Site icon Boat & Fishing

Light rock fishing: Με σκληρά τεχνητά

Αντικείµενο αυτού του άρθρου είναι οι δύο επόµενες µεγάλες κατηγορίες τεχνητών δολωµάτων του lrf, τα minnows και τα micropoppers, των οποίων τη χρήση και την πλεύση θα αναλύσουµε.

•Minnows & sinking pencils
Ξεκινώντας, θα πούµε µερικά λόγια για τα γνωστά µας minnows και sinking pencils. Πρόκειται για τα πλαστικά ή ξύλινα ψαράκια -επιπλέοντα ή βυθιζόµενα- που ήδη ξέρουµε, αλλά σε πολύ µικρότερη κλίµακα και µε πολύ καλή δυνατότητα βολής. Αυτό επιτυγχάνεται µέσω του σχεδιασµού και τρόπου κατασκευής τους, και κάποιων µηχανισµών µετακινούµενου βάρους στο εσωτερικό τους. Η χρήση τους είναι κάποιες φορές υποχρεωτική, ιδιαίτερα όταν ο τόπος που ψαρεύουµε είναι ρηχός και µε εµπόδια.

Ένα σιλικονούχο δόλωµα, ή γενικότερα κάποιο το οποίο κατεβαίνει αρκετά εκατοστά κάτω από την επιφάνεια, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποια στιγµή θα σκαλώσει κατά την ανάκτηση. Θα µείνει για πάντα εκεί, στο βυθό ή σε κάποιο άλλο εµπόδιο, όπως βράχο, ρεµέτζο, σκουπίδια κλπ. Αυτός είναι ίσως και ο πιο σηµαντικός λόγος που επιβάλλει τη χρήση minnow ή pencil. Έχουν συγκεκριµένο βύθισµα, πιο αργό από άλλα τεχνητά, και είναι πιο εύκολο να υπολογίσουµε το που βρίσκονται σε σχέση µε τα εµπόδια του τόπου.

Όµως, ακόµα και όταν τα ψάρια που εντοπίσαµε κυνηγούν ψηλά και κοπαδιαστά, και πάλι θα µας φανεί πολύ χρήσιµη η επιλογή τους. Όταν λέµε minnow, εννοούµε ένα πλαστικό ή ξύλινο οµοίωµα µικρόψαρου, σε πολλές αποµιµήσεις γόνου αθερίνας σαρδέλας, γαύρου κλπ. Αυτό µε τη βοήθεια µίας µικρής επιφάνειας στο µπροστινό µέρος του που αποκαλείται «γλώσσα», έχει πλεύση όµοια µε τραυµατισµένου ψαριού, πολύ δελεαστική οπτικά αλλά και ηχητικά.

Minnows and pencils.

Τα pencils έχουν τις ίδιες πρώτες ύλες (ξύλο, πλαστικό), αλλά δεν έχουν γλώσσα. Η κίνησή τους οφείλεται εξ’ ολοκλήρου σε εµάς. Είναι γνωστό ότι τα ψάρια επιτίθενται εντοπίζοντας κίνηση µέσω της όρασής τους ή των ερεθισµάτων που αντιλαµβάνονται ως δονήσεις στην πλευρική τους γραµµή. Αυτή λειτουργεί ως µέσο ανίχνευσης θορύβων κ.λπ. Θα µπορούσαµε δηλαδή να πούµε ότι πρόκειται για µια «έκτη αίσθηση», η οποία µε τη βοήθεια ενός αισθητήρα κατά µήκος του σώµατός τους, τα βοηθά να αναγνωρίζουν µικρόηχους και δονήσεις µες στο νερό από µεγάλη απόσταση, όπως πχ. τη νευρική και λανθασµένη πλεύση ενός τροµαγµένου ή τραυµατισµένου ψαριού.

Αυτήν την κίνηση προσπαθεί να µιµηθεί και το τεχνητό µας, σε συνδυασµό µε την κίνηση που θα του δώσουµε φυσικά. Έτσι θα καταφέρουµε να δελεάσουµε κάποιες φορές και τα πιο πονηρά ψάρια, όταν δε µπορούµε µε κάποιο άλλο τεχνητό. Τα minnows και τα pencils απευθύνονται σε όλα τα ψάρια που κυνηγούν στη µεσαία και την επάνω ζώνη κοντά στην επιφάνεια. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση όπου ψαρεύουµε σε τόπο βαθύτερο, και κάποιο ψάρι του βυθού επιλέξει να σηκωθεί και να επιτεθεί. Εκεί  χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να το σηκώσουµε όσο πιο γρήγορα γίνεται από το βυθό, αποφεύγοντας το βράχωµα.

