Είµαστε στα µέσα του χειµώνα, οπότε τι καλύτερη εποχή για µια καθετή µε στόχο τα λυθρίνια, τους µπαλάδες και ότι άλλο προκύψει. Αν δεν µπερδέψουµε τα ψαρέµατα, το αποτέλεσµα είναι σίγουρο, γιατί αυτούς τους µήνες τα λυθρίνια και τα άλλα ψάρια της καθετής τσιµπούν όλες τις ώρες της ηµέρας και είναι µεγάλα!
Πιο παλιά παίρναµε όλα τα σύνεργα του ψαρέµατος µαζί, προσπαθώντας να συνδυάσουµε διάφορα ψαρέµατα, και η κατάληξη ήταν να µην κάνουµε κανένα ψάρεµα σωστά και αποδοτικά.
Το µέρος που θα πάµε επιλέγεται βασικά αποφεύγοντας τα µέρη που σέρνει η ανεµότρατα, και πάντα ανάλογα µε τη βάρκα µας και τα άτοµα που θα έχουµε µαζί µας για παρέα. Για τη δική µου βάρκα το ιδανικό είναι 2 ή 3 άτοµα, ώστε να µην µπερδευόµαστε µεταξύ µας και να µην καταλήξει το ψάρεµα σε γκρίνιες.
ΡΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑ
Το καλύτερο ψάρεµα γίνεται όταν έχει ρέµα από 0.3 έως 0.5 knots και ψαρεύω αρόδου, χωρίς άγκυρα δηλαδή. Έτσι ψάχνω ψαρεύοντας µεγάλα κοµµάτια βυθού και εντοπίζω τα σηµεία που υπάρχουν λυθρίνια και φαγκρόπουλα, το σηµειώνω στο gps και αργότερα ξαναγυρνώ.
Σταθερή άγκυρα έχω να χρησιµοποιήσω αρκετά χρόνια, αλλά βάζω την πλωτή όταν το ρέµα είναι δυνατότερο από 0.5 έως 1 knot. Την πλωτή άγκυρα συνήθως τη δένουµε στη µέση της βάρκας και ο ένας ψαρεύει στη πλώρη και ο άλλος στην πρύµνη.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Χρειαζόµαστε ένα καλάµι ελαφρύ και µήκους από 2 έως 2.40 µέτρα, για να µπορούµε να βάζουµε µακριές αρµατωσιές µε παράµαλλα πιο µακριά από 30-40 εκ., ούτως ώστε σηκώνοντας το καλάµι, το βαρίδι που είναι στο τέλος της αρµατωσιάς να έρχεται στα χέρια µας και όχι σηκώνοντας το -κοντό- καλάµι το βαρίδι να είναι ακόµα στη θάλασσα.
Το επόµενο κοµµάτι του εξοπλισµού είναι ένα γρήγορο µοτεράκι που να χωρά τουλάχιστον 200 µέτρα νήµα.
Το νήµα πρέπει να είναι ψιλό, από 0.18 έως 0.20mm, για να µηδενίσουµε την αντίστασή του στο ρέµα. Ο άλλος λόγος που βάζουµε νήµα και όχι πετονιά στο µηχανισµό, είναι για να καταλαβαίνουµε ακόµα και το µικρότερο τσίµπηµα και να αντιδρούµε άµεσα σε αυτό, κάτι που δε συµβαίνει µε τη πετονιά, µιας και έχει αρκετή ελαστικότητα.
Στο τέλος του νήµατος βάζουµε ένα κοµµάτι πετονιάς διαµέτρου 0.40mm και µήκους περίπου 2 οργιές, και εκεί πάνω τοποθετούµε µια στριφταροπαραµάνα, για να µπορούµε να αλλάζουµε εύκολα την αρµατωσιά µας.
ΑΡΜΑΤΩΣΙΑ
Το πιο βασικό µέρος του εξοπλισµού µας -κατά τη γνώµη µου- είναι η αρµατωσιά. Καλό είναι να έχουµε αρκετές έτοιµες αρµατωσιές, δεµένες πάνω σε φελουδάκια. Αποφεύγουμε να τις φτιάχνουµε τελευταία στιγµή πάνω στη βάρκα, καθυστερώντας το ψάρεµά µας.
