωσιά που χρησιµοποιούµε στα δικά µας ψαρέµατα όταν αναζητούµε λυθρίνια και καλαµάρια µαζί, είναι η παρακάτω, η οποία έχει δοκιµαστεί στην πράξη και ψαρεύει θαυµάσια. Οι αποστάσεις είναι ενδεικτικές, όπως επίσης και το πάχος της πετονιάς. Τα χαρακτηριστικά των αναγραφόµενων στο σκίτσο υλικών, είναι για ψαρέµατα σε βάθη 60-90 µέτρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Published in ΚΑΘΕΤΗ