Κίνηση και πλεύση: Αφού πραγµατοποιήσουµε βολή, αρχίζουµε την ανάκτησή µας πραγµατοποιώντας παράλληλα twitching (µικρά, κοφτά χτυπήµατα µε τον καρπό). Κατά τη διάρκεια της ανάκτησης µπορούµε επίσης να εκτελέσουµε stop and go (σταµάτηµα-ξεκίνηµα), ή µεγάλα τινάγµατα. Τα παραπάνω ισχύουν και για τα pencils, µε τη διαφορά ότι πραγµατοποιούµε πιο πολλά τινάγµατα. Επίσης επιλέγουµε το βάθος πλεύσης τους (µιλώντας για τα sinking pencils), αφήνοντάς τα να κατέβουν στο επιθυµητό βάθος και αναλόγως µε την ταχύτητα ανάκτησής τους να βρεθούν στο κατάλληλο βάθος.

Και οι δύο αυτοί τύποι τεχνητών είναι πολύ αποδοτικοί και εύκολοι στην χρήση τους. Εμπλουτίζονται δε και µε τις έµπνευσεις μας στις εναλλαγές των κινήσεών µας. Στο εµπόριο υπάρχουν πολλά σχέδια και µεγέθη, τα οποία µπορούν σίγουρα να καλύψουν τις ανάγκες µας. Με τις συχνές αλλαγές τεχνητών και την τριβή µας µαζί τους, γρήγορα θα βρούµε τι, πως, που και πότε δουλεύουν.

•Micropoppers & Topwater
Μια άλλη πολύ µεγάλη κατηγορία σκληρών τεχνητών, είναι τα τεχνητά αφρού. Τόσο η διασκέδαση που προσφέρουν όσο και η αποδοτικότητά τους αποτελούν σοβαρούς λόγους για την επιλογή τους στα  ψαρέµατά µας. Σε άλλες κατηγορίες του spinning είναι πολύ διαδεδοµένα (συνήθως στις πιο «βαριές»), και προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις, ιδιαίτερα οπτικά. Έτσι και στο lrf, θα δούµε απίστευτα έντονες και νευρικές επιθέσεις στον αφρό.

Με αυτά τα τεχνητά µπορούµε τις περισσότερες φορές να παρακολουθήσουµε ή να προβλέψουµε την επίθεση του εξαγριωµένου ψαριού που ακολουθεί πίσω από το τεχνητό µας. Εφόσον όλη η διαδικασία της επίθεσης εξελίσσεται στον αφρό, έχουµε σχεδόν πάντα οπτική επαφή µε το παραπάνω «σκηνικό». Θα τα χρησιµοποιήσουµε σε µέρη µε σχετικά µικρό βάθος, µιας και εξειδικεύονται στη ζώνη της επιφάνειας. Δεν αποκλείουµε βέβαια και την επίθεση ενός ψαριού που θα ανέβει και θα επιτεθεί, ενώ ψαρεύουµε σε βαθύτερα νερά.

Micropoppers & Topwater.

Micropoppers
Πρόκειται για τα poppers που όλοι γνωρίζουµε, αλλά πολύ µικρότερα σε µέγεθος και βάρος. Το popper είναι ένα πλαστικό οµοίωµα ψαριού που επιπλέει, αλλά αντί για το κανονικό σχήµα, έχει µία κοφτή µπροστινή επιφάνεια σα στόµα, µε σκοπό τον παφλασµό, το θόρυβο και γενικότερα τους πίδακες νερού που δηµιουργεί γύρω του µε την κίνησή του. Στην ουσία, αυτή είναι και η πλεύση του popper. Χτυπώντας το popper µας, προσπαθούµε να µιµηθούµε µία επίθεση κάποιου θηρευτή στον αφρό, µε αποτέλεσµα να προσελκύουµε τους υπόλοιπους θηρευτές της περιοχής, και να τους εξαγριώσουµε αρκετά ώστε να επιτεθούν.

Κίνηση και πλεύση: Αφού εκτελέσουµε τη βολή µας, υπάρχουν πολλοί τρόποι ανάκτησης. Μερικοί από αυτούς είναι: µικρά τιναγµατάκια σε συνδυασµό µε ανάκτηση, σκέτη ανάκτηση µε κάποια χτυπηµατάκια ανά τακτά διαστήµατα, ή αποκλειστικά και µόνο χτυπήµατα, µε γύρισµα της µανιβέλας απλά και µόνο για να µαζέψουµε τα µπόσικα που δηµιουργούνται. Αρκετές φορές οι παραπάνω τεχνικές θα µας φανούν χρήσιµες όταν έχουµε εντοπίσει ψάρια που κυνηγούν εντελώς στον αφρό. Γιατί µε τις νευρικές κινήσεις που θα εκτελούµε και τους παφλασµούς των poppers, είναι πολύ πιθανόν να επιτεθούν.