Μετά από πολλές δοκιµές, κατέληξα σε ένα τύπο αρµατωσιάς που είναι λιτή, χωρίς πολλά µπιχλιµπίδια. Βέβαια όταν τα ψάρια δεν τσιµπούν, δοκιµάζουµε αρµατωσιές µε φωσφορούχες χάντρες και πούλιες που αντανακλούν ακόµα και το παραµικρό φως.
Η αρµατωσιά αποτελείται από ένα κοµµάτι πετονιάς, καλής ποιότητας, με διάµετρο 0.28-0.30mm και µήκος 2 µέτρα. Κάνουµε µια θηλιά κάτω και περνάµε το βαρίδι.
Από πάνω περνάµε 3 χάντρες σύνδεσης παράµαλλων. Αρχίζοντας από κάτω προς τα πάνω στερεώνουµε ένα-ένα τα παράμαλλα στη µάνα. Μετράμε 50 πόντους πάνω από το βαρίδι και ξανά 50 πόντους µέχρι την εποµένη χάντρα κοκ. Τις χάντρες τις σταθεροποιούµε µε µικρά κοµµάτια πιο ψιλής πετονιάς, κάνοντας κόµπους πάνω και κάτω από αυτές. Για πιο σταθερούς κόµπους βάζουµε και µια σταγόνα κόλλα στιγµής.
Στην αρχή της αρµατωσιάς κάνουµε µια πιο µικρή θηλιά, για να µπει στη στριφταροπαραµανα της µάνας του µηχανισµού µας.
Στο τέλος περνάµε τα παράµαλλα από τις χάντρες. Τα παράµαλλα φτιαγµένα από αόρατη πετονιά 0.23 έως 0.25mm και έχουν µήκος από 40 έως 50 εκατοστά. Τα σταθεροποιούµε κάνοντας έναν κόµπο από τη µια πλευρά και τα δοκιµάζουµε τραβώντας την πετονιά από την άλλη. Στο άλλο άκρο του παράµαλλου βάζουµε ένα αγκίστρι καλής ποιότητας Νο6 ή Νο5.
Μπορούµε αν θέλουµε, να έχουµε περάσει σε άλλη αρµατωσιά και τέταρτη χάντρα. Η πρώτη χάντρα να αρχίζει αµέσως µετά το βαρίδι, ώστε το παράµαλλο να κρέµεται κάτω από το βαρίδι. Με αυτό τον τρόπο το αγκίστρι ψαρεύει δίπλα στο βαρίδι και όχι πάνω από αυτό, ξεγελώντας ακόµα και τα πιο πονηρά λυθρίνια.
Στο ψάρεµα της κάθετης, ψαρεύοντας αρόδου και περνώντας πάνω από διαφόρους βυθούς (τραγάνες, άµµο, βυθό µε διάσπαρτα βράχια και κοράλια) ποτέ δεν λείπουν και οι εκπλήξεις µε ψάρια µη συνηθισµένα στην καθετή, όπως είναι χριστόψαρα, οι σκορπίνες, οι σαλούβαρδοι κ.α.
∆ΟΛΩΜΑ
Το καλύτερο και συνάµα πιο εύχρηστο δόλωµα για την καθετή είναι η φρέσκια γαρίδα,. Αφαιρούµε το κεφάλι χωρίς να την ξεφλουδίζουµε και τη δολώνουµε ολόκληρη (ή αν είναι µεγάλη την κόβουµε στη µέση).
Αν δεν έχουµε γαρίδα, το φρέσκο καλαµάρι είναι εξίσου καλό δόλωµα. Το κόβουµε σε λωρίδες και το χτυπάµε µε ένα ξύλο για να µαλακώσει. Έπειτα το περνάµε 2-3 φόρες στο αγκίστρι, αφήνοντας ένα κοµµάτι να κρέµεται κάτω από αυτό.
Το ψάρεµα της καθετής απευθύνεται σε νέους αλλά και σε παλιούς ψαράδες. Αν έχουµε υποµονή και επιµονή φυσικά, δίνει ψάρια στο 90% των ψαρεµάτων µας.
Καλή χρονιά και καλά ψαρέµατα!