Θα δούµε ότι αρκετά ψάρια επιτίθενται µόνο γιατί τα ενοχλεί η κίνηση ή η ύπαρξη ενός άλλου ψαριού στην περιοχή τους (χωροκρατική συµπεριφορά). µε αποτέλεσµα να έχουµε άστοχες επιθέσεις. Έτσι, ορισµένες φορές στην προσπάθειά του αυτή το ψάρι πιάνεται από άλλο σηµείο του σώµατός του. Η επίθεση συνήθως έρχεται αστραπιαία και από κάτω προς τα πάνω. Έχει σαν αποτέλεσµα έναν παφλασµό µε άµεσο κάρφωµα του ψαριού που μας αφήνει έκπληκτους και μας χαρίζει  µεγάλες δόσεις αδρεναλίνης.

Topwater
Πρόκειται για ένα τεχνητό συνήθως επιπλέον, µε σχήµα ψαριού, σχετικά οβάλ και χωρίς γλώσσα. Πάλι εδώ η πλεύση και η κίνησή του οφείλονται αποκλειστικά σε εµάς. Η διαφορά τους µε τα poppers είναι ότι δεν έχουν την µπροστινή κοιλότητα. Εξ αιτίας αυτού, είναι πιο αθόρυβα και διακριτικά, µε πολύ µεγαλύτερο όµως εύρος κίνησης. Έχουν πολύ καλή δυνατότητα βολής, αλλά χρειάζεται λίγο µεγαλύτερη εξοικείωση µαζί τους στην πλεύση.

Κίνηση και πλεύση: Εδώ πάλι υπάρχουν πολλοί τρόποι ανάκτησης, χωρίς κανένας από αυτούς να αποτελεί κανόνα. Μετά τη βολή και αφού µαζέψουµε τα µπόσικα, αρχίζουµε ανάκτηση σε συνδυασµό µε πολύ µικρά, κοφτά, και συνεχόµενα τιναγµατάκια. Με αυτόν τον τρόπο το τεχνητό µας θα αρχίσει µια πλεύση αριστερά-δεξιά µε συνεχόµενα ζιγκ-ζαγκ, συχνότητας ανάλογης µε την ταχύτητα ανάκτησης και τη συχνότητα των χτυπηµάτων µας.

Άλλος ένας τρόπος ανάκτησης, είναι και το skipping. ∆ηλαδή µαζεύουµε γρήγορα το τεχνητό µε το καλάµι σχετικά ψηλά. Έτσι έχουµε µια πιο γρήγορη εκδοχή της παραπάνω κίνησης, αλλά µε πολύ µεγαλύτερους παφλασµούς και θορύβους. Όλα αυτά είναι πολύ δελεαστικά για τα ένστικτα ενός θηρευτή όπως το λαβράκι, η λίτσα, ο κυνηγός κα. Συνήθως η επίθεση σε αυτόν τον τύπο τεχνητών έχει λίγο µεγαλύτερη διάρκεια, και πραγµατοποιείται κατά κύριο λόγο από πίσω. Το ψάρι ακολουθεί το τεχνητό λίγα µέτρα πριν τελικά επιτεθεί. Δηµιουργεί απόνερα ή και κάποιο άλµα στην προσπάθειά του να φτάσει το τεχνητό µας, µε αποτέλεσµα να έχουµε οπτική επαφή µαζί του µέχρι τη στιγµή της επίθεσης.

Μια µικρή λαίµαργη στήρα, που φυσικά απελευθερώσαµε.

Επίλογος
Αυτά ήταν µερικά λόγια για το πολύ δυνατό ψάρεµα του αφρού, και µια ιδέα για τις πλεύσεις του τεχνητού και τις ενέργειές µας. Ελπίζω να σας έδωσα µια γεύση για την πολύ όµορφη αυτή τεχνική, η οποία προσφέρει µεγάλες ποσότητες δράσης και αδρεναλίνης, και που πολλές φορές -λόγω τόπου- η επιλογή της ίσως να είναι και µονόδροµος. Η εξοικείωση µε αυτά τα τεχνητά και η τριβή µαζί τους χρειάζεται προσοχή, ώστε να κατανοήσουµε τη λειτουργία τους. Είµαι σίγουρος ότι µετά από µερικές βολές θα τα λατρέψετε. Με την πρώτη επίθεση στα τεχνητά σας, θα αποτελούν αναπόσπαστο κοµµάτι της συλλογής και του ψαρέµατος σας.

Προσοχή πάντα µε τις απελευθερώσεις των µικρών ψαριών εφόσον δεν έχουν τραυµατιστεί πολύ σοβαρά. Να είστε σίγουροι ότι η θάλασσα ανταποδίδει πάντοτε το καλό που κάνουµε και την προσπάθειά µας. Στα επόµενα άρθρα θα αναφερθούµε στους ιδανικούς τόπους για ψαρέµατα lrf, καθώς και για τις ώρες του ψαρέµατος και τις συνήθειες των ψαριών. Μέχρι τότε να περνάτε καλά!

Exit mobile version